Syte, smaczne i bardzo aromatyczne danie. Robię je z mięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam(...)zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka Artykuł Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty(...)pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam
Pieprzyć z Fantazjąwiększości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też. Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 – 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)ziołowy * natka pietruszki * 2 łyżki masła * mąka Na sos z kurek: * 500 g kurek * 200 ml śmietanki 30 % * 2 łyżki masła * 1/2 cebuli * sól * natka pietruszki Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła. Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa. Przyprawiłam
Pieprzyć z Fantazjąodmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają Składniki: Na farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 papryka * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól, papryka słodka i ostra Na ciasto(...)łyżeczka cukru * 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: * oregano suszone * 1 jajko * 4 łyżki mleka Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia
Pieprzyć z Fantazjąinna, bo skórka jest tylko lekko chrupiąca, ale za to środek cudownie miękki i wilgotny. Te bagietki mają inny niż tradycyjne kolor i pachną inaczej. Do ich przygotowania wykorzystałam mieloną wędzoną paprykę. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z przepisu na pizzę, który poznałam podczas jednych z warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool . Skoro pizza wychodzi tak cudownie, to dlaczego(...)łyżeczki drobnej soli 1 łyżeczka cukru 400 ml wody 2 łyżki oliwy lub oleju 4 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 10 g mielonej słodkiej wędzonej papryki Jak zrobić ciasto na bagietki - krok po kroku Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, suche drożdże i wędzoną paprykę - wszystko razem wymieszać. Do suchych składników wlać wodę o temperaturze pokojowej
Codzienna kuchnia niecodziennazimne gdy wystygną. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na nadzienie: pół główki średniej kapusty białej 2 średnie cebule masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kminek mielony według uznania przyprawa do dań z kapusty według uznania Na bułki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto
Izabelawkuchnitostowego ● 12 ugotowanych krewetek tygrysich ● 2 klementynki ● 1 cytryna bio ● 2 ząbki czosnku ● 8 listków sałaty ● 1 łyżka czerwonego pieprzu ● 2 łyżki majonezu ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● ½ łyżki mielonej(...)kolendry ● sól, pieprz Dodatkowo: wykrawacze w kszatłcie gwiazdek Przygotowanie : W miseczce wymieszaj trzepaczką sok z jednej klementynki i sok z połówki cytryny, czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz i mieloną kolendrę. Odstaw. Krewetki obierz z pancerzyków, przekrój wzdłuż na pół i przełóż do głębokiego naczynia, polej marynatą, wymieszaj i odstaw do schłodzenia na 15 minut. Chleb opiecz w tosterze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 3,5 szklanki (mielonego) maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki(...)pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję w kostkę, orzechy siekam. Do masy makowej dodaję płatki migdałów
Słodki sentymentherbaty Earl Grey szczypta mielonego imbiru, kurkumy 2 szczypty cynamonu 3 goździki łyżeczka miodu Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać
Smaczna Stronakokilki): 250 g wątróbek drobiowych 1 średnia cebula 40ml brandy mała bułeczka maślana 100ml mleka 1 duże jajko sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1.3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 100g masła i dodatkowo 1 łyżka liście laurowe do ozdobienia – opcjonalnie Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości półplasterki. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z włókien(...)zapalarką. Dopiekamy wątróbkę do chwili gdy ogień nie zgaśnie a alkohol nie wyparuje. Ściągamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wątróbkę z cebulą przekładamy do maszynki do mielenia i mielimy na małych oczkach. To samo robimy z bułką z mlekiem. Masę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zielem. Dodajemy do pasztetu żółtko i mieszamy
Smaczna StronaWarzywa bardzo dobrze czują się w obecności innych warzyw. Ja uwielbiam pieczone. Najbardziej korzeniowe doprawione solidną porcją garam masala i mielonej kolendry. Do tego sos jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym(...)jednak na ostatnie 3-4 minuty włączam funkcję grilla. Pysznie jest z sosem mojo verde. Ja robię go miksując: pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonego kuminu 2-3 łyżki soku z cytryny 50 ml oleju rzepakowego W oryginale występuje kolendra, której smaku jednak mocno nie lubię, więc zamieniam ją na natkę pietruszki lub rukolę. Można dodać
Kucharzycagrubości ok. 1 cm. Można posolić i pozostawić, aby puścił sok, a następnie osuszyć i dopiero grillować. Ja tego nie robię. Od razu smaruję go oliwą i posypuję mieloną kolendrą. Grilluję w piekarniku, ale patelnia, nie tylko grillowa – również się sprawdzi. Rumienimy obie strony(...)bakłażana. W tym czasie mieszamy puree z dyni i twaróg. Najlepsza proporcja to 50/50. Na jedną część dyni dajemy jedną część twarogu. Doprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, mieloną kolendrą i garam masala. Dodajemy niewielką ilość oleju lnianego lub z pestek dyni, jeśli chcemy podkręcić dyniowy smak. Pastę podajemy na grillowanym bakłażanie
Kucharzycamielonych migdałów ● 60 g cukru pudru ● 1 żołtko jajka ● 120 g zimnego masła ● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy* ● sól Przygotowanie : Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Wyrabiaj ciasto koniuszkami palców do uzyskania konsystencji piasku. Domieszaj żółtko i wodę z kwiatu pomarańczy. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne(...)można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/ czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli lubicie Suchy mielony mak zalej około 700 ml gorącej wody i odstaw na minimum pół godziny. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Dopadłam olej z orzechów włośkich w Lidlu
greenscarfSkładniki: brukiew 2 sztuki mniejsze, ziemniaki 8 sztuk większe, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, mąka pszenna(...)łyżki, tarta bułka 2 łyżki, smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba śledzie matiasy 4 sztuki, duże, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, ocet 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 330 gram W robocie (babcia tarła na tarce) zetrzeć na tarczy do ziemniaków jako pierwsze: brukiew, cebule, czosnek. Do drugiej miski zetrzeć ziemniaki, wsypać
W Mojej Kuchni Lubię