chleb - 26176 przepisów (strona:651/1746)

Tort kanapkowy 194

wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana(...)jajka 6 sztuk * szczypiorek * koperek * ser żółty * cytryna * pomidorki koktajlowe * sól, pieprz Tort wyszedł mi dość duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany

Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem z białych warzyw 234

pasternaka kawałek selera 150 ml kremówki 2 liście laurowe ziele angielskie - 3 ziarenka 3 ząbki czosnku rozmaryn, zielona pietruszka pieprz, sól do smaku pestki dyni olej z pestek dyni chleb na grzanki masło klarowane Przygotowanie : Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad  pokrojone warzywa. Dodać ziele angielskie i liście(...)zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zioła posiekać i posypać nimi zupę na talerzach. Można wcześniej dodać je do zupy i chwilę pogotować jeśli smak ma być intensywniejszy. Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, można przyprawić je solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, pestkami dyni (które można wcześniej uprażyć przez chwilę

Ze smakiem i z pasją
Zupa krem z batatów i marchewki z rozmarynem 227

pasternaka mały kawałek selera 3 ząbki czosnku mała gałązka rozmarynu zielona pietruszka 1 łyżka masła ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia grzanek sól, czosnek granulowany olej z pestek dyni do polania zupy ok 150 ml kremówki do podania Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze(...)dolać wody. Dodać łyżkę masła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem lub chilli. Zioła posiekać i dodać do garnka z zupą. Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, przyprawić solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, polać olejem z pestek dyni i ozdobić kleksem ubitej kremówki. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Dwór Zaścianek - magiczny wypoczynek na Podlasiu Nadbużanskim 163

Kulinarnego Mazowsze. Jest tu pysznie, swojsko i czuć, ze właściciele lubią dobrze zjeść i pysznie karmić swoich gości. Domowe wędliny, pyszne przetwory, prawdziwy biały ser, miody i rewelacyjny domowy chleb na zakwasie, dania regionalne, to tylko część wspaniałych produktów, których możecie tu spróbować.  Powiem Wam, że dawno nie jadłam takiego chleba z masłem i miodem - rewelacja! Jedno jest pewnie

Kulinarne przygody Gatity
Brownie - ciasto czekoladowe 124

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to nic nie będzie lepsze od brownie. Brownie jest dobre na wszystko. To rewelacyjne ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej

Marder&Marder Manufacture
Orkiszowy zakwas do żurku 178

gotowe. A jaki smaczny żurek z własnego zakwasu wychodzi. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 4 ½ szklanki przegotowanej wody 1 ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4-5 ząbków czosnku Skórka z kromki chleba razowego Wykonanie: Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła ( do letniej ). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku. Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja postawiłam

Smaki Ewy
Muffiny wytrawne 196

Kolejny pomysł Ani. Bo z Anią jest tak: siedzi sobie, siedzi… Telewizję ogląda. Siedzi. I nagle mówi: "Pablo, zjadłabym coś. Hmm, już wiem, muffiny wytrawne

Marder&Marder Manufacture
Domowe zapiekanki 188

Zapiekanki to życie, huehue. Poza tym zapiekanki mogą zastąpić obiad, więc czasem układając plan gotowania, uwzględniam je w menu. Zapiekanki robię w piekarniku lub jeśli robię je na kromkach chleba, a nie na bułce, to opiekam je wtedy w opiekaczu do panini, wtedy zamiast zapiekanek mam wypasione panini, czyli tost w wersji na bogato. Najcierpliwszy w swoim kawalerskim mieszkaniu, miał(...)się poniewiera. Jak będą wściekłe mrozy, będziemy nim ogrzewać, podejrzewam, że ten opiekacz to nie tylko zapiekanki spali, ale i reaktor jądrowy zastąpi. Zapiekanki to dobra okazja do recyklingu chleba, który już swoje odleżał. Nadaje się do tego każdy rodzaj ulubionego przez was pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki

ladykitchen
Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami 107

wyszło zacnie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 450 g mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g łososia wędzonego na zimno MOWI Pure mała garść kaparów 2 kromki chleba 1 gałązka koperku pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka masła (przepis na 3 porcje) Cebulę i czosnek kroimy w mniejsze kawałki, obsmażamy na maśle na złoty kolor(...)Wrzucamy do tego groszek, smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem

Kardamonovy
Czekoladowe ciasteczka z sezamkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.189 222

Kto nie lubi czekolady? czy są tu tacy?  Niestety ja ją kocham, uwielbiam i żyć bez niej nie mogę. Te ciasteczka już kiedyś były na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto herbaciane z herbatnikami czyli Słodki Czwartek odc.166 199

"Alfabet ciast" Zofii Różyckiej to książka nie tylko do czytania, nie tylko do czerpania inspiracji ale też książka do oglądania. To jedno z moich ulubionych kulinarnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z selera naciowego 163

ząbki czosnku zielona pietruszka lubczyk świeży lub suszony 100-150 ml śmietany kremówki ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz do smaku olej albo masło klarowane do podsmażenia warzyw chleb na grzanki Przygotowanie: Seler naciowy umyć, odciąć końcówki i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Seler i cebulę podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju. Włoszczyznę umyć(...)kostkę i dodać do zupy.  Podsmażony seler z cebulą dodać do garnka z zupa, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i przeciśnięty czosnek. Chleb lub bułkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Podawać z zupą. Zupę można ugotować także na kości lub mięsie :) Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Sałatka z łososiem, grzankami i orzeźwiającymi owocami 120

drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 360g świeżego łososia 130g rukoli 2 pomarańcze 1 granat 15 kulek winogrona ciemnego 2 kromki chleba razowego 25g płatków migdałowych Dressing: sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej sól pieprz Wykonanie: 1. Łososia, umyć(...)minut. 2. Rukolę umyć i osuszyć. 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki. 4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 6. Dressing: Sok z limonki i pomarańcza dokładnie wymieszać z miodem, olejem i musztardą francuską. Następnie doprawić

Szalona Kuchnia Eweliny
WEGAŃSKA PASTA DO CHLEBA (POMIDOROWO - SŁONECZNIKOWA) 150

Pasta do chleba pt: "NIC PROSTSZEGO"!!! Na specjalną prośbę tych, którzy tej pasty spróbowali umieszczam przepis. 😋 Podobny już był na moim blogu ( KLIK ) i cieszył się dużym zainteresowaniem. Tutaj jego uproszczona wersja. Mój ostatni gość bardzo zachwycał się jej smakiem, nam domownikom też bardzo smakuje, dlatego bardzo często ją przyrządzam oraz się z Wami dzielę. Polecam!  Składniki(...)łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Wszystkie składniki blendujemy na pastę o ulubionej konsystencji. Gdy blendera nie posiadamy, składniki po prostu ze sobą mieszamy. Pastę podajemy na kromce chleba. Smacznego! * Ziarna słonecznika moczyłam kilka godzin (moczę wszelkie nasiona i kasze), a następnie wysuszyłam w dehydratorze. Możecie ominąć ten proces i użyć ziaren bez żadnej obróbki lub moczonych niesuszonych albo

Jeść, by żyć w zdrowiu