zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki: Leczo: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka(...)dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy cukinię oraz pomidory. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. W między czasie, możemy podlać leczo odrobiną wody, by się nie przypaliło. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Pizza: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 41 x 27 cm). Na ciasto równomiernie wykładamy leczo i całość
Kuchnia MagdaLenyzarówno na kolację, jak i obiad. Składniki: Leczo: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka(...)dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy cukinię oraz pomidory. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. W między czasie, możemy podlać leczo odrobiną wody, by się nie przypaliło. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Pizza: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 41 x 27 cm). Na ciasto równomiernie wykładamy leczo i całość
Kuchnia MagdaLenypolecam ten przepis na makowiec. Ciasto ładnie wyrasta, potem mamy wilgotną warstwę maku a na górze kruszonkę. Bardziej ambitni mogą pokusić się o wykonanie masy makowej samodzielnie, z maku mielonego. Dla leniszuków lub początkujących wystarczy gotowa masa makowa. Ja bardzo zachęcam do przygotowania masy samodzielnie np z tego przepisu na masę(...)makową . Jeśli się wahacie, bo ciut więcej pracy, to proponuję poczytać skład na gotowych masach. A masa makowa nie jest taka straszna do zrobienia, odkąd pojawił się gotowy mak mielony, który w zasadzie cały problem czasochłonności masy rozwiązuje. Makowiec na cieście jogurtowym, to wariacja na temat prostego ciasta mieszanego wildelcem . Różnicą jest, zastąpienie w przepisie śmietany jogurtem greckim
Mieszam w Garnkułyżeczki mielonego cynamonu 110 g ksylitolu lub cukru 60 g masła 1 jajko Zmielone płatki owsiane wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem. Masło zmiksować z jajkiem i ksylitolem, dodać pozostałe suche składniki i zagnieść gładkie ciasto – ręcznie lub mikserem. Schłodzić w lodówce przez około pół
Fitkotponacinane – można takie zakupić) 1-2 plasterki cytryny 4 cebule pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz masło klarowane (nie może być zwykłe) do smażenia i/lub olej Masło czosnkowo-koperkowe: 200 g miękkiego masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 gałązki(...)Bierzemy do ręki plasterek cytryny i pocieramy karpia od strony mięsa, aby lekko nabrał cytrusowego posmaku. Na osobny talerz wysypujemy: mąkę pszenną, ziemniaczaną, bułkę tartą i dużą szczyptę grubo mielonego pieprzu. Mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z olejem (np.: pół na pół) – możemy użyć także samego oleju. Nie używajmy tylko masła nieklarowanego, ponieważ karp musi
Poezja smakurównież podać w formie koreczków. Składniki: 4-5 sztuk śledzi a’l matias 0,5 szklanki majonezu 50 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy pęczek koperku posiekanego świeżo mielony pieprz i sól do smaku 1 cebula sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku(...)kroimy na kawałki. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i niewielką ilością cytryny, próbujemy. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzie (możemy je włożyć do słoiczka) i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 2 godziny
Słodkie okruszkibogate smakowo danie z różnorodnymi kolorami. Składniki : 6 średnich ziemniaków 10 pieczarek 200 g mrożonego groszku 4 rzodkiewki chili 150 g ciemnych oliwek łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz grubo mielony łyżeczka 3 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać, zalać wodą i gotować do miękkości (wrzątek posolić łyżeczką soli). W drugim garnku zagotować wodę, posolić (pół łyżeczki(...)dusić do odparowania wody. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do salaterki wrzucić ziemniaki, groszek, pieczarki, rozdrobnione chili, rzodkiewki pokrojone na półtalarki i połówki oliwek. Całość posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym. Wymieszać. Gdy składniki ostygną, dodać majonez. Sałatkę doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje po przegryzieniu się smaków
Weekendy w domu i ogrodziedyni piżmowej butternut, 1 biała rzepa, 1 biała cebula drobno posiekana, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 g papryki wędzonej słodkiej, 3 łyżki stołowe oliwy extra virgin, 500 g moczonej przez 8 godzin białej fasoli (może być ciecierzyca), 1 liść laurowy Tematem przewodnim(...)oliwę i wstawić na średni ogień, a następnie podsmażyć czosnek, cebulę i paprykę. Dodać warzywa i wymieszać z podsmażoną cebulą, czosnkiem i papryką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Do warzyw dodać wodę, przykrywając je w całości. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszać od czasu do czasu. Odcedzić fasolę z płynu w którym
królestwo garówmamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie(...)jabłek sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 op. galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem
Kuchnia MagdaLenymamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie(...)jabłek sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 op. galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem
Kuchnia MagdaLenytutaj sprawdziła się znakomicie i to jest takie moje inne jej odkrycie. Składniki na ok. 15 babeczek: ciasto: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka curry, 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 250 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1/3 łyżeczki cukru(...)łyżeczka soli (do smaku), ponadto: 3 kiełbasy śląskie Morliny https://morliny.pl , 1 średniej wielkości biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g kiszonej kapusty (bez marchewki), 1 łyżeczka mielonego kminku, sól do smaku, dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, mąka do podsypania. Przygotowanie: Foremki, najlepiej sylikonowe, smarujemy masłem i oprószamy mąką. W dużej misce, w wodzie rozpuszczamy drożdże
Moniki Smakołykijasnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu, mielonych goździków i mielonego imbiru 1 duże jajko (L) 350 ml maślanki starta skórka z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki roztopionego masła Ponadto : 100 g kremowego serka skórka z cytryny
vaniliowoczekoladowakarkówki, 2 łyżki papryki mielonej, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli morskiej, 2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. W czasach, kiedy wędliny w składzie mają więcej chemii niż mięsa, polecam pieczone samodzielnie mięsko, które można wykorzystać zarówno do obiadu na ciepło, jak i do kanapek na zimno. Karkówkę opłukać i osuszyć. Przełożyć mięso do miski
Świat Domowej Kuchnizbliżające się Święta, która musi pojawić się na Waszym stole. Składniki: 3 filety śledziowe, 1 małe jabłko, pół cebuli, 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka oleju, pieprz czarny świeżo mielony większa szczypta), łyżka(...)jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, małe ogóreczki w zalewie miodowej Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy przez 3 godziny, wymieniając co 30-40 minut wodę. Kroimy w kostkę, dodajemy pieprz czarny mielony, olej oraz musztardę - mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - dodajemy jogurt, majonez mieszamy i wykładamy na śledzie. Małe ogóreczki koimy na pół, układamy na wierzchu. Całość
Lena Gotujeokoło 25 minut. Składniki 4 kostki z filetów z dorsza atlantyckiego (może być mrożony) sok i skórka z 1/2 cytryny 2 szczypty soli 2 szczypty czarnego pieprzu 2 szczypty mielonego imbiru 2 szczypty kurkumy 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy Wykonanie Umyj dokładnie jarmuż, osusz go i poodrywaj grube łodygi. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Na suchej patelni(...)smażenia delikatnie posól i popierz, wymieszaj. Posyp uprażonym sezamem i przełóż na talerze. Ułóż na jarmużu upieczonego dorsza. Składniki 250 g jarmużu 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju świeżo mielony, czarny pieprz sól ząbek czosnku Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!