Składniki: bób 1 kg, smalec ze skwarkami 3 łyżki, cebula 1 sztuka, cukier 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ser złocisty lazur 20 dag Bób opłukać, zalać zimną wodą i gotować bez soli (szybciej będzie miękki) do miękkości. Na smalcu ze skwarkami podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę z cukrem, solą , zawsze(...)dodaję trochę cukru, cebula jest bardziej smaczna, krucha. Ugotowany bób odlać z wody i do gorącego wsypać cebulkę z patelni i pokrojony w kostkę ser lazur, posiekany koperek, pieprz mielony - ugotowany bób i okraszony cebulką ze skwarkami i serem złocisty lazur jest przepyszny, taki bób lubimy na kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmasła 250 ml mleka + łyżka 35 g drożdży 1 jajko 1 łyżeczka mielonego kardamonu szczypta soli Nadzienie 120 g miękkiego masła 6 łyżek ciemnego cukru 3 płaskie łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo rozmącone jajko lub żółtko gruby cukier do posypania W małym garnku stopić masło i zdjąć z palnika. Do szklanki rozkruszyć drożdże. Do drożdży dodać łyżkę mleka
Weekendy w domu i ogrodziepłatkach mielona papryka sól, pieprz masło klarowane/olej Imbir oraz czosnek obieramy, drobniutko siekamy. Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Łączymy z posiekanym czosnkiem i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz płatkami chilli. Polewamy 1 łyżką oleju i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy
Smaki Na Talerzuodmiana i odpoczynek od mięcha nawet jeśli je kochacie składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty 3 szklanki ugotowanego na bulionie warzywnym , ryżu 3 cebule 4 marchewki 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 6 ząbków czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże pomidory sól , pieprz do smaku(...)łyżki mąki pszennej , rozrobionej z wodą 100 ml słodkiej śmietany Kapustę spażamy jak na zwykłe gołąbki i oddzielamy liście . Odstawiamy do wystygnięcia . Cebulę , startą marchew ,wyciśnięty praską czosnek oraz mieloną słodką paprykę i posiekane resztki kapusty , której nie dało się już zdjąć na liście . Smażymy na tłuszczu roślinnym do momentu ,aż zmięknie i się przypiecze . Pod koniec smażenia dodajemy
Ogrodnik w podróżyZupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Czas: 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Szpinak to jedno z tych warzyw o fatalnej prasie. A już hasło “zupa szpinakowa” wielu kojarzy się wcale nie lepiej niż tradycyjny straszak dzieci – tran. Jakże krzywdząca jest to opinia! Szpinak(...)tylko dzieciom buzie wykręca na sam widok, zapach i smak szpinakowej masakry. My dzisiaj proponujemy Wam zieloną zupę szpinakową z dodatkiem upieczonych warzyw, które nadają potrawie charakteru oraz mielonych migdałów, które zmieniają proste danie w coś naprawdę wykwintnego. Zupa szpinakowa ma super smak, konsystencje i jest prawdziwą witaminową bombą!. Idealne danie na jesienne chłody, dawka zdrowia w czystej postaci
Niedzielny kucharzfarszu. Oprócz cebuli lub czosnku, farsz zawiera przeważnie paprykę, cukinię oraz mięso mielone i ostre przyprawy. Oryginalne lahmacun przygotowane są z mięsem jagnięcym, jednak gdy będziemy mieli problem ze znalezieniem jagnięciny, to możemy zamienić ją na mięso wołowe. Lahmacun podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki. Smakuje rewelacyjnie! Zobacz cały przepis na LAHMACUN
Kuchnia MagdaLenyfarszu. Oprócz cebuli lub czosnku, farsz zawiera przeważnie paprykę, cukinię oraz mięso mielone i ostre przyprawy. Oryginalne lahmacun przygotowane są z mięsem jagnięcym, jednak gdy będziemy mieli problem ze znalezieniem jagnięciny, to możemy zamienić ją na mięso wołowe. Lahmacun podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki. Smakuje rewelacyjnie! Zobacz cały przepis na LAHMACUN
Kuchnia MagdaLenyupiec sernik z soloną wanilią? spód 150 g herbatników 80 g stopionego masła szczypta soli masa serowa 800 g tłustego twarogu dwukrotnie mielonego 400 g półtłustego twarogu dwukrotnie mielonego 5 jajek ziarenka wanilii z całej laski niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny odważna szczypta soli Wykonanie spód Herbatniki zblenduj na „piasek”, dodaj stopione
Raj dla PodniebieniaSkładniki: pręga wołowa 4 sztuki, rosół 3 szklanki, chrzan tarty w słoiku 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, koperek 1/2 pęczka Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami. Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać z 3 szklanki(...)chłodnym miejscu na następny dzień. Pręgę wyjąć z garnka, do rosołu dodać 2 łyżki chrzanu ze słoika, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, dodać do smaku pieprz mielony, kucharka, śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek i wymieszać, włożyć do sosu pręgę - pręga wołowa gotowana
W Mojej Kuchni Lubięgustu. U mnie niestety bez wina. Liczba porcji: 6-8 12-15 płatów makaronu lasagne 1 czerwona cebula 3 marchewki 150 gram boczku 500 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 2 szklanki gorącego rosołu* 400 gram passaty pomidorowej 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 650 ml mleka 50-100 gram parmezanu *może(...)patelni, na wolne miejsce włożyć pokrojony boczek i podsmażyć. Gdy nie będzie już surowe wymieszać z marchewką, ponownie przesunąć na bok patelni. Powtórzyć tak sam z mięsem mielonym dzieląc mięso na 3 części, w razie potrzeby dodać pół łyżki oliwy. Gdy całe mięso będzie usmażone dodać szklankę rosołu. Gotować całość na dużym ogniu aż do odparowania większości cieczy, następnie
Czerwony Gupiklubicie łagodniejsze smaki wystarczy 1 łyżeczka od herbaty około 1 litra bulionu warzywnego 1 małą puszka - około 160 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kumin 1 łyżeczka mielonego imbiru, ale można zastąpić świeżym sól, pieprz i cukier do smaku opcjonalnie 2-3 ziemniaki opcjonalnie łyżka soku z limonki lub cytryny do dekoracji - prażone pestki dyni, ulubiona zielenina
Cztery Fajeryłyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu(...)smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek. Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta
W Mojej Kuchni Lubięzdrowych zielonych dodatków. Czy Wy też macie w zanadrzu takie proste, niewymagające przepisy na surówki do obiadu? Składniki: kilka liści sałaty 2 ogórki gruntowe 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz i sól do smaku(...)cytryny olej rzepakowy tłoczony na zimno Przygotowanie: Sałatkę rwiemy na małe kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki ogórki i szczypiorek. Całość doprawiamy świeżo mielony pieprzem. Dolewamy niewielką ilość oleju i kilka kropli soku z cytryny (najpierw niewielką ilość). Składniki mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy cytryny lub oleju. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiDomowa chałwa jest prostsza niż myślałam, tylko sprzęt do mielenia musi być dobry. Ja mieliłam sezam takim mini rozdrabniaczem który był razem z blenderem i poradził sobie tak w 90 % ponieważ nie zmielił w 100 % ziarenek. Myślę że dobrym przyrządem jest też młynek do kawy, popróbujcie :) Składniki na foremkę wielkości 15 x 10 cm : 200 g sezamu 5-6 łyżek(...)kakao kilka kropel esencji waniliowej (niekonieczne) blender lub młynek do kawy 1. Ziarna sezamu wsypujemy na patelnie i podprażamy na lekko złoty kolor. 2. Następnie, w partiach ( całości nie mielimy od razu ! ) przesypujemy do rozdrabniacza / blandera czy też młynka do kawy i mielimy. Zmielony sezam przekładamy do wysokiej miski. 3. Do zmielonego sezamu dodajemy miód tak aby konsystencja przypominała bardzo
Gotowanie...to proste !suszonych pomidorów sól świeżo mielony czarny pieprz sos: 3 łyżki oleju konopnego HempKing.eu 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz Kurki myjemy i oczyszczamy. Większe kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i olej z suszonych
My Chcemy Jeść