łososia – 1 pomidor – 1-2 łyżki pestek granata – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – odrobina świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Przygotuj sałatkę(...)ulubionego mixu sałat. Na sałacie połóż kawałki wędzonego łososia, kawałki pomidora i pestki granata. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim sałatkę i posyp świeżo mielonym pieprzem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plpięknie i każdy kawałek jest inny. Proporcje na duże ciasto, ja piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, ciasto ma wysokość około 7 cm. ciasto makowe : 200 g maku mielonego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki miodu (u mnie lipowy), 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka(...)posiekanych orzechów włoskich, 40 g rodzynek, ciasto serowe : 500 g sera półtłustego, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 40 g rodzynek, ciasto orzechowe : 150 g mielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Ciasto makowe : mak sparzyć według przepisu na opakowaniu. Odsączyć
królestwo garówSkładniki: boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6 sztuk, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól - ile potrzeba Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę(...)kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M". Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz mielony i bez pokrywki na dużym ogniu do odparowania wody, solić wg uznania przed jedzeniem. Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich to tradycyjne śniadanie w rodzinie mojego męża, jego Mama pochodząca
W Mojej Kuchni Lubiędrobnego makaronu np kolanka około 500 g piersi kurczaka 1 puszka polpy pomidorowej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy: bazylia, tymianek, oregano mielona papryka słodka sól, pieprz, cukier(...)Dodatkowo: tarty ser żółty cebulka dymka lub szczypiorek Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki oraz szczyptą ziół. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso. Odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy
Smaki Na Talerzulitr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno
Kuchnia MagdaLenylitr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno
Kuchnia MagdaLenyokoło 200 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 100 g masła 1 papryczka chilli 3-4 ząbki czosnku 2 jajka parmezan, grana padano lub inny podobny twardy ser świeżo mielony pieprz sól Na początku makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy makaron kroimy przygotowujemy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końce i dzielimy je po długości na pół(...)jajko. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Makaron podajmy gorący, obsypany dużą ilością parmezanu, jajkiem w koszulce i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujecytryna łyżka mąki pszennej 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki oliwy z oliwek 100 ml kwaśnej śmietany 18% 3 l bulionu warzywnego z włoszczyzny łyżeczka Kurkumy łyżeczka Kminu rzymskiego mielonego łyżeczka soli 3 łyżki oleju z pestek dyni Przepis na krem z batatów Umyj pora i przekrój go wzdłuż na pół. Odetnij białą część oraz pokrój ją w piórka(...)kolendry pęczek bazylii tajskiej 5 liści limonki kaffir 4 łodygi trawy cytrynowej szklanka napoju lub mleka kokosowego 2 łyżki oleju roślinnego pół szklanki wywaru warzywnego 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego łyżka cukru brązowego szczypta soli Przepis na gulasz z warzyw: Posiekaj drobno warzywa: cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry oraz bazylię. Zetrzyj na tarce imbir. Tłuczkiem rozgnieć łodygi trawy cytrynowej
Ugotowane pozamiatanejasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego majeranku i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta soli, czarnego mielonego pieprzu, ostrej mielonej papryki i cukru Przygotowanie: Cebulę pokroić w krążki wymieszać w misce z solą, pieprzem, papryką, majerankiem, tymiankiem,cukrem i olejem. Cebulę przełożyć do naczynia do zapiekania. Kiełbaski ułożyć
Codziennik Kuchennyimprez. Wyszło genialnie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 4 łyżki kaszy manny czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka czerwona papryka brokuł 2 jajka przyprawy: sól, pieprz,mielona słodka papryka,czubryca.,zioła prowansalskie Przygotowanie: 1.Czerstwą bułkę moczymy w mleku,odciskamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 15 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 2.Mięso
Życie ze smakiemBabka makowa z maku mielonego nie parzonego. Babka(...)makowa jest ciastem bez mąki, zamiast niej jest mak. Przepis z książki Ilustrowana książka kucharska z końca XIX wieku. Przepis, w którym cukier można zastąpić erytrytolem. 560 ml maku mielonego (ususzonego i miałko roztartego), 9 żółtek, 300 g eryrtrytolu (250 g cukru), szczypta soli, skórka otarta z cytryny, Mak dokładnie rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie, dalej ucierając dodać
królestwo garówrównie ważne, takie jajka przygotujecie dosłownie w kilka minut Spróbujcie. Składniki: 3 jajka 1 trójkąt serka topionego – u mnie z borowikami Sertop 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy(...)Kroimy na pół, z każdej połówki wyjmujemy ostrożnie żółtko. Żółtka jaj przekładamy do miseczki, dodajemy ser topiony i majonez, całość dokładnie mieszamy do uzyskania pasty. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą (tej dodaję niedużą ilość, ale tu doprawiamy według gustu). Pastę przekładamy do szprycy i nakładamy w miejsca żółtek. Smacznego
Słodkie okruszkikwaśnej śmietany - 200g wody od parzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam i też było super) lub bulion grzybowy - woda (do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy) - jajka(...)praskę obrane ząbki czosnku. Mieszam razem, zdejmuję z palnika i dodaję do gotującej się zupy. Zupę gotuję kilka minut, uważając by nie wykipiała. Doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Uzupełniam wrzącą wodą, w miarę gotowania zupa gęstnieje. Wody dodaję tyle, by uzyskać odpowiadającą nam gęstość. Pod koniec dodaję pokrojone na mniejsze kawałki białe kiełbasy, doprawiam też dość
Smaczne Zdrowepszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Nadzienie: 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g mielonych migdałów 70 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu ekstrakt migdałowy (ew. aromat) Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody bakalie
Słodka Strona