Zdarzyło wam się zostać na weekend bez chleba, a jedyne dostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich
Dieta bez mlekaróżu lub przynajmniej konkretną sztukę mięsa, marynowaną przez tydzień w żubrówce. Sama bym chciała ;) Niestety, wracam z daniem prostym, takim do którego sama mam ochotę usiąść z pajdą chleba i wybrać nią ciepły sos prosto z patelni. Oto sos kurkowy. Najprostszy. Doprawiony tylko solą i pieprzem, ponieważ smak kurek niczego więcej nie potrzebuje. 36-procentowa śmietanka dodaje słodkości(...)idealnie zagęszcza. Taki sos jest idealny do makaronu, do kasz, do różnych mięs, czy właśnie do samego chleba. Trochę kojarzy mi się z sosem śmietanowym, który robiła moja babcia do pierogów ruskich. I tak sobie myślę, że do pierogów taki sos to byłby coś! Może następnym razem ;) Bo teraz zjedliśmy go po prostu z makaronem. A jeszcze
bistro mamaMoja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie czarnuszkę? ja kocham, w pieczywie ale nie tylko. Nigella ma niesamowity smak i zapach, niby orientalny ale jednak swojski. Jak się okazało idealnie komponuje się
Dzieje kuchennej Wiewióryziemniaki cebula 2 ząbki czosnku oliwa masło biały pieprz sól 2 łyżeczki miodu, np. Rzepakowy Huzar 100ml śmietanki 30% Składniki na grzanki: kilka skibek chleba odrobina oliwy z oliwek zioła prowansalskie Wykonanie: Marchewki, seler i korzenie pietruszki obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać umytą por i piramidki smaku, zalać zimną wodą. Ugotować wywar warzywny(...)pełni zalane. Gotować do miękkości. Dodać sól, biały pieprz i 2 łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego
TrufelkowoNiebawem listopad, wyjątkowo patriotyczny miesiąc. Święto zmarłych (może niekoniecznie patriotyczne święto, ale z pewnością głęboko osadzone w polskiej tradycji), Dzień Niepodległości (po którym zawsze miasta liczą
Marder&Marder Manufacturekoty mnie nie zjedzą, gotowałam, próbowałam, a pan W został alkoholikiem. Czyli jest psiamać sprawiedliwość na tym świecie Gulasz jest mega sycący, więc możecie podać go tylko z chlebem. Poza chwilą przygotowania robi się sam. Nie musicie nad nim stać, wszystko dzieje się w piekarniku, więc można śmiało powiedzieć, że ten gulasz jest idealny na niedzielę, z cyklu leniwych niedziel(...)doprawiamy, dodajemy pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę konserwową. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i wsadzamy odkryte naczynie jeszcze na 30 min. Gotowe! Co do tego pasuje? Pajda świeżego chleba , pita, kasza, kuskus, kładzione kluski, kluski śląskie i tradycyjny ogórek kiszony. Post Gulasz wołowy z warzywami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenKrem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z „Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Czytaj dalej RIBOLLITA, CZYLI WYKWINTNA WŁOSKA ZUPA Z CZERSTWYM CHLEBEM Ribollita jest prosta jak zupa z gwoździa. Zrobisz ją z kilku składników, które na pewno masz w kuchni. Niepozorna, a smakuje przepysznie. Szczególnie drugiego dnia. Czytaj dalej MASOOR DAL – ZUPA
Niedzielny kucharzZamilkłam prawie na dwa tygodnie ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie! Córcia zachorowała a poza tym nawarstwiły mi się różne sprawy. Za to przygotowałam wspaniałą
Dzieje kuchennej WiewióryCzy też macie tak, że jakaś super książka Was bardzo mocno inspiruje ale po jakimś czasie trafia na półkę i trochę o niej zapominacie a potem
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj będzie dość nietypowy przepis. Przepisy takie jak ten naprawdę rzadko goszczą na blogu. Nietypowy, bo nasz blog słynie raczej z prostoty. Na tym właściwie wyrobiliśmy
Marder&Marder Manufacturelistę składników przedstawiam poniżej. Składniki ½ cebuli ½ łyżka miodu Szczypta soli pieprz Szczypta oregano ½ łyżki oliwy z oliwek 3 jajka 400 g passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 2-3 kromki chleb pełnoziarnistego Przepis na szakszułkę Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek Dodaj passatę, sól, pieprz i miód, który złagodzi gorycz z pomidorów(...)zgęstnieje wbij trzy jajka, smaż na małym ogniu pod przykryciem. Smaż do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z chlebem i posypanym oregano . Smacznego! Artykuł Szakszuka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wpadam niespodziewanie i mam do Was pytanie: na co przepis chcielibyście w pierwszej kolejności? do wyboru sałatka z perłowego kus kusu z brokułem, kasza gryczana z
Dzieje kuchennej Wiewióry