chleb - 26176 przepisów (strona:639/1746)

Czechy - Marynowane tofu (Nakládané tofu) 141

dłużej i niestety przed sylwestrem nie zdążyliśmy, ale nic straconego! Karnawał to świetny okres na zorganizowanie piwnego party, na którym można zapodać nakládané tofu , trochę dobrego chleba i wszyscy goście będą zadowoleni! Składniki (na 4 osoby do piwa): - potrzebujemy duży słoik, bardzo duży (lub kilka mniejszych) - kostka tofu - sól - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 cebula - 4 ząbki czosnku(...)czasie tofu powinno dobrze się zamarynować.  8) Tofu podajemy razem z marynowan ą  cebul ą  i papryk ą  oraz dobrym chlebem (o piwie chyba nawet nie trzeba wspominać?!). Marynujemy... ... i jemy, i pijemy

Roślinożerni urlopowicze
Zupa cebulowa 115

cebul, łyżeczkę oleju rzepakowego, litr wrzątku, szklankę bulionu warzywnego lub czubatą łyżkę domowej przyprawy typu vegeta, gałkę muszkatołową, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, 4 kromki chleba pełnoziarnistego. 1. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. 2. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę aż się zeszkli.  3. Usmażoną cebulę przełóż do garnka, zalej wrzątkiem(...)solą i pierzem. 4. Gotuj przez 15 minut, po czym wyjmij ziarenka ziela angielskiego i zmiksuj zupę na gładką masę. 5. Gdy zupa będzie się gotować przygotuj grzanki z chleba - kromki możesz podpiec w piekarniku lub w tosterze

Z notatnika dietetyka
Grzanki z kalafiorem 129

grzanek będziesz potrzebować: 1 dużego kalafiora, 3 cebule, 3 jajka, łyżkę oleju, pół łyżeczki cukru, 100g żółtego sera, szczyptę anyżu, sól i pieprz do smaku, natkę pietruszki, 8 kromek chleba pełnoziarnistego.  1. Kalafior umyj i podziel na różyczki. 2. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i cukier i ugotuj różyczki kalafiora do miękkości. 3. Piekarnik nastaw na 180 stopni(...)posiekaj cebulę. 5. Po ugotowaniu odcedź kalafior. 6. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. 7. Na patelnię dodaj różyczki kalafiora i chwilę podgrzewaj. 8. Do piekarnika włóż kromki chleba, żeby zrobiły się grzanki. 9. Do kalafiora na patelni dodaj starty lub pokrojony drobno ser. 10. W misce rozbij jajka, dodaj sól, pieprz i anyż. 11. Masą jajeczną zalej kalafior

Z notatnika dietetyka
Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować? 124

więc możesz zamrozić np. pierogi, które zostały Ci po obiedzie i zjeść je 3 miesiące później 😉 5. Wykorzystuj resztki Została Ci resztka ryżu z wczorajszej kolacji? Masz kawałek czerstwego chleba? Nie wiesz, co zrobić z ugotowanym kalafiorem z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj! Zawsze znajdzie się sposób na to, żeby wykorzystać to, co zostało. Ryż możesz wykorzystać do przygotowania sałatki, kalafiora(...)dodać do zapiekanki, a czerstwy chleb możesz reanimować w piekarniku. W Internecie znajdziesz dużo przepisów, które umożliwią Ci wykorzystanie tego, co zostało. Polecam spróbować wprowadzić te kilka zasad - oszczędność środowiska i portfela w jednym 😉 Na moim blogu również znajdziecie przepisy, w których wykorzystuję to, co zostało mi po przygotowaniu innych potraw. Znajdziecie je pod tagiem zero waste

Z notatnika dietetyka
PASTA PIECZARKOWA 136

białka (zawierają prawie wszystkie aminokwasy), jodu(!), miedzi(!), witaminy E, a nawet D. Dodaję pieczarki standardowo do dań głównych, a ostatnio nawet do śniadań. Służą mi jako składnik pasty do chleba. Łączę je z nasionami konopi, które mają idealne proporcje kwasów omega i były  superżywnością przodków z naszych Ziem polskich (żeby nie było, że wegusy czy eko "świry" wcinają tylko(...)tropikalne, a nie nasze słowiańskie rarytasy:-)). Dorzucam słonecznik, który u nas zawsze się jadło i bez uprawy którego polski ogród nie istniał. Przyprawiam i mam pyszną, swojską pastę do chleba, kasz lub makaronu. Polecam!!!  Składniki na 400 ml pasty: 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi, 3 łyżki oliwy dobrej jakości lub oleju lnianego, 7 pieczarek

Jeść, by żyć w zdrowiu
Opiekana ciabatta z gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym 134

gruszką, serem pleśniowym i odrobiną syropu klonowego. To prawdziwa smakowa rozpusta! Przepis na tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym Składniki: ciabatta lub inne pszenne bułki, ewentualnie chleb tostowy gruszki ser pleśniowy - u mnie z niebieską pleśnią syrop klonowy - ewentualnie miód Jak zrobić opiekaną ciabattę z grillowaną gruszką, pleśniowym serem i syropem klonowym - krok po kroku Ser pokroić(...)poprzek i opiec w tosterze lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190℃ na około 2-3 minuty. Lepiej jednak jest chleb opiekać w tosterze, gdyż w piekarniku mogą za bardzo wyschnąć. Można pieczywo również opiec na grillu. Na podpieczonym pieczywie układać na przemian grillowaną gruszkę i ser pleśniowy, a następnie skropić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rozpustne grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone 134

ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 kromki chleba 100g serka mascarpone garść orzechów laskowych Sposób przyrządzenia: 1. Brukselki oczyść i pokrój w półplasterki. 2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną brukselkę. 3. Posiekaj drobno czosnej i dodaj(...)zaczną delikatnie brązoweić dodaj przyprawy i sos sojowy - podsmażaj całość do zdredukowania płynu, wciąż mieszając (3-4min). 5. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. 6. Chleb opiecz w piekarniku lub tosterze. 7. Posmaruj grzanki grubą warstwą serka mascarpone, a na wierzch wyłóż porcję smażonej brukselki. 8. Posyp grzanki pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego! Toasts with fried brussels

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czerstwe pieczywo – jak odzyska świeżość? 138

sposoby na czerstwe pieczywo. Czerstwe pieczywo – najlepsze sposoby na jego odświeżenie Zacznijmy od tego jak powinno się przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej cieszyć się jego świeżością. Bułki i chleb powinny być trzymane w suchym i ciemnym  miejscu w pokojowej temperaturze. W chlebaku wykonanym z drewna, metalu lub z plastiku, zaleca się sprawdzenie czy pojemnik posiada atest Polskiego Związku(...)czas wystarczy żeby ser się trochę roztopił, a czerstwe pieczywo stało się chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odświeżenie pieczywa w mikrofalówce Czerstwe pieczywo możemy odświeżyć w mikrofalówce. Bułkę lub chleb należy owinąć  namoczonym ręcznikiem papierowym i włożyć do mikrofalówki na 5-10 sekund. Tak przygotowane pieczywo będzie o wiele świeższe i smaczniejsze. Odświeżenie pieczywa w piekarniku Jest to trochę czasochłonny

To Musisz Wiedzieć
Muffiny piernikowo-czekoladowe 124

Witajcie w nowym roku. Mam nadzieję, że w Sylwestra bawiliście się co najmniej tak dobrze jak my. A pierwszy wpis w nowym roku zaczniemy od pewnej

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy z cieciorką - choinka 122

Czas świąteczny sprawia, że nawet pieczywo w nowej odsłonie powstaje i np. choinkę udaje.  Ciasto z mąki pszennej razowej przygotowałam do którego cieciorki dodałam. Chleb wyszedł znakomicie i smakował   wyśmienicie. Pierwsze kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane.  Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy

Moniki Smakołyki
Tort kanapkowy 124

wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana(...)jajka 6 sztuk * szczypiorek * koperek * ser żółty * cytryna * pomidorki koktajlowe * sól, pieprz Tort wyszedł mi dość duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany

Pieprzyć z Fantazją
KOTLETY MIELONE Z JAJKIEM SADZONYM + FILMIK 125

ząbki czosnku  1 jajko  sól około 1 i 1/2 łyżeczki  pieprz do smaku  1 łyżeczka czubrycy  1 łyżeczka majeranku  3 kromki chleba tostowego, namoczone i wyciśnięte  1/2 szklanka białego wytrawnego wina  1/2 łyżeczka cukru  jajka sadzone - tyle ile mamy kotletów ser topiony w plasterkach  ketchup(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy startą cebulę, czosnek, jajko i namoczony, wyciśnięty chleb. Wyrabiamy mięso. Następnie formujemy spore kotlety i je rozpłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Na czystej patelni podgrzewamy trochę oleju, przekładamy pokrojona cebulę ( 3 sztuki ), doprawiamy 1 łyżeczką cukru i solą oraz wlewamy wino

Kulinarne Fantazje Marioli
CHOINKOWE MINI KANAPECZKI Z KREWETKAMI I KLEMENTYNKAMI 147

tego ładnie się prezentują. Życzę Wam wszystkim ciepłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szampańskiej nocy sylwestrowej! Czas przygotowania: 30 min. Chłodzenie: 15 min. Dla 6 osób : ● 8 kromek chleba tostowego ● 12 ugotowanych krewetek tygrysich ● 2 klementynki ● 1 cytryna bio ● 2 ząbki czosnku ● 8 listków sałaty ● 1 łyżka czerwonego pieprzu ● 2 łyżki majonezu ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● ½ łyżki mielonej(...)sól, pieprz i mieloną kolendrę. Odstaw. Krewetki obierz z pancerzyków, przekrój wzdłuż na pół i przełóż do głębokiego naczynia, polej marynatą, wymieszaj i odstaw do schłodzenia na 15 minut. Chleb opiecz w tosterze, a następnie wytnij z niego przy pomocy wykrawaczy różnej wielkości gwiazdki, to samo zrób z listkami sałaty. Wyciśnij sok z drugiej połówki cytryny i zetrzyj skórkę, wymieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 135

ząbki czosnku 1 łyżka suszonych grzybów 2,5 szklanki zakwasu na barszcz kminek sól, pieprz Składniki na zakwas: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej skórka żytniego chleba czosnek Przygotowanie zakwasu: Do kamiennego garnka lub słoja wsypujemy obie mąki i zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy skórkę chleba, obrany czosnek i wierzch naczynia obwiązujemy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym

Trzeci talerz
Sałatka ryżowa z szynką i serem 195

Opakowanie jest zamykane strunowo, dzięki czemu nie potrzebujemy żadnych spinaczy ani gumek, aby zamknąć. Wcześniej już używałam produktów tej marki, gdzie oczywiście zachęcam do spojrzenia i zrobienia :) Chleb żytni LINK , koktajl malinowy z płatkami LINK , pieczona owsianka z truskawkami LINK . Marka Polskie Młyny   czerpie z doświadczeń ponad 100-letniej tradycji.  Najstarszy młyn, w Nakle, rozpoczął pracę już(...)Różnorodność produktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Zapraszam Was oczywiście na ich strony i do zapoznania się

Zdrowie i pysznie na talerzu