jajko dodatkowo: 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Ze szczupaka usuwamy skrzela, oczy, łuskę. Skórę wokół głowy delikatnie nacinamy, zdejmujemy skórę, ciągnąc ją w stronę ogona, przy ogonie odcinamy, zdejmujemy. Mięso ze szczupaka oddzielamy od ości( filetujemy). Do dużego garnka , w którym mamy ok 2,5- 3 litrów bulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy marchew i pietruszkę, po 15 minutach(...)dokładamy głowę, gotujemy jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy z wywaru, odkładamy 3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy warzywa
Z Majeczką w kuchnipolecenia. Kiedy swego czasu Maciek podał mi przepis na kurczaka marynowanego w solance, nie chciało mi się wierzyć, że efekt końcowy tak mnie zadowoli. Największym plusem jest to, że mięso po upieczeniu pozostaje soczyste. Przy moim pierwszym podejściu nie dodawałam do potrawy ani cebuli, ani czosnku. I taka najprostsza wersja też jest bardzo dobra. Tym razem postanowiłam nieco wzbogacić mięso(...)lubiane przeze mnie aromaty. Podawałam z pieczonymi ziemniakami oraz marchewką, które siedziały w piecu równocześnie z mięsem, ale w osobnym naczyniu. Można całość przygotować równie dobrze w jednym. U mnie zadecydowały względy praktyczne. Polecam. Składniki: kurczak (u mnie ok. 1,5 kg) 2-3 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 l wody 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka
zadanie-gotowanietakie skomplikowane aby sobie z tym nie poradzić. Pyzy robiłam dla mojego narzeczonego bardziej niż dla siebie, jako, że ja wolę trochę inne potrawy i jednak staram się ograniczać mięso. Powiedział, że dobre i, że śmiało można przepisem się podzielić. Składniki 1kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej jajko 300 g mięsa mielonego 3 mniejsze cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować(...)wcześniej. Ja ugotowałam rano, a pyzy robiłam wieczorem. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko i mąkę. Całość razem zagnieść na ciasto. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Ręką (najlepiej oprószyć rękę mąką) nabierać kawałki ciasta i rozklepywać na płasko na dłoni
Delusional Trinezupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka(...)maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie
Czerwień i błękitktóre z jakiegoś powodu okazały się nadwyżką i samodzielnie nikt ich nie chce zjeść, a w sałatce z innymi dodatkami wspaniale smakują. Po ugotowaniu rosołu zostało mi trochę mięsa z kurczaka i chcąc go wykorzystać, przygotowałam bardzo smaczną i sycącą sałatkę z dodatkiem soczewicy i pomidora. Połączenie tych smaków przypadło u mnie wszystkim do gustu i sałatka z wielkim(...)apetytem została zjedzona. Mam nadzieję, że takie połączenie Wam również się spodoba i posmakuje. Do takiej sałatki można również wykorzystać mięso bez skóry z pieczonego lub wędzonego kurczaka. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 250 - 300 g kurczaka bez skóry z rosołu, wędzonego lub pieczonego 1 puszka soczewicy 2 pomidory 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie
Kuchcik gotujePIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor(...)gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu. Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy
Kuchnia Paulettespapryki ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą dodając oliwę i wyrabiając mieszankę na jednolitą masę. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy dokładnie mieszanką przypraw, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na 24 h. Mięso wyjmujemy 40 min przed pieczeniem. Piwo mieszamy z miodem(...)brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy mięso po czym zalewamy mieszanką piwną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 130 C i pieczemy 4 h. W trakcie pieczenia mięso powinniśmy kilka razy przewrócić (najlepiej co godzinę ). Po tym czasie nasz udziec jest soczysty i aromatyczny. Smacznego
Niezły Młynekgolonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości ( kości dla pieska , a mięso, dodamy później do zupy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Pozostały wywar razem(...)warzywami blendujemy ale niezbyt dokładnie , tak , żeby część warzyw, pozostała w kawałkach . Teraz dokładamy podsmażone boczniaki i ponownie gotujemy , około 15 minut . Na pięć minut przed końcem dodajemy mięso z indyka . Po wyłączeniu gazu wlewamy śmietankę i pieprz . Gotowe , doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Zupa z indyka i shitake
Ogrodnik w podróżyśmietany 18% 200 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory w puszce drobno pokrojone) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki bazylii Klopsiki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli 250 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 5 łyżek bułki tartej 100 ml mleka 1 jako olej do smażenia Klopsiki: Masło rozpuścić na małym ogniu(...)cebulę i smażyć do momentu, w którym uzyska ona złoty kolor. Dodać mleko, zagotować. Do całości wsypać 3 łyżki bułki tartej. Zdjąć z ognia i wystudzić. W misce wymieszać mięso mielone, jako, sól, pieprz oraz schłodzoną bułkę z cebulą. Formować klopsiki wielkości 3 na 3 cm. Obtaczać w pozostałej ilości bułki tartej. Gotowe smażyć na średnim ogniu na jasno brązowy
mecooksPołączenie mięsa wołowego z zielona fasolka szparagową z dodatkiem kaszy bulgur to danie kuchni tureckiej. Składniki 1kg zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej) 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła sól płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego kasza bulgur Przygotowanie W rondlu rozgrzałem masło, włożyłem posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyłem(...)mieszając tak długo, aż odparował cały sok, który puściło mięso. Dodałem obrane i pokrojone pomidory, dusiłem razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodałem fasolkę, całość posoliłem ( jeśli pomidory nie puściły zbyt dużo soku można wtedy podlać odrobiną wody). Rondel przykryłem, mięso dusiłem do czasu, aż było zupełnie miękkie. Podałem z kaszą bulgur
R'n'G Kitchenokazało się, że młodej przechodzi i możemy coś zrobić. Tak na wariackich papierach wszystko. Przyszła pora na sałatkę i znaleźliśmy u Dusi tą właśnie. Tak sceptycznie podeszłam do mięsa mielonego w sałatce, ale no właśnie, ale jak ją spróbowaliśmy, to okazało się, że sałatka jest rewelacyjna. Smakowała wszystkim :-). Polecam Wam bardzo, bo sałatka na pewno będzie królem imprezy :-). Miłego dzionka(...)życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól pieprz papryka czerwona słodka
kruche babeczkiwinie. Następnie wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przyrządzaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Odsączamy z wina, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na smalcu ze wszystkich stron tak, aby zamknąć mięso. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zdejmujemy mięso z patelni i zostawiamy na chwilę, a na patelnię wlewamy wino, w którym wcześniej marynowało się mięso i redukujemy(...)mniejsze kawałki), przekrojony na pół ząbek czosnku, rozmaryn, tymianek, śliwkę, na wierzchu kładziemy plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu) i tak zapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek. Po upieczeniu wyjmujemy jeleninę i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęła". Sos i pozostałe składniki
Quinoa Raz!g/kg -gorczyca biała ziarno 6 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 7 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -woda 200 mil przy wstępnym mieszaniu przypraw z mięsem i 400 mil przed napychaniem w osłonki WYKONANIE Mięso kroimy w kawałki około 4x4 cm. Dodajemy peklosól i sól dokładnie mieszamy.Pachwina i podgardle razem ścinki i łopatka w osobnych pojemnikach.Wstawiamy(...)godz. mieszamy.Po tym czasie przystępujemy do rozdrabniania. -łopatka na szarpaku -ścinki wp 13 mm -podgardle i pachwina 8 mm Dodam że wszystko było mielone w maszynce nr.5 Następnie łączymy mięso z łopatki z mięsem z ścinek wp i dodajemy wszystkie przyprawy i 200 mil wody.Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przygotowania tego dania świetnie nadaje się łopatka wieprzowa. Podsmażony kawałek mięsa, podlany bulionem i duszony z zarumienioną cebulą. Idealna prostota. Pycha. Polecam. Składniki: Łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg Sól Pieprz 1 łyżka smalcu Bulion 1 cebula czerwona 1 cebula żółta/ zwykła Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni wykładamy(...)smalec i podsmażamy mięso z każdej strony razem z cebulą. Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą. Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyKolejny kompromis, który wyszedł smaczny ;) Tak to jest, jak jedna osoba chce to, druga tamto ;) Pyszne zagospodarowanie mięsa z drobiowego rosołu. Składniki 500-600 g gotowanego mięsa drobiowego 2 łyżki masła 2 duże marchewki 1 mała puszka groszku konserwowego 1 pełna łyżka mąki 250 ml rosołu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchew podsmażamy na rozgrzanym maśle, przez kilka minut. Następnie dodajemy mąkę, smażymy jeszcze 2-3 minuty, zalewamy rosołem i dokładnie rozprowadzamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, do momentu kiedy marchew będzie miękka. Do marchewki dodajemy mięso i osączony z zalewy groszek. Podgrzewamy razem przez
R'n'G Kitchen