resztek jedzenia, a dokładnie z kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Zobacz przepis. 5. Szarlotka z chleba Wygląda i smakuje jak dobre ciastko z cukierni, kto by przypuszczał, że powstała z resztek jedzenia. Ta szarlotka to doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Zakochacie się
Niedzielny kucharzWarzywna pasta fasolowa zwana wegetariańskim lub wegańskim smalcem na stałe weszła do mojego menu i często zabieram ją na wszelkiego rodzaju imprezy jako uniwersalne smarowidło do chleba. Ostatnio w niezastąpionej Jadłonomii rzuciła mi się w oczy pasta fasolowa z dodatkiem “skwarek z kaszy gryczanej”. Uprażona kasza wraz z dodatkiem wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) stanowi w paście chrupki akcent(...)doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodzimy. Skwarki z kaszy namakają po jakimś czasie dlatego kanapki przed podaniem lekko posypujemy odłożoną kaszą. Smalec świetnie smakuje podany na pełnoziarnistym chlebie w towarzystwie kiszonego ogórka. Gotową pastę możemy przechowywać w słoikach ok. tydzień czasu w lodówce. Post Wegetariański smalec z fasoli z kaszą gryczaną pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuGotowane, smażone, z ketchupem lub musztardą, w cieście francuskim, w bułce, na śniadanie, na lunch, na kolację, dla dorosłych, dla młodzieży i dla dzieci. Produkt uniwersalny
Marder&Marder ManufacturePrzyszedł dzień, kiedy w naszym chlebaku chleba nie było, a za bardzo chętnych do wypadu do sklepu też nie. Co było robić… upiec chleb A nie, bo bułkę jednak Mieszkając w Warszawie znałam nazwę bułka wrocławska. W Krakowie, nikt nie mówi inaczej jak „weka”. Wolę zdecydowanie nazewnictwo warszawskie, ale mieszkając w Krk, mówię „weka
Mieszam w Garnkuliście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych. Świętujemy! To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania składników. Już(...)kupny majonez sojowy czy chipsy z tortilli.. Co bym ugotowała z Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta? Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki
Ugotowane pozamiataneUdekorować ciasto Poprzedni 1 z 7 Następny Dla osób, które jak ja nie lubią marnować jedzenia na dole zostawiam link do przepisu na przenny chleb, do którego wykorzystałam białka Chleb pszenny Artykuł Tarta orzechowa z masłem orzechowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plminut Ten pieczony kurczak to z kolei propozycja dla tych, którzy nie mają czasu. Ekspresowy, pieczony w bardzo wysokiej temperaturze, jest rumiany i chrupiący. Pieczony kurczak faszerowany chlebem Jeśli jesteś kulinarną tradycjonalistką lub tradycjonalistą, z pewnością przypadnie Ci do gustu ten kurczak faszerowany chlebem. W Polsce jest to mało znana metoda pieczenia kurczaka, natomiast w kuchni anglosaskiej należy do dań
Niedzielny kucharzPolska, kraj absurdów. Podobno kilkanaście lat temu w jednej z francuskich gazet ukazał się następujący tekst: „Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym
Marder&Marder Manufactureskórę” – to fragment „Kaszy jaglanej” Beaty Pawlikowskiej. A Wy? Pieści, czy nie, kasza jaglana rzeczywiście jest bardzo wdzięcznym produktem, łatwym do przyrządzenia. I bardzo zdrowym. Najstarszy opis receptury na chleb, który uchodzi za najzdrowszy, a wśród składników jest właśnie kasza jaglana znajdziecie w Biblii (w Księdze Ezechiela): „Weź sobie pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, kaszy jaglanej: włóż je do tego samego(...)naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”. Kiedyś musimy tego spróbować! Dzisiaj natomiast polecamy Wam dziecinnie prosty przepis na sałatkę z kaszy jaglanej w stylu tajskim. Zrobiliśmy ją z dodatkiem kurczaka, ale spokojnie może to być danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni
Niedzielny kucharzPieczeń z mięsa mielonego Składniki: 2-3 bulwy kopru włoskiego 1 większa cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki szałwii kulka mozzarelli (~125g) 100g zmielonego suchego chleba na zakwasie 1kg mięsa mielonego mieszanego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 jajko kilka plastrów wędzonego boczku 250ml rosołu lub bulionu 1 łyżka konfitury z żurawiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)drobnych oczkach. Dodać połowę posiekanych ziół i smażyć do czasu aż warzywa zmiękną. Odstawić, aby przestygły. Do dużej miski włożyć mięso i dodać poszarpaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokruszony chleb, musztardę, jajko, oraz przestudzone warzywa. Wszystko doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Mięso dokładnie wyrobić, a następnie uformować w kulę. Naczynie żaroodporne z podpieczonym koprem włoskim wyjąć z piekarnika, koper
Codzienne GotowaniePodroby. Niezbyt popularny w Polsce temat. Tak zwana „piąta ćwiartka”, czyli takie jakby odpady po podzieleniu na ćwiartki tuszy zwierzęcej. Źle się kojarzą, mają zdecydowanie pejoratywny
Marder&Marder Manufactureprzepis. Ale odzew był tak pozytywny, że postanowiłam również opublikować go na blogu. Zatem, grzyby w dłoń i do dzieła! Kanapki z borowikami i jajkiem Składniki: 4 kromki chleba 1 nieduża cebula 5-6 średniej wielkości borowików (najlepiej młodych, ze zwartą "gąbką") 4 jajka 100g żółtego sera świeży tymianek natka pietruszki sól olej do smażenia Cebule kroję w piórka(...)smażę mieszając, aż grzyby zmiękną i sok odparuje. Doprawiam solą i pieprzem, posypuję tymiankiem. Osobno smażę jajka (najczęściej na wodzie albo gotuję jajko w koszulce). W międzyczasie podpiekam chleb w tosterze lub na grillowej patelni. Grzyby wykładam na grzankę, na grzyby wykładam jajko, posypuję startym serem i posiekaną natką. W podobny sposób możemy przygotować jajecznicę z grzybami: do usmażonych
Obiad gotowyPasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami jako przekąska lub sos podany do dania głównego. Pasta jest pełna smacznych i zdrowych składników. Oto przepis na pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami(...)czosnku, posiekane orzechy włoskie i oliwę. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi podajemy od razu do chleba, warzyw lub jako sos do dań na ciepło. Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Jest bogata
My Chcemy Jeśćpół szklanki tartego parmezanu 100g sera Camembert 4 łyżki śmietany 12% 4 łyżki mleka łyżka siekanej natki pietruszki łyżka oleju sól i pieprz do smaku Na kruszonkę: kromka razowego chleba 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i raz przelewamy wodą. Pieczarki obieramy i kroimy(...)pietruszki oraz parmezan, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°. Do robota kuchennego wrzucamy orzechy, pokrojoną z grubsza kromkę chleba oraz oliwę – wszystko mielimy do utworzenia drobnej kruszonki. Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy całą kruszonkę, lekko dociskając aby się przykleiła do makaronu
Smaczna Strona