pomarańcza 2 pigwy 1 łyżka majeranku 1 / 3 łyżeczki mielonego chili 1 łyżka majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka pieprzu (grubo mielonego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pomarańczę sparzyć, wyszorować skórkę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Owoc przekroić na pół. Do skórki dodać chili, majeranek, oliwę, zmieloną sól gruboziarnistą oraz pieprz, wymieszać. Gęś umyć
niecodziennikparynowego wymiaru, którym przekona do siebie brukselkowych niejadków. Udostępnij Pieczona brukselka – składniki 500 g brukselki 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Brukselkę umyć, usunąć zewnętrzne liście i odciąć końcówki, większe sztuki dodatkowo przekroić na pół. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i sos Worcestershire, wsypać czerwoną paprykę i świeżo mielony pieprz, wymieszać. Następnie dołożyć wcześniej przygotowaną brukselkę, przemieszać, aby pokryła się oliwą i przyprawami. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), wstawić brukselkę, piec ok. 45 minut
niecodziennikparycebula 5 sztuk średnie, liście laurowe 5 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, gorczyca 3 łyżki, goździki 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, cukier 2 szklanki, sól 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, woda 4-5 litrów, ocet 10% 1 szklanka Świeże, jędrne papryki przekroić na połowę(...)usunąć gniazdka nasienne, opłukać pod zimną wodą, papryki pokroić na większe kawałki go garnka. Do papryki wsypać pokrojoną cebulę, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki, sól, cukier, pieprz mielony, cynamon. Wlać wodę, olej i doprowadzić do wrzenia, gotować z 5 minut, na koniec wlać ocet i zdjąć z ognia. Wyparzone słoiki napełniać od razu po zdjęciu z ognia
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na 4 osoby: 1 kurczak o wadze około 1,2 kg 4 łyżki pikantnego lub łagodnego, ketchupu 2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki mielonej 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki 1 łyżka cukru ( brązowego lub białego, może być miód ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lub dwa wyciśnięte praską ząbki ) 3 łyżki oleju 1 płaska, łyżki soli Kurczaka umyj
Ogrodnik w podróżykoperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso z łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu pulpety będą bardziej soczyste, innym sposobem jest dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy
Księga-Smakudyni czy zapiekankę makaronową. Pamiętajcie, że dania z makaronem są najlepsze tuż po przygotowaniu – wtedy makaron jest jędrny, a sos aksamitny. Koniecznie przed podaniem oprószcie porcje makaronu świeżo mielonym pieprzem i udekorujcie ziołami Gdy będziecie chcieli przygotować makaron na drugi dzień, na przykład do pracy, starajcie się oddzielnie pakować makaron, a oddzielnie sos. Danie wtedy będzie smaczniejsze(...)serowym ze szpinakiem Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Spaghetti carbonara (bez śmietanki) Makaron spaghetti carbonara Pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron w sosie szpinakowym Makaron z porem i boczkiem Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Makaron z sosem
Kuchnia BazyliiMój dzisiejszy przepis nie zawiera mięsa, ale można go bardzo łatwo go zmodyfikować dodając np. dodatkowo gotowane ziemniaki. Można twaróg zastąpić doprawioną mieloną wieprzowiną, wołowiną lub mieszanym mięsem mielonym. Jak przygotować pierogi z twarogiem wędzonym? Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszysty sernik. Idealny na święta. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g miękkiego masła 250 g cukru 6 jajek 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wanilii mielonej Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23cm(...)wykładamy papierem do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy mikserem. Krótko, około 2 minuty. Do masła dodajemy żółtka i całość chwilę ucieramy (około 3 minuty). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieloną wanilię. Ucieramy krótko, do połączenia składników. Twaróg dzielimy na 4-5 części i stopniowo dodajemy do masy jajeczno - maślanej. Ucieramy na wolnych obrotach, krótko, tylko do połączenia
Smak mojego domuswoje wartości odżywcze i dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów. Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na łopatkę wieprzową(...)pieczoną z warzywami: 1200 g łopatki wieprzowej 6 średniej wielkości ziemniaków 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 500 g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 3 - 4 łyżeczki soli
Kuchcik gotujePorcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych suszonych daktykli ● 40 g pestek dyni ● 40 g rozdrobnionych orzechów pekan ● 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)łyżeczka wanilii w proszku ● 1 szczypta soli Składniki na nadzienie : ● 200 g purée z ugotowanej na parze dyni butternut lub zwyczajnej ● 150 g mleczka kokosowego (lub śmietanki kokosowej) ● ½ łyżeczki mielonego cynamonu ● 3 łyżki syropu klonowego ● 2 łyżki skrobi kukurydzianej ● 1 łyżeczka agar-agar ● do dekoracji : kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: szczaw świeży 5 pęczków, masło 100 gram rosół z kurczaka 2,5 litra, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram woda 1 szklanka, mąka tortowa 3 łyżki, jajka 6 sztuk "L", ziemniaki ugotowane 1 kg, boczek świeży 25 dag, cebula 2 sztuki Młody szczaw dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, drobno szczaw(...)pokroić, wsypać do garnka, dodać masło i na średnim ogniu dusić szczaw z 5 minut mieszając. Wlać rosół lub wodę zamiast rosołu i dodać 2 kostki rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy. Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy. Boczek pokrojony w kostkę
W Mojej Kuchni Lubięświeżego, boczku wieprzowego bez kości ze skórą marynata : 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych, nasion kminku 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy czarnej 2 łyżki brązowego cukru sól do smaku 2 łyżki oleju dodatkowo : folia aluminiowa do pieczenia Boczek przecinamy na dwie połowy, kawałki, dowolnie jak lubisz i jak jest
Ogrodnik w podróżyszpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia 2 kopiaste łyżki serka kanapkowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania papryka słodka mielona według uznania bazylia suszona według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 duża cebula masło lub margaryna do smażenia Wykonanie pysznych pierogów ze szpinakiem: 1. Farsz szpinakowy: Szpinak
Izabelawkuchni