chleb - 26176 przepisów (strona:651/1746)

Udziec jagnięcy faszerowany kozim serem i jabłkami 133

Niebawem Walentynki. Dzień zakochanych. 14 lutego. Czy istnieje drugie tak bardzo skomercjalizowane święto? Na myśl przychodzi nam tylko Boże Narodzenie, które już dawno zatraciło swój religijny

Marder&Marder Manufacture
Konserwa turystyczna 167

Konserwa. Dzięki Andy’emu Warhalowi i jego serii obrazów 32 zup Campbell stała się ikoną popkultury konsumpcyjnej i z koszarów wojskowych szturmem wdarła się na salony

Marder&Marder Manufacture
TOP 10 najpopularniejszych wpisów z 2018 roku oraz blogowa ANKIETA - daj mi znać, jak mogę zmienić bloga dla Ciebie! 150

klimacie jesieni <3 Znajdziecie tu przepisy na pyszne i proste do zrobienia zupy krem, do których wykorzystałam pyszne oliwy aromatyzowane. 8. 12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) Moje ulubione, sprawdzone pasty do chleba. Tyle pysznych przepisów zebranych w jednym wpisie - lubimy to, prawda? :) Wpis ten robi furorę ilekroć opublikuję go na Facebooku, zyskując niebotyczną ilość udostępnień

Chilli Czosnek i Oliwa
PROJEKT ŚNIADANIE: Çilbir, czyli jajka po turecku 181

jogurtu naturalnego (greckiego) w temperaturze pokojowej 1/2 ząbka czosnku sól do smaku 1/2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka płatków chili 2 jajka 1/2 łyżki świeżego koperku świeży chleb/ grzanki do podania Sposób przyrządzenia: 1. W miseczce umieść jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku (całość można delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej(...)koszulkach. 6. Do miski wyłóż czosnkowy jogurt, ułóż na nim jajka w koszulce i polej gorącym masłem chili. 7. Posyp całość siekanym koperkiem i podawaj z grzankami lub świeżym chlebem. Smacznego! Cilbir - Turkish eggs for 1 serving Ingredients: 150g of natural (Greek) yogurt at room temperature 1/2 clove of garlic salt to taste 1/2 tablespoon of butter 1 tablespoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek bananowy z mrożonymi malinami z cytrynową polewą 135

Pewnie się powtarzam, ale to najlepsze, najszybsze ciasto na każdą okazję. Chleb bananowy, bo o nim mowa to nie tylko utylizacja przejrzałych bananów, a także innych produktów, które mi zalegają. Tym razem postanowiłam pozbyć się mrożonych malin. Kolejny chleb był strzałem w dziesiątkę, pyszny, orzeźwiający dzięki kwasowości malin i polewie cytrynowej. Polecam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Awaryjna sałatka z selerem marynowanym i Smaczne Poniedziałki 185

Są takie dni a nawet tygodnie gdy weny brak, albo gdy dzieje się tyle, że nie wiadomo w co włożyć ręce a organizm odmawia posłuszeństwa racząc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale wytrawne z farszem tuńczykowo-pomidorowym 124

Całkiem proste rogale wytrawne. Fajny pomysł na imprezę. Idealne i jako zagryzka pod wódkę i jako po prostu przekąska. »»» CZYTAJ DALEJ »»»

Marder&Marder Manufacture
Flammkuchen (tarte flambee) 171

pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je. Flammekueche to typowo wiejskie danie. Tradycja jej przyrządzania pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb. Tarta ta spełniała dość specyficzną funkcję – przygotowując ją jednocześnie sprawdzano temperaturę pieca, który po rozpaleniu ognia był zbyt gorący, by przystąpić do delikatnej czynności, jaką było pieczenie chleba. Danie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka czekoladowo-kawowe z wiśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.187 184

Zapomniałam. Zapomniałam na śmierć o tych ciastkach, które robiłam jeszcze przed Świętami a tu już luty zapukał do drzwi. Są to wyjątkowo smaczne ciasteczka, które tak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tosty - sandwicze z czekoladą i orzechami włoskimi 127

Sandwicze - tosty z czekoladą i orzechami włoskimi. Czekolada z orzechami zamiast różnego typu kremów „czekoladowych” sprawdzi się w tostach idealnie :) Chleb tostowy, czekolada – najlepiej deserowa, 1,5 – 2 kostki na 2 kromki, orzechy włoskie – 4 połówki na 2 kromki, masło, sól, Czekoladę i orzechy zetrzeć lub zmiksować. Kromki chleba tostowego posmarować po jednej stronie masłem. Posypać jedną kromkę

królestwo garów
Krem z szynki 142

śmietanę”. Następnie dodać szynkę i dalej ucierać, dodając chrzan do smaku. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać z masą z szynki. Doprawić do smaku solą i ewentualnie chrzanem. Podawać do chleba, jako nadzienie do kruchych wytrawnych babeczek lub z krakersami. Podawać do chleba, jako nadzienie do kruchych wytrawnych babeczek lub z krakersami.   zastawa

królestwo garów
Wytrawne babeczki z szyną chrzanową i warzywami 167

jesz cieplutkie babeczki. Mało tego ta propozycja, może być też drugim śniadaniem do pracy czy nawet podwieczorkiem.  Jednym słowem smacznego! Składniki na 6 szt babeczek: 6 kromek tostowego chleba 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki ciecierzycy konserwowej lub gotowanej 2 plastry szynki (ok 1 cm grubości) z chrzanem od Duda 3 kiszone ogórki keczup  3 jajka Przygotowanie: Z każdej(...)kromki chleba tostowego wycinamy kółka, ja do tej czynności używam ringu.  Następnie kółka wałkujemy cienko. Wkładamy do formy na mufinki formując takie koszyczki,  najlepiej użyć metalowej formy takiej jak na zdjęciu, ale myślę, że w silikonowych foremkach również wyjdą pyszne. Paprykę, i szynkę kroimy w kostkę, ogórka kiszonego w plasterki. Do chlebowych koszyczków wlewamy ketchup, następnie wsypujemy szynkę

Życie zaczyna się w kuchni
Bałkańska kanapka ze śledziem i szpinakiem 127

idealne . Reszta domu może spokojnie spać , a ja bezszelestnie składam sobie kanapeczkę , żeby jeszcze z godzinkę popracować w sieci Docencie kanapki .. one potrafią o Was zadbać Składniki : 2 kromki chleba żytniego , zwykły codzienny 1 filet śledzia z zalewy korzennej , matias kilka listków szpinaku cebula masło papryka konserwowa pieprz do smaku dodatkowo : wykałaczki papryczki do zabezpieczenia końców wykałaczek Chleb smarujemy masłem

Ogrodnik w podróży
Zakwas ze skórek chlebowych 169

Dzisiaj powiem w jaki sposób przygotować zakwas do chleba tak jak robiły nasze babcie ☺ . Chleb upieczony na takim zakwasie jest bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 145

tylko wsiowy drób. Jednak odkryłam coś innego. Mimo że ciasta z masami i torty wielopiętrowe nie są mi pisane, lubię i umiem piec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek. Przy okazji słodkich wypieków zamęczam znanych

ladykitchen