type":"NutritionInformation","calories":"280 cal"},"recipeIngredient":["2 jajka z ekologicznego chowu","300 g skyru z Pi\u0105tnicy","3 \u0142y\u017cki cukru brzozowego","50 g m\u0105ki orkiszowej","30 g mielonych migda\u0142\u00f3w","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia","50 ml oleju do sma\u017cenia","100 g wi\u015bni odpestkowanych","3 \u0142y\u017cki cukru","3 \u0142y\u017cki soku(...)frużeliny z dużymi kawałkami owoców. Składniki: PLACUSZKI ZE SKYREM 2 jajka z ekologicznego chowu 300 g skyru z Piątnicy 3 łyżki cukru brzozowego 50 g mąki orkiszowej 30 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju do smażenia FRUŻELINA Z WIŚNI 100 g wiśni odpestkowanych 3 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki
ProstePesto.plmakaronu czy ryżu. Składniki : 2 kg czerwonej papryki 1 kg zielonej 1 kg żółtej 3,5 kg pomidorów 250 g przecieru pomidorowego 1,5 kg cebuli olej słodka mielona papryka ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, a pomidor w ćwiartki
magiczna kuchnia Kasimąki pszennej + do obtoczenia pół szklanki mleka po 1 lekko czubatej łyżeczce: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, majeranku po ¼ łyżeczki: kurkumy, chilli w proszku olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na grube paski (ja kroję każda pierś pod kątem na ukos). Delikatnie solimy. W misce lekko roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy(...)mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (mogą być małe grudki). Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sporą szczyptę soli i grubo mielonego pieprzu. Mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka. Zostawiamy na co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju. Do miski wsypujemy mąkę. Nadziewamy kawałki kurczaka w cieście na widelec, obtaczamy
Poezja smakułyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka dobrej konfitury malinowej sól, pieprz do smaku. 3. Dressing orzechowy 60 g masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego 4 łyżki ciepłej wody ½ łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli chcecie wersje pikantną sól, pieprz do smaku, ale ostrożnie, bo masło orzechowe jest słone, a cayenne(...)dużej cytryny 4 łyżki ciepłej wody 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku ½ łyżeczki świeżego, tartego imbiru ½ łyżeczki mielonej kurkumy sól, pieprz do smaku. 5. Dressing bazyliowo – cytrynowy około 60 ml soku z cytryny 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki musztardy Dijon
ladykitchenpeklosoli/kg golonki (Uwaga! Bierzemy pod uwagę wagę golonek z kością) 0,6 litra wody/kg golonki Przyprawy na kg mięsa: 3 g świeżego czosnku 4 g kminku (użyłam mielonego) 2 g pieprzu mielonego czarnego Ponadto: 10% wywaru z parzenia mięsa w stosunku do wagi mięsa z kością przed parzeniem (jeśli waga golonki z kością przed peklowaniem ważyła
Kocham..lubię..gotuję..pokrojona w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 1 marchew, pokrojona w kostkę 400 g pomidorów krojonych bez skórki (1 puszka) 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich, tymianku, oregano lub bazylii (lub innych ulubionych) 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku kilka listków selera, posiekane posiekana natka(...)patelni podsmażyć na rumiano ( kawałki rumiane = smak ) pokrojoną kiełbasę, cebulę oraz czosnek - przełożyć do garnka, w którym będzie gotowane leczo z cukinią. Następnie na tą samą patelnię wsypać mieloną paprykę, podsmażyć, często mieszając. Kiedy papryka stanie się wonna, dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową i pozostałe przyprawy - zagotować i przelać do garnka z podsmażoną kiełbasą. Na patelnię wlać około
Moja Książka Kucharskaszklanki zwyk\u0142ego cukru","1 \u0142y\u017cka ekstraktu z prawdziw\u0105 wanili\u0105","1\/3 szklanki m\u0105ki pszennej","1\/3 szklanki m\u0105ki ziemniaczanej","1\/3 szklanki mielonych migda\u0142\u00f3w","2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia","3 \u0142y\u017cki ciemnego kakao z wiatrakiem","3 \u0142y\u017ceczki kawy rozpuszczalnej","1\/2 tabliczki gorzkiej czekolady","1 tabliczka mlecznej czekolady(...)jajka z chowu ekologicznego 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego 1/2 szklanki zwykłego cukru 1 łyżka ekstraktu z prawdziwą wanilią 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao z wiatrakiem 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej POLEWA CZEKOLADOWA 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 ml deserowej
ProstePesto.plcebuli 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana 1,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżka curry w proszku 1 łyżeczka soli niejodowanej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki soku z limonki 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10-procentowego Przygotowanie : Krok 1. na suchej patelni uprażyć
Moja Książka Kucharskapieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, płaska łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie 2/3 łopatki kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Pokrojone w kostkę mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Resztę mielimy w maszynce do mięsa. Mięso (rozbite i mielone) i żurawinę przekładamy do jednej miski. Dodajemy około 70 ml wody (1/4 szklanki), sól peklową oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką
e-PrzepisyKulinarneziemniaków pęczek szczypiorku 100-200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach) 125 g serka kanapkowego śmietankowego 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 mały ząbek czosnku mielona słodka papryka sól, pieprz olej Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie myjemy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie ostrym nożem(...)nacinamy ziemniaki co około 0,5 – 1 cm (jakbyśmy chcieli pokroić je na plasterki, ale nie dociskamy do końca, by nie przeciąć ziemniaka). Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Skrapiamy olejem i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do przyrumienienia się skórki (około 35-45 minut
Smaki Na Talerzumarchewka pół czerwonej papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 20 dag makaronu spaghetti oliwa z oliwek do smażenia bazylia suszona według uznania oregano suszone według uznania papryka słodka mielona do smaku papryka ostra mielona do smaku sól do smaku świeże listki bazylii do dekoracji Wykonanie pysznego dania: 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
Izabelawkuchniu0142ynnego miodu akacjowego","50 ml soku z limonki lub cytryny","kilka ga\u0142\u0105zek rozmarynu","gar\u015b\u0107 niesolonych pistacji","20 g mas\u0142a","s\u00f3l morska i mielony bia\u0142y pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Brzoskwinie umyj i osusz na r\u0119czniku papierowym. Przekr\u00f3j na po\u0142\u00f3wki i wyjmij pestki. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj(...)Sądeckiej 50 g śmietankowego serka 50 g płynnego miodu akacjowego 50 ml soku z limonki lub cytryny kilka gałązek rozmarynu garść niesolonych pistacji 20 g masła sól morska i mielony biały pieprz Sposób przygotowania: Brzoskwinie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, wyłóż je papierem
ProstePesto.plłyżek jasnej pasty tahini około 100 g jogurtu naturalnego sok z jednej pomarańczy opcjonalnie – miód lub cukier do dosłodzenia. Przygotowanie lodów: Do mrożonych bananów dodajemy, tahini, sok, jogurt i mielimy na gładką masę. Do tej czynności będziemy potrzebować w miarę mocnego urządzenia, które zmieli nam zamrożone banany. Jeśli nie macie, to na końcu wpisu dowiecie się jak zrobić lody(...)mielenia. Próbujemy, dodajemy miód lub cukier dla smaku. Masę przekładamy do foremek lub pudełka i mrozimy. Pojemniki, w których mrozimy, dobrze jest przykryć. Możecie dodać orzechy lub rodzynki, a zamrożone lody zanurzyć, jeśli macie foremki na patyku, w rozpuszczonej i przestudzonej czekoladzie. Jak zrobić lody bez mielenia: Jeśli nie mamy czym mielić czy miksować, to wystarczy blender lub widelec
ladykitchensmaku) na ciasto z kakao: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 czubate łyzki kakao, szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie 2 jajka 400-500 g jagód lub borówek amerykańskich na budyniowy krem owocowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu (w opakowaniach(...)śmietanki 30 % 430 g jogurtu jagodowego lub o smaku owoców leśnych, 2-4 łyżki cukru pudru lub do smaku, 3 łyżki żelatyny plus 1/3 szklanki wody, szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można użyć cukru waniliowego) Przepis na Ciasto Jagodowe Ombre z kremem budyniowym i borówkami, przygotowanie: Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę
Lekcje w kuchni