window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g jogurtu greckiego lub typu greckiego (zawierającego tylko mleko i kultury bakterii) 1/2 łyżeczki soli 1 drobny pęczek świeży szczypiorek lub cebulka dymka (zielona część) mielony pieprz AKCESORIA 1 gaza bawełniana gumka recepturka durszlak głęboki talerz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zawartość kubeczków jogurtów greckich przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, sól i pieprz(...)typu greckiego (zawieraj\u0105cego tylko mleko i kultury bakterii)","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli","1 drobny p\u0119czek \u015bwie\u017cy szczypiorek lub cebulka dymka (zielona cz\u0119\u015b\u0107)","mielony pieprz","1 gaza bawe\u0142niana","gumka recepturka","durszlak","g\u0142\u0119boki talerz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Zawarto\u015b\u0107 kubeczk\u00f3w jogurt\u00f3w greckich prze\u0142\u00f3\u017c
ProstePesto.pldniu, w którym została zrobiona. Wyszła pyszna. Strach się bać, jakby smakowała dzień później. Składniki: 2 duże czerwone papryki 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku ćwierć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) parę gałązek tymianku 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)uzyskania nie za bardzo gładkiego sosu. Chyba, że wolicie sos zmiksowany na śmierć, to miksujcie sobie do woli. Do gotowego sosu dodajemy pokrojoną drobno fetę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Z solą uważajcie, feta w końcu też jest słona. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły. Podobne przepisy: Muhammara – sos paprykowy
Kardamonovyziemniaków 1 łyżka tymianku + 1 łyżeczka do ziemniaków ¼ łyżeczki cynamonu 4 liście laurowe 1 butelka passaty pomidorowej (700 g) 2 łyżki czerwonego octu winnego lub balsamicznego sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier olej do smażenia Mięso oczyszczamy z błon (jeśli posiada), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, łyżką wędzonej papryki i łyżką czosnku
Poezja smakujajko z chowu ekologicznego 60 g masła roztopionego, ostudzonego CEBULOWE NADZIENIE 300 g cebuli żółtej (3 sztuki średniej wielkości) 3 łyżki maku 30 ml oleju rzepakowego sól i mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ CEBULOWY Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulkę, posól i skarmelizuj do złocistości bez przykrycia. Rumianą cebulkę dopraw(...)ekologicznego","60 g mas\u0142a roztopionego, ostudzonego","300 g cebuli \u017c\u00f3\u0142tej (3 sztuki \u015bredniej wielko\u015bci)","3 \u0142y\u017cki maku","30 ml oleju rzepakowego","s\u00f3l i mielony czarny pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"FARSZ CEBULOWY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Cebul\u0119 pokr\u00f3j w pi\u00f3rka. Na patelni\u0119 z rozgrzanym olejem wrzu\u0107 cebulk\u0119
ProstePesto.plwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g serduszek kurzych 1 papryka pomarańczowa 1 większa marchewka 1 korzeń pietruszki 1 żółta cebula 300 ml gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego sól, duża ilość mielonego pieprzu 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżka mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 1 torebeczka kaszy orkiszowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Serduszka kurcząt(...)pomara\u0144czowa","1 wi\u0119ksza marchewka","1 korze\u0144 pietruszki","1 \u017c\u00f3\u0142ta cebula","300 ml gor\u0105cego bulionu jarzynowo - drobiowego","s\u00f3l, du\u017ca ilo\u015b\u0107 mielonego pieprzu","1 \u0142y\u017cka suszonej s\u0142odkiej papryki","50 ml \u015bmietanki 30 %","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki pszennej","30 ml oleju rzepakowego","1 torebeczka kaszy orkiszowej"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep
ProstePesto.plsumie wyszły lekkostrawne. Piszę oczywiście o tych, które dostał My. Przepis poniżej jest na moje, z cebulą, która dla mnie jest podstawą każdych wytrawnych pierogów. I dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. My jadł więc w sumie to samo, tylko bez cebuli i pieprzu. Podstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego(...)minut. W międzyczasie kaszę dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy i wsypujemy do miski. Mięso, marchewkę i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub rozdrabniamy w rozdrabniarce, dodajemy do kaszy. Ja najczęściej korzystam z rozdrabniarki, bo jest mniej dokładna niż maszynka do mielenia. Lubię w pierogach czuć niewielkie kawałki mięsa i warzyw. Cebulę kroimy
Kardamonovypęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać(...)żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżka octu - 1 jajko Farsz - 500 - 600 g mięsa najlepiej mieszanego ( kawałek wieprzowiny i wołowiny lub kurczaka ) - porcja włoszczyzny - 1 większy ząbek czosnku - po szczypcie majeranku i kminku mielonego - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz do smaku - 1 jajko - mała bułka namoczona w wodzie Dodatkowo - olej do smażenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto(...)czosnek obieram, zalewam zimną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa, dodaje sól i przyprawy, gotuję na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmuję z wywaru, studzę i mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z odciśniętą wymoczoną bułką. Wraz z mięsem można zmielić warzywa z wywaru w/g gustu. Do zmielonego mięsa dodaję jajko mieszam i doprawiam do smaku
Kuchnia z widokiem na ogródgyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CHLEB TURECKI Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki(...)u0142\u00f3wki kapusty peki\u0144skiej","1 pomidor","1 czerwona cebula, mniejsza","kawa\u0142ek zielonego og\u00f3rka","300 g g\u0119stego jogurtu","4 z\u0105bki czosnku","\u015bwie\u017co mielony pieprz","s\u00f3l morska","cukier"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CHLEB TURECKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Do miski przesiej przez sito m\u0105k\u0119 pszenn\u0105. Wsyp torebeczk\u0119 suchych dro\u017cd
ProstePesto.pldrożdzy 2 łyżki cukru 300 ml ciepłego mleka 700 g mąki 100 ml wody ciepłej 150 g oleju 0, 5 łyżeczki soli dodatkowo: mąka olej nadzienie: 400 g mielonego maku 2 łyżki cukru waniliowego 100 g cukru 200 ml gorącego mleka ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny dodatkowo: 250 g margaryna(...)mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. 3. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia. 4. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką
dolcevitainmykitchensmalec z fasoli Składniki na smalec z fasoli Puszka białej fasoli 70 ml wody 1 jabłko 1 duża cebula olej do smażenia 1,5 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz Jak zrobić smalec z fasoli Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na ok. 2-3 łyżkach oleju. Powinna się mocno zarumienić. W międzyczasie przekrój jabłko(...)masę uda ci się uzyskać, tym lepiej, jednak ostateczny efekt zależy od mocy blendera, którym dysponujesz. Do masy fasolowej dodaj cebulę z jabłkami, sos sojowy oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Smalec z fasoli najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Przechowuj go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Powinien wytrzymać około tygodnia. Zobacz też inne
okolicepalnika.plWyszło mi 1,5 blaszki pasztecików, dość sporo... Składniki: farsz pieczarkowy: - 350g pieczarek - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła lub oleju kokosowego (bezzapachowego) - sól i świeżo mielony pieprz Cebulę obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na maśle lub bezwonnym oleju kokosowym, na niedużym palniku, do miękkości, co jakiś czas mieszając. Solimy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)mieszamy. Na patelnię dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Ja kroję na bieżąco i dorzucam partiami. Smażymy do całkowitego odparowania grzybów. W trakcie solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem do smaku. U mnie pieprzu było dość sporo. Grzyby lubią pieprz, a chciałam, by gotowe paszteciki też były lekko pikantne. Farsz odstawiamy do przestudzenia. ciasto: - 510g mąki orkiszowej typ450
Smaczne Zdrowekawałek papryczki chili 200 ml słodkiej śmietanki 30% 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sól, świeżo mielony pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zupy gyros: Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Pokroić w paski. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa i dokładnie(...)minut. Do śmietany dodać kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszać, wlać do garnka z zupą i gotować jeszcze około 3 minuty. Na koniec doprawić zupę gyros solą i świeżo mielonym pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa gyros pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcidrożdży przygotujecie w 5 minut. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki i szybko połączyć je w kulę - nie potrzeba długiego zagniatania i wyrastania. Do ciasta możecie wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony (taki jak na sernik) albo twarogowy serek śmietankowy (kanapkowy, typu cream cheese). Aby nasze pączki z twarogu nie wchłaniały za dużo tłuszczu, dodajmy do nich trochę czystego alkoholu(...)serowe bez drożdży, składniki: 250 g sera zmielonego trzykrotnie lub serka śmietankowego (kanapkowego), 400 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (używając serka kanapkowego używamy 1 łyżki) 2 jajka 2 łyżki wódki lub spirytusu albo soku
Lekcje w kuchnidomowym sposobem. Podstawa to dobry sos pomidorowy, który jest prosty jak paczka suchego spaghetti. Trzeba poddusić passatę z dodatkiem cebuli i czosnku. I gotowe. Sos łączymy następnie z mięsem mielonym i znowu dusimy. Sos al ragu powinien być zwarty, zawiesisty, nawet suchy – mięso nie może pływać w sosie pomidorowym. Dlatego podczas duszenia dobrze jest odparować jak najwięcej wody, żeby(...)mięsa wkroić marchew, seler naciowy, wtedy sos będzie bliższy oryginału. Polecamy nasz niecodzienny przepis na wegetariański makaron al ragu z sosem na bazie kalafiora i grzybów . Składniki: 250 g mielonego mięsa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano Siekana zielenina: bazylia, pietruszka, rukola Tarty parmezan do posypania 1 łyżka oliwy lub oleju Makaron spaghetti lub dowolny
Niedzielny kucharz