mięso - 63110 przepisów (strona:689/4208)

Kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką 115

także chodziły mi po głowie. Pomysłów jest wiele, więc znowu wrzucam coś nowego ze znanymi Wam składnikami. Składniki na kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką (4 porcje): mięso wieprzowo - wołowe 500 g jajko 2 bułki przyprawa do mięsa mielonego cebula bułka tarta pieczarki około 300 g ser żółty około 150 g zielona cebulka (końcówki z dwóch cebulek) łyżeczka(...)Vegety Bułki namoczyć w wodzie. Kiedy zrobią się miękkie wycisnąć je. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Bułki, cebulę, mięso, jajko i przyprawę wymieszać w jednym garnku. W razie potrzeby dosypać odrobinę bułki tartej. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki, ostudzić. Pieczarki wymieszać ze startym serem żółtym i cebulką, doprawić Vegetą i dokładnie wymieszać. Formować

Karola gotuje
Gulasz wieprzowo - wołowy na kaszy kuskus 105

Kolejne danie z kuchni mojego narzeczonego :) Polecam.  Składniki na gulasz wieprzowo - wołowy (3 porcje): mięso wieprzowe gulaszowe około 300 g mięso wołowe gulaszowe około 300 g duża cebula 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 4-5 sztuk 4 liście laurowe sól pieprz ostra czerwona papryka łyżka musztardy mąka do zagęszczenia sosu Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić(...)małą kostkę i smażyć na patelni około 15 minut. Dolać wody do przykrycia mięsa i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut. Przelać do garnka i dolać około 0,5 litra wody. Na patelni smażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojony czosnek i ziele angielskie. Wrzucić do garnka. Przyprawić liśćmi laurowymi, papryką oraz (w razie potrzeby) solą i pieprzem. Dodać musztardę

Karola gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu 109

łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky 50 ml wino czerwone półwytrawne ok. 1,5 - 2 kieliszków Mięso pokroić w 2-3 cm grubości paski, delikatnie rozbić ręką, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Podsmażone mięso ściągnąć na talerz. Cebulę i czosnek drobno pokroić(...)zeszklić na maśle. Wyparzone grzyby, które można drobniej pokroić wrzucić na patelnię. Po kilku minutach wlać alkohole. Po kilku minutach przelać do garnka i dolać 150 ml wody. Dodać mięso i dusić przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dolać wody, tak aby zakryła mięso. Dusić kolejne 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać rozrobioną śmietanę i mąkę

Karola gotuje
Boeuf Strogonow 274

Boeuf Strogonow (4 porcje): wołowina bez kości 800 g cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki sól pieprz oregano kostka warzywna 1/2 szklanki śmietany 12% mąka Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące. Pokroić drobno cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i mięso. Rozpuścić kostkę warzywną w 750 ml wody. Zalać bulionem podsmażone mięso(...)najlepiej przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Dusić przez około godzinę i dwadzieścia minut (jak zwykle doradzam próbowanie czy mięso jest już wystarczająco miękkie). Na końcu wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dosypać jeszcze kolejną porcję oregano i wymieszać. Specjalnie nie napisałam ilości soli, pieprzu i oregano, ponieważ każdy dodaje

Karola gotuje
Spaghetti z mięsem i cytrynowym mascarpone 107

spaghetti o wyjątkowo orzeźwiającym smaku! Dodatek soku z cytryny jest tutaj nie bez znaczenia - świetnie ożywia on smak delikatnego mascarpone. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - makaron spaghetti - ok. 400 gram mięsa wieprzowego - 120 ml koncentratu pomidorowego - 120 gram serka mascarpone - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, bazylia, oregano - 2-3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka oleju kokosowego - garść słonecznika - garść(...)żurawiny Mięso kroję na małe kawałki, posypuję przyprawami i smażę na oleju przez kilka minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę przez ok. 10 minut. Następnie dodaję mascarpone, polewam sokiem z cytryny, dokładnie całość mieszam i duszę na wolnym ogniu jeszcze przez jakiś czas, do miękkości mięsa. Mięso z sosem wykładam na ugotowany makaron spaghetti, posypuję słonecznikiem i żurawiną, Pyszne danie

Wielopokoleniowo
Tortilla na szybko 129

szczypta gałki muszkatołowej  3 łyżki oliwy do smażenia  sól  pieprz czarny  2 szklanki wody  3 liście sałaty lodowej  serek ziołowy  Wykonanie  Mięso kroję w cienkie paski , następnie na rozgrzaną patelnie z olejem dokładam nasze pokrojone mięso , obraną cebulę pokrojoną w plasterki , wszystkie nasze przyprawy , i przesmażamy wszystko razem około 10 minut często(...)mieszając , po tym czasie zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy woda nam wypruję . Jak woda nam wyparowała , i mięso jest miękkie , doprawiam solą,odstawiamy na chwilkę , a na następną patelnie podgrzewamy nasze placki , kiedy mamy podgrzane smaruję serkiem i wykładamy liść sałaty i nasze mięso , zwijamy przekuwamy patyczkiem aby dobrze się trzymało i gotowe

Mój Smak
Świąteczna karkówka 510

zabraknąć pysznej, domowej karkówki! Składniki: karkówka 1,20 kg czarna herbata 4 saszetki łupiny z 4 białych cebul sól 20 dag Składniki na marynatę: woda -  tyle by przykryła mięso 4-listki laurowe 8-ziarenek ziela angielskiego. Wykonanie: Wodę z przyprawami zagotować, ostudzić. Włożyć mięso, przykryć przykrywką i odstawić w chłodne miejsce na trzy dni. Następnie wyjąć mięso, przełożyć(...)innego garnka, zalać letnią wodą, dodać herbatę, łupiny z cebul i sól. Parzyć mięso przez 1,5 godziny, lecz nie zagotować

Tradycyjna Kuchnia
Roladki z nadzieniem w galaretce 206

Pyszna galaretka podana w troszkę innej wersji - w szynce konserwowej. Do przygotowania roladek możemy wykorzystać mięso oraz marchewkę z gotowania wywaru do zupy. Galaretka idealnie sprawdzi się na domowych imprezach lub świętach. 7 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 2-3 marchewki 1 łyżka koperku 2 łyżki kukurydzy 0,5 szklanki ugotowanego mięsa wieprzowego 500 ml bulionu 1,5 łyżki żelatyny(...)Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z marchewką. Mięso siekamy na bardzo drobne kawałeczki. W misce mieszamy jajka, marchewkę, kukurydzę, mięso i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze szynki układamy po 1,5 łyżki farszu. Zwijamy w rulon i układamy na półmisku. Pozostały farsz rozkładamy po bokach, na wierzchu układamy kawałki marchewki

VioletoweKucharzenie
Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami (Arrosto all'arancia e prosciutto crudo) 133

lonza di maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem.  Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.  Mięso układamy w naczyniu. Obok mięsa wykładamy kawałki pomarańczy(...)połówki szalotek i 4-5 gałązek świeżego rozmarynu. Na koniec mięso polewamy koniakiem. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. **** PREPARAZIONE Pulite la lonza di maiale, rimuovete il grasso e le nervature esterne. Aggiustate di sale

La grande e la piccola cuoca
Tajlandia od kuchni 183

podoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem z tofu. Podawany ze świeżymi kiełkami fasoli mung, sokiem z limonki i kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Danie znane większości osób, jednak NIGDZIE(...)thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem w roli głownej z różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami

Zawsze głodna!
KROKIETY Z MIĘSEM,PIECZARKAMI I JAJKIEM 147

Smaczne połączenie mięsa karkówki wieprzowej z pieczarkami i jajkiem. Takie krokiety kojarzą mi się z chłodnymi dniami, jesienią, zimą i świętami. Idealny dodatek stanowi barszcz czerwony, który uzupełnia danie. Śmiało mogę napisać, że krokiety smakują jak z najlepszej restauracji. Farsz jest po prostu obłędny !  Składniki: Naleśniki: Naleśniki: mleko 400 ml. woda 200 ml. jaja 4 szt. sól 1 szczypta(...)szkl. jaja 2 szt.  olej do smażenia Metoda: 1.  NALEŚNIKI: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Smażymy na patelni wysmarowanej pędzelkiem olejem. 2.  FARSZ: Mięso umyć, osuszyć, pieczarki obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsaMięso doprawić przyprawami tj. sól, pieprz, przyprawa do mięs, papryka. Wymieszać. 3.  Farsz podsmażyć na patelni

Kuchnia Paulettes
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 156

Jest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa.  Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź wiem(...)jeść takich dań o tak późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad.  Palce lizać !  Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt.  małe pieczarki 5-6 szt.  ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona

Kuchnia Paulettes
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 139

zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem.  SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g.  mięso mielone drobiowe 200 g.  czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki(...)bulion warzywny 500 ml majeranek 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka śmietana kwaśna 3 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda cukier 1 łyżka lub do smaku METODA: Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki. Na rozgrzanej

Kuchnia Paulettes
Kurczak duszony w warzywnym sosie 127

Pyszny obiad z kurczaka i warzywnego sosu, który przenika się różnymi smakami. Idealny sos do ziemniaczków. 5 kawałków udźca z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 1 marchew 4 kostki mrożonego szpinaku 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej(...)ząbki czosnku 1 szklanka wody Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą

VioletoweKucharzenie
Kiełbasa Polska 352

g/kg -gorczyca 4 g/kg -cukier 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 4-7 g/kg -jelita wieprzowe 32-36 mm -sznurek wędzarniczy w razie potrzeby WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w większą kostkę 4 na 4 cm i peklujemy na sucho osobno klasę 1 i 2. Czas peklowania 48 g. Następnie mięso rozdrobnić na sitku 13 mm.Teraz(...)całość mięsa mieszamy dodając wszystkie przyprawy. Mieszanie mięsa ma trwać do momentu, aż nabierze kleistości. Jelita płuczemy i napełniamy, odkręcamy odcinki 25-30 cm. OSADZANIE 12-48 godz. w chłodnym pomieszczeniu OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU Temperatura 35-40 st. do momentu aż powierzchnia kiełbasek będzie całkowicie sucha. WĘDZENIE Dwa-trzy dni w temperaturze 20-30 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.