obranych ziemniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy truflowej 1,5 szkl. wody 1/2 szkl. śmietanki 30% 6 gałązek koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 8 kromek chleba tostowego 2 łyżeczki kawioru (u mnie czarny kawior z taszy) Kromki chleba tostowego zrumień z obu stron na suchej patelni lub w opiekaczu. Do garnka wlej oliwę truflową, dodaj posiekaną
Delicious PlaceNasz blog bazuje na rzeczach prostych. Prawie nie ma tutaj potraw wyszukanych. Cenimy sobie prostotę w jedzeniu, lubimy ją. I wiemy, że Wy też to doceniacie
Marder&Marder Manufactureoferty SEKO ! Zawsze będzie pysznie! SKŁADNIKI: (dla 2 osób) *Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami 550 g SEKO * czerwona cebula – 1 szt. * świeży szczypior * świeża natka pietruszki * chleb pumpernikiel (8-12 kromek w zależności od wielkości) * twarożek kanapkowy – 150 g * świeża sałata * pomidory malinowe lub koktajlowe * sól i pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie SEKO z suszonymi pomidorami odsączamy(...)oleju i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz zioła – świeżą natkę pietruszki i szczypior. Doprawiamy do smaku pieprzem i odstawiamy do przegryzienia. Chleb smarujemy twarożkiem, układamy liście sałaty oraz tatar śledziowy. Przykrywamy kolejna kromką pieczywa, a następnie powtarzamy poprzednią warstwę. Dociskamy. Pakujemy! I w drogę! Dzięki takim piętrowym kanapkom z całą pewnością nie pozostaniemy głodni
Ostra na SłodkoSłuchajcie, coś Wam powiem. Wymyśliłem wczoraj nową grę miejską. Wyobraźcie sobie lokal: Multitap. Białe, gołe ściany. Meble z europalet. Muzyka jakby ktoś łączył się do internetu
Marder&Marder Manufactureniewielkie ziemniaki pół pora – zielona część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 3 kromki chleba tostowego 3 łyżeczki masła jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni *** Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, nie obieramy(...)ogniu do miękkości warzyw – przez około 20 minut *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej *** *** Przygotowujemy grzanki: kromki chleba tostowego smarujemy masłem *** *** Kroimy w kostkę i smażymy na patelni ciągle mieszając, aż grzanki całkowicie się zrumienią *** *** Zupę nalewamy w miseczki i na każdą porcję nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego
Blog z Apetytemkilo buraków 2 główki czosnku,nie obrane przekrojone na pół 4 litry przegotowanej ostudzonej wody 8-10 ziele angielskie 4-6 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie opcjonalnie ½ lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli) Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry(...)wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą , tak, aby woda zakryła całość .Docisnąć talerzykiem . Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni . Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do czystych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać
mojej kuchnikilo buraków 2 główki czosnku,nie obrane przekrojone na pół 4 litry przegotowanej ostudzonej wody 8-10 ziele angielskie 4-6 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie opcjonalnie ½ lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli) Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry(...)wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą , tak, aby woda zakryła całość .Docisnąć talerzykiem . Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni . Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do czystych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać
w mojej kuchniSuper proste danie z papryk, delikatne, słodkie i zdrowe. Peperonata nieco przypomina leczo w wegetariańskiej wersji. Świetnie smakuje z dobrym chlebem. Czas : Godzina Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Gdyby zrobić listę najprostszych przepisów świata, peperonata na pewno znalazłaby się na niej bardzo wysoko. W zasadzie jest to niemal wyłącznie danie z papryk, długo duszonych, mięciutkich i delikatnych. Peperonata(...)Gotowe. To proste danie z papryk pochodzi z południa Włoch, gdzie podawane jest jako przystawka do pieczonych mięs. Może też być samodzielnym danie, jeśli nakroić do niej dobrego, ciemnego chleba, np. takiej pysznej focacci zrobionej z ciasta bez zagniatania . Przepis na peperonatę pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 3 ząbki czosnku 1 żółta cebula
Niedzielny kucharzCzy jest ktoś, kto nie lubi rafaello? Dobra, nawet jak ktoś się przyzna, to i tak nie uwierzę. Rafaello jest pyszne. Każdy je lubi, niczym Shrek
Marder&Marder Manufacturegłowy cebuli. Nazywane są zwykle szczypiorem. W odróżnieniu od szczypiorku, cybuchy są grube, mięsiste i mają bardzo intensywny smak. Walory te sprawiły, że w Przysiekach koło Jasła do chleba często podawało się niegdyś ser z cybuchami, czyli twaróg ze śmietaną i grubym szczypiorem. Posiłek prosty i skromny, a jednak treściwy i smaczny. Jest taki moment w filmie Konopielka, kiedy dziadek(...)jedno z wielu warzyw. Używamy go do większości wytrawnych dań, ale zawsze jest tylko dodatkiem. Trudno uwierzyć, że był kiedyś rarytasem, a dzieci były szczęśliwe kiedy mogły zjeść kromkę chleba ze słoniną i cebulą :) Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Przysieki (gmina Jasło) i został opublikowany w zbiorze przepisów pt. „Tradycyjne potrawy gminy Skołyszyn”. Składniki: 1 kg białego
Trzeci talerzNigdy właściwie nie byłem fanem bobu. Dopiero jakoś tak na stare lata polubiłem. Sam nie wiem, może do bobu trzeba po prostu dojrzeć. Albo ja jakimś
Marder&Marder Manufactureziemniaków 250 g marchwi 125 g pietruszki 125 g selera korzeniowego 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 3 liście laurowe pieprz ziołowy sól 2 kromki żytniego chleba 2 łyżki masła Wykonanie: Kości wieprzowe przełożyć to wysokiego garnka, wlać ok. 3 l wody, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Na małym ogniu gotować przez(...)pokroić. Przełożyć do wywaru i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować na gładki krem. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pokrojony w kostkę chleb. Zupę podawać ze zrumienionymi na maśle grzankami. Artykuł Zupa cebulowa z Goraja pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupięknie pachnie kuchnią domową. Idealna, prosta i smaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część(...)Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchnioleju, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżka octu, pęczek bazylii, pęczek liści rzodkiewki (oczywiście młodych liści), 100 g uprażonych pestek słonecznika, 1 czubata łyżka cukru, oliwa grzanki : chleb na grzanki, oliwa, ser typu Parmezan, Pecorino Mięso : Rostbef posmarować miodem, oprószyć pieprzem, obłożyć ząbkami czosnku (główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy ich z łupiny) i rozdrobnionym rozmarynem. Odstawić(...)około 12 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, mięso odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło. Następnie pokroić w cienkie plastry. Mięso powinno być krwiste, lub lekko krwiste. Grzanki : Chleb pokroić w cienkie kromki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni na około 15 -20 minut, aż będą
królestwo garówPyszne faszerowane papryki. Z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Zresztą papryka to w mojej rodzinie niemal warzywo kultowe. Zresztą opowiem Wam historię. »»» CZYTAJ DALEJ »»»
Marder&Marder Manufacture