mielone - 47549 przepisów (strona:633/3170)

Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes 122

duże cebule, pokrojone w plasterki olej do smażenia sól, pieprz Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 1⁄2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia

karmelowy
kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami... 148

Składniki: kapusta czerwona 1 główka średnia, boczek świeży 30 dag, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, woda 3/4 szklanki, cukier 2-3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ocet 10% 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka Czerwoną kapustę drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą ( sparzona kapusta traci goryczkę i jest lepsza w smaku(...)kostkę w garnku usmażyć z pokrojoną cebulą, jabłkami. Do boczku wsypać sparzoną kapustę czerwoną, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Pod koniec wsypać cukier, pieprz mielony, kucharka, wlać ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, garnek zdjąć z ognia - smaczna kapusta czerwona zasmażana z boczkiem, jabłkami jest idealna jako dodatek do wielu dań

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka burrito z wołowiną, fasolą i ryżem. Ale Meksyk! PRZEPIS 203

formie zapiekanki? Strzał w dziesiątkę! Smak, który ludzie uwielbiają na całym świecie. Ta zapiekanka na pewno będzie też hitem w waszej kuchni. Przepis na zapiekankę burrito Składniki: 800 gramów mielonej wołowiny, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, około 200 gramów ugotowanej czerwonej fasoli, 1 papryka czerwona, puszka kukurydzy konserwowej, puszka pomidorów w zalewie, łyżka papryki słodkiej w proszku, łyżeczka

Kulinarna Polska
Zupa gulaszowa drobiowa 103

wielkości 4-5 pieczarek 1 duża, papryka czerwona, grubościenna 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 puszki pomidorów, krojonych bez skóry 1/2 główki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 2 l bulionu ( może być z kostki jeśli nie ma innego ) sól, ostra papryka do smaku Udka z kurczaka oczyść ze zbędnych gratisów jak błonki itp. Włóż(...)kości i pozostaw na talerzu, dodasz je ponownie do zupy pod koniec gotowania. Na patelni podsmaż na dowolnym tłuszczu pokrojoną w kostkę paprykę, cebule i wyciśnięty praską czosnek z mielonym kminkiem. Jak warzywa się przyrumienią przełóż je do bulionu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki również zrumień na patelni zanim dodasz do reszty składników, sprawi to że zupa będzie bardziej aromatyczna

Ogrodnik w podróży
Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) 112

łyżeczka cukru do smaku (opcjonalnie, suszone buraczki dają słodkawy posmak) kilka suszonych grzybów 1 małe jabłko 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu 1 łyżeczka majeranku świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalewamy całość(...)będzie miał ładny, intensywny kolor. Wszystko gotujemy razem około 20-30 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy nasz barszcz do smaku majerankiem, solą, cukrem (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem. Można też dodać więcej soku z cytryny lub octu. Pamiętajcie, że to już zależy od indywidualnego smaku, dlatego każdą potrawę zawsze próbujemy Rada: Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej

Słodkie okruszki
Tosty z jajkiem sadzonym, rukolą i szynką parmeńską 109

konserwowy szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, pieprz, cukier Majonez łączymy z musztardą oraz octem winnym. Dodajemy startego na małych oczkach tarki ogórka. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, papryką mieloną, solą oraz cukrem, mieszamy. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, wybijamy jajka. Oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem

Smaki Na Talerzu
Sałatka z buraczków i groszku do wędlin 135

świątecznych mięs, lub tak do podjadania z pieczywem. Jednym słowem, prosto, szybko i bardzo smacznie :) Potrzebujemy: 1 puszka groszku zielonego 1 słoiczek buraczków tartych 4 łyżki majonezu pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według uznania(...)ewentualnie sól do smaku Wykonanie: 1. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą. 2. Odstawiamy żeby sałatka przegryzła się, następnie podajemy do mięs i wędlin

Izabelawkuchni
Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki 78

pszennej bardzo ciepła woda, taka około 60 C ( wody tak około niepełnej szklanki, ale lepiej dolewać stopniowo podczas wyrabiania) 1 żółtko 1 łyżeczka soli farsz: 0,5 kg surowego mielonego mięsa, wieprzowego z łopatki ( może być wołowina lub baranina) pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 płaskie łyżeczki, gruzińskiej przyprawy „chmieli suneli(...)tyle żeby swobodnie pływały. Jak wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 3 minut, następnie odłów łyżką cedzakową, krótko zahartuj zimną wodą, szybko, żeby nie wystygły. Serwuj gorące, posypane, świeżo mielonym pieprzem z kwaśną śmietaną obok. Najładniejsze talerze do serwowania, znajdziesz w naszym sklepie www.CentrumZielonyOgrodnik.pl . Smacznego! Artykuł Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak z kiszonej kapusty 116

marchewka średniej wielkości 2 duże liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli lub do smaku 1 łyżeczka ziaren pieprzu i pieprz mielony do smaku Do zagęszczenia 1 łyżka masła lub tłuszczu wytopionego z boczku 1 łyżka mąki pszennej  Do podania ugotowane ziemniaki okraszone boczkiem podsmażonym z cebulką albo pieczywo Kapuśniak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szakszuka z kindziukiem i miksem sałat 120

jajka garść małych pomidorków (około 200 g) 2 małe garście miksu sałat (dowolnego) łyżka oleju kilka plasterków kindziuka Duda dwie szczypty suszonej cebuli lub pół świeżej cebulki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Uwaga: Jeśli chcecie użyć świeżej cebuli należy ją najpierw drobno pokroić i podsmażyć na patelni i dopiero dodać pozostałe składniki. Na patelni(...)podsmażamy przez chwilę kindziuka (ja kroję każdy plasterek na 4 części lub w grubsze paseczki). Po chwili dodajemy wraz pokrojone na pół pomidorki. Chwilę smażymy i doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solę, lekko mieszamy. Teraz wbijamy nasze jajka (najlepiej lekko przesunąć inne składniki robiąc w nich miejsce na jajka). Smażymy całość na małym ogniu aż do ścięcia się

Słodkie okruszki
Smalec wegański 76

ogórkami kiszonymi. Składniki: 3/4 szklanki suchej fasoli 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól  pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem(...)ogniu około 5 minut, pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy minutę. Usmażoną cebulę dodajemy do fasoli, dodajemy do niej także sos sojowy, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy

Kardamonovy
Kaszotto z indykiem i cukinią 106

Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: 60 minut Naczynie: głęboka patelnia lub garnek o średnicy co najmniej 28 cm Składniki na kaszotto z indykiem i cukinią: 1 kg mielonego indyka 1 szklanka kaszy pęczak 300 g pieczarek 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku 1 marchew 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 1 papryka czerwona 1 - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej kolendry pieprz i sól do smaku 2 - 3 łyżki masła klarowanego Szklanka ma pojemność 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić kaszotto z indykiem i cukinią

Kuchcik gotuje
parówki na śniadanie... 146

Składniki: parówki cienkie dobrej jakości 8 sztuk, masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka mniejsza, pieczarki 4 sztuki średnie, papryka czerwona 1 sztuka mniejsza, sól - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, jajka 8 sztuk "L", pieczywo - ile potrzeba Parówki zagotować i wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, na maśle klarowanym podsmażyć cienkie parówki(...)przekrojone na połowę na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz. Na tym tłuszczu po parówkach podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać pieprz mielony i sól do smaku. Jajka w misce roztrzepać widelcem i wlać na patelnię, usmażyć jajecznicę. Podawać z parówkami, pieczywem, do smaku z musztardą, keczupem - smaczne, sycące śniadanie z parówkami

W Mojej Kuchni Lubię
smaczne, aromatyczne faszerowane jajka... 115

Składniki: jajka 12 sztuk "M", twaróg śmietankowy 20 dag, pomidory suszone w oleju 2 sztuki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, olej z pomidorów 3-4 łyżki, szczypiorek 2 pęczki Jajka ugotować na twardo(...)zimnej wodzie ostudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na połowę i delikatnie wyjąc żółtka do miski. Dodać twaróg śmietankowy, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, dodać mielony pieprz, sól, widelcem wszystko rozgnieść -połączyć składniki, wlać olej z pomidorów tyle, aby nadzienie nie było za suche. Czubatą łyżeczką nadziewać połówki pustych jajek, układać na talerzu i posypać

W Mojej Kuchni Lubię