mielone - 47549 przepisów (strona:637/3170)

Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex 84

całego serca. Tym bardziej, że ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, ot zaledwie kilkanaście minut. Składniki na ok. 70 “gęsich łapek”: • 250 g białego sera mielonego(...)zimnego masła • 375 g mąki pszennej + porcja do podsypywania • 2 żółtka • cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć zimne masło pokrojone na kawałki. 2. Dodać do masła biały mielony ser. 3. Wsypać mąkę i włożyć żółtka. 4. Wszystkie składniki posiekać nożem. 5. Przesypać całość na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli składniki

W mojej kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym 72

polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek.  Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 łyżka masła ghee 1 łyżka oleju 400 g polędwiczki wieprzowej 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1 łyżka suszonego tymianku 200 g mrożonych borowików 1 łyżeczka musztardy imbirowej 1 łyżeczka zielonego pieprzu 4 łyżki whisky 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżka sosu sojowego(...)maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę. Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm, plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodałem tymianek. Zrobiłem miejsce na patelni i włożyłem opłukane i pokrojone borowiki, smażyłem przez około

R'n'G Kitchen
Grzanki z pastą z zielonego groszku i wędzonym pstrągiem 76

wędzonym pstrągiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować: 8 kromek chleba, 400g zielonego groszku, 2 łyżeczki masła, 2 filety wędzonego pstrąga, kawałek papryczki chili, grubo mielony pieprz, sól, 3-4 łyżeczki chrzanu. 1. Groszek ugotuj do miękkości, ostudź, zmiksuj z miękkim masłem, po czym dopraw solą i pierzem. 2. Chleb(...)upiecz w piekarniku lub tosterze. 3. Papryczkę chili posiekaj. 4. Grzanki posmaruj grubą warstwą pasty z groszku, na wierzch połóż kawałek wędzonego pstrąga, posyp posiekaną papryczką chili i grubo mielonym pieprzem, a na wierzch połóż pół łyżeczki chrzanu. W połączeniu z ciepłą herbatką wyszło cudne śniadanko

Z notatnika dietetyka
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 112

przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.     Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 112

przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.     Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych

Kulinarne S.O.S.
Babeczki makowo-marcepanowe 104

migdałów, jeśli nie posiadacie mąki migdałowej oraz zmielenia maku. Można to także zrobić używając młynka do kawy. 200 g masy marcepanowej 100 g mielonego maku 130 g migdałów mielonych lub całych/płatków 250 g chudego twarogu 100 g mleka 70 g masła 50 g ksylitolu 120 g mąki 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masę

Kucharzyca
Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym 84

wody sok z 1/2 limonki 165ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 2 szalotki 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz Do dekoracji świeże listki kolendry 1 łyżka śmietany 18% na porcję   Wykonanie Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Obraną szalotkę kroimy

Tajemnice Smaku
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym… 68

słupkach lub posiekanych 100g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 30g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników

Tajemnice Smaku
Dolcetti Alle Nocciole – świąteczne ciasteczka orzechowe z mąką kasztanową 87

półkach w każdym spożywczym sklepie. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej. Według wskazówek z oryginalnego przepisu* mąkę kasztanową możemy zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami lub migdałami. Ale skoro ma być mąka kasztanowa, to ma być! Jak przygotować mąkę kasztanową w domu? Wystarczy świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać, zmielić, znowu podpiec(...)układamy nacięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20 – 30 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i mielimy w malakserze. Zmielone kasztany rozkładamy ponownie na blaszce i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 50°C z funkcją termoobiegu około 2 – 3 godziny. Wystudzone i wysuszone kasztany mielimy

Tajemnice Smaku
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 72

siemienia lnianego złotego 150 g słonecznika 30 g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 100 g orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonego cynamonu 50 g suszonej żurawiny 50 g amarantus ekspanowany Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól. Jabłka myjemy, przekrawamy

Tajemnice Smaku
Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu 115

łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka anyżu mielonego NADZIENIE 50 g podłużnych biszkoptów z cukrem 500 g agrestu 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki anyżu mielonego GLAZURA 1 jajko 1 łyżka cukru Wykonanie CIASTO Z TWAROGIEM Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Do foliowej

Tajemnice Smaku
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 96

naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chili w proszku sól Wykonanie Kuskus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu lub wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm ponad poziom kaszy i zostawiamy

Tajemnice Smaku
Pęczotto z grzybami i boczkiem 102

czosnku 100ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wywarem z grzybów) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki oleju kilka gałązek tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego sera) natka pietruszki *do przygotowania pęczotta można również wykorzystać suszone grzyby, należy je wcześniej namoczyć i ugotować, a wywar zachować do podlewania(...)znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż pęczak będzie prawie gotowy. Pod koniec gotowania dodać masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż danie nabierze kremowej konsystencji. Do pęczotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące pęczotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera i natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
WEGECIKI Z CIECIERZYCY I PAPRYKI 126

wiele zastosowań.  Polecam!    Składniki na ok 25 wegecików: 2 szklanki namoczonej ciecierzycy (ok 1 szklanka suchej), 1 papryka, 1 cebula, Sól kamienna, papryka mielona, kminek mielony - po 1 łyżeczce, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki sody, 2 ząbki czosnku. Wykonanie : Moczoną przez całą noc ciecierzycę łączymy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami i przyprawami. Rozdrabniamy blenderem najdokładniej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tatar 161

Tatar wołowy, to super smaczne danie ze świeżego surowego mięsa, które prosto, łatwo i szybko przygotujemy w domu lub zjemy w każdej tradycyjnej restauracji. -- Skład: 500 g mięsa mielonego z polędwicy, ligawy lub udżca, żółtka jajka, sól i pieprz(...)smaku, 2-3 łyżki oleju, drobno posiekana cebula i ogórek kiszony lub korniszon...  Opcjonalnie inne ulubione dodatki... kapary, grzybki marynowane, sardynki, ....  Mięso doprawiamy solidnie solą z pieprzem mielonym lub tłuczonym, dodajemy olej i wyrabiamy... Następnie przekładamy na talerz i dzielimy na porcje. -- Potem odciskamy w każdej porcji miejsce na żółtko. -- Sparzamy wrzątkiem jajka i oddzielamy żółtka, które

chleba naszego