mielone - 47549 przepisów (strona:647/3170)

Półkruche ciasto z powidłami i bezą. 128

masła 70 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany NADZIENIE: 400 g powideł śliwkowych 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mielonych herbatników, biszkoptów lub bułki tartej BEZA: 3 białka szczypta soli 150 g cukru pudru      Mąkę mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy masło(...)kratkę. W formie wykładamy pierwszą porcję ciasta, na niej smarujemy połowę powideł, oprószamy cynamonem, na cynamonie umieszczamy drugi płat surowego ciasta, na nim smarujemy pozostałe powidła śliwkowe, posypujemy mielonymi herbatnikami.      Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie łyżka po łyżce dodajemy przesiany cukier puder, dokładnie miksujemy. Gotową bezę wykładamy na pokruszone herbatniki, wyrównujemy łyżką, układamy

Rozpustne gotowanie
Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą 98

window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym → Parmigiana di melanzane → Moussaka (musaka) → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką → Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur

Oryginalny smak
z pomidorów zupa na maśle i śmietanie... 134

włoszczyzna młoda 1 pęczek, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, kostka rosołowa 2-3 sztuki, woda 2,5 litra, pomidory dojrzałe 1 kg, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, ugotowany ryż 2 woreczki, koperek 1/2 pęczka Włoszczyznę młodą opłukać i razem z nacią selera wszystko rozdrobnić w rozdrabniaczu, wsypać do garnka(...)razem ze skórka pokroić na mniejsze kawałki i pałką blendera miksować dokładnie. Wlać do wywaru, dodać masło,, gotować z 10 minut, wlać śmietanę wymieszaną z wywarem i solą, pieprzem mielonym, tylko zagotować i zdjąć z ognia, podawać z ryżem ugotowanym. - ze świeżych pomidorów najlepsza jest zupa pomidorowa na szybko, z dodatkiem śmietany smakuje wybornie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa fasolowa – lekka, wegetariańska i po włosku 214

użyjcie po prostu tej z puszki. Ja wolę do tej zupy jednak Pięknego Jasia niż drobniejsze fasolki, które często zbyt szybko się rozpadają podczas gotowania. Nie pomijajcie w przepisie mielonej wędzonej papryki – to ona nadaje całości dymny posmak, z którym fasola szczególnie dobrze się lubi – bez tego będzie mdło, tu nie ma boczku ani żadnej wędzonki. SKŁADNIKI proporcje składników(...)ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku, pełna 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, pełna 1 łyżeczka soli, płaska ½ łyżeczki płatków chili ⅓ łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami 162

puszki białej fasoli 100g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 gałązki rozmarynu / 1 łyżeczka suszonego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i gruszki pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj i podsmażaj całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 116

oleju  1 średnia cebula 1/4 niedużego selera 3-4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3 nieduże ziemniaki 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona gałka muszkatołowa - na czubku łyżeczki (opcjonalnie) 2/3 szklanki łuskanego słonecznika 150 g czerwonej soczewicy sól do smaku  Soczewicę ugotować i wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Halloweenowe smoothie czerwone jak krew 145

borówek. Po zmiksowaniu i spróbowaniu stwierdziłem, że czegoś mu brakuje. Smoothie było mdłe i smak przechodził bardziej jednak w lekką kwaskowatość. Spróbowałem podkręcić smak albo bardziej podostrzyć smak mieloną papryką chilli. Kiedyś piłem warzywne soki firmy Hortex chyba Fit Up czy coś takiego i ta odrobina pikanterii bardzo mi odpowiadała. Po dodaniu chilli smak zmienił się na ostrzejszy(...)borówki, burak, chilli, wiśnie Prep Time 10 minutes Servings 2 osoby Ingredients 1 szt ugotowany burak średniej wielkości 1 garść wiśni 1 garść borówek amerykańskich ½ szklanki wody 1 szczypta mielonej ostrej papryki chilli Instructions Wszystkie składniki wkładamy do blendera, lub miksera. Ja przygotowałem smoothie w Nutri blenderze. Burak można pokroić na mniejsze kawałki. Wiśnie powinne być wydrylowane. Ja użyłem

Przepisy na koktajle z blendera
Kruche pierożki z powidłem 117

kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty, którego zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni. Do powidła dodałam kakao, mielonego cynamonu i rodzynek. Takie nadzienie jest obłędne w smaku. Koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków :) Kruche pierożki podałam na pięknym talerzu  AMBITION . Potrzebujemy(...)ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 1 jajko Nadzienie: pół słoiczka powidła śliwkowego 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu   Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchych pierożków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej

Izabelawkuchni
Halloweenowe smoothie czerwone jak krew 170

borówek. Po zmiksowaniu i spróbowaniu stwierdziłem, że czegoś mu brakuje. Smoothie było mdłe i smak przechodził bardziej jednak w lekką kwaskowatość. Spróbowałem podkręcić smak albo bardziej podostrzyć smak mieloną papryką chilli. Kiedyś piłem warzywne soki firmy Hortex chyba Fit Up czy coś takiego i ta odrobina pikanterii bardzo mi odpowiadała. Po dodaniu chilli smak zmienił się na ostrzejszy(...)borówki, burak, chilli, wiśnie Prep Time 10 minutes Servings 2 osoby Ingredients 1 szt ugotowany burak średniej wielkości 1 garść wiśni 1 garść borówek amerykańskich ½ szklanki wody 1 szczypta mielonej ostrej papryki chilli Instructions Wszystkie składniki wkładamy do blendera, lub miksera. Ja przygotowałem smoothie w Nutri blenderze. Burak można pokroić na mniejsze kawałki. Wiśnie powinne być wydrylowane. Ja użyłem

Przepisy na koktajle z blendera
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 129

filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego sol, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie(...)drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i  przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 5-7 min., a następnie blendujemy sos na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE Z PIECZONYCH POMIDORÓW 129

filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego sol, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie(...)drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i  przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 5-7 min., a następnie blendujemy sos na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając

Kuchnia MagdaLeny
Risotto z dynią i polędwicą 142

czarny pieprz, sól szafran Sposób przygotowania : Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm. Doprawiamy z obu tron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko (2 minuty na stronę) przygotowaną wcześniej polędwicę. Zdejmujemy na talerz. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na tłuszczu

Pyry na Gaz
PASTA Z KURKUMY oraz ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK) 170

słynne złote mleko (golden milk). PASTA Z KURKUMY (na 1 słoiczek) Składniki 1/4 szklanki suszonej, sproszkowanej kurkumy  1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 szklanka wody Jak zrobić? Wszystkie przyprawy przekładam do rondelka, zalewam wodą.  Mieszaninę doprowadzam do wrzenia i gotujęna małym ogniu przez 8 minut, cały czas mieszając

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaki potatki pieczone w ziołach 98

malutkie ziemniaczki są pyszne i fajne w obróbce.  Składniki: 1/2 kg ziemniaków potatki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 mielonej czerwonej papryki 1/2 mielonej ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie:   Ziemniaki dokładnie umyłem. . Ugotowałem w posolonej wodzie Do momentu aż woda zawrzała , odcedziłem. Naczynie żaroodporne wysmarowałem oliwą z oliwek , ułożyłem w nim ziemniaki , skropiłem oliwą , doprawiłem

R'n'G Kitchen
Ratatouille (Ratatuj) 85

duże cebule 1-2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2-3 pomidory 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy zioła prowansalskie słodka i ostra mielona papryka sól, pieprz Bakłażana kroimy na mniej więcej 1-1,5 cm plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i oprószamy solą. Odstawiamy na kilka minut, po czym dokładnie osuszamy(...)troszkę więcej). Dodajemy liść laurowy oraz 1-2 ziarenka ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-20 minut. Na koniec doprawiamy całość ziołami prowansalskimi, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub bagietką

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania