garść szpinaku baby 150 ml śmietany 18% opcjonalnie 50 ml wody szczypta mielonej kolendry – jeśli masz świeżą to będzie dużo lepsza : ) ½ łyżeczki białego pieprzu (może być też czarny mielony) ¼ łyżeczki soli opcjonalnie do dekoracji: listki kolendry Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀 Znajdziesz mnie również
Eat me! Fit me!przygotować w kilku małych kokilkach. Smacznego Składniki: 6 dojrzałych gruszek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek białego wytrawnego wina 1/3 łyżeczki mielonego anyżu szczypta mielonych goździków Kruszonka: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 90 g miękkiego masła Przygotowanie: Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć
Oryginalny smakmrożonego groszku 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 6 – 7 pręcików szafranu 3 szklanki bulionu cielęcego ( może być z kostki bulionowej ) 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 szklanka białego wina , słodkiego 1 cytryna natka pietruszki do dekoracji oliwa do smażenia sól , ostra papryka do smaku Na dużej patelni do paelli ( może być, też zwykła(...)puszki , doprawiamy, pozostałymi przyprawami , mrożony groszek , doprowadzamy do wrzenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy około 12 minut bez mieszania , po tym czasie , delikatnie mieszamy , dodajemy owoce morza , doprawiamy solą , ostrą mieloną papryką i gotujemy około 5 minut . Nakrywamy folią aluminiową i pozwalamy , aby paella mogła, wchłonąć całość płynów , bez mieszania , przez około 5 – 6 minut . To , trochę , takie działanie
Ogrodnik w podróżyoliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Na oliwie smażę mięso przez około 10 minut. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam i studzę. Pestki dyni prażę na suchej patelni. 2. Seler oraz kukurydzę
Tradycyjna kuchnia Kasizarówno na zimno np. do jajka, lub na ciepło do zrazików mielonych,czy gotowanej wołowiny. Dziś przygotowałam go do zrazów wieprzowych i tagliatelle. SKŁADNIKI: zraziki: 0,40dag. mięsa mielonego przyprawy:sól,pieprz,majeranek cebula 2 ząbki czosnku sos: 1 mał kwaśna lub słodka (12%) śmietana 2-3 łyżki chrzanu 1-2 łyżek mąki pszennej WYKONANIE: mięso doprawiamy, formujemy
Kuchnia Beatyząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli *** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) *** *** Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ok 4 centymetrowe kawałki *** *** Mięso
Blog z Apetytemniezwykle aromatyczne są: nać pietruszki i lubczyk. Jakie przyprawy do indyka? W przypadku mięsa indyka świetnie sprawdzą się podobne przyprawy, jak te wykorzystywane w doprawianiu kurczaka: sól, świeżo mielony czarny pieprz, czosnek (także granulowany), ale także curry czy imbir. Z indykiem dobrze komponują się również: cząber, bazylia, tymianek, estragon, rozmaryn czy kminek – dodanie kilku świeżych gałązek ziół tuż przed(...)smak jedynie je przytłoczy. Tutaj liczy się umiar, niezależnie od tego, czy gotujemy zupę grzybową czy też przyrządzamy sos. Smak grzybów wzmocnią podstawowe przyprawy – sól i świeżo mielony pieprz. Leśne grzyby doskonale komponują się z ziołami, szczególnie świeżymi. Natka pietruszki, rozmaryn czy tymianek nie tylko ożywią smak grzybów, ale także podkreślą ich aromat i sprawią, że zupa grzybowa
Kulinarne Przebojelitra rosołu drobiowego 4 łyżki żółtej soczewicy 350 g cielęciny 1 łyżka oleju 1 por 90 g koncentratu pomidorowego 1 puszka białej fasoli 1 łyżka szałwii 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej sól, pieprz Przygotowanie: Marchew i ziemniaki obieramy. Jedne kroimy w talarki, większe w pół, ziemniaki zaś w kostkę (dużą). Przekładamy do garnka, wsypując soczewicę, zalewamy zimnym rosołem, gotujemy(...)koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia). Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy do zupy razem z szałwią i papryką mieloną, dokładnie rozprowadzając. Gotujemy przez chwilę, do smaku doprawiając solą i pieprzem
R'n'G Kitchenjest wygodny w użyciu, a pojemnik na ziarenka jest pojemny. Świeżo mielony pieprz nadaje potrawom przyjemnego aromatu i podkreśla ich smak. Dlatego zmielony pieprz warto zastąpić tym świeżo mielonym właśnie z takiego baseballowego młynka. Młynek został wykonany z drewna bukowego. Gdzie kupić: www.toys4boys.pl Cena: 169 zł Nóż do arbuza Arbuzy to jedne z najpyszniejszych i najzdrowszych owoców
My Chcemy Jeśćposiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy pomidory, cebulę, dodajemy ocet winny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy. Na półmisku rozkładamy suchary, na nich sałatkę pomidorową, posypujemy rozdrobnionym serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, natką pietruszki i skrapiamy pozostałą łyżką oliwy
Smakowity Blog Kulinarnyodporność i wspomaga odchudzanie. Przepis na odchudzającą Sassy water Składniki: 2 litry wody, czyli 8 szklanek wody niegazowanej 1 średni ogórek 1 cytryna kilkanaście świeżych listków mięty 1 łyżeczka mielonej mięty (opcjonalnie) 1 łyżeczka świeżego, startego korzenia imbiru lub 2 cm korzeń pokrojony(...)cienkie plasterki Jak przygotować Sassy water? Ogórka i cytrynę myjemy, osuszamy i wraz ze skórą kroimy w plasterki i wrzucamy do szklanego naczynia najlepiej zakręcanego. Dodajemy listki mięty i mieloną mięte, (tym razem pominęłam). Następnie ścieramy imbir na tarce i dokładamy go do naczynia. Ja tym razem imbir pokroiłam w cieniutkie plasterki, gdyż lubię jak ten napój jest klarowny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsojowy. Takie sosy dobrze komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw. Klasyczny winegret 1 łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny 3 łyżki oliwy szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy dijon, posiekane zioła, czosnek, miód Ocet (lub sok z cytryny), musztardę, sól i pieprz wymieszać, wlać oliwę, wymieszać trzepaczką, żeby powstał gładki(...)francuski 1 łyżka soku z cytryny albo octu winnego lub jabłkowego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu duża szczypta ziół prowansalskich sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: czosnek Miód, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i roztarte zioła wymieszać. Wlać oliwę, wymieszać trzepaczką, żeby powstał gładki sos. Można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Obiad gotowyłososia – 1 pomidor – 1-2 łyżki pestek granata – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – odrobina świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Przygotuj sałatkę(...)ulubionego mixu sałat. Na sałacie połóż kawałki wędzonego łososia, kawałki pomidora i pestki granata. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim sałatkę i posyp świeżo mielonym pieprzem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plpięknie i każdy kawałek jest inny. Proporcje na duże ciasto, ja piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, ciasto ma wysokość około 7 cm. ciasto makowe : 200 g maku mielonego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki miodu (u mnie lipowy), 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka(...)posiekanych orzechów włoskich, 40 g rodzynek, ciasto serowe : 500 g sera półtłustego, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 40 g rodzynek, ciasto orzechowe : 150 g mielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Ciasto makowe : mak sparzyć według przepisu na opakowaniu. Odsączyć
królestwo garówSkładniki: boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6 sztuk, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól - ile potrzeba Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę(...)kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M". Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz mielony i bez pokrywki na dużym ogniu do odparowania wody, solić wg uznania przed jedzeniem. Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich to tradycyjne śniadanie w rodzinie mojego męża, jego Mama pochodząca
W Mojej Kuchni Lubię