mięso - 63110 przepisów (strona:690/4208)

Gęś duszona w warzywach 140

wyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia(...)cebule 2 szklanki rosołu sól, pieprz cytryna Sposób przygotowania: Udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą do dołu (można ją delikatnie ponacinać). Wytapiamy tłuszcz. Przekładamy na drugą stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę

Pobite gary Barbary
kotlety z wieprzowej łopatki w maślano pomidorowym sosie 195

kuchni przygotować się na przyjście zimy. Dlatego na obiad proponuję  kruchą łopatkę,  w aromatycznym  sosie, z pomidorami i czosnkiem. składniki dla czterech osób mięso i marynata 800 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki   1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju(...)najlepiej z puszki) 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki mąki sol,  pieprz sposób przygotowania Z łopatki  wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, słodką paprykę, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy

Miód i pieprz
domowe pierożki z mięsem rosołowym 168

składniki na farsz: ok. 500 g ugotowanego mięsa rosołowego 200 g cebuli 100 g masła sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę masła z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. składniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody

Domowy Smak Jedzenia
Flaczki cielęce w rosole 291

oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku(...)gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodać mięso z kurczaka i warzywa. Gdyby zupa była zbyt gęsta, wtedy można dolać wody. Wszystko razem ponownie zagotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 213

Kasza gryczana z mięsem to treściwy, konkretny, ale i bardzo smaczny farsz do pierogów. Mimo skromnych dodatków smakowych, bo zaledwie sól, pieprz i cebula, farsz jest wyrazisty i ma charakter. Pierogi dukielskie z kaszy gryczanej i mięsa równie smaczne są od razu po ugotowaniu, jak i podsmażone na patelni. Kasze uprawiane i spożywane są w Polsce od czasów średniowiecza. Niegdyś(...)kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz słonina olej Kaszę gryczaną gotujemy na sypko: suchą kaszę wsypujemy do 2 szklanek gotującej się wody z masłem, gotujemy około 15 minut

Trzeci talerz
Tajska zupa khao soi z kurczakiem 212

Asia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry 2 puszki mleka kokosowego (800ml) House of Asia 0,5 l bulionu drobiowego ok. 60 dkg kurczaka – najlepiej udka (mięso można po ugotowaniu ładnie podzielić wzdłuż włókien) 200g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego House of Asia 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z limonki do przybrania: czerwona cebula, kiełki(...)olej wylać przygotowaną pastę i podsmażać 4-6 minut aż lekko zbrązowieje. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, lekko przestudzić, podzielić widelcem wzdłuż włókien. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odstawić. Podzielone mięso wrzucić z powrotem do bulionu, dodać sos rybny

Pociąg Do Kuchni
Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi 214

Czyli ogólna poprawa samopoczucia! :) Dzisiaj coś ogólnie wszystkim znanego ale w wersji fit!  Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi  Pulpeciki:  0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka  1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki(...)bulion warzywny (ok. 2 szklanek) olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami, płatkami, koperkiem, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy je i lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu! Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być

Kuchnia moimi oczami
Żeberka w sosie barbecue 221

Opis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na początku pieczenia naczynie najlepiej przykryć i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie możemy zdjąć przykrycie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Klopsiki w sosie śmietankowym 197

Smakują super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8   Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka(...)śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki

Gotuję Testuję
Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami 191

TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej 60 min     - PORCJE: 10   Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami NALEŚNIKI pół litra mleka 30 dag mąki 2 jajka szczypta soli FARSZ 80 dag mięsa mielonego 50 dag pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia SOS pół margaryny 2 łyżki mąki pół(...)FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Odrobinę posolić. Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok

Gotuję Testuję
Spaghetti, skrzydełka, borowik,masło i jarmuż czyli prosty obiad w krótkim czasie. 141

normalna paczka ( 200 g) starcza mi na dwa - trzy tygodnie. Uwielbiam ten smak, aromat jaki się uwalnia podczas smażenie. Nie potrzeba wielu przypraw, aby nadać wyrazu daniu, masło i mięso doskonale się uzupełniają. A jeszcze niedawno odkryłam, że smażąc na maśle, nie potrzebujemy zbyt wiele soli,  to co jest w nim to już ma znaczenie. 8 skrzydełek łyżka masła(...)łyżka skórki z cytryny Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy skrzydełka ( bez końcówek) z każdej strony.  Po dokładnym obsmażeniu mięsa ,wrzucamy borowika pokrojonego w paski.  przykrywamy i dusimy do miękkości. Grzyby można zamienić na inne, jakie tam mamy lub lubimy. Jarmuż oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy

Dieta moja pasja
Kuskus, mięso z rosołu i pieczarki czyli recykling dobry na wszystko. 145

się dzięki uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mocno ciepłej wody 3 łyżki oleju jajko 0,5 łyżeczki soli Farsz: 1/2 szklanka kuskus mięso z rosołu cebula łyżka masła papryka jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz:  3 łyżki masła 10 pieczarek Do wody dodajemy olej sól i jajko, mieszamy wszystko(...)następnie wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto.  Gdy jest dostatecznie gładkie i lśniące, przykrywamy talerzem aby sobie odpoczęło.  Obieramy mięso i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła , podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Jak się ładnie zeszkli dodajemy mięso i wszystko razem przesmażamy. Kuskus zalewamy wodą zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy

Dieta moja pasja
Sos z królika i trochę prywaty. 138

tego mu nigdy nie żałuję. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.  Dodajemy sól, majeranek, paprykę i pieprz, dokładnie razem mieszamy i taką mazią nacieramy  po porcjowane mięso ( około kg).  Pakujemy szczelnie i odstawiamy co najmniej na noc do lodówki. U mnie królik był tłusty, a więc ten jego tłuszczyk oberwałam z mięsa i wytopiłam. A  następnie(...)obsmażamy mięso z każdej strony. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na tym samy tłuszczu  na którym zrumieniało się mięso. Gdy cebula jest zeszklona wtedy można delikatnie zebrać nadmiar tłuszczu, a do cebuli włożyć królika królika, zalać wodą i dusić wolno do miękkości. Gdy już zaczyna lekko odchodzić od kości wtedy można zabielić śmietaną i zagęścić mąką oraz

Dieta moja pasja
Szybki, prosty posiłek na zamówienie czyli kuskus z kurczakiem i granatem na ostro. 148

kolędy ciężko byłoby uwierzyć iż to koniec grudnia. Kilka dni temu napisał do mnie pewien Pan z prośbą o jakieś szybkie danie. Pan jest fanem wszelkich kasz, makaronów lubi mięso i owoce, ale kończą mu się pomysły i chciałby coś nowego. Jakby to krótko napisać.... mówisz i masz. :) łyżka masła pierś z kurczaka sól i pieprz cayenne do smaku szklanka(...)kuskus woda 2 liście jarmużu 0,5 owocu granatu  Czyste mięso kroimy w kostkę, wielkość dowolna, według własnych upodobań  Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle. Ilość przypraw też należy dobrać do własnych gustów i smaków. Zdejmujemy mięso na talerz, na patelnię wsypujemy kuskus, zalewamy wodą tak jak zaleca producent i czekamy aż zmięknie. Granat przekrawamy

Dieta moja pasja
Klopsiki z kurczaka z sosem pieczarkowym i kopytkami czyli pełen recykling. 139

podlega dyskusji. I nie ma sensu ich trzymać, aby zalegały lodówkę, tylko trzeba je przetworzyć.  I tak dotarliśmy do tematu klopsików jakie można zrobić z rosołowego mięsa.  gotowane mięso i warzywa z rosołu jajko 2 - 3 łyżki manny sól i pieprz do smaku Mięso obieramy ze skóry i resztek tłuszczu. Wrzucamy do malaksera razem z warzywami(...)bardzo delikatne,  mięciutkie śmiało można je nazwać klopsikami dla chorych lub małych dzieci.  Smakowo i konsystencją na pewno się różnią od takich zrobionych  ze zwykłego mielonego mięsa  . Można też usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.  To już jak tam kto woli albo lubi

Dieta moja pasja