niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * opakowanie papieru ryżowego * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie(...)wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać jeśli ktoś lubi ostrym. Smacznego! Lidka Artykuł Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPrzyjmijmy, że jeśli o tym piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik. Dość gadania, teraz robimy pulpety. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko(...)cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem. Z wyrobionej już masy formowałam kulki
Pieprzyć z Fantazjąjuż robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki(...)Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat
Pieprzyć z Fantazjąrwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki…. Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki(...)pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml * sól * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku. Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoto
Pieprzyć z FantazjąSyte, smaczne i bardzo aromatyczne danie. Robię je z mięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam(...)zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka Artykuł Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty(...)pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam
Pieprzyć z Fantazjąwiększości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też. Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 – 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)ziołowy * natka pietruszki * 2 łyżki masła * mąka Na sos z kurek: * 500 g kurek * 200 ml śmietanki 30 % * 2 łyżki masła * 1/2 cebuli * sól * natka pietruszki Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła. Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa. Przyprawiłam
Pieprzyć z Fantazjąodmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają Składniki: Na farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 papryka * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól, papryka słodka i ostra Na ciasto(...)łyżeczka cukru * 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: * oregano suszone * 1 jajko * 4 łyżki mleka Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia
Pieprzyć z Fantazjąinna, bo skórka jest tylko lekko chrupiąca, ale za to środek cudownie miękki i wilgotny. Te bagietki mają inny niż tradycyjne kolor i pachną inaczej. Do ich przygotowania wykorzystałam mieloną wędzoną paprykę. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z przepisu na pizzę, który poznałam podczas jednych z warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool . Skoro pizza wychodzi tak cudownie, to dlaczego(...)łyżeczki drobnej soli 1 łyżeczka cukru 400 ml wody 2 łyżki oliwy lub oleju 4 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 10 g mielonej słodkiej wędzonej papryki Jak zrobić ciasto na bagietki - krok po kroku Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, suche drożdże i wędzoną paprykę - wszystko razem wymieszać. Do suchych składników wlać wodę o temperaturze pokojowej
Codzienna kuchnia niecodziennazimne gdy wystygną. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na nadzienie: pół główki średniej kapusty białej 2 średnie cebule masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kminek mielony według uznania przyprawa do dań z kapusty według uznania Na bułki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto
Izabelawkuchnitostowego ● 12 ugotowanych krewetek tygrysich ● 2 klementynki ● 1 cytryna bio ● 2 ząbki czosnku ● 8 listków sałaty ● 1 łyżka czerwonego pieprzu ● 2 łyżki majonezu ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● ½ łyżki mielonej(...)kolendry ● sól, pieprz Dodatkowo: wykrawacze w kszatłcie gwiazdek Przygotowanie : W miseczce wymieszaj trzepaczką sok z jednej klementynki i sok z połówki cytryny, czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz i mieloną kolendrę. Odstaw. Krewetki obierz z pancerzyków, przekrój wzdłuż na pół i przełóż do głębokiego naczynia, polej marynatą, wymieszaj i odstaw do schłodzenia na 15 minut. Chleb opiecz w tosterze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 3,5 szklanki (mielonego) maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki(...)pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję w kostkę, orzechy siekam. Do masy makowej dodaję płatki migdałów
Słodki sentymentherbaty Earl Grey szczypta mielonego imbiru, kurkumy 2 szczypty cynamonu 3 goździki łyżeczka miodu Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać
Smaczna Stronakokilki): 250 g wątróbek drobiowych 1 średnia cebula 40ml brandy mała bułeczka maślana 100ml mleka 1 duże jajko sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1.3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 100g masła i dodatkowo 1 łyżka liście laurowe do ozdobienia – opcjonalnie Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości półplasterki. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z włókien(...)zapalarką. Dopiekamy wątróbkę do chwili gdy ogień nie zgaśnie a alkohol nie wyparuje. Ściągamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wątróbkę z cebulą przekładamy do maszynki do mielenia i mielimy na małych oczkach. To samo robimy z bułką z mlekiem. Masę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zielem. Dodajemy do pasztetu żółtko i mieszamy
Smaczna StronaWarzywa bardzo dobrze czują się w obecności innych warzyw. Ja uwielbiam pieczone. Najbardziej korzeniowe doprawione solidną porcją garam masala i mielonej kolendry. Do tego sos jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym(...)jednak na ostatnie 3-4 minuty włączam funkcję grilla. Pysznie jest z sosem mojo verde. Ja robię go miksując: pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonego kuminu 2-3 łyżki soku z cytryny 50 ml oleju rzepakowego W oryginale występuje kolendra, której smaku jednak mocno nie lubię, więc zamieniam ją na natkę pietruszki lub rukolę. Można dodać
Kucharzyca