cukini Wygląda jak zupa chińska, pachnie jak zupa chińska, tyle tylko, że jest bardzo zdrowa. Cukinia w roli chińskiego makaronu sprawdza się doskonale. Zobacz przepis Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Zobacz przepis Zupa pomidorowo-paprykowa(...)przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka. Zobacz przepis Szpinakowa z pieczonymi warzywami Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Zobacz przepis Super prosta iracka zupa z soczewicy Pachnąca, zdrowa i niezwykle pożywna zupa z soczewicy do zrobienia w pół godziny! Najpiękniejsze jest w niej
Niedzielny kucharzmarchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 płaskie łyżeczki curry, ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki czerwonej, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki kaszy kuskus, pęczek świeżego koperku. Przygotowanie: Rada: czas duszenia (jednak) zależy
Moniki Smakołykiłyżki, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, kapusta biała 1 główka mniejsza, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, sól 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano. Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu(...)misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki. Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać mielony pieprz, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - pyszna, lekka kapusta z marchewką i mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia
W Mojej Kuchni Lubięmasło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania ziemniaki 1 kg Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde(...)odlać z wody. Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać. Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą
W Mojej Kuchni Lubięjogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki ketchupu Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej 2 łyżki drobno posiekanego koperku Przygotowanie; Ziemniaki obieram . I gotuję w osolonej wodzie ok 15 minut. Odcedzamy. Kroję w plastry ok 3-4 mm Przekładam do naczynia żaroodpornego. Boczek
Gotowanie PatkiSkładniki: 1 średnia główka kapusty 500 g świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek) 250 g kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Z kapusty wykroić głąb - ostrym nożem nacinając jak najbardziej u nasady. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści(...)czasie przygotować sos pomidorowy. Sos z pomidorów do gołąbków - jak zrobić Składniki: ok. 500 g pomidorów 1 średnia marchewka 1 nieduża cebula 1 większy ząbek czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 5-7 ziaren ziela angielskiego ok. 250 ml wody Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Marchew
Codzienna kuchnia niecodziennakrem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych/ można zastąpić inną mąką albo innymi orzechami mielonymi/ 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa pigwowa: 1 i 1/2 kg pigwy 2 galaretki cytrynowe 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego krem grysikowy: 6 łyżek
wesoła kuchniawieprzowej bez kości 6 ziemniaków średniej wielkości 1 marchewka 2 średniej wielkości pomidory 2 cebule 3 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego cukru sól , pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa ( ona także zagęści sos podczas duszenia ) smalec wieprzowy do smażenia Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę(...)przelewamy zawartość patelni do woreczka z mięsem . Ziemniaki ,marchewkę i pomidory, obieramy , kroimy na duże kawałki i także przekładamy do woreczka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec doprawiamy czosnkiem , cukrem , mielona papryką , liściem laurowym , zielem , solą i pieprzem . Zamykamy woreczek i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 C . Dusimy wszystko około 1,5 – 2 godziny . Po tym czasie potrawa
Ogrodnik w podróżyzielona papryka 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól morska świeżo mielony czarny pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2. Pokrojoną na ósemki cebulę, obrane pokrojone na ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej
peggiwkuchnipiersi z indyka 1 kg pierś z indyka 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki tymianek 1/2 łyżeczki czarny pieprz świeżo mielony sól do smaku 3 łyżeczki oliwa 3 ząbki czosnek 60 ml sok z cytryny= to około z jednej cytryny rękaw do pieczenia Wykonanie Czosnek posiekać drobno nożem. W miseczce wymieszać
w mojej kuchnipiersi z indyka 1 kg pierś z indyka 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki tymianek 1/2 łyżeczki czarny pieprz świeżo mielony sól do smaku 3 łyżeczki oliwa 3 ząbki czosnek 60 ml sok z cytryny= to około z jednej cytryny rękaw do pieczenia Wykonanie Czosnek posiekać drobno nożem. W miseczce wymieszać
mojej kuchniszklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce masła(...)ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką *** *** Roladki podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemmasła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej Orzechy włoskie drobno mieliny blenderem (może być malakser lub inne urządzenie do mielenia). W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę. Masło ucieramy
Słodki Pomysłrosołu 1 szklanka mleczka kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 świeża papryczka –pieprz Cayenne 2 łyżki masła ghee 1 liść laurowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki(...)kolorowego pieprzu w ziarnach Szczypta chili do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili wsypać curry i mielony imbir, pieprz kolorowy zmiażdżony w moździerzu wymieszać, wsypać suchą soczewicę i smażyć całość minutę. Wlać gorący bulion, dodać liść laurowy , gotować na wolnym ogniu do momentu aż soczewica stanie
Wanilia i Kardamon