mięso - 63110 przepisów (strona:675/4208)

Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 171

Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz z warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty kiszonej olej(...)przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką 181

zyskała bo z chili na złoty ☀ kolor się podsmażała. Ryż 🍚 w połączeniu z cebulką w gołąbkach to za mało i coś do złączenia rozsypanych ziarenek by się przydało.  Mięso z indyka 🍗, chude, delikatne, świeżo mielone, zostało po to dołożone, by podczas gorąca ryż skleiło i ziarenka połączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona ❤ pierwsze(...)smaczne czyli - UDANE 😉. Składniki:        farsz: 250 g ryżu długoziarnistego  z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki), 1 duże biała cebula, 500 g mielonego mięsa z indyka, 3 łyżki suszonego lubczyku, 1 duża czerwona papryka, masło klarowane do smażenia, 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej, 1 płaska mielona słodka papryka wędzona, ½ płaska

Moniki Smakołyki
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 213

papryka ostra - szczypta oregano suszone  żółtko jajka - 1 szt bułka tarta - 2 łyżeczki keczup do polania Farsz: Wołowinę zmielić w maszynce, razem z cebulą. Następnie na tłuszczu usmażyć mięso, do mięsa dodać wodę i przyprawę kebab- gyros, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Purée ziemniaczane: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać(...)obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować, aby jajko się nie ścięło. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano. Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Kaszotto z kurczakiem, kapustą pekińską i szpinakiem 205

odrobina oleju  Kilka godzin wcześniej, piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę, polać sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po zamarynowaniu mięsa, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z liści zewnętrznych, umyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnię wok wlać odrobinę oleju. Dodać mięso(...)kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Na sam koniec wlać wrzącą wodę. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości kaszy (co jakiś czas

Ugotować
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 185

Dzisiejsze gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę to są jeszcze zapiekane w kapuście... kiszonej. Są wyjątkowe w smaku po prostu... pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2   duże cebule 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej ¼ łyżeczki(...)papryki wędzonej sól pieprz 2 łyżki oleju ½ szklanki wody Wykonanie: Mięso umyłam i zmieliłam. Można kupić mięso w sklepie i poprosić o zmielenie. Marchewkę starłam na tarce o średnich oczkach. Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekałam w kosteczkę. Cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam marchewkę i wymieszałam. Po chwili dodałam mięso. Podsmażyłam chwilę i dodałam ugotowany ryż. Przyprawiłam solą

Kuchnia u Krysi
PASZTET WIEPRZOWY PIETRUSZKOWY 210

jajko 2 bułki czerstwe sól pieprz pęczek natki pietruszki liście laurowe- 5 sztuk ziele ang- 6 ziaren pieprz ziarnisty- 6 sztuk 1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy(...)Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz dodajemy posiekana natkę,oraz ubita wcześniej pianę z białek, dobrze mieszamy. Przekładamy do  foremek. Pieczemy ok godziny

Z Majeczką w kuchni
Wołowe roladki z suszonymi pomidorami 1899

dużo mięsa, ale jak już je przygotowuje to z myślą o moim narzeczonym który bez mięsa nie wyobraża sobie dnia. Oto roladki które ostatnio mu przygotowałam. Składniki: 3 - 4 kotlety chudego mięsa wołowego pół mozzarelli garść natki pietruszki pół cebuli szalotki wędzona szynka hiszpańska (jamon) 5 - 6 suszonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kotletów wycinamy wszystkie żyły i rozbijamy(...)cienki kotlet. Cebulę szalotkę i natkę pietruszki kroimy drobniutko i razem mieszamy, nakładamy na mięso. Następnie przykrywamy plastrami szynki. Suszone pomidory kroimy drobno i układamy na szynce, na koniec kładziemy rozkruszoną mozzarellę. Zawijamy roladki i zawiązujemy je nitką, następnie podsmażamy roladki po minucie z każdej strony na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 200 stopniach przez

Delusional Trine
Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami z kaszą 202

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw - zarówno jako dodatek, jak i w roli głównej. Uwielbiam ją faszerowaną na różne sposoby - dzisiaj wersja z pieczarkami i kaszą - mięso w wersji wege można pominąć :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja (2 połówki) - 215 kcal!) 4 cukinie - każda około 250-300 g 200 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej(...)oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki siekamy dość drobno i podsmażamy na połowie oleju, dusimy razem kilka minut (doprawiamy solą i pieprzem). Mięso podsmażamy na pozostałym oleju, solimy i pieprzymy. Dodajemy pieczarki i ugotowaną kaszę. Mieszam wszystko z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki (możemy zostawić trochę do ozdoby :)). Cukinie szorujemy i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z porem i ananasem 158

Kolejna moja propozycja na pysznego kurczaka w wersji fit . Tym razem nie z rozmarynem jak ostatnio. Miałam ochotę na połączenia mięsa z owocami i padło na ananasy. W lodówce zalegał por, więc trzeba było wymyślić jakieś danie, z tego co aktualnie mam w lodówce. Bardzo lubię połączenie pora i ananasa w sałatce , tym razem postanowiłam spróbować takiego połączenia w wersji(...)ciepło. Piersi wyszły w smaku rewelacyjne. Połączenie ostrego pora i ananasa okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i bardzo kruche mięso podbiło serca moich domowników. Proszą ciągle o więcej. Jako, że piersi z kurczaka przygotowane w ten sposób robi się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione. Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 1 por ananas w puszce

Pobite gary Barbary
Bułki z kurczakiem i surówką 225

wypasie (czytaj: coś więcej niż zwykła kanapka). Wówczas przygotowujemy coś niebanalnego, najczęściej na ciepło. Dziś chciałabym zaprezentować bułki, które mogłyby uchodzić za skromniejszą (choć bardzo dobrą) wersję hamburgerów. Zamiast mięsa mielonego, mamy pokrojone kawałki kurczaka, zamiast skromnego liścia sałaty, świetna surówka z kapusty, zamiast pustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy(...)białej kapusty pęczek koperku 3-4 korniszony pomidor 2 ząbki czosnku jogurt naturalny – mały kubeczek sól, pieprz 5-6 bułek (np z tego przepisu) Umyte i oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą kebab-gyros i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki

Smaki Na Talerzu
Pikantny, smażony ryż po teksańsku 174

Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego; 300 g białego ryżu; 1 duża cebula; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej, żółtej papryki; 1 papryczka jalapeno; 1 puszka kukurydzy konserwowej (masa netto, po odcedzeniu 285 g); Sok wyciśnięty z 1 limonki;  Skórka starta z całej limonki; 1/2 pęczka świeżej kolendry; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu(...)skórkę (tarką o najmniejszych oczkach), wycisnąć sok. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso mielone i podsmażyć, rozdrabniając je widelcami na małe kawałki.  Do zarumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę, papryki i jalapeno, odsączoną kukurydzę. Przyprawić kuminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Warzywne kołduny zamiast makaronu 199

tradycyjnych sałatek warzywnych, ale że za nimi też nie przepadam, to… Wyszedł dość czasochłonny, ale smaczny przepis na szybkie kołduny z warzywami (tu przewaga marchewki) i króliczym mięsem, na którym gotowałam rosół. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych makaronów i pomysł na przemycenie dzieciakom warzyw. Składniki na ciasto (ok. 60 małych pierożków) 150 ml gorącej wody 275 g mąki pszennej + trochę(...)łyżeczki soli Wsad: sól, pieprz, suszona pietruszka do smaku i to co Wam pływa w (ugotowanych i przyprawionym już rosole). U mnie przede wszystkim marchewka, trochę korzenia pietruszki, mięso z króliczego mostka Wykonanie: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej wodę. Wyrób sprężyste, miękkie ciasto, a następnie jak najcieniej je rozwałkuj. Kieliszkiem (u mnie większy o średnicy

gutfut
Weekend burgerożercy na Before Food Market (23.02.2017-25.02.2017) 184

tego znikomą ilość bardzo dobrego sosu harrisowego. Wyglądem też odbiegał od tego co zaproponowali na facebooku .  Kolejny wybór padł na Kiełbaskowo . Idealnie wysmażone, dobrze przyprawione, soczyste mięso, odpowiednia ilość sosów (nic nie wypływało, ani nie było za mało ani za dużo), świeże warzywa - również w odpowiedniej ilości, bardzo dobra bułka. Wszystko ładnie się komponowało w smaku i w wyglądzie(...)już wcześniej wspomniałam, burger od Jack Burger robił wrażenie bo był - w czarnej bułce ! I do tego serwowany podpalony ! Robi wrażenie prawda? Do tego podwójna ilość mięsa, sera, grillowanego boczku i przepyszne sosy! W tym momencie Jack Burger wylądował, w moim rankingu na samym górze, razem z Kiełbaskowo. Po pysznym czarnym burgerze, przyszła pora na B.B. Kings . Powiem tak - burger

CookYourself
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i sosem selerowo-pieprzowym 127

zapieczenia ich w piekarniku. Przygotowanie tej jest akurat nieco bardziej czasochłonne, ale jeśli chcecie spróbować czegoś wyjątkowego, to bardzo polecam. Potrzebne składniki to: 1200 g ziemniaków 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (ja użyłam mielonego mięsa wołowego i wieprzowych surowych kiełbasek) 400 g selera naciowego (jeden duży) dwie duże cebule ok 150 g żółtego sera łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kilka liści(...)gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy wołowinę. Na końcu dorzucamy także mięso wieprzowe. Gdy dobrze się podsmaży, podlewamy wodą z gotowania selera, wystarczy połowa szklanki. Dorzucamy kmin rzymski i gałkę oraz lekko solimy, dusimy, pilnując, by mięsko pozostało soczyste, dobrze, żeby zostało nieco

Pichceniomania
Grillowana łopatka w stylu fusion 187

sezamowego sól do smaku sos beszamelowy : przepis już jest na blogu , więc klik tutaj dodatkowo : koperek do posypania Łopatkę kroimy na bardzo cienkie plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa , dosłownie symbolicznie . Składniki na marynatę , mieszamy ze sobą i dokładnie zalewamy nią mięso , wcierając ją obficie w każdy kawałek . Zostawiamy na dwie godziny w lodówce , a najlepiej na całą(...)Następnie grillujemy , ja użyłam grilla elektrycznego rozgrzanego do 200 C , piekłam mięso około 3 minut . Czas pieczenia zależy głównie od grubości Waszych kawałków , moje miały około 3 mm " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy od razu na gorąco skropioną beszamelem i posypaną koperkiem , uwierzcie

Ogrodnik w podróży