mielone - 47549 przepisów (strona:613/3170)

Makaron z cukinią i sosem ze świeżych pomidorów 76

pomidorów 3)       1-2 ząbki czosnku 4)       8 gałązek świeżej bazylii 5)       sól, świeżo mielony pieprz czarny 6)       oliwa 7)       250-300 g makaronu spaghetti Sposób przygotowania: 1.        Cukinię obieramy(...)niej obrane i pokrojone pomidory. Smażymy aż sok z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 4.        Makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy z przygotowanym sosem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Makaron z sosem paprykowym i szynką szwarcwaldzką 86

serki topione śmietankowe (2x100g) 12)    1,5-2 szkl. wody, w której gotowany był makaron 13)    garść pestek dyni 14)    świeżo mielony pieprz czarny 15)    sól 16)    oliwa do smażenia 17)    natka pietruszki Sposób przygotowania: 1.   Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy(...)sałatkowy, serki topione i 1,5 szklanki wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy aż serki się rozpuszczą i sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i uprażonymi pestkami dyni.             Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Omlet z kiełbasą, pomidorami i oliwkami 94

kilka pomidorków koktajlowych 8)       3-4 łyżki czarnych oliwek 9)       olej do smażenia 10)    sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: 1.   Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i jeszcze chwilę podsmażamy(...)roztrzepujemy jajka z 3 łyżkami mleka i dodajemy do nich starty ser żółty pokrojoną w kosteczkę   paprykę, porwane listki bazylii, pokrojone w plasterki oliwki oraz sól i świeżo mielony pieprz czarny. 3.    Podsmażoną kiełbasę zalewamy masą jajeczną i smażymy delikatnie podważając brzegi. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, przykrywamy patelnię talerzem, odwracamy do góry dnem

Na kulinarnym poligonie
Makaron farmera 148

łyżek czarnych oliwek 10)    12 pomidorków koktajlowych 11)    olej do smażenia 12)    sól, pieprz czarny mielony 13)    serek topiony (100g) 14)    200 g śmietany 18% 15)    chili Sposób przygotowania: 1.   Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, ale zostawiamy wodę, w której gotował się(...)podsmażamy. 3.       Następnie dodajemy serek topiony i śmietanę oraz ok. 200 ml wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz chili i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron oraz ukolę i wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego! * oczywiście ilość składników można dowolnie modyfikować, bo np. mój Smakosz dodaje duuużo

Na kulinarnym poligonie
"Babeczki" z kiełbasą i soczewicą 93

liści szpinaku 8)       3 łyżeczki czarnych oliwek 9)       40 g tartego parmezanu 10)    sól, pieprz czarny świeżo mielony 11)    olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.      Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Kiełbasę z szynki Morliny kroimy w półplasterki, a cebulkę(...)kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy do niej ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, pokrojone w plasterki czarne oliwki, kapary oraz liście szpinaku i chwilę podsmażamy.  Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy tarty parmezan i delikatnie mieszamy. 4.   Kokilki wykładamy plastrami boczku, tak aby kawałki plastrów wystawały na zewnątrz. Następnie do każdej kokilki wkładamy kiełbasę

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 107

cebula 6)       olej do smażenia 7)       sól 8)       pieprz czarny świeżo mielony 9)       czubryca zielona 10)    kilka suszonych wędzonych śliwek Sos żurawinowy 1)       6 łyżek suszonej żurawiny(...)miękkości. Następnie po odcedzeniu dodajemy do niej pokrojoną w kawałki marchewkę oraz podduszoną cebulkę wraz z olejem i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej

Na kulinarnym poligonie
Kurczak po japońsku 91

pędów bambusa 8)       ok. 200 g ryżu 9)       pieprz czarny świeżo mielony 10)    olej do smażenia 11)    kilka łyżek sezamu Sposób przygotowania: 1.   Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego(...)łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny. 2.   Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa i mieszamy

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z rukoli z kaki i szynką parmeńską 92

octu winnego 3)       4 łyżki octu balsamicznego 4)       sól himalajska 5)       pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.     Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. 2.     Przygotowujemy sos: Mieszamy olej, ocet winny oraz ocet balsamiczny aż składniki się połączą. Doprawiamy solą(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. 3.   Rukolę układamy na dużym płaskim talerzu. Na niej układamy plasterki kaki, kawałki szynki parmeńskiej i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika oraz pestkami granatu. Tak przygotowaną sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i oliwkami 122

łyżek ketchupu 7)       1 łyżka oliwy 8)       bazylia, oregano 9)       sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.   Przygotowujemy sos: 9 łyżek ketchupu mieszamy z 2 łyżkami oliwy i dodajemy bazylię, oregano, odrobinę soli i pieprz czarny świeżo mielony 2.   Suszone

Na kulinarnym poligonie
Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami 69

bazylii 3)       100 g parmezanu 4)       5 łyżek pestek słonecznika 5)       pieprz czarny świeżo mielony 6)       1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR 7)       130 g oliwy lub oleju rzepakowego Dodatki(...)tarce 3)    Do wysokiego naczynia przekładamy liście rzodkiewki i bazylii, starty ser, uprażone pestki słonecznika, oliwę oraz przyprawę warzywną do potraw VEGETA NATUR oraz pieprz czarny świeżo mielony (według upodobania) i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ale takiej w której będą wyczuwalne drobne kawałki pestek słonecznika. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. 4.   Każdy

Na kulinarnym poligonie
Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami 92

połowy cytryny 7)       60 g startego sera grana padano 8)       sól, pieprz czarny świeżo mielony 9)       oliwa Sposób przygotowania: 1.     Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg. Następnie odcinamy główki, a pozostałe łodygi kroimy w plasterki. 2.     W garnku zagotowujemy(...)Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5.     Plasterki szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki, suszone śliwki kroimy w paseczki. 6.   Na patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej i suszonych śliwek

Na kulinarnym poligonie
Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 79

suszone: bazylia, oregano, 6)              sól, pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.     Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy w plasterki (główki pozostawiamy w całości). Tak przygotowane szparagi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Po tym czasie wyjmujemy(...)podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem albo oliwą z suszonych pomidorów. 5.    Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą i doprawiamy suszonymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 6.    W misce delikatnie mieszamy kaszę, suszone pomidory, szynkę, fetę   i szparagi i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami 97

łyżka miodu 8)        łyżka masła 9)        500 ml śmietanki 30 % 10)     pieprz czarny świeżo mielony 11)     chili Sposób przygotowania: 1.      Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2.      Orzechy prażymy na suchej patelni(...)będą już podsmażone wlewamy śmietanę, dodajemy uprażone orzechy włoskie, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy. Ser trochę się rozpuści, ale mogą zostać też małe kawałki. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy makaron oraz winogrona i gruszki i delikatnie mieszamy.  Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 81

kroimy na mniejsze kawałki, a ser koryciński w kostkę. 4)    Do kaszy gryczanej dodajemy suszone pomidory, szpinak i 50 ml oliwy Gallo classico oraz sól, pieprz czarny mielony i mieszamy. Na koniec dodajemy ser koryciński i delikatnie mieszamy.   3.     Przygotowujemy sos: 1)    Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka, dodajemy do niego oliwę(...)oraz przyprawy (bazylię, oregano, sól, pieprz czarny mielony, paprykę) i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Opcjonalnie możemy dodać do sosu również odrobinę keczupu. 4.     Na środku każdego liścia układamy trochę farszu, zwijamy boki liścia do środka, a następnie zwijamy w rulon. 5.     Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wylewamy odrobinę sosu, układamy w nim gołąbki jeden

Na kulinarnym poligonie
Marynata do mięs z grilla 122

balsamicznego 3)  sok z 2 cytryn 4)  łyżeczka słodkiej papryki 5)  łyżeczka chilli 6)  3 łyżki miodu 7)  łyżka cukru 8)  sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki marynaty mieszamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Mięso wkładamy do marynaty na co najmniej godzinę, albo

Na kulinarnym poligonie