Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami. Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 95 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli + 50 g rodzynek Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g drożdże 50 g kwaśna śmietana(...)śmietana 18 % 250 g sok z cytryny do smaku, ew. skórka z cytryny Masa makowa 500 g Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. kruche. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki. Makowiec. Do przesianej
Smaczne mojeprzepis na fuczki bieszczadzkie. Placki z kiszonej kapusty nazywane fuczki to smaczne i tanie danie kuchni ukraińskiej i polskiej popularne w Bieszczadach. Proste placki z kapusty kiszonej i ciasta naleśnikowego są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczych. Fuczki to zarazem doskonały pomysł na szybki i tani obiad, bo zrobisz je błyskawicznie, ale zjesz jeszcze szybciej. Placki z kiszonej kapusty smaży(...)kiszonej kapusty to potrawa należąca do klasyki kuchni ukraińskiej. Przepis na placki z kiszonej kapusty czyli fuczki jest bardzo prosty. Wystarczy posiekać kiszoną kapustę i cebulę, wymieszać je z ciastem naleśnikowym i usmażyć. Bieszczadzkie fuczki z kiszonej kapusty są popularnym daniem kuchni ukraińskiej i polskiej. Placki z kiszonej kapusty - bieszczadzkie fuczki moja szklanka ma 250 ml pojemności
Cztery Fajeryproblemie. Jak zawijać paszteciki z kapustą? Paszteciki z tego przepisu można zwijać na kilka sposobów. Możesz skleić je w taki sposób jak zaproponowałam poniżej, ale dobrym sposobem będzie rozwałkowanie ciasta, rozłożenie na nim farszu, a następnie zwinięcie jak roladę i pokrojenie na plastry. Możesz też pokroić ciasto na kwadraty, a później zlepić z nich wypełnione farszem trójkąty lub pierożki(...)naprawdę każdy kształt będzie dobry o ile finalnie otrzymasz ciasto, które otacza nadzienie z kapusty. Z czym podać paszteciki z kapustą? Każdy kto próbował kiedyś tych pasztecików z pewnością wie, że niewiele trzeba, aby zmienić je w doskonałą przekąskę. Tak naprawdę można je podawać bez jakichkolwiek dodatków, a i tak ekspresowo znikną z talerzy. Są też jednym z moich ulubionych
okolicepalnika.plŚwiąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z wiśniami i makiem. Wygląda fantastycznie, jest wilgotne, aromatyczne, owocowe. Ładnie się kroi i będzie wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty(...)Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem Składniki Biszkopt: 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 170g cukru 100g suchego maku, niemielonego 170g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich
Mała CukierenkaJest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. Pomieści ona sporo naszego ulubionego farszu z warzyw, mięsa albo sera. Oto jak należy przygotować turecki chlebek pita (krok po kroku). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Turecki chlebek pita 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Pieczywo Kuchnia: Turecka Trudność(...)Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie 2 godz. Pieczenie 15 min. Kalorie 210 kcal Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli (płaska) 10 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plkażdym razem, gdy upiekę brownie, zachwyca mnie to, jak genialne w swojej prostocie jest to ciasto. Tym razem przygotowałam je w wersji z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Nie będę Wam pisać wszystkich zalet tego ciasta, bo nie skończyłabym do wieczora... 😅 Dla mnie to po prostu BAJKA. Brownie smakuje cudownie, a połączenie mokrego, czekoladowego ciasta oraz pysznego masła orzechowego jest(...)prostu obłędne. Wierzch ciasta posypałam sporą ilością orzeszków ziemnych i odrobiną soli, dzięki czemu mięciutkie brownie wspaniale chrupało, a delikatnie wyczuwalna sól podkreśliła smak całości. Standardowo brownie przygotowuję z mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej w proporcji 50/50. Kiedy mam ochotę na coś naprawdę ekstremalnie czekoladowego, wtedy używam tylko gorzkiej czekolady. Jednak najbardziej smakuje mi połączenie pół na pół
Słodko-Słony Świat Ilonyjest za wcześnie. Jest prawie ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Moje pracuje już w zaciemnionej spiżarce od drugiego tygodnia listopada. Długo tylko planowałam przygotowanie tego ciasta, a kiedy już raz spróbowałam, wiem, że, jak keks, będzie zawsze w naszym repertuarze na Boże Narodzenie. Przepisów w sieci jest wiele, większość prawie identyczna. Różni je ewentualnie(...)rodzaj użytego tłuszczu, drobne zmiany w wadze użytego cukru. W mojej domowej książce Kuchnia Polska jest smalec, ja robiłam pół na pół z masłem. Generalnie chodzi o zrobienie ciasta minimum 2 tygodnie przed świętami, ale moim zdaniem połowa listopada to lepszy czas. Po co zadowalać się smakiem dobrym, jeśli można mieć doskonały? Z poniższych składników piekę
I tu będę miała takie teMigdałowa dama to szybkie i proste ciasto bez pieczenia z pyszną masą śmietanową i kajmakiem. Do przygotowania tego ciasta użyłam dwóch rodzajów herbatników, maślanych oraz kakaowych. Całe ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. Składniki są idealnie wyważone, a masa kajmakowa nadaje mu nutki słodyczy. Ciasto migdałowa dama to idealny deser na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe(...)imprezy, imieniny, urodziny, a nawet na święta. Będzie świetną opcją dla osób, które nie lubią piec, ponieważ ciasto migdałowa dama można przygotować bez użycia piekarnika. Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta bez pieczenia , które znajdziecie na blogu. PRZEPIS NA CIASTO MIGDAŁOWA DAMA Składniki 12 herbatników maślanych 24 herbatniki kakaowe 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki
Alle Dobre!wielkie marzenie kulinarne, które spełnił mój mąż kilka lat temu na Mikołaja, pamiętam o tym do dziś! Zakup tego urządzenia naprawdę zmienia w kuchni absolutnie wszystko, od teraz każde ciasto robi się niemalże samo, w robocie przygotowuje gofry, naleśniki, pancakes, ciasto na makaron, pizzę, chleby. Używam go nieprzerwanie od kilku lat i nadal jestem jego olbrzymią fanką. Kocham go również(...)vintage wygląd i za możliwość nieustannego rozbudowywania go o kolejne elementy. Wybrałam model Artisan, dzięki czemu mogę przygotowywać nawet bardzo duże porcja ciasta np. na dwa bochenki chleba czy kilka pizz, przydaje się zawsze wtedy kiedy mamy gości! Bez problemu ten robot możesz zakupić na Allegro , dzięki wielu aukcjom możesz również rozbudowywać go o kolejne elementy np. dodatkowa misa, wyciskarka
SMYKWKUCHNIWenezueli nadziewa się zwykle szynką i oliwkami, ale czasem też innymi dodatkami, takimi jak papryka, bekon, rodzynki, orzechy. a także orzechy czy kapary. Proporcje dodatków i sposób przygotowania ciasta mogą się nieco różnić. Do swojego chleba dodałam ser mozzarella. Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach listopadowej piekarni Amber Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos y Sancochos Składniki CIASTO(...)proszku, pozostałej części ciepłej wody i lekko ubitego jajka. Mieszamy, najlepiej w mikserze z hakiem. W miarę wyrabiania dodajemy małymi porcjami masło. Przestajemy wyrabiać, jak ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 do 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy
Tajemnice Smakupierwszy raz spróbowałam rogali świętomarcińskich, byłam absolutnie zachwycona ich smakiem. Może dlatego że lubię wszystko z makiem i lubię ciasto półfrancuskie. Ale najprawdopodobniej dlatego, że te dwie rzeczy połączone w jednym rogalu sprawiły, że wręcz je pokochałam. Jeszcze kilka lat temu rogale na Świętego Marcina można było kupić jedynie w Poznaniu, skąd właśnie pochodzą. Tradycja wypiekania rogali, jaką znamy dziś(...)swej dobroci i chęci pomagania biednym. Jak głosi legenda, pewnego dnia święty odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i na jej kształt uformował ciasto z migdałami. We mszy uczestniczył cukiernik Józef Melzer, który pracował w jednej z poznańskich cukierni. To on namówił swojego szefa, aby powrócić do tradycji. Bogatsi poznaniacy mogli kupić sobie smakołyk
Obiad gotowymięsem z rosołu, to przygotuj te pyszne naleśniki z indyjskim farszem. Pyszne naleśniki z indyjskim farszem z mięsa z rosołu i warzyw na obiad lub ciepłą kolację. Ciasto na naleśniki z mięsem z rosołu i warzywami proporcje na 8-10 sztuk dość dużych naleśników z solidną porcją farszu. 1 czubata szklanka mąki pszennej uniwersalnej 3 jajka 1 szklanka mleka(...)przez 2-3 minuty, do chwili kiedy w masie nie ma już grudek. Dodaj olej lub masło, szczyptę soli i miksuj przez chwilę, aż składniki się połączą. 2. Odstaw ciasto na około pół godziny, żeby odpoczęło. Nie jest to niezbędne, ale dzięki temu ciasto na naleśniki ma lepszą konsystencję. 3. Naleśniki smażę na mocno nagrzanej patelni. Czas nagrzewania patelni będzie
Cztery FajeryKupowałam bagietki z piekarnik, i zakochałam się w nich. Pomyślałam sobie a może tak zrobić samemu. Chciałam żeby wyszły, chrupiące, rumiane z pęcherzykami ciasta. Wydawało mi się to nie możliwe. Bo ciasto po wyrośnięciu i wyrobieniu dobrym powinno mieć właśnie takie pęcherzyki jak bańki mydlane.Nie muszę pisać jaki niebiański zapach rozchodzi się po całym domu.Do zrobienia ich użyłam Mąkę Szymanowską(...)Polskie Młyny na allegro składniki ciasto: 1 kg mąki typ 480 Polskie Młyny 25 g drożdży 2 łyżeczki soli szczypta cukru 660 ml letniej wody Drożdże przekładam do miski, wlewam 60 ml wody letniej , dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut aż wyrośnie. Sól rozpuszczam
wesoła kuchnia