mielone - 47549 przepisów (strona:631/3170)

Paszteciki grzybowe 215

podstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam Wam moje paszteciki grzybowe. Składniki: Na farsz: około 100-110 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby 2 mniejsze cebule lub 1,5 dużej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 2 łyżki masła Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka(...)odcedzamy (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy lub sosu), studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy nasze pokrojone grzyby, całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Patelnię odstawiamy na bok do przestudzenia farszu. Przygotowujemy ciasto i całe danie (paszteciki): Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy odstawiamy

Słodkie okruszki
Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie 220

tradycyjne śledzie w oleju? Składniki: 0,5 kg śledzi a la matjas olej rzepakowy 4-5 ziela angielskie 2 mniejsze cebule kila ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe świeżo mielony czarny pieprz szczypta majeranku (opcjonalnie) Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny. Cebulę kroimy(...)kosteczkę lub piórka, solimy i odkładamy na około 15 minut. Po tym czasie odciskamy ją ręką i płuczemy z soli. Cebulę można też przelać wrzątkiem. Śledzie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kroimy na pół lub zostawiamy w całości. Rada: Śledzie można też od razu zwinąć w roladki (tak jak u mnie), jest to zabieg czysto dekoracyjny (wolę tak podane śledzie

Słodkie okruszki
Uszka z kapustą i grzybami 245

kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) świeżo mielony pieprz i sól do smaku opcjonalnie majeranek do smaku (około 0,5 łyżeczki) olej do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 – u mnie mąka TOTA(...)liście laurowe. Gotujemy do miękkości pod przykryciem. Odcedzamy, wyjmując liście i ziele angielskie. Na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy nasze grzyby i kapustę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Smażymy tak kilka minut na małej mocy palnika. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto na uszka Do miski przesiewamy mąkę

Słodkie okruszki
Krucho Drożdżowa Rolada Makowa 201

Bardzo lubię krucho drożdżowe ciasto i nie mogło go zabraknąć na święta. Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :) Składniki na jedną roladę Ciasto: 200 g mąki(...)drożdży 1 jajko kl M 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18 % lub ewentualnie gęstego jogurtu greckiego 40 g masła 50 g cukru Masa makowa: 150 g maku mielonego 150 ml wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Dodatkowo: lukier do polania owoce/skórki kandyzowane Masa makowa 1.W garnku

Gotowanie...to proste !
Sernik z cynamonem 184

Mój Ulubiony z OSM Wieluń albo Piątnica 100 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ale można więcej, jeśli ma być mocno cynamonowy opcjonalnie szczypta kardamonu opcjonalnie: rodzynki lub smażona skórka pomarańczowa   Bardzo dobry ekstrakt z wanilii można kupić m.in. w sklepie(...)godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki. Polewa czekoladowo - cynamonowa - przepis 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej, 80 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub do smaku Do garnuszka z grubym dnem wlewam śmietanę, dodaję drobno posiekaną czekoladę i podgrzewam do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Polewa czekoladowo cynamonowa - przepis drugi 3 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 210

cebuli lub 1 mała 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 0,5 szklanki bulionu warzywnego około 6-7 łyżek wody z moczenia grzybów  1-2 łyżki śmietanki świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Grzyby należy wcześniej zalać wodą do ich wysokości i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (ja miałam grzyby(...)pokroić na mniejsze kawałki) i chwilę smażymy. Dolewamy bulion warzywny i wodę z moczenia grzybów (można też dolać czystej wody). Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, całość doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą. Smażymy tak około 30 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając wody (zwykłej lub z moczenia grzybów) lub bulionu. Na koniec można całość lekko zabielić

Słodkie okruszki
udka kurczaka z cebulą, czosnkiem w brytfance pieczone... 484

Składniki: udka kurczaka 6 sztuk większe, olej rzepakowy 100 gram, cebula 7 sztuk, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki(...)kucharek 1 łyżka, papryka słodka 3 łyżki, woda 2 szklanki Udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do brytfanki posmarowanej olejem pokrojone cebule, ułożyć udka. Udka posypać tymiankiem, pieprzem mielonym czarnym, kucharkiem, posypać obficie papryką słodką, dodać ząbki czosnku. Brytfankę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220 C, grzanie góra/dół około 40 minut, w połowie pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na Wigilię: Pieczona makrela 184

karpia). Pieczona makrela ładnie poza tym się prezentuje i z powodzeniem może być ozdobą wigilijnego stołu. Przepis pochodzi z bloga Themediterrraneandish.com Składniki: 2 makrela 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu Pęczek pietruszki(...)łyżeczki soli 2 cytryny Olej Przygotowanie: Krok 1 Obierz i posiekaj z grubsza czosnek. Przełóż do moździerza lub miksera. Dodaj 2 łyżeczki kolendry (najlepiej w warunkach, ale może być mielona), 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki kminu (najlepiej ziarnistego), wlej 2 łyżki oleju, wsyp przesiekaną pietruszkę i utrzyj całość na pastę. Krok 2 Osusz makrele ręcznikiem lub ściereczką. Ostrym nożem

Niedzielny kucharz
Kruche ciasteczka anyżowe 168

Lubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami(...)dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki mielonego anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii 1 duże jajko Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło

Smaki Na Talerzu
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 158

suchego maku zmielonego 250 ml wody lub mleka 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 4 jajka 30 g masła klarowanego 2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego 60 g mielonych orzechów włoskich 500 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy 10 suszonych fig 15 suszonych daktyli Składniki na spód umieścić(...)części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Mielony suchy mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do przestudzenia. Masło klarowane rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na jasną, puszystą pianę. Dodać

Fitkot
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 187

sezam do posypania pierożków Na farsz: 250 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 3-4 kulki ziela angielskiego pół puszki farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto. Rada: ja je robię w dwóch turach, łatwiej się wyrabia. Składniki wystarczy podzielić na dwie części: 500 g mąki, 1 niepełna szklanka(...)wody, wyciągamy ziela angielskie i odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Do kapusty dodajemy nasz grzybowy farsz i całość mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem (większa ilość) i solą. Próbujemy. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Z ciasta wycinamy kółka

Słodkie okruszki
Opiekacz Dezal-Recenzja urządzenia wielofunkcyjnego 203

ulubionej sałatce . Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem Składniki: 6 małych podłużnych bułeczek pszennych ½ kg świeżych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 10 dag żółtego sera np. cheddar lub gouda Sposób przygotowania: Oczyszczone pieczarki pokroić na cieniutkie(...)plasterki, obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić   pieczarki z cebulą i dusić aż woda i masło odparuje, doprawić dobrze do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone pieczarki wymieszać ze startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Z bułeczek odciąć z jednego węższego brzegu „dupkę” ostrym nożem z ząbkami wydrążyć

Wanilia i Kardamon
Surówka z kiszonej kapusty 145

lodówce.     Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty 145

lodówce.     Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych

Kulinarne S.O.S.
Salceson golonkowy 175

ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 5-7 ziarenek pieprzu 4 szt ziela angielskiego, przyprawy do salcesonu 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu grubo mielonego, 1 łyżeczka kminku mielonego 2-3 łyżeczki majeranku sól do smaku osłonka białkowa 0 przygotowanie Warzywa obrać, umyć. Mięsa umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać warzywa

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania