mięso - 63110 przepisów (strona:689/4208)

Polędwiczka w sosie grzybowym 205

Powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny  obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty(...)smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję,  osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp

Wanilia i Kardamon
4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE 210

Podnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje to, że mięso będzie delikatne. – Podaj i delektuj się smakiem. WĘDZONY KURCZAK – Rozgrzej wędzarnię do 135°C – 1 cały kurczak, kawałki kurczaka – udka, skrzydełka. – Natrzyj obficie kurczka przyprawą(...)minut. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem. PULLED PORK – Rozgrzej wędzarnię do 110°C. – Będziesz potrzebować łopatkę wieprzową o wadze 1,5-7 kg. – Natrzyj mięso obficie przyprawą bbq. – Napełnij tackę na płyn sokiem jabłkowym. – Dodaj garść wiórek drzewnych do pojemnika na wiórki. – Umieść łopatkę na ruszcie. – Czas wędzenia będzie zależeć

naRuszcie
Soczysty karczek wieprzowy 190

Bardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety(...)natur 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie: umyte i osuszone karczki przyprawiłam, dodałam pokrojone w plasterki ząbki czosnku, zalałam olejem i octem (dzięki czemu mięso będzie bardzo miękkie i soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 210

mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie(...)używamy kokosowego, jeśli nie macie, to żadna strata, użyjcie tego, który jest (byle nie oliwy z oliwek!). Czas marynowania jest w zasadzie dowolny, jeśli bardzo Wam się spieszy to mięso może nawet od razu lądować na głębokiej patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości

Kulinarne zapędy Kokosa
Pulpeciki z puree ziemniaczanym, marchewką i sosem pomidorowo - jogurtowym. 140

Składniki (na 2 porcje) - 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - 2 cebule (ok. 140 g), - jajko (ok. 50 g), - kajzerka (ok. 50 g), - szklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów(...)przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę kroimy w kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy aż zmięknie. 2. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki. 4. Pulpeciki wrzucamy na osolony

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Książki kucharskie 2 143

pozostają w tyle :-). Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakuje Bliski Wschód, to ta książka jest dla was. Pat Lafrieda „Meat” – wydanie w języku angielskim Absolutna gratka dla wielbicieli mięsa. Książka napisana przez rzeźnika. Dowiecie się, jak kupować dobre mięso, co daje sezonowanie, jak rozróżniać części mięsa i do czego, jaka część się nadaje. Techniki, obróbki i wszystko to, co chcecie(...)angielskim „The Silver Spoon” to bezapelacyjna biblia kuchni włoskiej. Ponad milion sprzedanych egzemplarzy. W środku znajdziecie 2000 (tak, dwa tysiące!) przepisów na dania kuchni włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie

ladykitchen
Schab z pieczarkami i cebulą 66324

Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką(...)podsmażania pieczarek, doprawiamy je solą i pieprzem. Aby woda z pieczarek łatwiej odparowała i nie gromadziła się na patelni, często je mieszamy. Do tak przygotowanej cebuli z pieczarkami, przekładamy mięso. Kotlety układamy na spodzie patelni, pod pieczarkami.  Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie.  W międzyczasie

Smak mojego domu
Łopatka pieczona na kanapki. 200

słodkiej - pół łyżeczki gorczycy - kilka ziaren kolendry - łyżeczka majeranku - 2-3 posiekane ząbki czosnku Łopatkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać, natrzeć nią mięso, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić minimum na noc w lodówce.  mięso wyjąć z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć mięso do rękawa(...)piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć grzanie do 15 stopni i piec jeszcze godzinę. Po upływie czasu wyłączyć piekarnik i zostawić tam mięso do ostygnięcia. Dzięki temu będzie bardziej soczyste

Cook&Love
Fit lasagne z cukinią 202

zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków czosnku - 100 g mozzarelli - oliwa z oliwek - oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra (nie podaję proporcji przypraw i ziół(...)stron mieszanką przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut.  Cebulę i resztę czosnku siekam i szklę na łyżce oliwy. Dokładam mięso z indyka, zwiększam ogień (aby mięso nie ugotowało się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz

Cook&Love
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 273

powinny się mocno rumienić). My przerzucamy podduszone warzywa do osobnego garnka, ale jeśli macie dużą, głęboką patelnię możecie kontynuować kolejny punkt w tym samym naczyniu. 3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 MIN) Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i wrzucamy mieloną wołowinę. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i smażymy ok. 10 min na mocnym ogniu – mięso powinno się dobrze(...)przyrumienić (nie martwcie się, że będzie suche – po 2 h duszenia w winie odzyska soczystość). Pod koniec solimy mięso, mieszamy i przerzucamy je do garnka z warzywami. 4. KONCENTRAT + WINO (2 min) Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy go ok. 1 min, a następnie dolewamy szklankę wina. Gotujemy przez minutę i przelewamy do garnka z warzywami i mięsem

Nerds Kitchen
PIEROGI MAMY MARIOLKI 166

POLANIA: 2 Cebule 3 Paski Boczku Wędzonego sól i pieprz DODATKOWO: 3 l Wody 5 Łyżek Polski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Na samym początku przygotowuję farsz.  Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę.  Mięso mielę w maszynce do mięsa.  W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę

Gotowanie Patki
Biodrówka gotowana w sosie chrzanowym 217

Składniki: 1,20 kg mięsa wieprzowego (biodrówka) 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki cebula 20 dag śmietany 18% 4 łyżki mąki pszennej około 6 łyżek chrzanu (do smaku) ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso czyścimy, wkładamy w całości do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z powierzchni wywaru szumy(...)Wrzucamy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie odławiamy mięso i warzywa a wywar przecedzamy przez sitko. Odlewamy około 700 ml czystego płynu.  Śmietanę ucieramy z mąką, dodajemy łyżkę wazową gorącego wywaru. Mieszamy, a gdy zawiesina będzie jednolita wlewamy do wywaru. Dodajemy chrzan do smaku. Sos powinien być lekko ostry. Mięso kroimy w plastry i dodajemy

Qchnia po prostu
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 153

zdecydowanie idealny na każdy inny dzień tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki(...)czosnku w proszku Sól himalajska Olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie.  Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami i wszystkimi przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju, kaszę odcedzamy i przekładamy do naczynia. Nakładamy mięso z pieczarkami i wszystko posypujemy cheddarem

Czarnawisienka
Rosol z rosolu z wczoraj 158

domów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI:  ok. 1 l rosołu  1 średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól

Kuchnia od dwojga
Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną. 279

Znacie chili con carne? Zrobiłam bardzo podobne danie, ale zamiast siekanego mięsa wołowego użyłam mielonego mięsa z indyka. Dodałam dwie puszki czerwonej fasoli, czerwoną cebulę, krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz dla podkręcenia ostrości papryczkę chyli. W przepisie przewidziałam też ketchup, z racji tego, że nie mam w domu kupnego, dodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się(...)lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco!   POTRAWKA MEKSYKAŃSKA Z CZERWONĄ FASOLĄ.           Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki oleju 1 duża cebula czerwona 2 puszki czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu z cukinii lub zwykłego ketchupu

Zakątek rozkoszy kulinarnych