łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 3,5 szklanki (mielonego) maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki(...)pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję w kostkę, orzechy siekam. Do masy makowej dodaję płatki migdałów
Słodki sentymentherbaty Earl Grey szczypta mielonego imbiru, kurkumy 2 szczypty cynamonu 3 goździki łyżeczka miodu Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać
Smaczna Stronakokilki): 250 g wątróbek drobiowych 1 średnia cebula 40ml brandy mała bułeczka maślana 100ml mleka 1 duże jajko sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1.3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 100g masła i dodatkowo 1 łyżka liście laurowe do ozdobienia – opcjonalnie Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości półplasterki. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z włókien(...)zapalarką. Dopiekamy wątróbkę do chwili gdy ogień nie zgaśnie a alkohol nie wyparuje. Ściągamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wątróbkę z cebulą przekładamy do maszynki do mielenia i mielimy na małych oczkach. To samo robimy z bułką z mlekiem. Masę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zielem. Dodajemy do pasztetu żółtko i mieszamy
Smaczna StronaWarzywa bardzo dobrze czują się w obecności innych warzyw. Ja uwielbiam pieczone. Najbardziej korzeniowe doprawione solidną porcją garam masala i mielonej kolendry. Do tego sos jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym(...)jednak na ostatnie 3-4 minuty włączam funkcję grilla. Pysznie jest z sosem mojo verde. Ja robię go miksując: pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonego kuminu 2-3 łyżki soku z cytryny 50 ml oleju rzepakowego W oryginale występuje kolendra, której smaku jednak mocno nie lubię, więc zamieniam ją na natkę pietruszki lub rukolę. Można dodać
Kucharzycagrubości ok. 1 cm. Można posolić i pozostawić, aby puścił sok, a następnie osuszyć i dopiero grillować. Ja tego nie robię. Od razu smaruję go oliwą i posypuję mieloną kolendrą. Grilluję w piekarniku, ale patelnia, nie tylko grillowa – również się sprawdzi. Rumienimy obie strony(...)bakłażana. W tym czasie mieszamy puree z dyni i twaróg. Najlepsza proporcja to 50/50. Na jedną część dyni dajemy jedną część twarogu. Doprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, mieloną kolendrą i garam masala. Dodajemy niewielką ilość oleju lnianego lub z pestek dyni, jeśli chcemy podkręcić dyniowy smak. Pastę podajemy na grillowanym bakłażanie
Kucharzycamielonych migdałów ● 60 g cukru pudru ● 1 żołtko jajka ● 120 g zimnego masła ● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy* ● sól Przygotowanie : Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Wyrabiaj ciasto koniuszkami palców do uzyskania konsystencji piasku. Domieszaj żółtko i wodę z kwiatu pomarańczy. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne(...)można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/ czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli lubicie Suchy mielony mak zalej około 700 ml gorącej wody i odstaw na minimum pół godziny. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Dopadłam olej z orzechów włośkich w Lidlu
greenscarfSkładniki: brukiew 2 sztuki mniejsze, ziemniaki 8 sztuk większe, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, mąka pszenna(...)łyżki, tarta bułka 2 łyżki, smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba śledzie matiasy 4 sztuki, duże, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, ocet 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 330 gram W robocie (babcia tarła na tarce) zetrzeć na tarczy do ziemniaków jako pierwsze: brukiew, cebule, czosnek. Do drugiej miski zetrzeć ziemniaki, wsypać
W Mojej Kuchni Lubiępodstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam Wam moje paszteciki grzybowe. Składniki: Na farsz: około 100-110 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby 2 mniejsze cebule lub 1,5 dużej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 2 łyżki masła Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka(...)odcedzamy (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy lub sosu), studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy nasze pokrojone grzyby, całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Patelnię odstawiamy na bok do przestudzenia farszu. Przygotowujemy ciasto i całe danie (paszteciki): Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy odstawiamy
Słodkie okruszkitradycyjne śledzie w oleju? Składniki: 0,5 kg śledzi a la matjas olej rzepakowy 4-5 ziela angielskie 2 mniejsze cebule kila ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe świeżo mielony czarny pieprz szczypta majeranku (opcjonalnie) Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny. Cebulę kroimy(...)kosteczkę lub piórka, solimy i odkładamy na około 15 minut. Po tym czasie odciskamy ją ręką i płuczemy z soli. Cebulę można też przelać wrzątkiem. Śledzie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kroimy na pół lub zostawiamy w całości. Rada: Śledzie można też od razu zwinąć w roladki (tak jak u mnie), jest to zabieg czysto dekoracyjny (wolę tak podane śledzie
Słodkie okruszkikapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) świeżo mielony pieprz i sól do smaku opcjonalnie majeranek do smaku (około 0,5 łyżeczki) olej do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 – u mnie mąka TOTA(...)liście laurowe. Gotujemy do miękkości pod przykryciem. Odcedzamy, wyjmując liście i ziele angielskie. Na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy nasze grzyby i kapustę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Smażymy tak kilka minut na małej mocy palnika. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto na uszka Do miski przesiewamy mąkę
Słodkie okruszkiBardzo lubię krucho drożdżowe ciasto i nie mogło go zabraknąć na święta. Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :) Składniki na jedną roladę Ciasto: 200 g mąki(...)drożdży 1 jajko kl M 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18 % lub ewentualnie gęstego jogurtu greckiego 40 g masła 50 g cukru Masa makowa: 150 g maku mielonego 150 ml wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Dodatkowo: lukier do polania owoce/skórki kandyzowane Masa makowa 1.W garnku
Gotowanie...to proste !Mój Ulubiony z OSM Wieluń albo Piątnica 100 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ale można więcej, jeśli ma być mocno cynamonowy opcjonalnie szczypta kardamonu opcjonalnie: rodzynki lub smażona skórka pomarańczowa Bardzo dobry ekstrakt z wanilii można kupić m.in. w sklepie(...)godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki. Polewa czekoladowo - cynamonowa - przepis 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej, 80 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub do smaku Do garnuszka z grubym dnem wlewam śmietanę, dodaję drobno posiekaną czekoladę i podgrzewam do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Polewa czekoladowo cynamonowa - przepis drugi 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacebuli lub 1 mała 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 0,5 szklanki bulionu warzywnego około 6-7 łyżek wody z moczenia grzybów 1-2 łyżki śmietanki świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Grzyby należy wcześniej zalać wodą do ich wysokości i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (ja miałam grzyby(...)pokroić na mniejsze kawałki) i chwilę smażymy. Dolewamy bulion warzywny i wodę z moczenia grzybów (można też dolać czystej wody). Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, całość doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą. Smażymy tak około 30 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby dolewając wody (zwykłej lub z moczenia grzybów) lub bulionu. Na koniec można całość lekko zabielić
Słodkie okruszkiSkładniki: udka kurczaka 6 sztuk większe, olej rzepakowy 100 gram, cebula 7 sztuk, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki(...)kucharek 1 łyżka, papryka słodka 3 łyżki, woda 2 szklanki Udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do brytfanki posmarowanej olejem pokrojone cebule, ułożyć udka. Udka posypać tymiankiem, pieprzem mielonym czarnym, kucharkiem, posypać obficie papryką słodką, dodać ząbki czosnku. Brytfankę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220 C, grzanie góra/dół około 40 minut, w połowie pieczenia
W Mojej Kuchni Lubię