mięso - 63110 przepisów (strona:688/4208)

Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 172

wszelkie pieczenie i pasztety, bo można w nich poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej(...)bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości i smaku. Oczywiście można użyć innego mięsa mielonego niż z indyka, lecz pieczeń nie będzie wtedy taka delikatna. Składniki: • 500 g mielonego mięsa z indyka • 1/2 szklanki zielonej soczewicy • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku • 3 jajka • 2 łyżki

To co kocham
Rosół po chińsku 155

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się gotuje. Doskonały jako główny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki(...)sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion ziela angielskiego • kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli

To co kocham
Rolada z indyka z suszonymi owocami 151

Moja rolada nadziana jest żurawiną, morelami i figami, ale oczywiście można poeksperymentować również z innymi owocami suszonymi, np śliwkami, jabłkami czy rodzynkami. Osobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami w każdej postaci. Ta rolada prezentuje się bardzo dobrze i równie dobrze smakuje. Składniki: • 1 filet z indyka • 150 g moreli suszonych(...)indyka rozłożyć, rozciąć, aby uzyskać jak najwiekszą powierzchnię, i delikatnie rozbić. • Natrzeć filet z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Na brzegu mięsa ułożyć suszone owoce w całości i zwinąć ciasno w roladę, którą należy obwiązać nicią. • W mięso wbić kilkanaście goździków, posmarować roladę oliwą i ułożyć w naczyniu

To co kocham
Gulasz mięsny kapuściany 152

mamy jesień, a więc w kuchni pojawiają się bardziej treściwe dania. Dzisiaj proponuję gulasz z mięsa indyka z warzywami i kapustą kiszoną. Sycący, kwaskowy i bardzo smaczny! Składniki: • 300 g mięsa z udźca indyka • 1 szklanka kapusty kiszonej • sól, pieprz, sos sojowy do smaku • mrożona mieszanka warzywna wiosenna • 1 cebula • pęczek natki(...)pietruszki • 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego • 1/2 szklanki śmietanki do zup • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. • Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. • Pod koniec dodać mrożone warzywa

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 157

Schab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka(...)oleju. Dodać starte na tarce pieczarki, posolić i poddusić, aż woda odparuje. • Bułkę namoczyć w wodzie i drobno pokroić. • Wymieszać pieczarki z mięsem mielonym, dodając jajko, czosnek przeciśniety przez praskę, bułkę, pieprz, zioła prowansalskie i sól do smaku. • Zimny schab przekroić wzdłuż robiąc 4 głębokie rowki. • Wypełnić rowki farszem mięsnym upychając nadzienie pomiędzy

To co kocham
Pulpety indycze z mozzarellą 150

Najczęściej z mielonego mięsa przygotowuję pulpeciki, bo i zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i nawet gdybym chciała przygotować więcej na dwa obiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują(...)ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego majeranku • minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy • 500 ml wody • 2 łyżki sosu sojowego • pęczek natki pietruszki • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham
KARKÓWKA DUSZONA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 185

tyle aby się białko scięło) gazie.Pieczarki obrać i pokroić każdą na 4 częścicebulę w piura pokroić,kaszę opłukać.Do dużego rondla wlać odrobinę oleju i poddusić lekko cebulę,włożyć mięso  i podlać bulionem( mięsa nie solimy).Dusimy do miękkości. W trakcie duszenia dodać pieczarki i pietruszkę małą i przyprawić do smaku.Jak mięso jest miękkie , ale nie za bardzo ,wsypujemy(...)kaszę, i na maleńkim ogniu gotujemy wszystko jeszcze raz razem, aż kaszą i mięso dojdzie do siebie.Wszystko mniej więcej trwa 1.5 godz.Mięsko się pod dotykiem rozpada na pyszne kawałki , a kaszą smakuje wybornie.Podajemy z SURÓWKA Z surowego pora i soli.Smacznegi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klopsiki wesołe żółwiki 181

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 600-700g dowolnego mięsa mielonego 6-7 cienkich parówek 1 średnia cebula 8 ziaren pieprzy czarnego Masło klarowane lub olej do podsmażenia drobno pokrojonej cebulki Sól, pieprz mielony czarny do smaku Majeranek 1 jajko(...)Bułka tarta Kilka plastrów żółtego sera bez dziur Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte ale nie za suche. Z przyprawionego mięsa mielonego uformować dość duże klopsy.  Z końcówek parówek zrobić nóżki nacinając końcówki jak łapki oraz główki nacinając buźkę

W garach u Gosi
Pulpety z indyka 170

tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki(...)tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz garść świeżych listków bazylii   Przygotowanie: Przygotować sos : Pomidory z puszki wraz z sosem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach. Szalotki i seler drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty . Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę

Moja Delicja
Szynka wieprzowo-wołowa z galaretką - szynkowar 201

kolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę w dużym garnku(...)tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Mini szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie Mięso mielone przekładamy do miski,  dokładamy do niego pokrojoną mini szynkę i  wlewamy żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy... ... i przekładamy do woreczka Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara... ... zamykamy

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 226

wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera żółtego - trochę zostawiamy(...)kroimy w kostkę Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę Świeże zioła drobno kroimy Mięso mielone przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu a gdy wypuści trochę tłuszczu - dodajemy cebulę. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojoną dynię, solimy, pieprzymy i dokładamy świeże zioła Gdy całość

Szczęśliwa kuchnia
HAMBURGER Z WOŁOWINY 163

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Składniki na hamburgera z wołowiny: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego chudego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 1 jajko szczypta chili sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej Dodatki: pomidory w plastrach plasterki czerwonej cebuli(...)bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Uformować kotlety

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry 230

Kurczak z makaronem po tajsku może wydawać się banalny. Nic bardziej mylnego! Nie wystarczy wymazać mięsa pastą curry, polać mlekiem kokosowym i tyle. Kuchnia tajska, choć jest prosta (jak zaraz zobaczycie w przepisie), nie ma nic wspólnego z banalnością! Mieszanka smaków i aromatów (kokos, curry, limonka, chili, czosnek, orzechy) w połączeniu z symfonią kolorów sprawia, że prosty kurczak z makaronem(...)kawałki szczypioru ładnie się podkręcą). Czosnek bardzo drobno poszatkować lub zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka oprószonego solą i pieprzem i na największym ogniu podsmażać ok. 4 minuty (mięso ma być podsmażone tylko z wierzchu). Kurczaka zdejmujemy z patelni i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać resztę dania, czyli garnek (przygotowanie na szybko) lub naczynie żaroodporne lub wolnowar

Pociąg Do Kuchni
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 145

szerokości. Cebulę pokrajać w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą przełożyć następnie do szerokiego rondla. Na reszcie tłuszczu, który trzeba silnie rozgrzać, smażyć mięso na ostrym ogniu około 2-3 minut, stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką. Jeżeli patelnia nie jest dość duża, aby pomieścić na raz mięso w cienkiej warstwie, smażyć(...)dwóch - trzech partiach, gdyż inaczej wydzieli sok i nie zrumieni się. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulką, dodać do niego przecier pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym, głębokim półmisku, posypane zieloną siekaną pietruszką, z z ziemniakami pod dowolną postacią i zieloną sałatą lub surówką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczona szynka z dzika 128

rozmarynu, 10 jagód jałowca, Szynkę z dzika oczyścić, nie myć. Natrzeć solą. Odstawić w chłodne miejsce. Wino zagotować z rozmarynem i rozgniecionym jałowcem. Odstawić do ostudzenia. Zimnym winem zalać mięso. Odstawić na 2-3 dni, w chłodne miejsce. Słoninę lekko zmrozić, pokroić w plasterki grubości około 2 mm, a następnie w paski szerokości około 5 mm. Szynkę dzika umyć, osuszyć(...)ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek słoniny. Mięso obłożyć rozmarynem i rozgniecionym jałowcem i zawinąć w otrzewną, lub owinąć plasterkami słoniny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2 godzin, lub gdy temperatura wewnątrz mięsa, osiągnie 72 stopnie. Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Najlepsza na zimno, ale można jeść również na ciepło

królestwo garów