mielone - 47549 przepisów (strona:607/3170)

Syczuańskie mapo tofu – pikantne danie z tofu i wołowiny 67

nazwa budzi mieszane uczucia, danie broni się smakiem. Jest pyszne, uzależniające i kiedy je skosztujecie, myśl o ospowatej staruszce wywoła jedynie uśmiech na twarzy. Aby przygotować mapo tofu, oprócz mielonego mięsa i serka tofu potrzebujemy trzech kluczowych składników: sosu doubanjiang, douchi oraz pieprzu syczuańskiego. Toban Djan – Doubanjiang , sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu. Jest(...)składniki możecie znaleźć na azjatyckich stoiskach lub w internetowych sklepach m.in. w Kuchnie Świata . Składniki TOFU 500 g średnio twardego lub miękkiego tofu 1/2 łyżeczki soli SOS 400 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju ryżowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 3 łyżki Toban Djan (Doubanjiang) – sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu

Tajemnice Smaku
SERNICZEK CHAŁWOWY Z CYNAMONEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 72

MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100g – Mascarpone 250g – Śmietanka 30% – 300g – Cukier trzcinowy – 2 łyżeczki / Jeśli chcesz aby deser był bardziej słodki użyj więcej cukru / – Cynamon mielony – około 1 łyżeczka – Płatki migdałowe – około 1 łyżka – Agar – 2 łyżeczki PRZEPIS: 1. Chałwę rozgnieć widelcem, odłóż około łyżkę do dekoracji. 2. Mascarpone, śmietankę, pokruszoną chałwę oraz cukier zmiksuj(...)Globus Kulinarny Ingredients Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100g Mascarpone 250g Śmietanka 30% – 300g Cukier trzcinowy – 2 łyżeczki / Jeśli chcesz aby deser był bardziej słodki użyj więcej cukru / Cynamon mielony – około 1 łyżeczka Płatki migdałowe – około 1 łyżka Agar – 2 łyżeczki Instructions Chałwę rozgnieć widelcem, odłóż około łyżkę do dekoracji. Mascarpone, śmietankę, pokruszoną chałwę oraz cukier zmiksuj na gładko

globuskulinarny
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 96

sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety z kurczaka to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy raz jeszcze(...)obiadów za 10 zł każdy , gdzie jest też przepis na glazurowane pulpety z kurczaka. Sprawdź jak wykorzystaliśmy masę mięsno-warzywną do zrobienia stir fry z kapustą . Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura

Niedzielny kucharz
śledzie w oleju w stylu "śledzik na raz"... 112

Składniki: śledzie matjasy 8 sztuk, cebula 3 sztuki, ogórek kiszony 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 1 szklanka Ogórki kiszone obrać ze skóry i drobno pokroić w kosteczkę. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wsypać z ogórkami do miski i posypać cukrem, wymieszać. Śledzie pokroić w drobną kosteczkę(...)wsypać do cebuli. Dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem jako małe kanapeczki, takie "na raz" - bardzo lubimy śledzie w każdej odmianie i na różne sposoby, tym razem zrobiłam śledzie w stylu "śledzik na raz"........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej 94

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karczku wieprzowego z tłustymi przerostami 3 ząbki czosnku BIO 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pikantnej papryki sól i mielony pieprz 70 ml oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Karczek umyj chłodną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz i natrzyj go solą oraz pieprzem. W moździerzu przygotuj(...)u0142ustymi przerostami","3 z\u0105bki czosnku BIO","1 \u0142y\u017ceczka suszonego majeranku","1 \u0142y\u017ceczka s\u0142odkiej papryki","1\/2 \u0142y\u017ceczki pikantnej papryki","s\u00f3l i mielony pieprz","70 ml oleju rzepakowego"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Karczek umyj ch\u0142odn\u0105 wod\u0105 i osusz papierowym r\u0119cznikiem. Opr\u00f3sz i natrzyj go sol\u0105 oraz pieprzem.","text

ProstePesto.pl
Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem 79

Składniki biszkopta: na tortownicę o średnicy 20 cm 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 5 jaj rozmiar L - oddzielnie białka i żółtka Wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier(...)uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone cząstki pomarańczy. Składniki masy kajmakowej: 1/2 puszki masy krówkowej kajmakowej 4 łyżki przygotowanej przed chwilą masy z pomarańczami 1 pełna łyżka maku mielonego Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą Na poncz: 1/3 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżka cukru, 1/4 szklanki wody Składniki mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru. Składanie tortu: Dolny blat

Kronika Piekarnika
Zapiekanka ziemniaczana z Francji czyli Hachis Parmentier Faceta w Kuchni 91

wszystkim z pieczeni wołowej, która pozostawała z dnia poprzedniego. Mięso to krojono na drobne kawałki i układano między warstwami purée ziemniaczanego. Natomiast obecnie zapiekanka ziemniaczana jest przygotowywana z mięsa mielonego. Z pewnością dlatego, by można było jak najszybciej cieszyć się tym pysznym daniem – życzę Ci smacznego. 👥 – 4-6 ⏰ – 60-80 minut 🇨🇵 – Francja Jakich składniki potrzebujesz(...)ziemniaków 3 łyżki masła 1 szklanka mleka ciepłego Gałka muszkatołowa Sól Pieprz świeżo zmielony 200 g startego Gruyère https://rafalcook.com/2020/03/31/zupa-z-fenkul-i-szwajcarskiego-gruyere/ Mięso 500-600 g mielonej wołowiny 2-3 łyżki masła 1 cebula drobno pokrojona w kostkę 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 1-2 marchewki pokrojone w kostkę Świeża pietruszka 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego Sól Pieprz świeżo

RafalCook
KREM Z POMIDORÓW NA WODZIE MINERALNEJ Z MOZZARELLĄ I MIĘTĄ 67

mniejsze – Czosnek – 2 ząbki – Bulion Winiary – warzywny lub drobiowy – 1 łyżka – Mozzarella mini – 16 kulek – Mięta kilka listków na porcję – Oregano 1 łyżeczka lub więcej do smaku – Pieprz świeżo mielony do smaku – Sól do smaku – Oliwa – 2 łyżki – Masło – 1 łyżka – *Opcjonalnie – śmietana 30% PRZEPIS: 1. Pomidory umyj, pokrój na mniejsze cząstki, pozbywając się szypułek. 2. Na patelni bądź(...)mniejsze Czosnek – 2 ząbki Bulion Winiary – warzywny lub drobiowy – 1 łyżka Mozzarella mini – 16 kulek Mięta kilka listków na porcję Oregano 1 łyżeczka lub więcej do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sól do smaku Oliwa – 2 łyżki Masło – 1 łyżka *Opcjonalnie – śmietana 30% Instructions Pomidory umyj, pokrój na mniejsze cząstki, pozbywając się szypułek. Na patelni bądź w garnku

globuskulinarny
Jak upiec pierś z indyka, by była miękka i soczysta 126

pieczeniem By mięso nabrało odpowiedniego smaku, musimy je wcześniej zamarynować. Marynatę można komponować dowolnie, w zależności od tego, jak lubicie przyprawić indyka. Ja najczęściej robię marynatę z: soli, kminku mielonego, oregano, słodkiej papryki, miodu, musztardy, oliwy i soku z cytryny. Jednak kiedy brakuje mi którejś z przypraw, wtedy na luzie ją pomijam lub zastępuję inną. Istotne jest po prostu(...)Składniki: 1 filet z indyka (0,8 kg) 1 duża cebula na marynatę: 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w talarki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Obtaczamy mięso

Wiszniówka
Pampuchy z orientalnym bakłażanem / Steamed buns with oriental eggplant 105

łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki ryżowej 1 szkl. wody 1/2 łyżeczki nasion anyżu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól, pieprz Oraz 2 mniejsze bakłażany 2 szkl. panierki panko sałata rzymska olej rzepakowy

Delicious Place
Tortilla ze stripsami kurczaka i awokado 89

kwaśnej śmietany 18 % 50 ml mleka krowiego 50 g majonezu Kielecki 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 ząbek czosnku ekologicznego garść świeżo posiekanej kolendry sól i grubo mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SOS RANCZERSKI W miseczce rozmieszaj śmietanę, majonez, mleko i sok z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną kolendrę. Dopraw(...)krowiego","50 g majonezu Kielecki","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny lub limonki","1 z\u0105bek czosnku ekologicznego","gar\u015b\u0107 \u015bwie\u017co posiekanej kolendry","s\u00f3l i grubo mielony czarny pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SOS RANCZERSKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"W miseczce rozmieszaj \u015bmietan\u0119, majonez, mleko i sok z cytryny. Dodaj czosnek przeci\u015bni\u0119ty przez

ProstePesto.pl
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 83

lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy raz jeszcze(...)dodaj do mięsa kilka łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj tak jak w przepisie. Glazurowane pulpety zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka ugotowanego pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura

Niedzielny kucharz
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 58

średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 78

słodki ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia

Even Better Food
Pomidorowe klopsiki jaglane 89

około 25 klopsików: 1/2 szklanki ziaren kaszy jaglanej 1/2 szklanki nasion słonecznika 50 g suszonych pomidorów 4 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku sól i przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, suszonej cebulki i kozieradki, po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kurkumy, czarny pieprz i ostra papryka do smaku; zioła: 1 łyżeczka oregano Kaszę jaglaną ugotować

Even Better Food