pomidory w puszce średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, suszony tymianek 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Boczek i szynkę pokrój w dużą kostkę (około 2 cm). Pomidory wraz z zalewą zblenduj na gładką masę. Ananasa pokrój
Moja pasja smakukorzenia selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oleju trzy ziarna lub rzepakowego 330 ml soku wielowarzywnego (Dawtona) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kurkuma, słodka papryka mielona, czosnek niedźwiedzi, gorczyca, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Na rozgrzany garnek wlać olej, wsypać mięso, posypać przyprawami, (jeśli filet to pokroić w kostkę). Podsmażać
Przepisy BabciSkładniki: 1,5kg cukinii 1,5kg pomidorów 1 kg czerwonej papryki 1 papryczka chilli 3 cebule 5 ząbków czosnku 500g koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 10% *** Cukinię myjemy i kroimy w kostkę lub w krążki (w celu uzyskania intensywniejszego odcienia czerwieni sosu, cukinię możemy obrać(...)godziny. Po tym czasie całość gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut – do miękkości warzyw *** *** Całość blendujemy na gładki sos *** *** Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet oraz mieloną paprykę, mieszamy i gotujemy często mieszając jeszcze przez około 10 minut, żeby sos trochę odparował *** *** Gotowy sos przekładamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku
Blog z Apetytemści. Ja do kawy dolałam mleka owsianego. Piłam także i bez. Obie wersje mi pasują. Składniki: 600 ml wody 3 czubate łyżki mielonej kawy (najlepiej świeżo mielonej) 2 łyżki mleka (opcjonalnie) kostki lodu (przepis na 2 porcje) Wodę (o temperaturze pokojowej) wlewamy do dzbanka/słoika, wsypujemy kawę, mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na blat na minimum
Kardamonovyproszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 100 g czekolady gorzkiej, 300 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: biszkopty, 2 łyżki kawy mielonej, dżem z czarnej porzeczki, kakao WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)dodajemy cukier, a następnie żółtka. Następnie dodajemy połączone ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (24x38cm), pieczemy ok. 15-20 minut. Studzimy. Kawę mieloną zaparzamy w 200 ml wrzątku, przecedzamy, studzimy. Krem: Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę ubijamy mikserem, dodajemy
słodki bratekkalafior 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu około 1/2 szkl. oliwy z oliwek Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w misce. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Utworzoną marynatą nacieramy różyczki kalafiora
Smaki Na TalerzuSkładniki: smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, kaszanka z jasna(...)kaszą 1 kg, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, pomidory - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek Na gorącym smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę, pokrojone jabłka bez skórki posypane cukrem, wsypać mielony pieprz, paprykę słodką. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić na talarki, dodać do cebuli z jabłkami. Smażyć na średnim ogniu mieszając do połączenia składników na jednolitą masę. Ziemniaki ugotować
W Mojej Kuchni Lubiębulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego ½ łyżeczki pieprzu mielonego ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy 2 cm korzenia świeżego imbiru Harira marokańska zupa – przepis Przygotowanie: Na kilka godzin wcześniej odmierzoną ilość suchej ciecierzycy zalewamy wodą
Księga-Smakuplastrami mozzarelli i pomidora. Całość jest pyszna i naprawdę wyrazista w smaku, a do tego niezwykle szybka do wykonania. Spróbujcie. Składniki: 1 pomidor 1 kulka mozzarelli 125 g świeżo mielony pieprz(...)sól do smaku do podania BIO olej słonecznikowy o smaku czosnku SemCo Przygotowanie: Pomidora i mozzarellę kroimy w grubsze plastry. Układamy naprzemiennie na talerzyku. Doprawiamy po wierzchu świeżo mielonym pieprzem i solą. Polewamy delikatnie olejem słonecznikowym o smaku czosnku. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkilanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Niezwykle aromatyczne mięso w chrupiącej skórce. Składniki: 4 udka kaczki 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 150 ml śmietany kwaszonej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenprostocie tkwi siła i to danie jest tego doskonałym przykładem. Grillowany filet z kurczaka ze smażonymi na maśle kurkami, cebulką doprawiane odrobiną czosnku i grubo mielonym(...)pieprzem. Mega prosto i mega smacznie Na 3 porcje ok. 400 gramów fileta z kurczaka 200 gramów kurek ok. 60 gramów masła 1 średnia cebula mały ząbek czosnku grubo mielony pieprz sól Marynata olej, sól, słodka papryka w proszku,odrobina czosnku granulowanego Zielona pietruszka lub szczypiorek do podania. Fileta z kurczaka dzielimy na 3 porcje. Posypać przyprawami skropić olejem
Andzia Pichcigłówne . Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju 2 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki musztardy francuskiej 200 g gęstej śmietany 1 czerwona cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny Świeżo mielony pieprz 1 jabłko Sposób przygotowania: Na początku jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski. Skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie zrobiło(...)tego pokrojoną cebulę i całość ponownie mieszamy. Śledzie z sosem odstawiamy do lodówki na na kilka godzin aż smaki się przegryzą. Przed podaniem całość posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym lub czarnym pieprzem. Artykuł Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesytą zupę. Z dodatkiem grzanek i pulpecików z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zwłaszcza zimą. Wedle uznania - doprawiona mniej lub mocniej ostrą papryką świetnie rozgrzewa. Jeżeli nie przepadamy za mielonym mięsem - pulpeciki można zamienić(...)chrupki bekon, który także świetnie pasuje. Składniki (4 porcje) -1 litr bulionu -300 g serków topionych -1 marchew -1 pietruszka korzeniowa -1/2 cebuli -500 g mięsa drobno mielonego -1 jajko -2-3 łyżki bułki tartej -1 łyża oleju -ostra papryka -sól, pieprz -grzanki Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym
Zielona Kuchniapeperoncino. Buon appetito :) SKŁADNIKI (4 porcje) 4 bułeczki do hamburgerów kilka listków sa ł aty Hamburger wołowo-wieprzowy 350 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1-2 łyżki przyprawy do mi ę s (mieszam chili, tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, majeranek, czosnek i natkę pietruszki) oliwa z oliwek sól, pieprz
La grande e la piccola cuocaklasyka polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone klopsy ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie pieczarkowym. Całość podałam dla odmiany z ryżem 😉 Składniki na klopsiki: 400g mięsa(...)bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz olej Na sos: 200 g pieczarek ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz koperek olej cebula Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła
Walijskie Pichcenie