przekąska pomiędzy .... Genialna sprawa na imprezę .Kulki z mięsa mielonego zostały wcześniej przeze mnie uduszone w sosie pomidorowym. A z czego składa się taka kula? Przede wszystkim z mielonego mięsa wołowo wieprzowego i doddałam uwaga : jeszcze dwa składniki: marchewkę i selera ,ale w bardzo ciekawy sposób. Używamy w domu wyciskarkę do soków (wolnoobrotową ), podczas gdy przez jedną
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: (porcja na 5 dużych kotletów) Mięso mielone z indyka 400-500 g Bułka Kajzerka Żółtko Cebula mała Czosnek ząbek Natka pietruszki 2 łyżki Koperek łyżka Sól Pieprz Panierka: mąka, jajko, bułka tarta Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso, namoczoną bułkę, żółtko cebulę drobno pokrojoną, czosnek przeciśnięty przez praskę natkę pietruszki oraz koperek posiekany. Doprawić solą oraz pieprzem
Kulinarne przygodykońca takie amaretti jakie bym chciała dlatego są a'la ale i tak są pyszne i wciągające ;) Wszystko zależy jakich migdałów użyjemy czy grubo tartych czy mielonych na mączkę, ja użyłam pół na pół i takie oto ciasteczka powstały, z wyglądu jak kokosanki ;) ale w smaku już nie. Wypróbujcie przepis zwłaszcza(...)czasie karnawału często zostają białka jaj np. po pączkach czy faworkach ;) Składniki na około 15 ciasteczek: 2 białka 1/3 szkl cukru pudru (30 g ) 125 g tartych migdałów (grubo mielonych) kilka kropel esencji migdałowej 1. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze króciutko ubijamy. 2. Następnie powoli dodajemy tarte migdały i esencję waniliową. Mieszamy (konsystencja
Gotowanie...to proste !pokruszone ) pieprz świeżo mielony Piekarnik rozgrzać do 180 C. Brokuły siekamy nożem na drobno, przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki. Ręką wymieszałam składniki ( tak jak przy mielonych ) aby porządnie połączyć składniki. Foremki do muffinek wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy naszą masę, z góry doprawiamy pieprzem. Ponieważ brokuł jest w smaku delikatny spróbuj odrobinę masy, może będziesz
Kuchnia na wzgórzutylko we Włoszech. Wszystkie techniki, to sprawa drugorzędna”. Carbonara, czyli włoski makaron o intensywnym aromacie wędzonego boczku w kremowym sosie na bazie jajka i sera z duża ilością grubo mielonego pieprzu. Przepis na carbonare wzbudza wiele dyskusji, ale jednak uważam, że i w u Nas można zrobić dobrą Carbonarę, a nawet idealną. Każdy się kłuci kto robi lepszą, bardziej(...)sera dojrzewającego typu parmezan (chociaż najlepiej użyć Pecorino, ale jest dosyć trudno dostępny) Ząbek czosnku Parmezan do posypania Oliwa z oliwek do podania Sól 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić najlepsze spaghetti carbonara? Żółtko i całe jajko wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i energicznie łączymy. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach
Kuchnia Łukaszaporem, pora ją przygotować Tym bardziej, że właśnie jest pora, na zimowego pora Składniki na 3-4 osoby : 1 duży, gruby por 2 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 4 pełne, łyżki tartego parmezanu 1 serek topiony w kostce o smaku cheddar (taki 100g w złotku kilka wiórek parmezanowych(...)parmezan i serek topiony, nie przestajemy podgrzewać ale już nie dopuszczamy do bulgotania Na koniec jak zupa ma już kremową i gęstą konsystencję, dolewamy śmietankę, doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym i serwujemy z wiórkiem parmezanu, na gorąco w filiżankach lub bulionówkach Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kremowa zupa z pora z parmezanem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjuż mój drugi przepis na sajgonki. Na moim blogu znajdziecie też przepis na sajgonki z mieloną wieprzowiną i warzywami. Oprócz sajgonek mam też inne przepisy inspirowane kuchnią orientalną, np. makarony na sposób chiński czy smażone mięso. Kuchnią orientalną zaraziłam się pracując w polsko - koreańskiej restauracji. Te smaki naprawdę do mnie przemówiły. Jednak w domu trochę ciężko odtworzyć te smaki(...)zarumieniły ze wszystkich stron. Usmażone sajgonki wyłożyłam na talerz. Najlepiej podawać je na ciepło ze słodko - ostrym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do wypróbowania przepisu na sajgonki z mięsem mielonym i warzywami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sajgonki-z-miesem-mielonym-i-warzywami.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeprzepisu na zapiekankę z fasolki szparagowej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/zapiekanka-z-fasolki-szparagowej-pod.html), cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/canelloni-z-miesem-mielonym-w-zosie.html), kalafior faszerowany mięsem mielonym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kalafior-faszerowany-miesem-mielonym.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeostra papryka, chilli (zależy od własnych preferencji - szczypta, łyżeczka...) - 1 czubata łyżeczka garam masali (można zrobić samemu: po sporej szczypcie mielonych nasion kolendry, pieprzu, kuminu, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; nic się nie stanie, gdy pominiemy którąś z przypraw) - 1 czubata łyżeczka kurkumy - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki
Roślinożerni urlopowiczedalej gotuj na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj aromatyczne ziele lubczyku. Wyłów z garnka mięso, cebulę, pietruszkę i selera (to się nie zmarnuje!). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem według swojego uznania. Do talerzy nałóż makaron i wlej rosół - koniecznie zapytaj "kto chce z marchewką"! Posyp posiekaną natka pietruszki i zjadaj uśmiechając się do bliskich :) Dawno, dawno(...)gotowanych warzyw z ogórkami Składniki: z rosołu: obrane mięso kurczaka seler pietruszka dodatkowo: mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki majonezu pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól 7 ogórków konserwowych lub kiszonych pokrojonych w drobną kostkę Smarowidło, kanapkowa pasta z kurczaka - sposób przygotowania: Wszystko oprócz ogórków włóż do robota kuchennego i zmiksuj niezbyt drobno - tak, żeby
Gary Bez dnamielony pieprz opakowanie sera feta olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego przeciśnięte 3 ząbki czosnku pęczek posiekanego kopru szczypta soli pieprz świeżo mielony Placki z cukinii - sposób przygotowania: Cukinię umyj i zetrzyj na wiórki po czym posyp solą i odstaw na 15 minut, żeby puściła sok. Odciśnij sok i przełóż wiórki
Gary Bez dnapowodu! :) Dynia przepełniona miłością :) Opiekane warzywa Składniki: 6 buraków 4 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 seler 2 cebule 8 ząbków czosnku 3 ziemniaki 1 mała dynia sól pieprz świeżo mielony estragon rozmaryn 5 łyżek oliwy Warzywa opłucz, obierz, umyj i pokrój na kawałki równej wielkości. Blachę wyłóż folią aluminiową - rozłóż równomiernie warzywa, polej oliwą, posyp solą, pieprzem i ziołami(...)pieczonych warzyw ok 0,5 l bulionu drobiowego ewentualnie woda do regulowania gęstości 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina 3 ząbki czosnku szczypta curry świeżo mielony pieprz sól do smaku Warzywa podgrzej w bulionie i już ciepłe - zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw według swojego uznania solą, pieprzem, szczyptą curry i przeciśniętym czosnkiem. Tak, w ten sposób
Gary Bez dnaPieczone kotleciki to alternatywa dla klasycznych "mielonych", ale również pominięcie panierowania i smażenia. Podane z pieczonymi burakami, jabłkami i jogurtem stanowią świetne danie, nad którym nie trzeba spędzać dużo czasu. Przykładamy rękę(...)tylko do kilku prostych czynności, a najwięcej dzieje się w piekarniku! Serdecznie polecam to efektowne danie dla leniwych! Pieczone kotleciki ziołowe z burakiem i jabłkami Składniki: 500g wieprzowego mięsa mielonego 1 mała cebula czerwona 3 duże ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżka suszonej bazylii 2 łyżki suszonego estragonu łyżka pikantnej oliwy z papryczką chilli 2 łyżki koncentratu z pomidorów
Gary Bez dna