delikatnym lekko chrupkim cieście, szybkie w wykonaniu danie to pizza z patelni. Taka pizza to idealna propozycja na kolację, często dodaję do niej swoje ulubione składniki. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Całkowity czas: 35 min Ilość porcji: 3 osób Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki oliwy 1 czubata łyżeczka ulubionych ziół np. prowansalskich(...)Pizza z patelni to fajna alternatywa do osób, które nie posiadają piekarnika w domu. Dzięki temu przepisowi mogą zrobić pizzę na patelni. Do miski wsyp niezbędne składniki do wyrobienia ciasta. 3 szklanki mąki przesiej przez sitko, dodaj 2 łyżki oliwy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę ulubionych ziół, po pół łyżeczki soli i cukru. Składniki wymieszaj. Dodaj
ugotuj-przepis.plCiasto kruche z dżemem lub owocami (świeżymi, mrożonymi, z puszki) to zawsze dobry wybór na deser do kawy, kakao lub aromatycznej herbaty. Polecam Wam sprawdzony przepis na ciasto kruche, które wykonacie w chwilę. Maślane, kruche, słodkie, smaczne. Na kruche ciasta w moim domu zawsze są chętni ciasto bowiem znika w oka mgnieniu do weekendowej, rodzinnej kawy. Kruche ciasto z dżemem(...)misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól). Dodaję jajko oraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiam szybko na gładkie ciasto, robię to dłońmi. Z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam ją i owijam w folię spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki. W tym czasie szykuję formę. Smaruję ją masłem
Zasmakuj Kuchnikolejce, aby ich skosztować. Muffiny dyniowe są bardzo łatwe do przygotowania , jak również ich smak sprawiają, że jest to przekąska bardzo popularna . Przygotowanie muffinek przypomina sposób, w który wykonujemy ciasto ucierane . Łączymy ze sobą suche i mokre składniki, a następnie mieszamy, ale nie za długo – tylko do połączenia składników. Podczas przygotowywania ciasta ucieranego czas jest bardzo istotny. Zbyt długie(...)mieszanie składników spowoduje, że ciasto będzie twarde i nie wyrośnie . Dzieje się tak, ponieważ soda i proszek do pieczenia (który dodajemy do ciasta) w wilgotnym środowisku bardzo szybko aktywuje się . Oznacza to, że nasz środek spulchniający reaguje z innymi składnikami ciasta produkując gazy . Gazy te ulatniają się przez ciągle płynne powłoki naszego ciasteczka. Z tego samego powodu ciasto ucierane /muffinkowe
SmartBake.plCiasto Balladyna Dziś zapraszam na przepyszne warstwowe ciasto o wdzięcznej nazwie ,,Balladyna" . Ciasto dzięki wielu warstwom jest wysokie i spokojnie może być wykorzystane jako tort. Poszczególne warstwy ciasta to dwa ciemne, biszkoptowe blaty, warstwa serowa, herbatnikowa i kajmakowa. Jeśli chcecie, aby przygotowanie ciasta było szybsze, użyjcie ulubionej masy kajmakowej/krówkowej z puszki. Ja do jego przygotowania po raz pierwszy(...)wypróbowałam przepisu na szybki kajmak - trochę oszukany, bo z dodatkiem białej czekolady, ale bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do tego typu warstwowych ciast. Kwaskowate maliny i galaretka powodują, ze całość nie jest przesłodzona i ciężka. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się przekroi; dzień wcześniej można przygotować też kajmak. Bardzo polecam, również poza sezonem malinowym
Lekcje w kuchniKiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym / Pull Apart Pigs in a Blannket ZOBACZCIE, JAK PRZYGOTOWAĆ KIEŁBASKI IMPREZOWE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM NA MOIM FILMIE: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym , często nazywane świnkami w kocykach, to prosty przepis, który może(...)się stać hitem na Waszej kolejnej imprezie. Kawałeczki kiełbasy zamknięte w puszystych, maleńkich bułeczkach z serem smakują wspaniale. Są fantastycznym pomysłem na przekąskę dla gości. Z tych proporcji na ciasto drożdżowe przygotujecie około 45 malutkich bułeczek na jeden kęs, do odrywania. Pamiętajcie, że ciasto pięknie wyrasta również w lodówce przez noc, można je także mrozić. To pozwala na przygotowanie przekąski
Lekcje w kuchniCiasto Bounty / Bounty Cake ZOBACZCIE, JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO BOUNTY NA MOIM FILMIE: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Ciasto kokosowe a la Bounty to przepyszne, warstwowe ciasto z dużą ilością wiórków kokosowych i czekolady. Jeśli przepadacie za sklepowymi batonikami z nadzieniem kokosowym(...)pewno pokochacie ten przepis. Ciasto Bounty składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy budyniowo-kokosowej i czekoladowej polewy. Mój biszkopt z kakao jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Jeśli chcecie, by po upieczeniu pozostał równy, możecie po wyciągnięciu z piekarnika upuścić blaszkę z ciepłym ciastem na podłogę (jak w biszkopcie rzucanym), ale nie jest
Lekcje w kuchniCiasto walentynkowe / Valentine's Day Cake Zobaczcie, jak przygotować ciasto walentynkowe na moim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Ciasto walentynkowe to szybkie i proste do przygotowania ciasto warstwowe . Składa się z ciemnego biszkoptu, owocowego nadzienia, kremu z mascarpone z czekoladowymi wiórkami(...)kakao jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Jeśli chcecie, by po upieczeniu pozostał równy, możecie po wyciągnięciu z piekarnika upuścić blaszkę z ciepłym ciastem na podłogę (jak w biszkopcie rzucanym), ale nie jest to konieczne. Nadzienie owocowe do ciasta walentynkowego to budyń ugotowany na domowym soku malinowym (rozcieńczonym z wodą, by nie był
Lekcje w kuchniLinzertorte to tradycyjne austriackie ciasto, szczególnie popularne w okresie świąt grudniowych, ale świat i tak już zwariował, więc u nas Linzertorte zagościło na stole wielkanocnym. Inspirowaliśmy się przepisem Stiny Spiegelberg , której bloga gorąco polecamy szczególnie miłośnikom wegańskich wypieków (blog po niemiecku). Składniki (na formę o średnicy 24 cm): - 180 g mąki - 100 g zmielonych migdałów(...)łyżeczek dżemu morelowego Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę i zmielone w młynku do kawy orzechy. Dodajemy kakao, cukier, przyprawy, karob i sól. Dodatek mączki z karobu sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne (warto w nią zainwestować, koszt to około 8-10 zł za 250 g). Dokładnie mieszamy suche składniki. 2) Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i zaczynamy
Roślinożerni urlopowiczemakiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki. Składniki na ciasto na 10-12 szt: 500 g mąki pszennej typ 650, u mnie orkiszowa typ 720 250 g ciepłego mleka, ja dałam sojowe 75 g roztopionego masła, ja dałam oliwę szczypta soli(...)łyżka miękkiego masła szczypta cynamonu aromat migdałowy 1 rozmącone jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem – można pominąć 2 blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto umieścić w misie miksera, wyrobić ciasto na gładkie, lśniące i odklejające się od rąk i ścinek misy miksera. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do pierwszego wyrastania, aż podwoi objętość
moj przepis naMakowiec wielkanocny Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać! Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 3 białka jaj szczypta soli Dodatkowo: lukier do polania makowca(...)siekane orzechy do posypania *** Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka oraz resztę mleka. Całość zagniatamy (najlepiej za pomocą robota
Blog z Apetytemdelikatnym lekko chrupkim cieście, szybkie w wykonaniu danie to pizza z patelni. Taka pizza to idealna propozycja na kolację, często dodaję do niej swoje ulubione składniki. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Całkowity czas: 35 min Ilość porcji: 3 osób Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki oliwy 1 czubata łyżeczka ulubionych ziół np. prowansalskich(...)Pizza z patelni to fajna alternatywa do osób, które nie posiadają piekarnika w domu. Dzięki temu przepisowi mogą zrobić pizzę na patelni. Do miski wsyp niezbędne składniki do wyrobienia ciasta. 3 szklanki mąki przesiej przez sitko, dodaj 2 łyżki oliwy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę ulubionych ziół, po pół łyżeczki soli i cukru. Składniki wymieszaj. Dodaj
ugotuj-przepis.plCieszę się niezmiernie, że cukinia jest dostępna w sklepach przez cały rok. Nie mogłabym czekać do lato aby upiec to pyszne ciasto z cukinią i orzechami. Uwielbiam małe, niewyrośnięte cukinie, które są idealne i do wypieków i do gotowania. Moje dzieci jakoś nie przepadają za cukinią ale lubią ciasto z cukinią i orzechami zjedzą zwłaszcza te polane czekoladą. Według(...)ktoś tak twierdzi, to jest w błędzie! Dlatego ja już planuję co będę robić podczas urlopu w domu i mój balkonowy ogródek zaczyna nabierać kształtów. Ale wracając do cukiniowego ciasta to upiekłam je z dodatkiem żytniej mąki razowej. Ciasto ma przez to fajną konsystencję i smak. Odnośnie orzechów to myślałam najpierw skupić się na jednym rodzaju. Ostatecznie zdecydowałam się dodać
codojedzeniadomu mówiąc elegancko „panuje nieporządek”? Ja właśnie tak miałam wczoraj. Chciałam przygotować jakieś ekstra danie dla mojego męża z okazji rocznicy ślubu. Naprędce wymyśliłam więc warkocz z ciasta francuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem. Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie :) [:Listonic] Składniki na 1 warkocz(...)opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku 400 gr mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mąki rozmącona z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki 1 jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania
moj przepis natych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk(...)Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką. Podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie wałeczek o długości około 30 cm i średnicy 3 cm, z 4 wałeczków powstanie jedna chałka. Cztery wałki położyć koło siebie, zlepić końce, następnie
moj przepis na