mielone - 47549 przepisów (strona:669/3170)

Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 163

łopatki wieprzowej -1 czerwona papryka -3 średniej wielkości marchewki -2 średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew (w plasterki) pokroić. Do garnka (w moim(...)próżniowy Happycall Vacuum Pot ) wlać odrobinę oleju i na dobrze rozgrzanym podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać także cebulę, marchewkę i paprykę. Całość chwilę poddusić. Wlać gorący bulion. Dodać mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie do smaku. Przykryć i gotować około godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie. W międzyczasie pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć

Arbuziaki
biała kapusta a`la bigos na szybko... 127

Składniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku i mamy na szybko a`la bigos............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka marynowana w winie 122

łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej       *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry *** *** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty: oliwę, czerwone wino, miód, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy *** *** Mięso

Blog z Apetytem
Sałatka z burakiem i nektarynką 136

Sałatka z burakiem i nektarynką Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki 1 nektarynka 100 g sera sałatkowo-kanapkowego 2 garści rukoli sos lub krem balsamiczny oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Na początku myjemy buraki i owijamy je w folię aluminiową. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy około godzinę, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić(...)Więc na dużym talerzu układamy rukolę i skrapiamy oliwą z oliwek. Na niej układamy buraki. Następnie dodajemy nektarynkę i ser. Na koniec polewamy wszystko sosem/kremem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Sałatka z burakiem i nektarynką pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 121

tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule(...)całym mięsie. Najpierw składamy boki, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi polędwiczkami. Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu nacieramy je papryką słodką mieloną. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Przed podaniem kroimy w plastry.  Rada: Moje roladki piekłam w piekarniku  Electrolux seria

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 121

tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule(...)całym mięsie. Najpierw składamy boki, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi polędwiczkami. Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu nacieramy je papryką słodką mieloną. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Przed podaniem kroimy w plastry.  Rada: Moje roladki piekłam w piekarniku  Electrolux seria

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką 2078

średnie marchewki – 170 g dość duży pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pieprz czarny świeżo mielony do smaku Surówka z białej młodej kapusty – jak zrobić? Surówka z młodej kapusty i marchewki pojawia się u nas obowiązkowo, co roku, w sezonie. Poza sezonem zaś często(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek drobno posiekać. Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą marchewkę, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę

Kulinarne Przeboje
Falafel z ziołami 81

ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pęczek koperku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli olej rzepakowy Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, dwukrotnie zwiększy swoją objętość

Kardamonovy
Zupa z czerwonej soczewicy – przepis Mariny 101

pietruszka i koperek (po dwie wiązki co najmniej i konieczne są ich grube łodygi) przyprawy: 1 łyżeczka (5 ml) papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki (2 ml) czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki chilli (lub według uznania) Wykonanie: W pierwszym kroku zalewamy surową soczewicę wodę i zagotowujemy. Co ważne: nie płuczemy wcześniej soczewicy! Ale nie martwcie się

Lamarida.pl
Kaczka pieczona w ziołach 143

kwaskowe jabłka 1 czubata łyżeczka tymianku 1 łyżka mielonego czosnku (można zastąpić świeżym dobrze roztartym czosnkiem) .pół łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (lub więcej jeśli marynata będzie za gęsta) 2 łyżki roztopionego masła lub oliwy Do dekoracji - kilka gałązek świeżego tymianku, 1 lub 2 kwaskowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z piersią kurczaka, soczewicą i ziemniakami 141

względu na to, że jest to zupa także dla mojej Córci – zrezygnowałam z niej. Zupę podaję z koperkiem. Smacznego! SKŁADNIKI: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego szczypta mielonego imbiru i przyprawy curry 1,250 ml bulionu lub wody 1 pojedyncza pierś kurczaka 3 marchewki 1 duża pietruszka ćwiartka selera(...)średnie ziemniaki 1 mały pęczek natki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 kawałek pora (jasna część) 400 g pomidorów krojonych z puszki łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz, lubczyk, słodka mielona papryka – do smaku opcja: większa szczypta vegety natur 2 łyżki oleju rzepakowego, ew. łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka umyj, osusz, wytnij błony i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż

Zasmakuj Kuchni
Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami 110

chili, który załatwił nam sprawę ostrości. Wy, jeśli nie wiecie czy chcecie wersją łagodną czy nie, możecie dal z pomidorami przygotować podobnie, a na talerzu sobie doprawić świeżo mielonym chili. Również, jeśli nie gustujecie w świeżej kolendrze, nie sypcie jej dużo. Lepiej zawsze dołożyć, niż potem wyławiać. A świeża kolendra jest bardzo charakterystyczna i przy tak łagodnym daniu

Moja Delicja
Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem 158

Szukacie   pomysłu na wiosenną zdrową przekąskę   ? Dobrze trafiliście   ! Dziś propozycja na szpinakowe roladki z kremowym serkiem z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i suszonymi pomidorami, całość doprawiona gruboziarnistym mielonym pieprzem i   świeżym koperkiem, brzmi pysznie i takie jest. Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Wędzony łosoś MOWI(...)zalewy olejowej 2 łyżki kwaśnej  śmietany 18% 1 duży pęczek rzodkiewek 1 pęczek koperku 1 łyżeczka kremowego chrzanu 10 liści sałaty masłowej Sól morska do smaku Grubo mielony  czarny pieprz do smaku Przygotowanie naleśników; Ciasto: Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku. W misce ubijamy jajka ze szczyptą

Wanilia i Kardamon
Ravioli z łososiem, serem ricotta, szpinakiem i palonym masłem z nutą rozmarynu 108

nadzienie: 20 dag świeżego szpinaku 100 g sera ricotta 125 g wędzonego łososia Mowi 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła Sól morska do saku Świeżo mielony pieprz do smaku Palone masło rozmarynowe: 5 dag masła 1 gałązka świeżego rozmarynu Dodatkowo: Szczypta startego parmezanu do posypania Szczypta płatków chili do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy(...)masło dodać małą gałązkę rozmarynu, smażyć razem 2-3 minuty aż masełko nabierze charakterystycznego zapachu rozmarynu. Gorące ravioli wyłożyć na talerze polać palonym masłem posypać odrobiną startego parmezanu i mielonymi płatkami chili, natychmiast podawać. Smacznego! Wpis dodaję do konkursu

Wanilia i Kardamon
Chłodnik z botwinki 119

zielone ogórki mały pęczek natki, koperku, szczypiorku 2-3 ząbki czosnku mały pęczek włoszczyzny liść laurowy, kilka ziaren pieprzu sok z cytryny lub ocet z czerwonego winogrona sól, pieprz mielony, cukier kefir Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić do ok. 3/4 l wody - gotować W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się(...)posolić- pozostawić na kilka minut Do wystudzonego wywaru buraczanego dodać rzodkiewkę i odciśnięte z soli ogórki- wymieszać, zakwasić sokiem z cytryny lub octem Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym Wsypać pokrojony szczypiorek, koperek i natkę Dodać kefiru wg uznania - wymieszać i ewentualnie ugotowane, pokrojone jajko

Proste Potrawy