znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki
moj przepis napokrojonego ananasa (u mnie 150 g jabłka (1 jabłko) starte na tarce o dużych oczkach) 150 g ksylitolu (następnym razem dodam mniej) 150 ml mleka roślinnego 2 łyżki mielonego(...)siemienia lnianego 100 g mąki gryczanej (u mnie 150 g) 100 g mąki kukurydzianej (u mnie 50 g) 50 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 50 g wiórków kokosowych (u mnie brak) 75 g posiekanych orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno skorka starta z 1 pomarańczy (u mnie brak) 1 łyżeczka sody
moj przepis nadaktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 35 g wrzątku zblendowane z 35 g daktyli) 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki kakao 80 g bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli Formę (spód i boki) wysmarować olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić(...)łyżki kakao 125-150 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 65 g wrzątku zblendowane z 65 g daktyli) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę
moj przepis namakaronu (tagliatelle, świderki lub inny) 1 cebula 150-170 g kiełbasy 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych ok. 400 ml soku pomidorowego papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cukinie(...)nieugotowany makaron. Na makaron wykładamy piórka cebuli oraz pokrojoną kiełbasą. Następnie wykładamy cukinię oraz paprykę. Na końcu dodajemy krojone pomidory z puszki. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch możemy posypać ziołami prowansalskimi. Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową (ja naczynie włożyłam do rękawa
Kuchnia MagdaLenymakaronu (tagliatelle, świderki lub inny) 1 cebula 150-170 g kiełbasy 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych ok. 400 ml soku pomidorowego papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cukinie(...)nieugotowany makaron. Na makaron wykładamy piórka cebuli oraz pokrojoną kiełbasą. Następnie wykładamy cukinię oraz paprykę. Na końcu dodajemy krojone pomidory z puszki. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch możemy posypać ziołami prowansalskimi. Naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową (ja naczynie włożyłam do rękawa
Kuchnia MagdaLenySiekańce - kuchnia podkarpacka We wsi Kniażyce pod Fredropolem (powiat przemyski) przygotowuje się bardzo prostą, ale wyjątkowo smaczną potrawę o nazwie siekańce. Są to kotlety przygotowane pół na pół z mielonego mięsa i białej kapusty, które zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak(...)siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanej przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. Siekańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty białej 1 kg mielonego mięsa (dowolny rodzaj – wieprzowe, wołowe, albo nawet drobiowe) 200 g kaszy manny 4-5 cebul 5 jajek sól, pieprz mąka pszenna tłuszcz do smażenia słoiczek przecieru pomidorowego Kapustę szatkujemy
Trzeci talerzprzygotowania potrzebujemy: SPÓD Mąka migdałowa- 60g Cynamon mielony- 1g Erytrytol- 35g Masło(...)WYPEŁNIENIE Ser śmietankowy- 165g Erytrytol – 50g Śmietana 18%- 30g Aromat waniliowy- 4g Jajko- 60g LUKIER Masło- 12g Extrakt waniliowy- 2g Erytrytol sproszkowany- 20g Śmietana 18%- 20g POSYPKA Cynamon mielony- 4g Erytrytol- 15g Mąkę, stopione masło, cynamon i słodzik mieszamy ze sobą. Nakładamy po równej porcji do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki. Dokładnie dociskamy i pieczemy
serzmiesemCebula- 80g Masło- 20g Sos pomidorowy- 400g Mleczko kokosowe- 400g Jogurt grecki- 85g Garam masala- 1 łyżka Kolendra zmielona- 1 łyżeczka Kminek mielony- 1 / 2 łyżeczki Imbir mielony- 1 / 4 łyżeczki Sól- 1 / 2 łyżeczki Pieprz cayenne- 1 / 4 łyżeczki Kurczaka kroimy w kostkę 1×1 cm, cebulę drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Sos, mleko
serzmiesemsztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać włoszczyznę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe(...)flaków i zagotować. Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać. Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy flaki tradycyjne, ale flaczki drobiowe są również bardzo smaczne i idealnie smakują zamiast tradycyjnych flaków........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękilku produktów tutaj 😍 Składniki (5 szt): Kruche kubeczki -75g mąki gryczanej -75g mąki owsianej (mielonych pł. owsianych) -90g masła orzechowego -1 łyżka mielonego lnu -7 łyżek syropu ryżowego -1,5 łyżki oleju kokosowego -20g wody (bardzo ciepłej) Krem laskowy -250g twarogu -5 łyżek oleju do deserów tłoczonego na zimno
Candy Pandasmleka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka czosnku granulowanego Skworcu 1 łyżka papryki mielonej słodkiej Skworcu 1 łyżka soli czosnkowej Skworcu 1 łyżeczka pieprzu mielonego Skworcu Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Przyprawy łączymy ze sobą. Każdy kotlet posupujemy mieszkanką przypraw. Na jednym talerzu wysypuję bułkę. Na dugim dodaję mleko
Gotowanie Patkiziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu lub wody łyżka oliwy, oleju lub masła łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu sól gęsta śmietana 18% do podania Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez
Kulinarny S.O.S.ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu lub wody łyżka oliwy, oleju lub masła łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu sól gęsta śmietana 18% do podania Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez
Kulinarne S.O.S.wielkanocny stół. Na pewno będzie to ciekawe i co najważniejsze – pyszne urozmaicenie Spróbujcie. Składniki: 6 jajek 2 pełne łyżki koncentratu grzybowego Leśne Skarby 1 mała cebula czarny mielony pieprz do smaku 1-2 kawałki suszonych borowików Leśne Skarby 2 czubate łyżeczki masła Do podania i dekoracji: marynowane borowiki Leśne Skarby kiełki rzodkiewki pomidorki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo(...)talerzu. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle, pod koniec dodając koncentrat grzybowy. Chwilę smażymy, mieszając. Tak przygotowane składniki dodajemy do żółtek jaj w miseczce. Doprawiamy wszystko do smaku mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc farsz. Farsz nakładamy w połówki białek. Całość oprószamy pudrem z borowików (starte na drobnych oczkach kawałki suszonego borowika) i dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Jajka wybornie
Słodkie okruszki