ciasto - 162322 przepisów (strona:678/10822)

Knedle nadziane całymi owocami 76

przygotowania: Tłuczone ziemniaki, mąkę, jajko i sól umieść w misie i zagnieć dłońmi lub mikserem zakończonym hakiem. Po tym wyłóż na blat kuchenny i zarób przez kolejną chwilę, jeśli ciasto bardzo klei się – podsyp mąką. Ciasto ziemniaczane podziel na 10 – 12 części, w zależności od wielkości owoców jakich używasz do nadziania knedli. Śliwkom i morelom wydrąż pestki, truskawkom(...)usuń szypułki. Kawałki ciasta rozpłaszcz na dłoni formując cienki placek. Na środek połóż wybrany owoc, obsyp go łyżeczką cukru waniliowego. Zawiń otulając owoc szczelnie ciastem, kulając na blacie oprószonym mąką uformuj pożądany kształt. Knedle wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotuj przez 10 minut. Knedle polej rozpuszczonym masłem, oprósz dodatkową ilością cukru. Instagram Zobacz @prostepesto

ProstePesto.pl
Odrywane bułeczki z pomidorami i mozzarellą 91

minut. Pozostałą ilość mąki przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj sól i wymieszaj ze sobą oba suche składniki. Wlej oliwę i aktywny drożdżowy zaczyn, po czym ciasto wyrób dłońmi. Misę z ciastem okryj bawełnianą ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, do wyrośnięcia. Wyruszane ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, ponownie wyrób dłońmi przez mniej więcej(...)minut. Przecier pomidorowy rozmieszaj z suszonymi ziołami tworząc szybki pomidorowy sos. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoni, na środek nałóż łyżeczkę sosu pomidorowego i 1 kulkę mini mozzarelli. Zwiń zamykając nadzienie szczelnie w środku, uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie obok siebie. Powinny się dotykać i lekko skleić jeszcze

ProstePesto.pl
Chleb pszenno-żytni z nasionami 83

u017cd\u017ce dobrze wymiesza\u0107 z wod\u0105.\r","Doda\u0107 m\u0105ki (oba rodzaje), olej, s\u00f3l, s\u0142onecznik i siemi\u0119 lniane.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Zostawi\u0107 ciasto na godzin\u0119 do uro\u015bni\u0119cia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej r\u0119cznikiem papierowym w ciep\u0142ym miejscu.\r","Po godzinie uro\u015bni\u0119te ciasto(...)u00f3tko urobi\u0107, \u017ceby je odgazowa\u0107.\r","Ciasto prze\u0142o\u017cy\u0107 do formy wysmarowanej olejem.\r","Zostawi\u0107 na 30 minut do uro\u015bni\u0119cia.\r","Piec 30 minut w 220st."],"keywords":"chleb,chleb pszenno-\u017cytni,dro\u017cd\u017cowe","totalTime":"PT2H0M"} Drukuj Chleb pszenno-żytni z nasionami Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas

Bardzo Gruby Smok
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 98

Wegetariańska tarta jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta(...)wariację na temat przepisu z bbcgoodfood, na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło bardzo smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem

Niedzielny kucharz
Paszteciki z Kapustą i Suszonymi Grzybami 100

tylko na święta, jednak w tym okresie w połączeniu z cudownym zapachem i magią świąt, smakują one najlepiej. Szczególnie z dodatkiem świątecznego barszczu u nas oczywiście czerwonego. Wypiekami z ciasta drożdżowego zaraziłam się od swojej babci i w obecnej chwili jest to mój ulubiony rodzaj ciasta. Z jego dodatkiem można przygotować wiele ciekawych i bardzo smacznych wypieków słodkich i tych(...)poradzi. Zachęcam do jego wyprobowania, ponieważ paszteciki są naprawdę smaczne. Gorąco polecam przepis, szczególnie na święta! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 1 łyżeczka soli jajko 40g masła FARSZ 30 g suszonych grzybów 500 g kapusty

Przepiski.pl
Piernikowe kruche ciasto z gruszką 110

Piernikowe kruche ciasto z gruszką to jeden z ulubionych deserów naszej rodziny, dlatego bardzo często je piekę dodając sezonowe owoce. Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto. Nadzienie z gruszek doprawione jest przyprawą do pierników i wanilią. Smakuje trochę jak korzenna szarlotka, ale z nutą czegoś nowego i fajnego Bardzo polecam! Ciasto upiekłam dla odwiedzających nas znajomych(...)szybkości jego znikania wnioskuję, że wszystkim bardzo smakowało Jeśli lubicie tego rodzaju połączenia, polecam również moją Sypaną Szarlotkę z dynią PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI Składniki: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g oleju kokosowego 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie

Dorota Smakuje
Jak zastąpić cukier w słodyczach? 101

sama nazwa wskazuje słodycze powinny być słodkie. Oczywiście w ciastach, ciasteczkach i tortach są też różne inne smaki – świeżych owoców, korzennych przypraw, kawy i kakao, śmietanki. Ale cukiernia bez cukru to zupełnie coś nowego. Wbrew pozorom słodkie wypieki bez cukru nie tracą na wartościach smakowych. Cukiernia bez cukru stosuje do słodzenia ciasta erytrytol – doskonały zamiennik. Wygląda on i smakuje zupełnie(...)pozostawia żadnego sztucznego, “chemicznego” posmaku -jest substancją zupełnie neutralną. Oprócz erytrytolu do niektórych deserów można używać bogatych we fruktozę daktyli i bananów. Jakie produkty oferuje cukiernia bez cukru? Większość ciast, które znajdują się w ofercie cukierni niejestemzcukru.pl to produkty bezglutenowe. Można samemu upiec ciasto bezglutenowe, ale należy zdawać sobie sprawę, że jest to znacznie trudniejsze niż tradycyjne ciasto, którego głównym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rolada buraczkowa ze śledziami 119

Przystawka na świąteczny stół - rolada z buraków ze śledziami! Rolada wykonana jest z omletowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem buraczkowego puree i nadziana sałatką śledziową z ogórkami kiszonymi, jabłkiem oraz cebulką. Całkiem pyszne połączenie... Połączenie buraków ze śledziami jest dość popularne w sałatkach, które również można znaleźć u mnie na blogu:  Rosyjska sałatka śledziowa (warstwowa)  oraz  Sałatka śledziowa(...)buraczkami i fetą . Roladę w tej wersji robiłam po raz pierwszy i bardzo przypadła nam ona do gustu. Delikatne, lekko słodkie ciasto biszkoptowe świetnie współgra z ostrzejszymi w smaku śledziami oraz wyrazistymi ogórkami kiszonymi. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: Ciasto: 3 jajka 2 małe buraki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi / Polish Pierogi with Cabbage 117

Wigilię są proste w przygotowaniu. Aby udały się idealnie, nie były twarde, tylko delikatne i miękkie, należy jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach.  Jeśli chodzi o idealne ciasto na pierogi bez jajka : jego przygotowanie jest dość intuicyjnie, ale dla początkujących warto przyjąć, że na 500 g mąki będziemy potrzebować około 1 i 1/3 szklanki gorącej wody (ale nie wrzątku(...)Większość osób zagniata ciasto tak długo, by było mięciutkie, elastyczne i nie lepiło się do rąk. To dobry sposób, zwłaszcza dla tych, którzy przygotowują pierogi nie po raz pierwszy. Dla początkujących polecam moją metodę: zagniatam ciasto w taki sposób, by było jeszcze dość klejące, a potem dość obficie posypuję blat mąką podczas wałkowania. W ten sposób mamy mniejsze prawdopodobieństwo użycia

Lekcje w kuchni
Murzynek 81

najbardziej klasyczne ciasto cytrynowe, pyszne w smaku, z naturalnym aromatem cytryny. Takie ciasta domowe kochają wszyscy i coraz częściej do nich wracają, nie ma to bowiem lepszej słodyczy niż domowe ciasto do kawy czy herbaty. Zapraszam zatem na ten przepis  A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: –  sernik tradycyjny –   sernik(...)jagodami –  biszkopt z truskawkami –  tort czekoladowy z owocami –  sernik z borówkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  najlepsze kruche ciasto ze śliwkami –  prosta szarlotka –  sernik z kajmakiem –  blok czekoladowy MURZYNEK Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: 250 g masła 360 g cukru 3 łyżki kakao 225 g mąki pszennej + odrobina

nietylkopasta.pl
Ciasto Św. Jakuba 123

Wielowarstwowe ciasto, które w smaku bardzo przypomina mi Karpatkę. Warstwy ciasta upieczone są z pianką kisielową i wiśniami, a następnie przełożone kremem budyniowym.  Przepis zaczerpnięty ze strony :  przepyszne Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka 3,5 szklanki, żółtka 6 szt, cukier puder 0,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna 250 g, beza: kisiel(...)cukier 6 łyżek, masa: mleko 3 szklanki, budyń waniliowy 2 szt, masło 200 g, cukier 5 łyżek, dodatkowo: wiśnie w syropie 2 małe słoiki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 6 równych części. 3 ciasta rozwałkowujemy na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki. Z białek ubić pianę. Stopniowo

kulinarne odsłony pati
Co Upiec na Święta? – TOP 10 Najlepszych Przepisów na Świąteczne Ciasta 114

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Święta coraz bliżej! Pora zastanowić się, jakie ciasto na święta będzie królowało na stole w Waszym domu. Z pewnością wiele z Was posiada swoje ulubione i sprawdzone przepisy, ale zachęcamy Was do wypróbowanie czegoś nowego. Dzięki temu pozytywnie zaskoczycie swoich gości i będziecie mieć okazję wyprobowania innego przepisu. Co Wy na to? Tradycyjne ciasta na święta(...)oczywiście piernik, ciasto z makiem, miodownik i sernik . Pośród nich nie może zabraknąć także innych wypieków, przygotowanych z nowych przepisów. Wiele osób lubi stawiać również na ciasta bez pieczenia , które w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością. W związku z tym, że coraz więcej z Was szuka odpowiedzi na pytanie, „ co upiec na święta? ” postanowiliśmy ułatwić Wam to zadanie

Damusia.pl
Tarta jabłkowa – szarlotka 76

Szarlotka lub tarta jabłkowa. Tarta jabłkowa lub szarlotka. Lub może po prostu jabłecznik. Bez cynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 1 jajko, skórka otarta z 1 cytryny, jabłka : 1 kg jabłek (u mnie reneta), sok z 1 cytryny, 50 g cukru, 100 g żurawiny suszonej(...)polewa : 2 jajka, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, Z podanych składników zagnieść ciasto. Albo w malakserze – do malaksera wrzucić wszystkie składniki ciasta i zmiksować, wyjąć z malaksera, zlepić w kulę; albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki

królestwo garów
Sajgonki 119

ryżowego, to poniżej znajdziecie parę pomysłów jak go zastąpić. W końcu sajgonki to danie, które nawet w swojej ojczyźnie występuje w wielu odmianach. Zaczynając od początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może(...)owocami stanowiły prezenty dla rodziny i przyjaciół. Teraz sajgonki znajdziemy chyba w każdej chińskiej restauracji (moja ulubiona w Gdańsku to Lee’s Chinese ), a ich podstawa to chrupiące ciasto i aromatyczne wnętrze. Obecnie najbardziej popularne są sajgonki wypełnione farszem na bazie smażonego mięsa z warzywami i innymi dodatkami, aczkolwiek ważne by farsz był dobrze doprawiony i zazwyczaj do tego

rabarbarowo
Ciasto na knedle [przepis podstawowy] 90

Kolejny z serii przepisów podstawowych – tym razem ciasto na knedle. Przygotowane ciasto wypełniacie dowolnymi owocami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/knedle-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/knedle-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/knedle-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["7-8 ziemniak\u00f3w,\r","ok 1,5 szklanki m\u0105ki pszennej,\r","1 \u017c\u00f3(...)u0142tko,\r","s\u00f3l."],"name":"Ciasto na knedle","recipeCategory":"dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H20M","recipeInstructions":["Ziemniaki ugotowa\u0107 w osolonej wodzie.\r","Po ugotowaniu i ostygni\u0119ciu, ziemniaki nale\u017cy zmiksowa\u0107. Powstanie masa o konsystencji budyniu.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, \u017c\u00f3\u0142tko i s\u00f3l. Ca\u0142o\u015b\u0107 wymiesza\u0107 i wyrobi\u0107

Bardzo Gruby Smok

Proponowane wyszukiwania