mielone - 47549 przepisów (strona:642/3170)

Przepis na Wigilię: Pieczona makrela 135

karpia). Pieczona makrela ładnie poza tym się prezentuje i z powodzeniem może być ozdobą wigilijnego stołu. Przepis pochodzi z bloga Themediterrraneandish.com Składniki: 2 makrela 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu Pęczek pietruszki(...)łyżeczki soli 2 cytryny Olej Przygotowanie: Krok 1 Obierz i posiekaj z grubsza czosnek. Przełóż do moździerza lub miksera. Dodaj 2 łyżeczki kolendry (najlepiej w warunkach, ale może być mielona), 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki kminu (najlepiej ziarnistego), wlej 2 łyżki oleju, wsyp przesiekaną pietruszkę i utrzyj całość na pastę. Krok 2 Osusz makrele ręcznikiem lub ściereczką. Ostrym nożem

Niedzielny kucharz
Kruche ciasteczka anyżowe 131

Lubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami(...)dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki mielonego anyżu skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii 1 duże jajko Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło

Smaki Na Talerzu
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 111

suchego maku zmielonego 250 ml wody lub mleka 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 4 jajka 30 g masła klarowanego 2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego 60 g mielonych orzechów włoskich 500 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy 10 suszonych fig 15 suszonych daktyli Składniki na spód umieścić(...)części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Mielony suchy mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do przestudzenia. Masło klarowane rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na jasną, puszystą pianę. Dodać

Fitkot
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 133

sezam do posypania pierożków Na farsz: 250 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 3-4 kulki ziela angielskiego pół puszki farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto. Rada: ja je robię w dwóch turach, łatwiej się wyrabia. Składniki wystarczy podzielić na dwie części: 500 g mąki, 1 niepełna szklanka(...)wody, wyciągamy ziela angielskie i odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Do kapusty dodajemy nasz grzybowy farsz i całość mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem (większa ilość) i solą. Próbujemy. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Z ciasta wycinamy kółka

Słodkie okruszki
Opiekacz Dezal-Recenzja urządzenia wielofunkcyjnego 168

ulubionej sałatce . Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem Składniki: 6 małych podłużnych bułeczek pszennych ½ kg świeżych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 10 dag żółtego sera np. cheddar lub gouda Sposób przygotowania: Oczyszczone pieczarki pokroić na cieniutkie(...)plasterki, obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić   pieczarki z cebulą i dusić aż woda i masło odparuje, doprawić dobrze do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone pieczarki wymieszać ze startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Z bułeczek odciąć z jednego węższego brzegu „dupkę” ostrym nożem z ząbkami wydrążyć

Wanilia i Kardamon
Surówka z kiszonej kapusty 103

lodówce.     Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty 103

lodówce.     Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych

Kulinarne S.O.S.
Salceson golonkowy 142

ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 5-7 ziarenek pieprzu 4 szt ziela angielskiego, przyprawy do salcesonu 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu grubo mielonego, 1 łyżeczka kminku mielonego 2-3 łyżeczki majeranku sól do smaku osłonka białkowa 0 przygotowanie Warzywa obrać, umyć. Mięsa umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać warzywa

Stare Gary
Kotlety mielone ze szpinakiem 69

względu na właściwości zdrowotne szpinaku warto po niego sięgać jak najczęściej. Ja dzisiaj zrobiłam zamiast tradycyjnych mielonych kotleciki z dodatkiem szpinaku.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 mała cebula 300g szpinaku 50g sera feta 1 jajko 1 kajzerka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju+ olej do smażenia 2 ząbki czosnku bułka tarta

Danka Pichci
Zrazy z mięsa mielonego 107

Dzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku.  To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły(...)się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam. Roladki wreszcie doczekały się opublikowania, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia

Danka Pichci
Domowe amerykańskie burgery 86

wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Taka wersja o wiele bardziej mi smakuje, a także moim domownikom. Kanapka taka jest bardzo sycąca i smaczna! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 1/2 kajzerki 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, ostra papryka w proszku mleko do namoczenia kajzerki olej do smażenia kilka liści sałaty(...)obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Białą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Kajzerkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 4 części i uformować płaskie, okrągłe klopsy o średnicy nieco większej niż przekrojona bułka

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania