mnie 3) - 200g suszonej żurawiny (w oryginale było 100g) - ok. 1-2 łyżki octu (nie trzeba) - 2 listki laurowe - 6 goździków - 2 ziela angielskie - olej (u mnie słonecznikowy) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) Śledzie przepłukujemy w wodzie, umieszczamy w naczyniu, wlewamy 1-2 łyżki octu i uzupełniamy wodą tak, by całe śledzie były nią zakryte. Najlepiej moczyć śledzie(...)napęcznienia. Cebule obieramy i kroimy w większą kostkę. Śledzie odsączamy z wody, kroimy na dość małe kawałki. W naczyniu umieszczamy cienką warstwę cebulki, układamy warstwę śledzi, posypujemy cebulą, świeżo mielonym pieprzem, wsypujemy część odsączonej żurawiny. Zalewamy olejem. Kolejna warstwa śledzi, cebulka, pieprz, żurawina, olej i tak aż do wyłożenia wszystkich produktów. Między warstwy układamy także 2 listki laurowe, kulki
Smaczne Zdroweoleju około 3 szklanek wody + do podlania 5 suszonych śliwek 1 mniejsze jabłko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy na minimum 2 godziny, po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez około 40 minut. Grzyby(...)należy ją przepłukać w zimnej wodzie). Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki czystej wody. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość, majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Po czym dodajemy pokrojoną kiełbasę (kroimy ją w grubszą kostkę lub półplasterki). Całość gotujemy pod przykryciem około 45-50 minut. W razie potrzeby dolewając
Słodkie okruszkitaki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób. Składniki na klopsiki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 łyżki kaszy manny * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka majeranku * sól i pieprz do smaku Składniki na sos: * 2 średniej wielkości papryki czerwone * 8-10 sztuk(...)pomidorów krojonych * 1 duża cebula * 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych * koncentrat pomidorowy * sól, pieprz, cukier Dodatkowo: * olej do smażenia * 2 łyżki masła * natka pietruszki Zrobiłam klopsiki. Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek i kaszę manną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam na 2 łyżkach
Pieprzyć z Fantazjącebula dymka ze szczypiorkiem, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), pieprz czarny świeżo mielony, 1 płaska łyżka bułki tartej, świeżo mielona suszona chili do smaku, ok. 12 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z dodatkiem soli. Pasztet, ser camembert dzielimy na mniejsze kawałki
Moniki Smakołykiszyjka i dzióbek ułatwiający nalewanie kawy do filiżanek. Taki kształt tygielka do kawy umożliwia uzyskanie dużej ilości gęstej pianki i niesamowitego, niespotykanego w przypadku innych metod parzenia, aromatu drobno mielonej tureckiej kawy. Po lewej stronie tygielek elektryczny, po prawej tradycyjny tygielek ze stali miedziowanej, pokryty w środku stopem miedzi i cynku. Najłatwiejsze do utrzymania w czystością są tygielki wykonane(...)Kawa po turecku w tygielku elektrycznym składniki na 3 filiżanki 3 pełne po brzegi filiżanki niechlorowanej bardzo zimnej wody - z butelki lub z dzbanka filtrującego 3 czubate łyżeczki drobno mielonej tureckiej kawy np. Mehmet Efendi ewentualnie przyprawy - kardamon lub cynamon albo goździki, ale to wpływy arabskie cukier, w takiej ilości jak lubicie także wsypujecie do tygielka Do kawy
Cztery FajerySkładniki: Ser mielony z wiaderka lub trzykrotnie mielony 1 kg Jajka 5 Budyń śmietankowy 2 Mleko skondensowane słodzone puszka 530 g Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać budynie, mleko skondensowane oraz ser. Wszystko krótko zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na koniec do masy serowej dodać ubite białka i wszystko razem wymieszać łyżką. ( Delikatnie
Kulinarne przygodyMATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 20-21 g/kg -czosnek suszony rozdrabniany w moździerzu 1 g /kg -pieprz czarny grubo mielony 3 g/kg -cukier 1 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -jelita wieprzowe 30-32 , 32-34 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso tniemy w kawałki 3-4 cm i każdy rodzaj peklujemy w osobnym pojemniku. Czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.rodzynek, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej lub innych bakalii Składniki masy serowej 4 jajka rozm. M 1 szklanka cukru 3/4 kostki (ok. 150 g) miękkiego masła 1 kg białego sera, mielonego (może być z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek) Polewa 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% Jak przygotować? Zimne masło kroję w kostkę, dodaję do mąki(...)ciasto się zarumieni. Wyjmuję z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Mak przelewam wrzątkiem, wrzucam do garnka i zagotowuję. Gotuję 2-3 minuty, odsączam i studzę. Mielę mak z dodatkiem cukru w maszynce (może być ta do mielenia mięsa). Masło roztapiam, rodzynki zalewam wrzątkiem, orzechy włoskie drobno siekam. Dodaję jajka, roztopione masło i bakalie. Mieszam razem i wykładam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 50 dag, jajka 2 sztuki "L", ryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna(...)garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, [ostawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gołąbki z mielonym mięsem łopatki wieprzowej wymieszane z suchym ryżem i gotowane w szybkowarze, nadzienie jest smaczne i ryż miękki.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 0,5 l dobrego jakościowo piwa ( najlepiej ciemnego ) około 4 - 5 cm świeżego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm ) 2 łyżki cukru trzcinowego, brązowego lub miodu naturalnego(...)Sposób wykonania : P iwo wlej powoli do rondelka, aby się zbytnio nie pieniło. Dodaj gałkę muszkatołową , połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu ( możesz też dać 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego ), obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir oraz cukier lub miód, całość wymieszaj. Rondel postaw na małym ogniu, podgrzewaj, aż piwo dobrze się zagrzeje, ale nie może się zagotować
Przepisy i porady kulinarnepuszka pomidorów z puszki bez skórki lub świeże pomidory 4-5 jajek 3 kabanosy – kruche lub wieprzowo cielęce Majerczyk masło do podsmażenia (około 0,5 łyżki) świeżo mielony pieprz i sól do smaku szczypta czosnku granulowanego lub 1 świeży ząbek posiekany zielony szczypiorek opcjonalnie pół małej cebuli Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Kabanosy kroimy i chwilę podsmażamy(...)granulowanego do smaku). Następnie dodajemy pomidory z puszki, lekko je rozgniatamy widelcem. Rada: Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je wcześniej smażyć i obrać ze skórki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem (o ile wcześniej nie użyliśmy świeżego, patrz uwagi powyżej) i solą. Dusimy składniki około 4-5 minut. Po tym czasie łyżka robimy w pomidorach wgłębienia
Słodkie okruszkikawałek słodkiego ciasta lub innego deseru z okazji urodzin Wygrywa aż 5 osób! Nagroda za 1 miejsce: książka „W kuchni mamy i córki” + Bio maca korzeń mielony 100 g + słodki upominek Nagroda za 2 miejsce: książka „BowlLove” + słodki upominek Nagroda za 3 miejsce: książka „Przepisy na szczęście Qmam kasze” + słodki upominek Nagroda(...)osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi . Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu. Nagrody: Nagroda za 1 miejsce: książka „W kuchni mamy i córki” + Bio maca korzeń mielony 100 g + słodki upominek Nagroda za 2 miejsce: książka „BowlLove” + słodki upominek Nagroda za 3 miejsce: książka „Przepisy na szczęście Qmam kasze” + słodki upominek Nagroda
Słodkie okruszkiwody łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka musztardy dijon 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 0/5 łyżeczki mielonego kminku 0/5 łyżeczki majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki pieprzu mielonego dodatkowo: białko do posmarowania rogalików Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym
Mienta blogoliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz sos: 2 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki octu balsamicznego odrobina ksylitolu lub cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Można ją też ugrillować i pokroić w paski :) Przygotowujemy sos musztardowy - ucieramy oliwę
Moje Kuchenne Rewelacje