łyżki, wywar z ozorków 3/4 litra, chrzan 2-3 łyżki buraki obrane 1 kg, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę(...)zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski. W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki. Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce
W Mojej Kuchni Lubięchilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką. Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką 1 jabłko 1 papryczka chilli 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz mielony *** Kapustę kiszoną(...)kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę i papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem *** *** Ponownie mieszamy i odkładamy na około 30 minut aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS
Blog z Apetytemlekko ogrzanej) świeży tymianek lub macierzanka Sposób przygotowania: Grzyby szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia. Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki. Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy(...)przesmażyć grzyby przez kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz. Na patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby. Dolać śmietankę
Pyry na GazHokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze
KorniszonkiHokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze
Gotujemy i jemypęczka natki świeżej pietruszki (jeśli nie macie można zastąpić suszoną pietruszką) 0,5 łyżeczki curry szczypta ostrej czerwonej papryki lub zamiennie szczypta mielonego imbiru (dziś dodałam imbir) świeżo mielony czarny pieprz do smaku kilka kropli soku z cytryny sól do smaku około 150 ml mleczka kokosowego około 150 ml śmietanki kremówki groszek ptysiowy do podania Przygotowanie: Dynie obieramy
Słodkie okruszkiłyżki) 250 ml mleka 1 jajko 50 g świeżych drożdży 200 g masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 100 g masła 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki cukru Mąkę przesiać do większej miski. Mleko podgrzać, aby było dobrze ciepłe, nie może jednak być gorące. Masło stopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia
Codzienna kuchnia niecodziennazawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje też przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Co nam trzeba? 100g grochu połówki 500g mięsa mielonego 1 jajko 100g bułki tartej przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, ostrej oraz tymianku i bazylii sos: woda (100ml) koncentratem pomidorowym (200ml) plus 2 czubate łyżki śmietany(...)Następnie wrzucić do garnka, dolewając trzy razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny. Groch miksujemy na gładko np. blenderem i dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy dodając jajko, bułkę i przyprawy. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i obsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony. Sos: wszystkie składniki ze sobą porządnie mieszamy (ja używam słoika
Latosiowydomcukini Wygląda jak zupa chińska, pachnie jak zupa chińska, tyle tylko, że jest bardzo zdrowa. Cukinia w roli chińskiego makaronu sprawdza się doskonale. Zobacz przepis Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Zobacz przepis Zupa pomidorowo-paprykowa(...)przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka. Zobacz przepis Szpinakowa z pieczonymi warzywami Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Zobacz przepis Super prosta iracka zupa z soczewicy Pachnąca, zdrowa i niezwykle pożywna zupa z soczewicy do zrobienia w pół godziny! Najpiękniejsze jest w niej
Niedzielny kucharzmarchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 płaskie łyżeczki curry, ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki czerwonej, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki kaszy kuskus, pęczek świeżego koperku. Przygotowanie: Rada: czas duszenia (jednak) zależy
Moniki Smakołykiłyżki, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, kapusta biała 1 główka mniejsza, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, sól 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano. Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu(...)misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki. Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać mielony pieprz, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - pyszna, lekka kapusta z marchewką i mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia
W Mojej Kuchni Lubięmasło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania ziemniaki 1 kg Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde(...)odlać z wody. Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać. Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą
W Mojej Kuchni Lubięjogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki ketchupu Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej 2 łyżki drobno posiekanego koperku Przygotowanie; Ziemniaki obieram . I gotuję w osolonej wodzie ok 15 minut. Odcedzamy. Kroję w plastry ok 3-4 mm Przekładam do naczynia żaroodpornego. Boczek
Gotowanie PatkiSkładniki: 1 średnia główka kapusty 500 g świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek) 250 g kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Z kapusty wykroić głąb - ostrym nożem nacinając jak najbardziej u nasady. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści(...)czasie przygotować sos pomidorowy. Sos z pomidorów do gołąbków - jak zrobić Składniki: ok. 500 g pomidorów 1 średnia marchewka 1 nieduża cebula 1 większy ząbek czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 5-7 ziaren ziela angielskiego ok. 250 ml wody Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Marchew
Codzienna kuchnia niecodzienna