mięso - 63110 przepisów (strona:684/4208)

Żeberka z piwem karmelowym babci Basi 207

specjalna do żeberek,może być przyprawa do mięs Knorra ( ja taką użyłam ) lub vegeta czerwona, 2 ziarenka ziela laurowego, szczypta soli, olej, opcjonalnie ! : odrobina miodu, gdy lubimy bardziej słodkie mięso. Sposób przygotowania : Pokrojone żeberka posypać przyprawą, ( ja delikatnie posypałam jeszcze solą ) . odkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny , najlepiej na noc, Do rondla wlewamy trochę oleju i podsmażamy(...)przyprawione mięso. Gdy się ładnie przyrumieni dodajemy cebulkę i czosnek pokrojone w plasterki , oraz pozostałe przyprawy , Dolewamy trochę wody , przykrywamy pokrywką i dusimy parę minut , aby mięso przeszło przyprawami. Całość zalewamy piwem i wszystko razem dusimy pod przykryciem , aż mięso będzie miękkie. ( w razie wyparowania piwa , dolewamy trochę pozostałego piwa lub wody .) Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 378

papryka słodka w proszku Appetita lub inna, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła Gostyńskiego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki lub innego, Sposób przygotowania : Kilka godzin wcześniej mięso dzielimy na pół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy(...)Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temp. 150 st. C. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Flaczki drobiowe babci Basi 291

gałka muszkatołowa, sól, pieprz, po 3 łyżki mąki i margaryny, 1 szklanka wody, 2 łyżki przecieru pomidorowego, Sposób przygotowania : Do garnka wlać 2 litry wody, dodać przyprawy i ugotować mięso. Wyjąć mięso, ostudzić i pokroić w paski lub kostkę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do gotującego się wywaru. Włożyć pokrojone mięso i znów chwilę gotować razem(...)mięso z warzywami. Z mąki , margaryny oraz szklanki wody zrobić zasmażkę , wlać ją do flaków i zagotować. Na koniec dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Pulled pork, czyli rwana wieprzowina 241

okazję zrobić, ta rwana wieprzowina jest rewelacyjna, delikatna, miękka, bardzo smaczna. Można używać jej do kanapek lub po prostu do obiadu. Super doprawiona, no idealna. Powiem Wam, że lepszego mięsa pieczonego nie jadłam. W przygotowaniu jest bardzo prosta, niestety trzeba ją długo marynować, a potem piec, ale smak nam wszystko wynagrodzi. Polecam, warto zrobić :-) Inspiracja: klik Składniki: 2 kg łopatki(...)łyżek brązowego cukru 5 ząbków czosnku 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki mielonej ostrej (ja nie dałam) 1 łyżka majeranku Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki przeciskamy czosnek przez prasę, dajemy resztę składników, mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy porządnie mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym później będzie pieczone, owijamy naczynie folią

kruche babeczki
Zapiekanka Makaronowa Z Mięsem I Brokułami 1367

Smaczna i pożywna zapiekanka z makaronem :) Składniki na 4 osoby makaron świderki 200 gr mięso mielone ( użyłam z łopatki ) 200 gr 1 niewielki brokuł 1 cebulka masło do wysmarowania formy Na sos: 3 jajka 250 ml śmietany 18 % ser żółty starty na grubych oczkach około 100 gr sól, pieprz, czosnek granulowany bądź ząbek świeżego, papryka słodka i ostra do smaku(...)Makaron gotujemy al dente. 2. Brokuł blanszujemy przez 5-10 min we wrzątku. 3. Cebulkę szklimy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy. Całość smażymy około 10-15 minut. 4. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną i serem żółtym. 5. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy pierwszą warstwę makaronu, na to dajemy połowę mięsa mielonego, parę różyczek brokuła i polewamy

Gotowanie...to proste !
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. 203

Dzisiaj tak na szybko,  danie makaronowe z kurczakiem w sosie śmietanowym.Pyszne, aromatyczne w sam raz na obiad. Do mięsa użyłam przyprawy PLENUS NATURA .   Zapraszam :)  Składniki : 2 piersi z kurczaka 7 pieczarek 1 cebula 1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy  do kurczaka Plenus Natura   sól, pieprz,do smaku(...)łyżka suszonej bazylii 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 500 ml śmietanki słodkiej 12 % 1/2 szklanki startego parmezanu makaron rurki 1/2 paczki Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.Pieczarki, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pół plasterki. Z papryczki wyciągamy nasionka i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy, następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami 610

oliwę i dodajemy czosnek. Całość posypujemy majerankiem, solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Dużą blachę natłuszczamy 4 łyżkami oliwy, przekładamy na nią ziemniaki oraz mięso. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i ziemniakach przekładamy na wierzch mięsa i ziemniaków. Blachę przykrywamy folią aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego(...)piekarnika na około 60 minut. Po pewnym czasie folię zdejmujemy, dzięki czemu mięso i ziemniaki się zarumienią. Danie to piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 30 - 40 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 - 30 minut. Łączny czas pieczenia

Smak mojego domu
Bezglutenowa lazania - lasagne klasyczne 223

beszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 szklanki mleka Szczypta soli, Pieprz Gałka muszkatołowa Sos bolognese: 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 puszki pomidorów Sól i świeżo zmielony pieprz Szczypta chilli Sos bolognese: Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, po chwili dodaj mięso. Pomidory z puszki zmiksuj i dolej(...)mięsa. Wszystko dopraw solą, pieprzem i chilli. Duś na małym ogniu przez ok. 15 minut. Sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło i dodaj do niego, wmieszaj. Energicznie mieszając powoli wlewaj mleko.   Gdy sos zgęstnieje   dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw z ognia. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego. Następnie ułóż płaty lasagne, posmaruj

Kuchnia bezglutenowa
Lasagne z mięsem i szpinakiem / Lazania 272

makaron. Wiele warstw. Aromatyczny sos. Wspominałam już o warstwach? Tak, więc liczą się tylko one. Uwielbiam! Teraz gdy pomidory są najlepsze, koniecznie musicie zrobić taką lazanię. Składniki: 500 g mięsa mielonego indyczego 5 świeżych pomidorów lub 1 puszka 1-2 cebule garść świeżej bazylii i kilka gałązek oregano 100 g szpinaku parmezan mleko 100g masła 3-4 łyżki mąki pszennej(...)było warto. Pasował idealnie do naczynia żaroodpornego i ku mojemu zaskoczeniu nie był aż tak pracochłonny jak przypuszczałam.  Przepis na niego znajdziecie tutaj --> Zaczynam od podsmażenia mięsa mielonego razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie dodaję zmiksowane razem z ziołami świeże pomidory lub te z puszki. Gotuję razem, aż uzyskam odpowiednią konsystencję.Jeśli pomidory są zbyt wodniste

Karczma Honorietty
Gulasz wołowy z boczniakami 181

Wspaniałe połączenie smakowe. Dzięki ogórkom konserwowym mięso jest delikatne i soczyste. Składniki 500 g wołowiny (rostbef) 1 marchew 1 mały seler 250g boczniaków por (biała część) 1 cebula 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki 3 ogórki konserwowe garść świeżego majeranku 700 ml bulionu wołowego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz porem podsmażamy na oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając. Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy

R'n'G Kitchen
Orientalny bulion z kaczki z pierożkami 212

Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna – 500g Żółtka – 2 sztuki Oliwa – 2 łyżki Sól – 1 łyżeczka Ciepła woda Farsz: Zmielone mięso z kaczki (wykorzystane z wywaru) Warzywa z bulionu(...)kaczki, startym imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, anyż, goździki i całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez

Kuchnia Bon Appetit
Wielkanocne jajka pieczone po szkocku 183

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka po szkocku Składniki – 6 sztuk: Jajka – 7 sztuk ( 6 ugotowanych na twardo, jedno surowe) Mięso mielone z indyka – 600g Cebula – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej Musztarda ostra – 2 łyżki Mąka – 2 łyżki Gałka muszkatołowa, majeranek, ostra papryka, sól, pieprz + słonecznik(...)dynia do panierowania Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy skorupki. W między czasie przygotowujemy mięso – cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę, musztardę i przyprawy. Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie obtaczamy w słoneczniku i pestkach dyni. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia Bon Appetit
Gulasz wołowy po węgiersku 278

Tradycyjny gulasz w nieco innym wydaniu, czyli polski obiad z węgierskim pazurem. 500g. mięsa wołowego zielona i czerwona papryka 4 duże cebule 2-3 marchewki świeże zioła: szczypiorek, majeranek przyprawy: papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sół, pieprz bulionetka wołowa 2-3 łyżki ketchupu olej Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obsmażamy dokładnie z każdej strony i przekładamy(...)garnka. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na tej samej patelni. Dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy 2-3 szklanki wody (lub tyle ile się zmieści), zbieramy smaki z patelni i przelewamy wodę do mięsa i cebuli (jeśli było mniej wody na patelni, teraz dodajemy resztę). Zagotowujemy. W tym czasie siekamy karchewkę w kostkę i dodajemy do garnka. Po zagotowaniu zmniejszamy

MarcinChef
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 204

Niedawno było już o podrobach, dzisiaj ciąg dalszy wykorzystywania piątej ćwiartki. Znacie to pojęcie? Oznacza wszystko to, co poza mięsem i kośćmi można wykorzystać i spożytkować, bez marnotrawstwa. Dzisiaj czas na policzki wołowe. Mało popularne, kiedyś jedzenie biedoty, teraz zwykle wykwintny rarytas, a przecież zwykle za nieduże pieniądze można je kupić w dobrym sklepie masarskim. By były pyszne, wymagają dość(...)zależy. Policzki oczyszczam, zwykle są dość spore, jednak duszę je w dużych kawałkach i rozdrabniam, jeśli to konieczne, dopiero pod koniec gotowania. Na patelni mocno rozgrzewam smalec i podsmażam mięso, 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, gdzie w około 0,5 l wody gotują się ziarna ziela i liście laurowe. Na patelnię wrzucam cebulę pokrojoną

Pichceniomania