Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 4-5 marchewek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta płatków chilli 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
Codzienne Gotowaniekawy, ale i ciekawy blog, na którym znajdziecie mnóstwo ciekawych informacji o kawie i nie tylko. W ofercie sklepu mamy zarówno świetnej jakości kawy ( kawę ziarnistą , 100% Arabicę, kawę mieloną , kawę do espresso , taką do Aeropress i do ekspresu przelewowego ). Ale nie tylko! Znajdziemy również Drippery do zaparzania kaw idealne na prezent , zaparzacze typu French Press , naczynia Chemex oraz(...)kawowych wypieków! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * masło min. 82% – 65 g * mąka pszenna – 110 g * mąka ziemniaczana – 25 g * cukier puder – 65 g * żółtko – 1 szt * kakao – 1 łyżeczka * kawa mielona – 1 czubata łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * wanilia ( ziarna ) – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki suche przesiewamy ze sobą, dodajemy żółtko, ziarenka wanilii oraz masło, szybko zagniatamy. Gładkie
Ostra na Słodkołyżek śmietanki marynata do mięsa: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, łyżka musztardy, 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ⅓ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przepis na szynkę w sosie własnym, przygotowanie: Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć składniki marynaty i dokładnie obtoczyć w niej
Lekcje w kuchnimąka ta powstaje jako produkt uboczny produkcji mleka kokosowego i oleju kokosowego. Pozostały produkt, czyli suche wióry, jest mielony i tak powstaje mąka kokosowa. Zastępowanie mąki kokosowej mielonymi wiórkami nie przyniesie pożądanego efektu. Poniżej umieściłam przepis w jaki sposób odtłuścić i odwodnić nasze wiórki a przy okazji uzyskać mleczko i olej kokosowy, a i oczywiście piękny zapach rozchodzący
SmartBake.plproszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, szczypta mielonej wanilii , 2 jajka krem: 500 g mascarpone 250 g śmietanki kremówki, duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder do smaku frużelina wiśniowa: 350 g wiśni (mrożonych nie rozmrażamy) 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek cukru, łyżka soku z cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona
Lekcje w kuchniszklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, szczypta mielonej wanilii , 2 jajka krem: 330 ml mleka, 4 żółtka, 1/3 szklanki cukru (lub mniej), duża szczypta mielonej wanilii, 25 g mąki pszennej, niecała szklanka zmielonych migdałów na wierzch: garść preparowanego ryżu lub innych zbóż, truskawki lub inne owoce sezonowe Przygotować spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek
Lekcje w kuchnismaku), kilka łyżek startego parmezanu, łyżka koncentratu pomidorowego, świeża bazylia, przyprawy: sól, pieprz, sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami Knorr (lub mieszanka mielonej gorczycy, cebuli, natki pietruszki, mielonych suszonych pomidorów, bazylii, granulowanego czosnku i tymianku) Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w średniej wielkości kawałki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić cukinię, paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć
Lekcje w kuchniczubate łyżki kakao, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia na warstwę serową: 650-700 g sera z mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka), duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder (do smaku), 250 ml śmietanki kremówki 36%, 4 łyżeczki żelatyny ok. 300 g herbatników 350-400 g masy kajmakowej z puszki lub: 100 g cukru
Lekcje w kuchniwanilii, 4 jajka, puszka brzoskwiń (lub świeże owoce sezonowe) plus opcjonalnie łyżeczak mąki do obtoczenia owoców na polewę: kilka łyżek kremowego serka śmietankowego (kanapkowego cream cheese), duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder do smaku, kilka łyżek mleka Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką, cukrem i wiórkami, do konsystencji grubych okruchów (gdyby całość się lepiła, dodać więcej mąki; jeśli
Lekcje w kuchniziemniaki z twarożkiem Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków 250 g białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany 12% mała cebula pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól Pełny przepis tutaj Gzik – ziemniaki z twarożkiem Pizzoccheri Składniki: 50 g masła cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach(...)mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany 8 listków bazylii do dekoracji sól i pieprz (świeżo mielony) Pełny przepis tutaj Ciasto z mąką ziemniaczaną, winem i advokatem Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru szklanka białego wina
Ugotowane pozamiatanepojemniczkach do muffinek Drożdże świeże – zobacz poradnik Jak mrozić drożdże J ogurty owocowe którym coraz bliżej do dnia ostatecznego a wiemy, że nie damy rady lub nie będziemy mieli ochoty już ich zjeść – lubicie lody jogurtowe? R esztki sosu do makaronu – większe ilości w pojemnikach plastikowych w które wkładamy foliową torebkę (kiedy zawartość zamarznie, wyjmujemy torebkę i umieszczamy(...)zobacz wpis Mrożone winogrona Płatki jadalnych kwiatów – zobacz poradnik Koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, passata – zamrażamy w foremkach do kostek lodu – potem łatwo taka kostką wzbogacić gotowane danie Kotlety mielone, sojowe, z soczewicy – nadmiar mrozimy układając je w odstępach na tackach, potem wrzucając zbiorczo do torebki foliowej – potem najlepiej rozmrozić je wykładając na talerz dnia poprzedniego i zostawiając
Dorota SmakujeCałkowity czas: 13 godz 16 min Ilość porcji: 5 osób Składniki: 1 kg skrzydełek 6 łyżek przyprawy w płynie (typu magi) 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie inną, ulubioną przyprawę) 1 łyżka majeranku 2 łyżki stołowe oliwy Sposób przygotowania skrzydełek pieczonych: Skrzydełka(...)użyciu ręcznika papierowego osusz je. Skrzydełka poprzecinaj na pół. Tak przygotowane skrzydełka dopraw dodając: 6 łyżek przyprawy w płynie (typu magi), 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie dopraw swoją inną, ulubioną pryprawą) i 1 łyżkę majeranku – świeżo roztartego w dłoniach. Całość
ugotuj-przepis.plszybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół pęczka koperku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, szczypta mielonej papryki słodkiej, pieprz ziołowy 750 ml bulionu łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany natka pietruszki do podania Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek drobno posiekać, pieczarki zetrzeć
dom-agi.plupieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób przygotowania i podania oraz pasujące dodatki(...)około godziny, po czym gotujemy do miękkości przez 30-40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy klika łyżek wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką tartą
Trzeci talerzsprawia, że taka pasta nigdy się nie nudzi. Hummus nigdy nie spowszednieje, gdyż można go podawać z różnymi dodatkami. Począwszy od wersji podstawowej z dodatkiem oliwy, siekanej pietruszki lub mielonej słodkiej papryki, a skończywszy na przyprawie zatar, kuminie i orzeszkach piniowych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw lub domowego pieczywa, czy też jako farsz do jajek. Najlepiej(...)szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 - 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini (pasta z sezamu) 3 łyżki oliwy 2 - 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kuminu około 300 ml schłodzonego płynu, w którym gotowała się ciecierzyca lub zimnej wody dobrej jakości oliwa do podania Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki
Kuchcik gotuje