mielone - 47549 przepisów (strona:644/3170)

Grillowany bakłażan z pastą z dyni i twarogu 101

grubości ok. 1 cm. Można posolić i pozostawić, aby puścił sok, a następnie osuszyć i dopiero grillować. Ja tego nie robię. Od razu smaruję go oliwą i posypuję mieloną kolendrą. Grilluję w piekarniku, ale patelnia, nie tylko grillowa – również się sprawdzi. Rumienimy obie strony(...)bakłażana. W tym czasie mieszamy puree z dyni i twaróg. Najlepsza proporcja to 50/50. Na jedną część dyni dajemy jedną część twarogu. Doprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, mieloną kolendrą i garam masala. Dodajemy niewielką ilość oleju lnianego lub z pestek dyni, jeśli chcemy podkręcić dyniowy smak. Pastę podajemy na grillowanym bakłażanie

Kucharzyca
KRUCHE CIASTECZKA Z KWIATEM POMARAŃCZY 148

mielonych migdałów ● 60 g cukru pudru ● 1 żołtko jajka ● 120 g zimnego masła ● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy* ● sól Przygotowanie : Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Wyrabiaj ciasto koniuszkami palców do uzyskania konsystencji piasku. Domieszaj żółtko i wodę z kwiatu pomarańczy. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 159

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne(...)można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/ czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli lubicie Suchy mielony mak zalej około 700 ml gorącej wody i odstaw na minimum pół godziny. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Dopadłam olej z orzechów włośkich w Lidlu

greenscarf
wigilijne placki z brukwi, ziemniaków ze śledziem w śmietanie... 115

Składniki: brukiew 2 sztuki mniejsze, ziemniaki 8 sztuk większe, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, mąka pszenna(...)łyżki, tarta bułka 2 łyżki, smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba śledzie matiasy 4 sztuki, duże, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, ocet 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 330 gram W robocie (babcia tarła na tarce) zetrzeć na tarczy do ziemniaków jako pierwsze: brukiew, cebule, czosnek. Do drugiej miski zetrzeć ziemniaki, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki grzybowe 152

podstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam Wam moje paszteciki grzybowe. Składniki: Na farsz: około 100-110 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby 2 mniejsze cebule lub 1,5 dużej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 2 łyżki masła Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka(...)odcedzamy (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy lub sosu), studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy nasze pokrojone grzyby, całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Patelnię odstawiamy na bok do przestudzenia farszu. Przygotowujemy ciasto i całe danie (paszteciki): Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy odstawiamy

Słodkie okruszki
Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie 162

tradycyjne śledzie w oleju? Składniki: 0,5 kg śledzi a la matjas olej rzepakowy 4-5 ziela angielskie 2 mniejsze cebule kila ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe świeżo mielony czarny pieprz szczypta majeranku (opcjonalnie) Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny. Cebulę kroimy(...)kosteczkę lub piórka, solimy i odkładamy na około 15 minut. Po tym czasie odciskamy ją ręką i płuczemy z soli. Cebulę można też przelać wrzątkiem. Śledzie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kroimy na pół lub zostawiamy w całości. Rada: Śledzie można też od razu zwinąć w roladki (tak jak u mnie), jest to zabieg czysto dekoracyjny (wolę tak podane śledzie

Słodkie okruszki
Uszka z kapustą i grzybami 161

kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) świeżo mielony pieprz i sól do smaku opcjonalnie majeranek do smaku (około 0,5 łyżeczki) olej do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 – u mnie mąka TOTA(...)liście laurowe. Gotujemy do miękkości pod przykryciem. Odcedzamy, wyjmując liście i ziele angielskie. Na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy nasze grzyby i kapustę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Smażymy tak kilka minut na małej mocy palnika. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto na uszka Do miski przesiewamy mąkę

Słodkie okruszki
Krucho Drożdżowa Rolada Makowa 138

Bardzo lubię krucho drożdżowe ciasto i nie mogło go zabraknąć na święta. Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :) Składniki na jedną roladę Ciasto: 200 g mąki(...)drożdży 1 jajko kl M 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18 % lub ewentualnie gęstego jogurtu greckiego 40 g masła 50 g cukru Masa makowa: 150 g maku mielonego 150 ml wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Dodatkowo: lukier do polania owoce/skórki kandyzowane Masa makowa 1.W garnku

Gotowanie...to proste !
Sernik z cynamonem 125

Mój Ulubiony z OSM Wieluń albo Piątnica 100 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ale można więcej, jeśli ma być mocno cynamonowy opcjonalnie szczypta kardamonu opcjonalnie: rodzynki lub smażona skórka pomarańczowa   Bardzo dobry ekstrakt z wanilii można kupić m.in. w sklepie(...)godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki. Polewa czekoladowo - cynamonowa - przepis 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej, 80 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub do smaku Do garnuszka z grubym dnem wlewam śmietanę, dodaję drobno posiekaną czekoladę i podgrzewam do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Polewa czekoladowo cynamonowa - przepis drugi 3 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 134

cebuli lub 1 mała 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 0,5 szklanki bulionu warzywnego około 6-7 łyżek wody z moczenia grzybów  1-2 łyżki śmietanki świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Grzyby należy wcześniej zalać wodą do ich wysokości i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (ja miałam grzyby(...)pokroić na mniejsze kawałki) i chwilę smażymy. Dolewamy bulion warzywny i wodę z moczenia grzybów (można też dolać czystej wody). Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, całość doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą. Smażymy tak około 30 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając wody (zwykłej lub z moczenia grzybów) lub bulionu. Na koniec można całość lekko zabielić

Słodkie okruszki
udka kurczaka z cebulą, czosnkiem w brytfance pieczone... 444

Składniki: udka kurczaka 6 sztuk większe, olej rzepakowy 100 gram, cebula 7 sztuk, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki(...)kucharek 1 łyżka, papryka słodka 3 łyżki, woda 2 szklanki Udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do brytfanki posmarowanej olejem pokrojone cebule, ułożyć udka. Udka posypać tymiankiem, pieprzem mielonym czarnym, kucharkiem, posypać obficie papryką słodką, dodać ząbki czosnku. Brytfankę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220 C, grzanie góra/dół około 40 minut, w połowie pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na Wigilię: Pieczona makrela 129

karpia). Pieczona makrela ładnie poza tym się prezentuje i z powodzeniem może być ozdobą wigilijnego stołu. Przepis pochodzi z bloga Themediterrraneandish.com Składniki: 2 makrela 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu Pęczek pietruszki(...)łyżeczki soli 2 cytryny Olej Przygotowanie: Krok 1 Obierz i posiekaj z grubsza czosnek. Przełóż do moździerza lub miksera. Dodaj 2 łyżeczki kolendry (najlepiej w warunkach, ale może być mielona), 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki kminu (najlepiej ziarnistego), wlej 2 łyżki oleju, wsyp przesiekaną pietruszkę i utrzyj całość na pastę. Krok 2 Osusz makrele ręcznikiem lub ściereczką. Ostrym nożem

Niedzielny kucharz
Kruche ciasteczka anyżowe 124

Lubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami(...)dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki mielonego anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii 1 duże jajko Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło

Smaki Na Talerzu
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 100

suchego maku zmielonego 250 ml wody lub mleka 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 4 jajka 30 g masła klarowanego 2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego 60 g mielonych orzechów włoskich 500 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy 10 suszonych fig 15 suszonych daktyli Składniki na spód umieścić(...)części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Mielony suchy mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do przestudzenia. Masło klarowane rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na jasną, puszystą pianę. Dodać

Fitkot
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 123

sezam do posypania pierożków Na farsz: 250 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 3-4 kulki ziela angielskiego pół puszki farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto. Rada: ja je robię w dwóch turach, łatwiej się wyrabia. Składniki wystarczy podzielić na dwie części: 500 g mąki, 1 niepełna szklanka(...)wody, wyciągamy ziela angielskie i odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Do kapusty dodajemy nasz grzybowy farsz i całość mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem (większa ilość) i solą. Próbujemy. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Z ciasta wycinamy kółka

Słodkie okruszki