Aromatyczna pikantna zupa którą robi się dość szybko. 500 gram mięsa mielonego najlepiej wołowego 1 puszka fasoli czerwonej pół puszki kukurydzy 1 średnia papryka(...)czerwona 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych (można zastąpić pasatą lub przecierem pomidorowym) Opcjonalnie 2 marchewki średnie Przyprawa do chili con carne( całe opakowanie) lub kmin rzymski, kolendra mielona ,pieprz cayenne, papryka słodka sól Ok 1,250 ml wody ⧪⧪⧪ Cebulę, paprykę i ewentualnie marchewkę kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do garnka, solimy przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę
Andzia Pichcigołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz(...)majeranek, słodka papryka, suszone zioła 250ml pikantnego soku pomidorowego 50ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanego koperku *** Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy owalne klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dużej patelni
Blog z ApetytemJeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem SKŁADNIKI: 2 główki(...)młodej kapusty 3 cebule 1 pętko kiełbasy dobrej jakości 3 listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego ok. 1 litra wody sól, świeżo zmielony pieprz opcja: płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 duży pęczek koperku, drobno posiekanego masło lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Młodą kapustę obieram z wierzchnich liści, kroję ją na cztery, wykrawam ze środka głąb. Siekam drobno i wrzucam
Zasmakuj Kuchniaromatyczne truskawki. Co więcej pisać? Płatki orkiszowe doskonale sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, ale aby nadać im nieco charakteru podczas gotowania dodałam odrobinę soku pomarańczowego oraz szczyptę mielonych goździków. Lubię takie niekonwencjonalne połączenia i tym razem również był to strzał w dziesiątkę. O tym, że truskawki lubią kokos już wam pisałam chyba(...)polecam ją każdemu. Zapraszam. Składniki : 3 łyżki płatków orkiszowych 130 g jogurtu kokosowego 100 g truskawek 2 łyżki płatków migdałowych 1/4 łyżeczki mielonych goździków 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka melasy karobowej*** opcjonalnie do dekoracji i do smaku Wykonanie : 1. Płatki orkiszowe podprażamy ok. 1 minuty na suchej patelnie
vaniliowoczekoladowatakże zawczasu sprawdzić to, jakie będzie można dopasować dodatkowe akcesoria, gdyż niektóre mogą być niedostępne w poszczególnych modelach. Roboty kuchenne mogą mieć dodatkową misę, blender kielichowy, malakser, maszynkę do mielenia czy też kostkarkę. Obowiązkowo w zestawie powinna być osłona misy, dzięki której produkty nie będą się rozsypywały ani też nie zachlapią całego urządzenia. Przyda się także dodatkowa misa, która ułatwi(...)tarcia niezawodny jest malakser. To właśnie dzięki niemu można w przystępny sposób rozdrobnić niemalże każdy produkt. Niektóre modele mają tylko szatkownicę z płaskimi lub stożkowymi tarczami. Mając maszynkę do mielenia, można używać przeróżnych nasadek – do tworzenia kiełbas, mielenia orzechów czy nawet do wyciskania ciastek o różnych kształtach. Z kolei maszynka do krojenia w kostkę przyda się podczas robienia sałatki warzywnej
Trochę smakułyżki kukurydzy konserwowej – ok. 80 g 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego, np. rzepakowego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru świeżo mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z młodej kapusty i kukurydzy: Dużą, młodą kapustę przekroić na pół. Następnie pozbawić ją brzydkich zewnętrznych ciemnych liści. Można też użyć jedną(...)miski z poszatkowaną kapustą dodać startą na marchewkę oraz rzodkiewki, 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 20 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę
Kulinarne Przebojeprzeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili drobno pokrojona lub 1 łyżeczka sproszkowanego chili 2 łyżeczki garam masala pół łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 średnie pomidory, obrane i drobno pokrojone sól do smaku sok z cytryny lub limonki do smaku opcjonalnie można dodać 1 łyżkę stołową zielonej pasty curry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych bułek. Przepis na hamburgery pochodzi z bloga Girlscangrill.com Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej 4 cienkie krążki cebuli 2 duże lub 4 małe ogórki pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego(...)bułki do hamburgerów ułóż sałatę (możesz wcześniej posmarować bułkę keczupem, majonezem, jak lubisz), a następnie przełóż na nią hamburgera z dodatkami. Podawaj hamburgera z pieczonymi frytkami. Smacznego! Koszt dania: Mielona wołowina 500 g – 7,9 zł Bułki 4 sztuki – około 2,5 zł Dodatki – około 6 zł Frytki (4 ziemniaki) – 2 zł Razem – około 18 zł za dwie porcje
Niedzielny kucharzsolą Henryk Kania 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie około 500 ml bulionu* 2 szczypty majeranku świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na małej ilość oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i kabanosy, chwilę smażymy(...)Następnie dodajemy posiekaną młodą kapustę i marchewkę. Kolejno dolewamy nasz bulion (najpierw można dolać mniej jeśli wolicie gęstsze dania, ilość zależy od upodobań i wielkości kapusty). Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w między czasie warto 1-2 razy całość przemieszać. Następnie
Słodkie okruszkicały dzień w garach i nie zdążył się do końca przygotować ;)) – witał gości w spodniach w kant (no cóż, że rozmiar nie ten – innych w lumpeksie nie mieli), białym podkoszulku, a na nim biała koszula z krótkim rękawem i krawatem. Obowiązkowo na nogach mieliśmy kapcie rodem z PRL (koniecznie z podbiciem na pięcie;) !) Ale od początku. Najważniejszy jest(...)oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy na śniadanie
CookYourselfłupkach , 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kurczak: 3 filety z kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 płaska łyżeczka trawy cytrynowej, ponadto: garść zielonych szparagów. Przygotowanie: ziemniaki: Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim ziemniaki
Moniki Smakołykiśrednie ogórki gruntowe (ale można użyć w drodze wyjątku ogórka szklarniowego) – ok. 260 g (waga przed obraniem) 1/4 łyżeczki soli (lub odrobina więcej do smaku) świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (lub innego roślinnego) 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę(...)szczypiorek drobno posiekać. Do odciśniętej kapusty dodać starte i odciśnięte ogórki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dodać oliwę (lub olej roślinny), majonez, sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego! Polecam również wypróbować inne pomysły na surówki z młodej kapusty : Surówka z młodej kapusty
Kulinarne PrzebojePolecam!!! Składniki: 400 g filetu z indyka 150 g pieczarek 100 g sera żółtego 2 garście natki pietruszki 1 mała cebula 1 jajko Sól Pieprz cytrynowy Papryka czerwona słodka mielona Kurkuma Bazylia suszona Dodatkowo: bułka tarta, olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso(...)minut Składniki 400 g filetu z indyka 150 g pieczarek 100 g sera żółtego 2 garście natki pietruszki 1 mała cebula 1 jajko Sól Pieprz cytrynowy Papryka czerwona słodka mielona Kurkuma Bazylia suszona Dodatkowo: bułka tarta olej rzepakowy Sposób przygotowania Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka
Przepisy Babcinajlepiej wrzątku)* ok. 170 g boczku wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego + ewentualnie odrobina pieprzu mielonego do smaku (na koniec gotowania zupy) średni pęczek koperku – ok. 25 g 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość(...)minut (do czas aż warzywa będę już prawie miękkie). Następnie do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany drobno koperek oraz płaską łyżeczkę soli (i ewentualnie odrobinę świeżo mielonego pieprzu do smaku). Gotować całość jeszcze przez 5 minut. Na koniec, wedle uznania możecie zagęścić zupę zasmażką lub tak jak ja – oprószyć ją świeżym koperkiem. Z podanych składników wyszło
Kulinarne Przebojezalet i sięgać po nią chociaż od czasu do czasu. SKŁADNIKI Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej 1 jajko 170 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól, świeżo mielony pieprz Farsz(...)wędzonego łososia MOWI 150 g brukselek 2 jajka mały pęczek szczypiorku sól Dip: 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Naleśniki: Ciasto gryczane przygotowujemy dzień wcześniej. Do miski wbić jajko, rozbełtać, dodać wodę, olej rzepakowy i mąkę gryczaną. Wymieszać do połączenia składników, po czym doprawić solą i pieprzem. Włożyć
Passions hobbies life