potomnych strzelę. Wróciłam do łóżka przebrana już w swoją piżamkę, kolejna kroplówka i kolacja na stoliku… bleeee No, ale coś trzeba zjeść, aby ustały te mdłości. Sucha kromka chleba miętolona pół godziny, miąższ zwijany w kuleczki jak zza czasów podstawówki i pomogło. Więcej nie wymiotowałam. Dostałam kolejna partię zastrzyków, zmiana strzykawki (zmieniane były 3 razy dziennie i notowane(...)można było rozciąć bandaża i do tego zebrał się płyn… Na obiad wjechały pyzy… Nosz kurwać mać!!! Jak je jeść, jak otwieralność paszczy ledwo na kromkę chleba… ból w części skroniowo-czaszkowej dawał popalić podczas jedzenia, a gdzie okrągłe kuleczki… podzieliłam na 8… każdą. Weszło! Obchód wieczorny, wytyczne na następny dzień. Na moje pytanie
LatosiowydomNiedawno opisywaliśmy karnawał u nas, na naszym podwórku, w Polsce ( TUTAJ ). Eehh, kiedyś to potrafiliśmy się hucznie bawić, kulig od dworku do dworku, uczty do białego
Marder&Marder ManufactureChleb najprostszy z najprostszych. Cały czas przygotowania, łącznie z pieczeniem, wynosi zaledwie 80 minut. Nie wymaga żadnych specjalistycznych urządzeń, wystarczy miska, miarka na wodę, łyżka i foremka, i voila - chlebek jak marzenie 😋 Piekę go już od jakiegoś czasu i jeszcze nie zaliczyłam zakalca. Nie wiem jak długo jest w stanie poleżeć, u mnie wytrzymywał maksymalnie pięć dni, najczęściej zaś znikał(...)temperatury 220 stopni. Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejszyć ją do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce kuchennej. Poniżej zdjęcia z poszczególnych etapów wykonania. Do dzieła Kochani
Kuchenne zapiski Edytyskórę” – to fragment „Kaszy jaglanej” Beaty Pawlikowskiej. A Wy? Pieści, czy nie, kasza jaglana rzeczywiście jest bardzo wdzięcznym produktem, łatwym do przyrządzenia. I bardzo zdrowym. Najstarszy opis receptury na chleb, który uchodzi za najzdrowszy, a wśród składników jest właśnie kasza jaglana znajdziecie w Biblii (w Księdze Ezechiela): „Weź sobie pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, kaszy jaglanej: włóż je do tego samego(...)naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”. Kiedyś musimy tego spróbować! Dzisiaj natomiast polecamy Wam dziecinnie prosty przepis na sałatkę z kaszy jaglanej w stylu tajskim. Zrobiliśmy ją z dodatkiem kurczaka, ale spokojnie może to być danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni
Niedzielny kucharzprzystawkę? Na przystawkę wybraliśmy aromatyczną zupę cebulową oraz oryginalnie podanego łososia. Zupa cebulowa była podana z prażoną kaszą gryczaną, inaczej zwaną popcornem gryczanym, a także chipsem z chleba żytniego. Aromatyczna i sycąca. Jednak mimo wszystko, całą uwagę skupił łosoś marynowany w cukrze i soli. Na talerzu prezentował się wyjątkowo. Podany ze śmietaną z chrzanem, konfiturą z cebuli, sosem malinowym, kruszonką(...)jabłka i pomidorów oraz salsą z glazurowanych buraków i rozmarynu. Do obiadu wybraliśmy Nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Na deser wybraliśmy Ciastko ze słonym karmelem, z kruszonką z chleba razowego i sezamu, sosem krówkowym, lodami o smaku espresso z czekoladą oraz bezą. Był pyszny, jednak dla mnie, nieco za słodki i z pewnością wystarczyłaby mi mniejsza porcja deseru. Kolejnym
Kuchnia BazyliiMięsopusty, zapusty, Nie chcą państwo kapusty, Wolą sarny, jelenie I żubrowe pieczenie. Mięsopusty, zapusty, Nie chcą panie kapusty, Pięknie za stołem siądą kuropatwy jeść będą. A
Marder&Marder Manufacturesmakuje wyśmienicie! Składniki: główka sałaty lodowej 30 dag piersi z kurczaka sól, pieprz 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny dodatkowo: 4 kromki chleba Wykonanie: Majonez mieszamy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, dodajemy oliwe, sok z cytryny, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy do lodówki na min godzinę aby składniki się przegryzły. Piersi z kurczaka kroimy(...)kotlety oprószamy solą, pieprzem, obsmażamy. Po usmażeniu kroimy w mniejsze kawałeczki. Chleb kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na suchej patelni, byi powstały grzanki. Do salaterki rwiemy sałatę, dodajemy kurczaka, grzanki, polewamy sosem, wszystko razem mieszamy. Podajemy z pieczywem czosnkowym. Pomidorki dodajemy do dekoracji. Oryginalna sałata cezar to sałata, kurczak , grzanki i sosik- który nadaje smak
Z Majeczką w kuchniprzygotowania sa ł atki wykorzystałam dobrodziejstwa, jakie znajdziemy zimą na straganach, tj. pomarańcze, buraki, granat. Dodatkiem do sałatki s ą przepyszne pulpeciki i opiekany chleb a "kropk ą nad i" aromatyczny dressing na bazie soku pomarańczowego. Smacznego ;) :) **** Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta i cui colori rallegreranno al meglio i più(...)stopni. Gotowane na parze - buraki kroimy w plasterki (nie obieramy) i gotujemy na parze ok. 20-25 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą
La grande e la piccola cuocatureckiego doner kebab i greckiego gyrosa to jeden z prostszych do przygotowania arabskich street foodów. Delikatne, soczyste mięso, przesiąknięte aromatem przypraw i zawinięte, wraz z warzywami, w płaskie arabskie chleby zyskało wielu zwolenników na całym świecie. W królestwie Saudów shoarma z kurczaka lub z jagnięciny dostępna jest w niemal każdym fast foodzie. Najlepszą jaką jedliśmy przyrządzali kucharze ze Shrimpy Restaurant(...)shawarma, doner kebab i gyros Doner kebab, gyros i shawarma wyglądają bardzo podobnie. Pieczone na pionowym rożnie i bardzo cienko pokrojone mięso, zawija się razem z warzywami w płaski chleb. Różnica polega przede wszystkim na doborze przypraw, dodatków i sosów. Do przygotowania greckiego gyrosa najczęściej używa się wieprzowiny, nieco rzadziej mięsa z kurczaka lub jagnięciny. Jako przyprawy do marynaty stosuje
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawystępuje r ó wnież w odmianie z rumem zamiast wiśni ó wki. Grzaniec z rodzynkami Sk ładniki: 0,5 l jasnego piwa (zawartość jednej butelki) 2-3 kromki żytniego chleba 2 cytryny garść rodzynek Chleb należy podgrzać w piekarniku na blaszce, aż do ususzenia, zatrzeć na tarce, wsypać do docelowego naczynia (może być waza lub dzbanek, jak do ponczu). Dodać
Słodkie okruszkisię do pracy. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis, który jest bardzo prosty, szybki i smaczny. W końcu możemy zjeść coś innego niż płatki z mlekiem. Składniki: - chleb tostowy - odrobina masła - 11 plasterków szynki - 11 plasterków sera żółtego - 11 plastrów ananasa Chleb tostowy smarujemy bardzo delikatnie masłem i nakładamy kolejno: szynkę, odsączony wcześniej plaster ananasa i ser żółty
Związek na patelniłyżki stołowe. z oliwy z oliwek (32 g), 2 łyżki octu szampana,lub jabłkowego 1 łyżka miodu ,lub ciemnego cukru sól i pieprz do smaku 2 kromki chleba razowego pokrojonego w kostkę -opcjonalnie kawałki kurczaka z rosołu opcjonalnie Wykonanie Umyć pomidory cherry, pokroić na pół ,dodać je do miski,dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado. Następnie dodać posiekaną cebulę(...)pietruszkę,wymieszać z innymi warzywami. Dodać ser pokruszony ,kawałki chleba i kurczaka, wymieszać dokładnie. Przygotować sos z oliwą z oliwek, octu , miodu ,oraz soli i pieprzu. Wymieszać wszystko dobrze, a po sprawdzeniu smaku, wlać sos do sałatki niskokalorycznej. Delikatnie wymieszać do połączenia smaków
mojej kuchniSkładniki 500g pomidorów 300ml wywaru warzywnego 2 gałązki tymianku 4-5 sztuk szalotki- cebulka 2-3 ząbki czosnku sol i pieprz do smaku oliwa z oliwek 2-3 kromki chleba tostowego pokrojonego w kostkę kawałek kurkumy 2-3 cm ser cheddar starty Wykonanie Pomidory ułożyć na blaszce do pieczenia ,skropić oliwą ,dodać gałązki tymianku i piec przez 30-35 minut(...)Kostki chleba skropić oliwą z oliwek ,doprawić solą i pieprzem ,piec w piekarniku 10-15 minut ,lub do złotego koloru. Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie,dodać gotowe pomidory,wywar warzywny i w razie konieczności sól i pieprz do smaku. Wszystko zagotować 10-15 minut. Zmiksować ,podawać z grzankami i startym serem
mojej kuchnisię także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej dla 4 osobowej rodziny. Nas jest dwoje :) Nie, nie jemy aż tak dużo(...)specjalnego pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne
Na moim talerzus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 kromki chleba tostowego -margaryna lub masło do posmarowania -2 parówki z szynki -50 ml piwa -3 łyżki startego żółtego sera -żółtko -szczypta cynamonu Piwo, ser, cynamon i żółtko zmiksować na gładki(...)Kromki chleba posmarować z dwóch stron margaryną lub masłem, obsmażyć na suchej, gorącej patelni na zloty kolor. Piekarnik rozgrzać do 180°. Parówki przekroić na pół w poprzek i wzdłuż.Ułożyć po dwie na toście, polać sosem piwnym, ułożyć na blasze i zapiekać w gorącym piekarniku 5 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Znakomitym dodatkiem będą pomidory
Kulinarne przemyslenia