zabiera dużo czasu. Mięso jest delikatne i pyszne w smaku Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 6 średnich cebul, sól, pieprz świeżo zmielony, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, olej do smażenia, 1 pełna łyżka masła Wykonanie: Polędwiczki kroimy(...)plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą mieloną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły
Bułka z Chlebempotrzeba: 8 plastrów łopatki wołowej, 2 ogórki kiszone, 6 średnich cebul, 6 łyżek oleju do smażenia, 8 łyżeczek musztardy francuskiej, pieprz mielony, sól, mąka pszenna Wykonanie: Mięso(...)myjemy, osączamy z wody, rozbijamy na desce przez worek foliowy na cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w ćwiartki. Każdy plaster smarujemy łyżką musztardy, pieprzymy obficie pieprzem mielonym. Bliżej brzegu układamy ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli, zawijamy ciasno w roladkę, obtaczamy w mące. Dla pewności, że roladki się nie rozkleją w trakcie smażenia, każdą spinamy wykałaczką
Bułka z Chlebemśmietanki słodkiej 30%, Masło do smażenia, Olej do smażenia, Sól, Pieprz mielony, Czosnek granulowany, Czosnek niedźwiedzi suszony, Papryka chili mielona, Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim i papryką chili. Por kroimy
Bułka z ChlebemZapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Zrobienie ciasta(...)jego udziałem jest o niebo prostsze niż z tradycyjnego przepisu, a smakuje równie pysznie. Zapraszam na film: Składniki: (na tortownicę 21 cm) Masa makowa: 200 g suchego mielonego maku 200 ml mleka 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka cukru pudru Ciasto kruche: 1 i 1/2 szkl mąki
Słodki Blogszybszej wersji biszkopt można zastąpić biszkopcikami. Składniki : paczka okrągłych biszkoptów 3 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru do posypania biszkoptu: mielona kawa i ciemne kakao Przepis: Jabłka obrać i pokroić na cząsteczki. Włożyć do głębokiej patelni, podlać połową szklanki wody i gotować do miękkości, Do ugotowanych jabłek dodać galaretki i dobrze(...)kilka godzin do lodówki, aby galaretka zgęstniała (najlepiej na noc), Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier puder i delikatnie wymieszać, wyłożyć na masę jabłkową, Ciasto oprószyć mieszanką kakao i mielonej kawy (bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasta), Ciasto przechowywać w lodówce. Artykuł Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkoptach (bez pieczenia) pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxpostanowiłam zmienić ten stan rzeczy. I dziś zapraszam na grzyby nadziewane grzybami. Składniki : 5 dużych ziemniaków 300 g świeżych grzybów cebula pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający olej do smażenia młotkowany pieprz sól Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Grzyby
Weekendy w domu i ogrodziemascarpone 4 czubate łyżki puree dyniowego cukier puder do smaku, 2-3 czubate łyżki 200ml śmietanki do ubijania 1 łyżeczka mielonego cynamonu (mniej, lub więcej - do smaku) szczypta mielonej gałki muszkatołowej (mniej, lub więcej - do smaku) do dekoracji bita śmietana starta czekolady (mleczna, ciemna) dodatkowo, opcjonalnie po łyżce pokruszonego czerstwego ciasta/biszkoptów do wyłożenia dna każdego
Lejdi of the housełyżki, wywar z ozorków 3/4 litra, chrzan 2-3 łyżki buraki obrane 1 kg, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę(...)zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski. W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki. Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce
W Mojej Kuchni Lubięchilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką. Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką 1 jabłko 1 papryczka chilli 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz mielony *** Kapustę kiszoną(...)kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę i papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem *** *** Ponownie mieszamy i odkładamy na około 30 minut aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS
Blog z Apetytemlekko ogrzanej) świeży tymianek lub macierzanka Sposób przygotowania: Grzyby szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia. Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki. Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy(...)przesmażyć grzyby przez kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz. Na patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby. Dolać śmietankę
Pyry na GazHokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze
KorniszonkiHokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze
Gotujemy i jemypęczka natki świeżej pietruszki (jeśli nie macie można zastąpić suszoną pietruszką) 0,5 łyżeczki curry szczypta ostrej czerwonej papryki lub zamiennie szczypta mielonego imbiru (dziś dodałam imbir) świeżo mielony czarny pieprz do smaku kilka kropli soku z cytryny sól do smaku około 150 ml mleczka kokosowego około 150 ml śmietanki kremówki groszek ptysiowy do podania Przygotowanie: Dynie obieramy
Słodkie okruszkiłyżki) 250 ml mleka 1 jajko 50 g świeżych drożdży 200 g masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 100 g masła 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki cukru Mąkę przesiać do większej miski. Mleko podgrzać, aby było dobrze ciepłe, nie może jednak być gorące. Masło stopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia
Codzienna kuchnia niecodziennazawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje też przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Co nam trzeba? 100g grochu połówki 500g mięsa mielonego 1 jajko 100g bułki tartej przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, ostrej oraz tymianku i bazylii sos: woda (100ml) koncentratem pomidorowym (200ml) plus 2 czubate łyżki śmietany(...)Następnie wrzucić do garnka, dolewając trzy razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny. Groch miksujemy na gładko np. blenderem i dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy dodając jajko, bułkę i przyprawy. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i obsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony. Sos: wszystkie składniki ze sobą porządnie mieszamy (ja używam słoika
Latosiowydom