mielone - 47549 przepisów (strona:631/3170)

Pieczony pasztet z królika 109

marchewki 2 pietruszki 1 por 1/ 2 selera 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól Pieprz Czosnek granulowany Gałka muszkatołowa Papryka słodka w proszku Imbir mielony 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej 5 gałązek świeżego rozmarynu Ponad to: 5 foremek aluminiowych o poj 600 ml  Mięso z królika podzielić na porcje, wyciąć podroby i widoczny tłuszcz(...)Następnie mięso ostudzić, a rosół przecedzić. W części rosołu namoczyć kajzerki. Mięso oddzielić od kości i razem z pietruszką i marchewką przepuścić przez drobne oczka maszynki do mielenia mięsa. Odciśniętą bułkę, smażone podroby, wycięty wcześniej z królika surowy tłuszcz i surowe podgardle również przepuścić przez maszynkę. Proces mielenia powtórzyć conajmniej 3 krotnie aby pasztet był gładki. Do zmielonego mięsa dodać

Krylowa Kuchnia
Drobiowa szyneczka z szynkowara z suszonymi pomidorami 138

razem szynkeczka mielona, ale nie oszukujmy się są mielonki i "mielonki", do tych sklepowych zazwyczaj mieli się psa z budą i łańcuchem (jak mawiała moja ś.p. babcia Wandzia). Moja mielonka jest z piersi kurczaka, więc chuda- będzie pasować dbającym o linię. Prócz "zwykłych" przypraw dodałam do niej suszone pomidory, które nadały wędlince charakteru. 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do cevapcici 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 szkl wody pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz rozdrobnić mięso w malakserze na gładką masę. Dodać resztę składników do mięsa i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać.  Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość

Krylowa Kuchnia
jajecznica z prawdziwkami na śniadanie... 96

Składniki: świeże prawdziwki pokrojone 1 kubek 200 ml, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 10 sztuk "M", śmietana 12% 2 łyżki, pieczywo z masłem - ile potrzeba Prawdziwki pokroić(...)plasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku, odcedzić. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną ciut cukrem na jasno złoty kolor, do cebuli wsypać sparzone prawdziwki, dodać sól, pieprz mielony i smażyć z 8 minut na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i widelcem roztrzepać jajka ze śmietaną. Wlać masę jajeczną do grzybów, mieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Fuczki 123

mąki uniwersalnej jajko 0,5 szklanki mleka 0,25 szklanki wody (np. soku z kiszonej kapusty) 300 g kapusty kiszonej pół łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku łyżeczka suszonego majeranku olej do smażenia Mąkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i wodą jak na naleśniki, by nie było grudek. Kapustę posiekać, by nie było za dużo długich

Weekendy w domu i ogrodzie
Zraziki z ryżem w śmietanie 102

Zraziki z ryżem w sosie śmietanowym, to dość szybkie i proste danie ale wyjątkowo smaczne. Przygotowałam je z mięsa mielonego, z szynki. Jako dodatek mogą być kluski śląskie, ziemniaki itp . U mnie kluski śląskie prawdziwe, tak określa to mój mąż, który jest Ślązakiem. Czyli jakie, Ja mówię na nie żelazne i chyba większość takie zna. Tak czy siak, dodatek(...)sytuacją obiad był łączony, mąż robił kluski swoim sposobem a Ja zraziki. Polecam takie duety w dobie epidemii, zapraszam do przepisu i życzę miłego gotoooooooowania:)) Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego 80 g ugotowanego ryżu 1 cebula , drobno posiekana 1 szklanka rosołu z kostki 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz olej mąka pszenna do panierowania

gotuj ze mną
KASZOTTO ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM, POMIDORAMI I FETĄ 108

łyżeczki ostrej papryki - 200g szpinaku - 8-10 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej, gdy lubimy) - 6 łyżek oliwy z zalewy od pomidorów (lub oliwy z oliwek) - sól, świeżo mielony pieprz - 160g fety (u mnie z zalewy, ze słoika) Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojoną cebulę i ewentualnie trochę oliwy (gdy boczek jest bardzo chudy), co jakiś(...)mieszając. Następnie dodajemy umyte liście szpinaku (ja odrywam ogonki) i mieszając smażymy aż liście staną się miękkie. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy kawałkami sera feta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Torcik makowy z mascarpone 129

łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem np. porzeczkowy, truskawkowy, morelowy 50 ml mleka 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowy biszkopt: Mak zmielić lub użyć gotowego maku mielonego. Białka oddzielić(...)żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą białą masę z połową cukru i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mielony mak dokładnie wymieszać. Miksując żółtka na niskich obrotach, stopniowo dodawać naprzemiennie składniki suche i ubite białka. Masę przelać do tortownicy ( śr. 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić

niecodziennikpary
Pierogi meksykańskie 155

meksykańskie Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego) 1 / 2 puszki kukurydzy 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 2 puszki białej fasoli 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 1 / 2 łyżeczki nasion kminku 1 łyżeczka suszonej kolendry(...)kukurydzę odcedzić i wypłukać. Mięso z rosołu pokroić na małe kawałki, a ugotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast mięsa z rosołu można użyć wcześniej usmażonego mięsa mielonego. Do miski wsypać mięso, pietruszkę, marchew, fasole, kukurydzę i przyprawy. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić

niecodziennikpary
Sorbet melonowo-ogórkowy 76

najlepszy sorbet tego lata. Składniki na sorbet melonowo-ogórkowy 250 g miąższu melona 100 g ogórka 50 ml wody 75 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta mielonego imbiru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Melon pokroić na małe kawałki, włożyć do zamrażarki, pozostawić do całkowitego zamrożenia. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować(...)małym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia. Ogórek umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do głębokiego naczynia wsypać zamrożony melon, kawałki ogórka, mielony imbir. Wlać syrop cukrowy, całość dokładnie zblendować. Sorbet melonowo-ogórkowy wstawić do zamrażarki, mrozić 6-8 godzin, mniej więcej co godzinę miksować lub blendować, aby rozbijać kryształki lodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Ogórki z chili 85

kiedy to są doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki na ogórki z chili 2,5 kg dużych ogórków 3 łyżki soli 1 główka czosnku 1 ostra papryczka chili 1 łyżka mielonej papryki chili 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 500 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ogórki dokładnie umyć, pokroić na paski. Zasypać solą, odstawić na 6-8 godzin(...)delikatnie odcisnąć. Paprykę chili umyć, drobno posiekać i wraz z pestkami przełożyć do garnka. Czosnek obrać, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Dołożyć do chili, wlać olej, dosypać łyżkę mielonej papryki, zagotować. Wlać od razu do ogórków. Zagotować ocet z cukrem i przelać do ogórków. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Ogórki z chili nałożyć do umytych

niecodziennikpary
Moczka śląska 90

składniki Kompot wigilijny: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych) 2 wędzone gruszki 100 g rodzynek 5 goździków 1 kawałek kory cynamonu lub 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu Pozostałe składniki moczki: 500 g piernika (może być przekładany marmoladą) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów 100 g gorzkiej(...)łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kompot wigilijny: Jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki wrzucić do garnka i zalać 2 litrami wody, dodać goździki, kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony. Gotować na małym ogniu, pod uchyloną przykrywką przez godzinę, aż kompot nabierze koloru, a owoce będę miękkie, ale nie rozgotowane. Kompot przelać przez sito, owoce zachować i po przestudzeniu

niecodziennikpary
Bolognese ragu 87

się zrobić zdjęcia, tak szybko ten włoski sos znikał. Składniki na bolognese ragu 2 duże marchewki 2 cebule 2 gałązki selera naciowego 125 g surowego boczku 1 / 2 kg mielonego mięsa wołowego 60 g wątróbki drobiowej 1 / 4 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów 1 / 4 szklanki mleka 1 / 2 litra rosołu wołowego 1 liść laurowy sól do smaku(...)czasie boczek pokroić w małą kostkę. Dodać do warzyw i wytapiać z niego tłuszcz. Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, bardzo drobno posiekać. Wraz z mięsem mielonym wrzucić do garnka, smażyć ok. 10 minut. Wlać wino, a gdy się zredukuje, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, chwilę gotować. Dodać mleko, zamieszać i wlać połowę rosołu. Wrzucić listek

niecodziennikpary
Migdałowe ciasto z gruszkami 85

Składniki na migdałowe ciasto z gruszkami 500 g dojrzałych, ale twardych gruszek 200 g miękkiego masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka (wielkości L) 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Wykonanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (ok. 10 minut). Po czym dodawać po jednym jajku, każde dokładnie wmieszać w ciasto przed wlaniem następnego. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Następnie partiami wsypywać do ubitego masła z jajkami, miksując na niskich obrotach. Czekoladę oraz orzechy z grubsza posiekać. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne

niecodziennikpary
Klopsiki z kaczki w orientalnym stylu 87

cebulę obrać. Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć, usunąć kości, po czym zmielić mięso i skórę jeden raz w maszynce do mielenia mięsa. Wraz z mięsem zmielić także cebulę i czosnek. Mielone udka kaczki doprawić chili, słodką papryką, kurkumą, imbirem, rozgniecioną w moździerzu kolendrą oraz Vegetą Natur. Dobrze wymieszać, następnie wbić jajko, wsypać bułkę tartą

niecodziennikpary
Tradycyjna biała kiełbasa 105

maszynce do mielenia mięsa. Boczek oraz podgardle również pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić na dużym sicie (np. 8 mm) pokrojone mięso, zaś boczek i podgardle do oddzielnego naczynia na mniejszym sicie (np. 4,5-6 mm). Do mięsa mielonego na większym sicie wsypać przyprawy (cukier, majeranek, pieprz, jałowiec i sól) oraz dodać czosnek. Wymieszać

niecodziennikpary