zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej lub miodowej 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki mielonej lub utartej w moździerzu kolendry Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie musisz ich obierać, zeskrob skórkę z grubsza nożem, zalej zimną wodą – tyle tylko, żeby woda przykryła ziemniaki(...)minut, aż kiełbasa mocno się podpiecze z obydwu stron. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj dresing. Wsyp do słoiczka mieloną kolendrę, wlej 2 łyżki octu winnego, dodaj 2 łyżki musztardy, łyżeczkę miodu, wlej 4 łyżki oliwy zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, do czasu aż całość zamieni się w gładką emulsję
Niedzielny kucharzpokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wysyp na olej cebulę i marchew. Smaż(...)minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Wlej szklankę wody, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym
Niedzielny kucharzzrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu opartego o pęczak i zawiera m.in. hamburgery z pęczaku. Część masy wykorzystaliśmy do zrobienia pulpetów. Możecie jednak utoczyć pulpeciki tylko z mięsa, albo(...)cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 filety z kurczaka 200g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę *** *** W miseczce umieszczamy jogurt z jajkami
Blog z Apetytemlaurowe 8 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk, pieprz ziarnisty 1 łyżka, gorczyca 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, sól 2 łyżki, 10% ocet 1/2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, pieprz mielony 2 łyżeczki Sposób przygotowania tej papryki jest bardzo łatwy, mało czasochłonny, robię tak od paru lat i zawsze słoiki są dobrze zrobione,nie psują się. Umyte papryki przekroić(...)cukier, sól. Wlać wodę (ilość potrzebna od ilości słoików), po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 10 minut, z 2 minuty przed końcem gotowania wlać olej, ocet, wsypać pieprz mielony. Słoiki wyparzone (wlać trochę wody do słoików i w mikrofalówce na najwyższej mocy z 4 minuty), do słoików wlewać chochelką paprykę, zakręcić , w dużym garnku na ściereczce kuchennej postawić
W Mojej Kuchni Lubięzupa Piotra, twierdzi że gotuję najlepszą na świecie, jest lepsza niż u mamy , więc czemu nie… pyszna zupa pomidorowa w wersji by straga.pl? Dodatki w zupie np. z mięsa mielonego sprawiają, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca i nie trzeba gotować dwóch dań na obiad. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom taka zupa z pomidorów jest bardzo aromatyczna(...)mięsem można jeść 2-3 dni z rzędu, a najlepiej smakują na drugi dzień od ugotowania. Zupa z pomidorów. Zupa pomidorowa. 16 przepisów na pomidorówkę: Zupa pomidorowa z mięsem mielonym zupa cygańska zupa meksykańska Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów gazpacho Hiszpańska zupa pomidorowa Pikantna zupa pomidorowa Zupa pomidorowa (z makaronem) Zupa pomidorowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wysyp na olej cebulę i marchew. Smaż(...)minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Wlej szklankę wody, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym
Niedzielny kucharzporcje) marynata -800 g filetu kurczaka -200 g jogurtu naturalnego -1 czubata łyżeczka suszonego czosnku -1 łyżeczka imbiru -2 łyżeczki przyprawy garam masala -1 łyżeczka kurkumy -1 łyżeczka mielonego kminku -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1 łyżeczka soli(...)łyżeczki oleju słonecznikowego -2 łyżeczki masła -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru -1 czubata łyżeczka garam masala -1 czubata łyżeczka mielonego kminku -1 łyżeczka kurkumy -1 łyżeczka suszonej kolendry -400 g passaty pomidorowej -1 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżeczka soli -300 ml śmietanki -1 łyżeczka brązowego cukru -1/4 szkl. wody (opcjonalnie
Zielona Kuchniaszparagowej 2 kostki rosołowe domowej roboty groszek cukrowy 2 liście laurowe ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy
Kuchnia moimi oczamiwoda do gotowania fasoli 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 35 dag, smalec 1 łyżka, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, pomidory miękkie 8 sztuk, majeranek 2 łyżki Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia(...)gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, przyprawą do mielonego mięsa, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut. Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut. - pyszna, zdrowa, sycąca fasola jasiek
W Mojej Kuchni Lubięczosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone), pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, liść selera, 1 łyżeczka curry, 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki, a cebulę w piórka. Boczek dowolnie
Moniki Smakołykiskończyły mi się pomysły na nie to do głowy znów mi coś wpada. Ten sernik może nie wygląda, ale jest pyszny. Upieczony na biszkoptach z dużą ilością czekolady i mielonego cynamonu, dodatkiem są rodzynki. Sernik prosty w wykonaniu. Polecam na podwieczorek i słodkich inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na masę(...)serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 niepełna szklanka cukru 2 kopiaste łyżeczki cynamonu mielonego 10 dag gorzkiej czekolady 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki rodzynek Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów Wykonanie pysznego sernika: 1. Masa serowa: Masło
Izabelawkuchnidojrzałe, soczyste pomidory (u mnie malinowe) kulka mozzarelli (125g) 1/2 dojrzałego awokado listki świeżej bazylii mały ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz sól Najpierw dokładnie myjemy pomidorki. Kroimy je w średniej grubości plasterki. Następnie tak samo kroimy mozzarellę. Z awokado usuwamy pestkę i obieramy go ze skórki. Kroimy w plasterki. Wszystkie(...)lekko solimy. Dokładnie mieszamy i taką mieszanką polewamy naszą sałatkę. Dodatkowo możemy ją lekko skropić octem balsamicznym. Tuż przed podaniem dodajemy kilka listków świeżej bazylii i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Caprese z awokado pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujetarta bułka 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba ogórki gruntowe 6 sztuk większe, sos tzatzyki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, ocet winny 1 łyżeczka, jogurt naturalny rzadki 380 gram, koperek 1/2 pęczka Kalafior opłukać, ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" czyli(...)smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy. Ogórki gruntowe zetrzeć na tarce grubsze oczka, wyspać sos tzatzyki, starte ząbki czosnku, posiekany koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wlać jogurt i wymieszać. Placki kalafiorowe są doskonałą, smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych czy nawet mięsnych kotlecików..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyszły bardzo delikatne w smaku, były b. smaczne. Składniki : 25 dag boczniaków mała cebula 1 gotowane jajo 1 surowe jajko bułka tarta połowa kostki rosołowej sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra Przygotowanie: Umyte grzyby wrzucić na wrzątek z kostką rosołową, gotować chwilę Pokrojoną(...)kostkę cebulę przesmażyć na oleju Jajko ugotować Obgotowane grzyby, jajko, cebulę zblendować, wbić surowe jajko, dodać sól, pieprz. paprykę oraz tyle bułki tartej by uzyskać konsystencję masy podobnej do mielonych kotletów mięsnych Mokrą ręką formować małe kotlety, obtaczać w mące. smażyć na gorącym oleju
Proste Potrawy