ciasto - 162020 przepisów (strona:630/10802)

Ciasto kruche ze śliwkami 86

kilku ciastach z cukinii z rzędu, trochę zmieniłam kierunek wypieków i skorzystałam z innych owoców sezonowych, a mianowicie ze śliwek. robiłam bardzo proste i klasyczne ciasto kruche ze śliwkami. Ale żeby nie było tak zwyczajnie, to ciasto zrobiłam na mące kukurydzianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Jest to mój pierwszy wypiek z mąki innej niż pszenna, więc to był trochę eksperyment(...)zaliczam go do udanych. Ciasto dzięki tym mąkom nabrało ładniejszego koloru oraz nieco innej struktury,bardziej sypkiej, nie takiej zwartej jak tradycyjne ciasto kruche. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki kukurydzianej 0,5szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła roślinnego 1 jajko kilkanaście śliwek węgierek

Waniliowe Improwizacje
Napoleonka z kremem pomarańczowym 98

Ostatnio często sięgam po klasyczne przepisy na ciasta, ale trochę je modyfikuję lub dodaję coś od siebie. Na przykład zmieniam rodzaj mąki, smak kremu, czy dodaję jakiś dodatkowy składnik.Tym razem też poniekąd tak zrobiłam, bo przygotowałam klasyczną napoleonkę na cieście francuskim z kremem budyniowym, ale o smaku pomarańczowym, z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy. Ciasto zrobiłam w mniejszych rozmiarach(...)tylko z części ciasta francuskiego, więc żeby wyszło w normalnych rozmiarach należy podwoić składniki. Ja następnym razem też na pewno to zrobię, bo ciasto jest naprawdę pyszne i znika błyskawicznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g ciasta francuskiego 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 2 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 łyżka mąki pszennej

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z serem 101

posmakowały mi nawet bardziej niż te z makiem, bo są delikatniejsze i bardziej wilgotne. Bułeczki też ładnie wyglądają i szybko się pieką. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 80g cukru 250ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 25g świeżych drożdży 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania bułek 80g masła 2-3 krople zapachu(...)cytrynowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 500g białego sera w kostce 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam łyżkę cukru, cztery łyżki mąki i lekko podgrzane mleko. Zaczyn dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia

Waniliowe Improwizacje
Chrusty czy faworki 136

Chrusty czy faworki – jak wy nazywacie ten charakterystyczny dla karnawału wypiek? U mnie w domu rodzinnym mówiło się faworki. Chrusty to popularny w karnawale deser z ciasta smażonego w głębokim oleju, podawane oprószone cukrem pudrem. Dzisiaj mam dla was przepis na najlepsze, tradycyjne faworki, delikatne, kruche, pyszne a cały sekret tkwi w cieście, które poprzez bicie wałkiem napowietrzamy(...)potem przy smażeniu powstają w faworkach poduszeczki (pęcherzyki), dzięki którym ciasto jest super kruche. Zobacz też Jak przechowywać faworki. PRZEPIS CHRUSTY CZY FAWORKI Składniki chrusty czy faworki: 500g mąki szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka spirytusu 0,5 szkl kwaśnej śmietany ok 1 kg smalcu do smażenia Jak zrobić chrusty: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę

Dorota Smakuje
Ciasto pomarańczowe z migdałami 116

Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą dodaję do niego dużą szczyptę goździków, a czasami likier pomarańczowy. Także smażona skórka pomarańczowa świetnie podkreśla jego smak. Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis Cztery Fajery Ciasto z pulpy pomarańczowej z wyciskarki to nasz sposób(...)uniknąć marnowania żywności. Pijemy bardzo dużo soków, wyciskamy je prawie codziennie, ale po przygotowaniu soków pozostaje nam pulpa, którą można wykorzystać na tysiące sposób - przepis na ciasto pomarańczowe jest jednym z nich. W przypadku wytłoczyn z mojej wyciskarki - Ronic Zyle WSJ Semi professional pulpa jest bardzo dobrze odciśnięta, dlatego aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy pomarańczowej dodaję do niej niewielką ilość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cynamonowo-pomarańczowe ciasto świąteczne 97

Dzień Dobry w niedzielę :)  Dzisiaj częstuję ciastem, które jest niezwykle pyszne i proste w wykonaniu. Idealne na świąteczny stół czy podwieczorek. Pachnie cynamonem i pomarańczą. Te zapachy kojarzą mi się ze świętami. Napiszę Wam, że kupiłam ciekawą formę do pieczenia, ciasto wyjęte z niej ma bardzo ciekawy kształt. Trochę się bałam, że zepsuję składniki, ponieważ ciasto dość długo się(...)surowe. Zobaczcie jak pięknie wyrosło. Jestem taka dumna. Mam już nawet kilka pomysłów na tę formę. A tymczasem życzę Wam miłego dnia i zapraszam do częstowania się moim ciastem. Poniżej w etapach znajdziecie zdjęcia jak wygląda ta forma :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki

Izabelawkuchni
ODRYWANY CHLEBEK BĄBELKOWY 159

Pyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym(...)pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Puszysty jabłecznik 221

Pomysł na klasyczny jabłecznik - przygotowany z ciasta ucieranego i nadziany duszonymi jabłkami. Ciasto jest miękkie i puszyste oraz łatwe do przygotowania. Idealne słodko-kwaśne połączenie smaków.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: ciasto 1 i 1/4 kostki masła (250 g!) 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 150 g mąki ziemniaczanej niepełna szklanka drobnego cukru(...)kawałki jabłek, dodać masło, cukier i cynamon. Smażyć na średnim ogniu, aż lekkiej miękkości jabłek. Na sam koniec wlać sok z cytryny. Całość przemieszać i ostudzić. W międzyczasie przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do utartej masy dodawać (powoli; pojedynczo) żółtka. Masę cały czas ubijać

Ugotować
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 148

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę(...)makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g miękkiego

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto francuskie z serem i pomidorami 123

Opis Ciasto francuskie z serem i pomidorami : Ciasto francuskie z serem i pomidorami je to wytrawny wypiek z ciasta francuskiego z dodatkiem sera i pomidorów. Nie macie już pomysłów na przygotowanie ciekawej i pysznej przekąski na przyjęcia? Znudziły się Wam już tradycyjne sałatki i przysmaki? Polecam Wam przygotować zapiekane ciasto francuskie, na którym rozpływa się smaczny ser z dodatkiem plastrów(...)zadowoli wszystkich. Jeśli nie masz czasu (lub ochoty) na spędzanie długich godzin w kuchni, ta propozycja będzie idealna. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 1 ząbek czosnku 2 pomidory 1/2 szklanki tartego sera grana padano 2 łyżki oliwy z oliwek Świeże oregano 1 jajko Sól Opis przygotowania: Zaczynamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jabłecznik z kruszonką i pianką 151

Jabłecznik z kruszonką i pianką Jabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką , czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką ! Przepis to porcja na dużą blachę(...)Składniki na kruche ciasto do jabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4  jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru

Gotujemy i jemy
Szarlotka w półkruchym cieście. 151

Pyszna, soczysta szarlotka w półkruchym cieście zadowoli podniebienia wszystkich. Klasyczny, prosty przepis na wyjątkowo smaczne ciasto, podane na ciepło idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Polecam ;) Szarlotka w półkruchym cieście FORMA 24x30 cm 500 g mąki pszennej 1 szklanka cukru (odjąć 2 łyżki do masy jabłkowej) 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru(...)wanilią szczypta soli 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% NADZIENIE JABŁKOWE 1 kg jabłek 2 łyżki cukru (te które zostały z przygotowywania ciasta) cynamon      Formę 24x30 wykładamy papierem do pieczenia.      Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią, solą, dodajemy zimny, posiekany tłuszcz i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Teraz dodajemy jajka

Rozpustne gotowanie
Łaciate - ciasto 2138

Cześć! Ciasto warte upieczenia. Jest bardzo smaczne a i przy okazji prezentacyjne.  Składniki i wykonanie: Ciasto białe: * 6 białek * 20 dkg cukru * 15 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam(...)czas robienia ciasta ciemnego. Ciasto ciemne: * 6 całych jajek * 3/4 szklanki cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek i jak wyżej opisałam, ubijałam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami wsypywałam cukier i jak już utarłam porządnie przyszła kolej na żółtka. Na koniec dodałam przesianą mąkę z kakao

Pieprzyć z Fantazją