chleb - 26176 przepisów (strona:636/1746)

CHLEB NOCNY BEZ ZAGNIATANIA 95

chleb to ostatnio hit, wszyscy go robią więc postanowiłam,że ja też spróbuję.    Muszę przyznać,że wyszedł naprawdę smaczny, miękki i wilgotny w środku,na zewnątrz z chrupiącą skórką czyli tak jak lubi mój mąż.    Co najważniejsze jest dziecinnie prosty, bez użycia miksera, bez wysiłku. Mimo,że na samej pszennej mące to i tak na plus(...)pieczony chlebek i grzać przez te 30 min. Po tym czasie bochenek włożyć do nagrzanego naczynia, przykryć pokrywką i piec 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i podpiec chleb jeszcze ok 15-20 min,aż skórka będzie zrumieniona. Gotowy chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasta do chleba bakłażan i grzyby 105

Wegetariańska pasta z bakłażana i grzybów Smaczne smarowidło do chleba z pieczonych bakłażanów i pasty grzybowej z borowików. Przepis jest banalnie prosty, wystraszy przygotować składniki, potem je zmiksować, doprawić i już. Będzie jeszcze łatwiej i szybciej, jak skorzystacie z gotowego koncentratu grzybowego z borowików. Składniki 2 bakłażany 100 g koncentratu grzybowego borowikowego Leśne skarby (ewentualnie  obgotowane lub obsmażone inne

Tajemnice Smaku
Focaccia z czosnkiem i ziołami 110

ilość oliwy oraz ziół zrobiła genialny efekt. Już nic więcej nie opowiadam tylko zapraszam na przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację –  chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki

nietylkopasta.pl
Pappa al pomodoro 105

Aromatyczny toskański krem z dojrzałych pomidorów i czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, papryczki chilli i świeżej bazylii. Jest to jedno z dań "cucina povera" czyli wywodzącej się z trudnych czasów we Włoszech tzw. ubogiej kuchni, gdzie nic nie może się zmarnować. Pappa al pomodoro to bardzo smaczny sposób na wykorzystanie resztek pieczywa. Składniki na 2 porcje: 600 g dojrzałych(...)Pokroić na kawałki.  Na głębokiej patelni rozgrzać połowę oliwy, podsmażyć na niej posiekany czosnek i papryczke chilli. Wrzucić pomidory i smażyć około 20-30 minut, aż się rozpadną. Chleb namoczyć w wodzie, dodać do pomidorów razem ze szklanką wody. Całość wymieszać, doprawić solą. Gotować kilka minut od czasu do czasu zamieszać trzepaczką.  Pod koniec gotowania dodać podartą świeżą

wyzwania kuchenne
Kanapki dla dzieci 97

fryzura z sałaty, oczy z rzodkiewki, nos i usta to czarne oliwki. Od razu buzia dzieci uśmiechnięta, a kanapki zjedzone. Przynajmniej u mnie to działa ;-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: chleb zwykły lub ziarnisty ser żółty w plasterkach 1 opakowanie paprykarzu z kurczaka dla juniora od Dega zielona sałata rzodkiewki oliwki czarne 1. Sałatę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kromki chleba smarujemy

kruche babeczki
Zakwas na chleb 153

Domowy zakwas na chleb jest bardzo prosty tylko wymaga systematycznego "dokarmiania" i pilnowania i czekania na wyrośnięcie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zakwas na chleb 153

Domowy zakwas na chleb jest bardzo prosty tylko wymaga systematycznego "dokarmiania" i pilnowania i czekania na wyrośnięcie :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Chleb pszenny 185

akurat mam: mąkę żytnią, razową, płatki owsiane, ziarna czy ciecierzycę często ze sobą mieszam. Czasem składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję.  Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny

Moniki Smakołyki
Zupa porowa z grzankami 106

łyżki masła 1,5 - 2 l wody  gałka muszkatołowa  sól, pieprz ew. 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% oraz posiekana nać pietruszki  grzanki z czerstwego chleba Przygotowanie: Pory myjemy, ucinamy sztywne zewnętrzne liście. Białą i jasnozieloną część kroimy w plastry. W garnku topimy masło i dusimy pory przez kilka minut, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez(...)Miksujemy (możemy na tym etapie dodać śmietanę) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Zupę krem podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki i z grzankami z czerstwego chleba. Grzanki smakują lepiej, gdy zostaną posolone.  Smacznego

bistro mama
Grzybowa ciabatta z tymiankiem 130

Domowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku i tymianku. Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży.  Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i wrzuciłam  do środka chleba  kilka smacznych dodatków.  Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem  ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję

Tajemnice Smaku
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 137

krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest chleb. Istnieje około 300 różnych gatunków chleba i około 1200 gatunków bułek niesłodkich i słodkich. A jak jest z kuchnią w Austrii? Kuchnia w Austrii jest także niejednolita, gdyż łączy w sobie

ProstePesto.pl
Bruschette 81

Uwielbiam grzanki, szczególnie kiedy robię je z resztek, które smętnie zalegają w lodówce i z czerstwego chleba. Spróbuj wysprzątać lodówkę i przygotuj pyszne grzanki. Dzieciaki będą zadowolone. Składniki - czerstwy chleb pokrojony w kromki - masło - ogórek kiszony ,plasterki -pomidory ,plasterki - cukinia ,plasterki -sól ,pieprz, oliwa z oliwek, ketchup -plasterki żółtego sera -cebula pokrojona w cieniutkie piórka Posmaruj kromki masłem i ketchupem

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 149

ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej

Moniki Smakołyki