odrobina do podsypania), 200g miękkiego masła, 2 łyżki słodzidła (u mnie erytrytol), 1 jajko, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego anyżu, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie składniki łącze i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm, ewentualnie podsypuję odrobiną mąki kokosowej. Wykrawam dowolne kształty. Piekę
Saganekcebula 3-4 ząbki czosnku 1 por ( tylko jasna część ) 800ml bulionu 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ) 1 łyżka papryki mielonej słodkiej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki tłuszczu ( masło/olej/oliwa – wg uznania ). Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony(...)plasterki, dodając pod koniec posiekany czosnek i pokrojone w kostkę, lub paski papryki. Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki, a na patelni smażymy pokrojone w paski, przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką piersi kurczaka. Kiedy piersi będą już podsmażone, przekładamy do nich z powrotem warzywa. Całość jeszcze chwilę razem trzymamy na patelni, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele, liście i dusimy
NiePieprz.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g ziemniaków 200 g cienkiej kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej cebula średniej wielkości przyprawy: szczypta soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, łyżeczka ziół prowansalskich Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę (najlepiej o bokach 1-2 cm). Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki
Kulinarne S.O.S.adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g ziemniaków 200 g cienkiej kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej cebula średniej wielkości przyprawy: szczypta soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, łyżeczka ziół prowansalskich Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę (najlepiej o bokach 1-2 cm). Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki
Kulinarny S.O.S.łyżki mieszanki ulubionych przypraw do drobiu 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól,pieprz i inne przyprawy według uznania – jedno jajko
naRuszcienajlepszy będzie kawałek mięsa z widocznymi przerostami tłuszczu dzięki temu mięso nie będzie suche po usmażeniu Plastry schabu każdy 2 cm. gruby kopiasta łyżka masła + łyżka oleju sól grubo mielony pieprz Masło czosnkowe 100 gramów masła 2 średnie ząbki czosnku szczypta soli kopiasta łyżka posiekanej zielonej pietruszki Masło czosnkowe Bardzo miękkie masło mieszamy z zieloną pietruszką, solą i przeciśniętym(...)folią spożywczą. Steki ze schabu Plastry schabu nacinamy z jednej strony nożem w "kratkę". Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła z łyżką oleju włożyć mięso przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem, smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę można przykryć pokrywka. Aby się upewnić czy steki są dosmażone nacinamy lekko nożem jeżeli płyn
Andzia Pichcikubańsku: 200g suchej czarnej fasoli lub 2 puszki gotowanej 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 mala cebula sól pieprz 0,5 łyżeczki kuminu mielonego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki oregano 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki octu winnego 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego 5 łyżek oliwy Jak zrobić czarna fasola po kubańsku: Zaczynamy
Dorota Smakujegrilla. Palce lizać! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma Dodatkowo: foliowy worek do pieczenia *** Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości ziemniaków) *** *** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz
Blog z ApetytemSkładniki na pulpety: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia pulpetów Składniki na sos: 1,5-2 szklanki wody (+3 łyżki do rozrobienia mąki) 2 garści pieczarek 1 duży pęczek kopru (świeży lub mrożony) 4 liście
Prosto z KotłaSkładniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 duża cebula 50g żółtego sera 6-7 szt. pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka masła Przygotowanie: 1. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach
Prosto z Kotłagorącej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chili 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na surówkę). 2. Cukinię i cebulę ścieramy
Prosto z Kotła. Nadają się zarówno na obiad jak i na kolację. Polecam również na wielkanocny stół, bo są naprawdę smaczne i bardzo ładnie wyglądają. Niewiele więcej pracy jak przy tradycyjnych mielonych, a efekt i smak dużo lepszy. 450- 500 g karczku 1 cebula 1 mała kajzerka 13 jajek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz 1 łyżka
Krylowa Kuchniakalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 200 g sera gouda szczypta pieprzu Kalafior oczyścić z liści
Krylowa Kuchniakurek 1 mała cebula 2 jajka L 1 papryczka chilli 1 mała czerwona papryka 2 łyzki oleju 1 łyżka siekanej kolendry 1 łyżka siekanego szczypiorku kmin rzymski sól świeżo mielony pieprz Kurki oczyścić i opłukać. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurki z cebulką, aż cebula nabierze koloru. Następnie paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić(...)momencie posolić i posypać kminem rzymskim, i dusić wszystko, aż większość płynu odparuje (ok. 7/8 minut). W warzywach zrobić dwa wgłębienia i wbić jajka, posypać kolendrą, szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć aż jajka się zetną. Podawać na gorąco. Smacznego
Krylowa Kuchniamarchewki 2 pietruszki 1 por 1/ 2 selera 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól Pieprz Czosnek granulowany Gałka muszkatołowa Papryka słodka w proszku Imbir mielony 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej 5 gałązek świeżego rozmarynu Ponad to: 5 foremek aluminiowych o poj 600 ml Mięso z królika podzielić na porcje, wyciąć podroby i widoczny tłuszcz(...)Następnie mięso ostudzić, a rosół przecedzić. W części rosołu namoczyć kajzerki. Mięso oddzielić od kości i razem z pietruszką i marchewką przepuścić przez drobne oczka maszynki do mielenia mięsa. Odciśniętą bułkę, smażone podroby, wycięty wcześniej z królika surowy tłuszcz i surowe podgardle również przepuścić przez maszynkę. Proces mielenia powtórzyć conajmniej 3 krotnie aby pasztet był gładki. Do zmielonego mięsa dodać
Krylowa Kuchnia