chleb - 26176 przepisów (strona:648/1746)

rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance 173

Witam Kochani Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo pyszny chleb. Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to.  W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny czy nawet alkohole, RÓBMY TO.  Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają(...)wkładamy do blaszki. Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Chlebek pieczemy w  temperaturze około 180 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował. I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowy chleb razowy z ziarnami 171

piekarnik do 200 stopni. 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut. 5. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Wiosenne tosty z przepiórczym jajkiem, wędliną, serem i awokado 148

kolację.   Jeśli nie macie dostępu do przepiórczych jajek z powodzeniem można zastąpić je zwykłymi-należy wybrać tylko jak najmniejsze. Polecam! Składniki na 6 porcji: 6 kromek tostowego pszennego chleba 6 plastrów schabu Pekpol 6 plasterków sera żółtego np. radamer 6 przepiórczych jajek ½ awokado Sól i pieprz do smaku Pęczek szczypiorku do posypania Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Foremki(...)muffinki (miałam ceramiczną) wysmarować od środka miękkim masłem. Z chleba tostowego odkroić skórkę, następnie rozwałkować lekko wałkiem i każdą kromkę umieścić w otworach formy, tworząc  koszyczki.  W środek włożyć po plastrze schabu i posypać pokrojonymi  na kawałki plasterkami sera żółtego,  wbić po jednym przepiórczym jajku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć tosty do rozgrzanego

Wanilia i Kardamon
Poduszeczki z ciasta francuskiego z farszem tuńczykowo-pomidorowym 152

Dzisiaj, z racji tego, że mamy dla Was pyszną przekąskę z tuńczykiem w roli głównej, powiemy Wam kilka słów o rybach. Muszę Wam powiedzieć, że najlepszą

Marder&Marder Manufacture
Wielkanoc - zakwas na żur, żur, biała kiełbasa 119

Nareszcie Wielkanoc! Najpiękniejsze, najbardziej kolorowe i pachnące święto w roku. Czas, w którym ziemia budzi się do życia, strzepuje kurz z ramion, przeciąga się, ziewa i

Marder&Marder Manufacture
Kanapki na ciepło z jajkiem i prosciutto 208

Dzisiaj pyszna kanapka na gorąco ... z jajkiem, szynką i parmezanem. To fajny i szybki sposób na przygotowanie ciekawego i zdrowego śniadanka. Składniki na 1 porcję: 2 kromki chleba 2 jajka 1 duży plaster szynki prosciutto pieprz, papryka słodka lub ostra pietruszka lub szczypiorek łyżeczka startego sera typu parmezan dodatkowo: pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Patelnię spryskaj oliwą i podgrzej. Ze środka pieczywa(...)wykrój kwadrat - kromki chleba połóż na patelni, lekko dociśnij i wbij w każdą z nich jajko - posyp papryką. Podsmaż tak, aby jajko się ścięło i przełóż na drugą stronę - posyp pieprzem i na to połóż szynkę. Po minucie znowu przełóż (szynka będzie na dole) ... smaż ok. 1 minutę. Kanapki przełóż na talerz, posyp pietruszką i parmezanem. Pomidorki można przekroić

Alutka-Gotuje
Pasta z makreli na chleb + filmik 184

Proponuję dziś przepis na  przepyszną pastę na chleb z wędzonej makreli . To jest pasta na bogato; z jajkami, twarogiem, ogórkami kiszonymi, cebulką i majonezem . Taką pastę robiła moja mama, dawno temu, w PRLu, a przepis dostała oczywiście w kolejce , bo wtedy kolejka była rodzajem " social media " - centrum informacyjne, na szczęście dziś już nie trzeba wystawać w kolejkach, żeby dowiedzieć(...)sypiemy pieprzem, sporo i mieszamy. Pasta jest od razu gotowa do spożycia. Nie trzeba jej wstępnie schładzać w lodówce. Później oczywiście przechowujemy ją w lodówce. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z masłem. Polecam. Smacznego :-) Zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Tostowy chleb maślany 241

Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis cytuję za blogiem Stonerchef: Maślany chleb tostowy: Ok. 420-450g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480) + więcej do zagniatania ciasta 250ml mleka … Czytaj dalej Tostowy chleb maślany

czarrna od kuchni
Domowy zakwas na żurek 132

żurku. Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu. Robi się pierwszy raz, drugi, trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu. Składniki: * dwie kromki razowego chleba * 3 łyżki żytniej mąki * 5 liści laurowych * 5-6 kulek ziela angielskiego * 3-4 ząbki czosnku * przegotowana letnia woda * słoik 0,9 l Robię tęgi zakwas. Ma być wyczuwalny mocno(...)liść laurowy. Czasami wrzucam więcej czosnku, liści i ziela niż podałam w składnikach. Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go delikatnie nożem

Pieprzyć z Fantazją
Zdrowa kanapka z awokado 227

Zdrowa kanapka z awokado to pomysł na szybkie i bardzo dietetyczne śniadanie. Kanapka ta dostarczy nam energii na cały dzień. Posiłek ten jest bardzo lekki, więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z grillowaną białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i grzankami z chleba owsianego 170

przepiórcze ugotuj w niewielkim garnuszku – 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku. Po ugotowaniu przelej zimną wodą, obierz i poprzekrawaj na połówki. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Chleb pokrój w kostkę i upraż na patelni, aż lekko zmieni kolor na brązowy. Na talerzach lub w dużej misce rozsyp rukolę, wyłóż połówki jajek przepiórczych. Posyp plasterkami rzodkiewki, grzankami, szczypiorem(...)podawaj z chrzanem. Składniki na 4 porcje 18 jajek przepiórczych 8 cienkich białych kiełbasek z szynki 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki chrzanu z tartymi buraczkami 4 kromki chleba owsianego lub żytniego pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki 50 g kiełków z buraka kilka garści rukoli siemię lniane do posypania   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku

Eat me! Fit me!
Przepisy na Wielkanoc bez mleka 284

Żurek na domowym zakwasie, bez dodatku mięsa, można podać dziecku, które skończyło 10 miesiąc życia. Oczywiście żurek mogą jeść także mamy karmiące piersią. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno(...)chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia. Wielkanocne buraczki z chrzanem Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko świetnie się prezentują, ale też doskonale smakują. Przygotowanie tej potrawy

Dieta bez mleka
Kanapka z awokado i jajkiem 215

Kanapka z awokado i jajkiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe i bardzo dietetyczne śniadanie. Przepis jest bardzo szybko, a posiłek smaczny z całą masą zdrowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w potrawce chrzanowej 135

Ta potrawka to takie trochę jedzenie z odzysku. Mieliśmy gotowane udka z krupniku , była też z tego krupniku marchewka. No przecież nie wyrzucimy. Ania chwilę pomyślała

Marder&Marder Manufacture
Pszenny chleb z ziarnami z mąki krupczatki 146

Mąka krupczatka 500 g Drożdże świeże 25 g Woda ciepła/letnia 500 ml Sól 2 łyżeczki Cukier łyżka Otręby 1/2 szklanki ( dowolne, użyłam owsianych) Dodatkowo do posypania chleba: siemię lniane, słonecznik, sezam Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać di suchych i dokładnie wymieszać przez kilka(...)minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki. Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu. Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody