polędwiczkę przystało i mało pracochłonny. Polędwiczki podałam z ziemniakami i młodą marchewką karmelizowaną na masełku. Paluszki lizać :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa około 350-400 g sól morska świeżo mielony pieprz tymianek płatki chili oliwa do smażenia 1 mała cebulka lub duża szalotka 2 ząbki czosnku 75 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 30% natka pietruszki Przygotowanie: Sprawić polędwiczkę(...)błony. Sprawioną polędwiczkę pokroić na plastry o szerokości 2 cm. Każdy plaster położyć na desce i przycisnąć dłonią, lekko go rozpłaszczając. Plastry polędwicy oprószyć z każdej strony solą, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem, płatkami chili i skropić delikatnie oliwą. Przełożyć do miski i zostawić aby polędwiczki przeszły smakami przypraw. Najlepiej dać im 2-3 godzinki, ale 30 min też starczy
Kocham..lubię..gotuję..boczkiem i bakłażanem Składniki na pyszne leczo z cukinią i bakłażanem 2 małe cukinie 1 bakłażan 2 papryki 2 średnie cebule Pół główki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 puszka pomidorów pelati 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag surowego boczku Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru(...)dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. Leczo świetnie smakuje z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtem greckim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemygrube paski 2 kolby kukurydzy pokrojone w grube plastry Klopsiki: ok. 400 g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry lub pieprzu ziołowego Dodatki: 150 g makaronu ramen 4 jajka Cebulę kroimy w kostkę, imbir siekamy drobno. Natkę pietruszki siekamy również i odstawiamy do wykorzystania później. Składniki zalewamy
Kucharzycaprzypadku niezapowiedzianych gości. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 4 jajka 1 łyżeczka musztardy Sól 1 łyżka majonezu Biały pieprz 1 łyżeczka kurkumy Świeży koperek Mielona słodka papryka Opis przygotowania: Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie odstawiamy je do ostudzenia. Gdy będą już zimne obieramy i kroimy na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy żółtka(...)pieprzem i ponownie całość mieszamy. Wydrążone miejsca w białku wypełniamy przygotowanym farszem (tak by powstała górka z żółtka). Następnie gotowe jajka układamy na talerzu. Na samym końcu posypujemy delikatnie mieloną słodką papryką i dekorujemy świeżym koperkiem. Artykuł Jajka faszerowane żółtkiem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekaszy nie musi być nudne – sprawdźcie nasze oryginalne dania z pęczaku! Hamburgery z pęczaku i indyka Jeden z najlepszych burgerów jakie jedliśmy. Z miksu mielonego pęczaku i mielonego indyka powstaje solidny kotlet o niesamowitym smaku i konsystencji. Burgera należy dość długo smażyć na średnim ogniu dzięki czemu staje się przyjemnie chrupiacy z zewnątrz, a środek jest mięciutki
Niedzielny kucharzdogi 4 sztuki, kiełbaski cienkie, krótkie wieprzowe 8 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, pieczarki 30 dag, ogórek zielony 1 większy, cebula 2 sztuki, sałata zielona 8 liści, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majonez, keczup - ile potrzeba Małe kiełbaski wieprzowe lekko ponacinać(...)gorącym oleju zrumienić, odłożyć na talerz. Do patelni po kiełbaskach wsypać pokrojone drobniej pieczarki i usmażyć aż do odparowania wody na większym ogniu - nie solić, tylko pieprz mielony dodać. Ogórki zielone obrać zetrzeć na tarce w cieniutkie plastry lub pokroić, cebulę obraną pokroić cienko w piórka. Gotowe bułki hot dogi rozciąć wzdłuż nie przecinając jednej strony, położyć w foremce
W Mojej Kuchni LubięSkworcu ) * 1 łyżeczka suszonego oregano (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie
Zrób to smaczniedrugi dzień... Składniki: 1 kg białej kapusty 500 g wołowiny gulaszowej 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta pieprzu cayenne sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Białą kapustę pozbawiamy liści z wierzchu, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy(...)puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką papryką mieloną. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenyfilmu lub po prostu na wieczór z przyjaciółmi. Składniki: 3 placki tortilli pszennej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonej papryczki chili (kruszonej) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta cukru pudru 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy suszonej papryczki chili. Odstawiamy na około(...)oliwa trochę przeszła ostrością papryczki. Możemy użyć gotowej, kupnej oliwy z chili, wtedy nie musimy czekać i oliwa będzie też ostrzejsza. Do oliwy z chili dodajemy sól, paprykę słodką mieloną i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Placki tortilli kroimy na 4 paski, a następnie każdy pasek kroimy na 6 trójkątów. Trójkąty smarujemy pędzelkiem z obu stron oliwą chili i układamy
Kuchnia MagdaLenydrugi dzień... Składniki: 1 kg białej kapusty 500 g wołowiny gulaszowej 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta pieprzu cayenne sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Białą kapustę pozbawiamy liści z wierzchu, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy(...)puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką papryką mieloną. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenyfilmu lub po prostu na wieczór z przyjaciółmi. Składniki: 3 placki tortilli pszennej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonej papryczki chili (kruszonej) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta cukru pudru 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy suszonej papryczki chili. Odstawiamy na około(...)oliwa trochę przeszła ostrością papryczki. Możemy użyć gotowej, kupnej oliwy z chili, wtedy nie musimy czekać i oliwa będzie też ostrzejsza. Do oliwy z chili dodajemy sól, paprykę słodką mieloną i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Placki tortilli kroimy na 4 paski, a następnie każdy pasek kroimy na 6 trójkątów. Trójkąty smarujemy pędzelkiem z obu stron oliwą chili i układamy
Kuchnia MagdaLenyschabowe 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, śmietana 18% 330 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, makaron ugotowany 250 gram Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak(...)wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmielonej, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka oleju tarty parmezan do posypania *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy *** *** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami *** *** Następnie do ryżu
Blog z Apetytemwersji dla mięsożerców, sposób przygotowania jest taki sam. Zapiec można dowolne mięso: drób, polędwiczki wieprzowe, kotlety schabowe. Efekt zawsze jest ten sam: znakomity! Zobacz przepis Burgery z pęczaku i mielonego indyka Bez fałszywej skromnosć: burgery są naprawdę pyszne. Mamy na to świadków – ekipę z Polsatu, która jadła i chwaliła! Nie chwalący się, sami żeśmy ten przepis wymyślili. Zazwyczaj korzystamy(...)pęczotto, ale pół produkt, jeszcze finalnie nie doprawiony. Z połowy ugotowanej kaszy (gotowanie pęczaku zajmuje około pół godziny), zrobiliśmy burgery i pulpeciki do zupy pomidorowej. Skład ten sam: pęczak, mielony indyk, tymianek, trochę suszonej cebuli i czosnku dla podkręcenia smaku, odrobina bułki tartej do zapanierowania i na patelnię. Pozostałą kaszę doprawiliśmy tartym parmezanem, dodaliśmy odrobinę zimnego masła, żeby pęczotto
Niedzielny kucharzwody Sernik waniliowy -400g mielonego twarogu na sernik w wiaderku -250g twarogu w kostce -60g ksylitolu -40g budyniu z wanilią (lub zwykłego + 1 łyżeczka mielonej wanilii) -kilka śliwek Dodatkowo - czekolada Super Krówka (polewa) - draże i chrupki w czekoladzie Super Fudgio (do ozdoby) -śliwki (do ozdoby) SPÓD 1. Płatki owsiane zmielić na mąkę
Candy Pandas