mięso - 63110 przepisów (strona:674/4208)

Cebulowy sos z mięsem 135

ryżu bo nie musimy go dodatkowo zagęszczać właśnie dzięki cebuli. Polecam! Składniki : * 2 cebule * 1 cebula czerwona * 2-3 ząbki czosnku * łyżka oleju rzepakowego  * 2 plastry chudego mięsa wieprzowego np szynki * sól himalajska, papryka czerwona, pieprz do smaku * woda Przygotowanie : Mięso pokroić w paski. Przyprawić, Cebulę posiekać w piórka, przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso, przesmażyć(...)Dolać wodę i gotować aż do miękkości mięsa. Sosu nie trzeba zagęszczać, podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Zupa pomidorowa z chili 205

koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry.  4 uda z kurczaka(...)zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim ogniu

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana 248

częściej można znaleźć dobrą kapustę kiszoną. Propozycja podania może być zupełnie inna, gdyż takie kotlety pasują do wszystkiego Składniki na kotlety mielone: 3 duże ziemniaki ok 400 g mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę wieprzową) 3 ząbki czosnku 2 jajka zioła prowansalskie, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można wykorzystać ziemniaki pozostałe(...)wczorajszego obiadu). Przepuszczamy je przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Ziemniaki mieszamy z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Dodajmy przyprawy do smaku i mieszamy ma jednolitą masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Seta i galareta 255

Jeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny to zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. 3. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)godzinach dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy również liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy jeszcze przez około 2 godziny na małym ogniu, do czasu, aż mięso zrobi się miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Na koniec doprawiamy wywar solą i pieprzem. 4. Wyciągamy z wywaru golonkę, nogi wieprzowe i marchewkę - odstawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy i odstawiamy

W kuchni Katie
Rosół drobiowo wieprzowy z pierożkami 209

Już nieraz mówiłam Wam, że mięsa drobiowego z rosołu mi przybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo gotowanego rosołu drobiowo- wieprzowego pójdzie właśnie na pierożki, a te podam zamiast makaronu. Okazało się to świetnym rozwiązaniem, mało tego- bardzo dobrym. Zjadł zarówno Mąż jak i Syn, a ten jest prawdziwym niejadkiem(...)wody natka pietruszki   Pierogi- ciasto: 3 szklanki mąki (ok ½kg) + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody ½ płaskiej łyżeczki soli 1 jajko   Farsz: ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 30g masła Sposób przygotowania: 1. Rosół: Cebulę opiekamy nad palnikiem. Mięsa myjemy, przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną (łącznie z opieczoną cebulą

Kuchnia w czekoladzie
wołowina z rękawa 166

pieczenie w rękawie. Efekt przeszedł moje oczekiwania i utwierdził, w i tak już głębokim przekonaniu, że prostota ma w sobie ogromną moc. Prostota w kuchni. Składniki: - 0,5 kg mięsa wołowego z łopatki lub karku - 3 małe cebule marynata: - 4 posiekane ząbki czosnku - pieprz czarny grubo mielony - łyżka octu balsamicznego - dwie łyżki sosu worcestershire  - 0,5 szklanki oliwy Wołowinę(...)kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy nią mięso. Szczelnie zamykamy i zostawiamy minimum na jedną noc w lodówce. Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do rękawa do pieczenia razem z mięsem. Pieczemy

Cook&Love
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 202

nigdy nie pogardzę, wymaga też krótszego marynowania niż kaczka. Smak ? Wiadomo, kaczka to nie jest, więc i końcowy smak jest trochę inny. Ale dalej wschodni i egzotyczny – a samo mięso pozostaje ultrasoczyste. Kurczaka okrawamy ze zbędnych kawałków tłuszczu. Najpierw delikwent wyląduje w marynacie. Do miseczki wrzucamy cukier, zalewamy go gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy oba sosy sojowe(...)małą patelnię. Dodajemy syrop z agawy i podgrzewamy do zagotowania – kończymy z sosem, którym będziemy kurczaka smarować w czasie pieczenia żeby zamknąć pory jego skóry i zachować wilgotność mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka (można go związać dla równego pieczenia) wkładamy piersiami do góry na kratkę brytfanny (jeśli takiej nie macie – wyłóżcie kurczaka

Karo in the Kitchen
Karczek konfitowany na kanapki 270

polecam,robiłam tak również boczek i był równie wyśmienity Składniki: ok 1 kg karczku sól(może być sól peklowana) pieprz majeranek, papryka słodka olej ok 2 litrów(tyle żeby mięso jak zalewamy było przykryte) Przygotowanie: mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki(jak używamy soi peklowanej to nawet 3 dni żeby porządnie mięso przeszło,ja użyłam(...)takiej ale czekałam tylko półtora dnia i nie jest w środku różowy,ale nie mogłam się doczekać efektu a i tak był pyszny) po tym czasie dajemy mięso do garnka i zalewamy zimnym olejem (tak żeby było całe przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny(można w trakcie smażenia dorzucić 1-2 ziemniaki surowe obrane żeby olej

Swojskie jedzonko
Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem 211

okazały się być łaskawe dla mnie i pokazały swoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą  i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby użyć tylko świeżej brukselki, o wersji mrożonej możecie zapomnieć na zawsze, w poszukiwaniu kiełbasy poczyńcie wszelkie starania(...)mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula   ok 3 łyżki olej rzepakowego kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, mięso kiełbasy wyjmujemy z osłonek, cebulę siekamy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę  2. Na patelnię wrzucamy cebulę, kiedy zmięknie dodajemy mięso kiełbasy, smażymy rozdrabniając mięso na mniejsze cząstki, dodajemy czosnek

Słodki Kompromis
Kabanosy wieprzowe- classic 422

g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -kminek 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 3 g /kg -jelita baranie 30 m kaliber 22-24 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tkniemy w kawałki 4 na 4 cm w osobnych pojemnikach.1 pojemnik szynka a w 2 resztę surowca. Teraz zgodnie z gramaturą mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)lodówki na 48 godzin. Po tym czasie rozdrabniamy na sitku 10 mm szynkę a resztę surowca na 6 mm. Pamiętajmy aby mięsa nie wyrabiać do kleistości mieszamy tylko po to aby wymieszać mięso. Napychamy jelita dość ciasno .Odwieszamy w chłodne miejsce na kije do osadzenia u mnie osadzanie trwało 12 godzin lecz można krócej myślę że 6 godzin też powinno

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 170

wszystkie "członki" indycze 😊  Czy to wątróbka, pierś, udziec, czy szyja na zupę ... indyk u mnie w domu zawsze gra pierwsze skrzypce. Oprócz walorów zdrowotnych (  pierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne!  Soczyste i delikatne. Składniki: ok 600g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej

Walijskie Pichcenie
Polenta z szybkim sosem bolońskim 198

posmarować oliwą, grillować lub odgrzać na suchej patelni.W tym przypadku skórka powinna być chrupiąca a środek pozostać kremowy. SKŁADNIKI NA SOS: Sos boloński ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże(...)zimą passata, puszki (2 sztuki) oliwa parmezan sól pieprz cukier oregano (suszone) PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek.. Następnie zmielone mięso-staramy się,żeby nie powstały grudy mięsa, kiedy mięso się ładnie podsmaży,dodajemy marchew startą na dużych oczkach,seler naciowy pokrojony w małą kostkę. Chwilę przesmażamy i wlewamy pomidory (latem sparzone, obrane

Kopystką po garach
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 125

domu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad paleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego(...)litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większą kostkę.  Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy

Kopystką po garach
Pulpety w sosie pomidorowym 140

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki) 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 małej kajzerki (opcjonalnie) jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia) 1/4 szklanki zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ:  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html  Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili(...)PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać (lub przez praskę). Do mięsa dodać,cebulę czosnek, odciśnięta z nadmiaru płynu bułkę, sól, pieprz, papryki. Wyrabiać mięso-dolewając troszkę wody (wgniatać ją w mięso-dzięki niej pulpety będą pulchne). Na koniec dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie). Do  garnka

Kopystką po garach
Rosół wołowy 146

przyzwyczajona do smaku rosołu z kury, postanowiłam zrobić wołowy. Zrobiłam i już nie wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane mięso podałam z sosem chrzanowym. SKŁADNIKI: ok. kg rostbefu  2 marchwie 1/2 pora 1 większy korzeń pietruszki 1/2 selera Lubczyk 1/2 sporej cebuli Ciepła woda-ok.2-3 litry Cienki makaron  Natka pietruszki Sól(...)PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Cebule obieramy i przypalamy nad gazem Zbieramy tzw. "burzowiny" do momentu,aż woda się nie zagotuje. Następnie dodajemy warzywa (przypaloną cebulę, marchew, por, seler, lubczyk i korzeń pietruszki) plus sól, zmniejszamy gaz do  minimum-gotujemy ok 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Z garnka wyjmujemy mięso i warzywa-całość

Kopystką po garach