mielone - 47549 przepisów (strona:678/3170)

Zapiekany kalafior 99

główka radicchio 150 g surowego wędzonego boczku 500 ml bulionu warzywnego 1 jajko 200 ml śmietany 18% 1/2 szklanki startego parmezanu 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Marchew ścieramy na dużych oczkach. Cebulę i radicchio siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem wymieszanym z jajkiem

R'n'G Kitchen
Ośmiornica po galicyjsku FIT 107

mrożona ośmiornica (ok. 1 kg) – 500g ziemniaków – 1 cebula – 2-3 liście laurowe – 4 ziarna pieprzu – oliwa z oliwek – słodka/ostra papryka mielona – sól Ośmiornice rozmrażamy i ewentualnie oczyszczamy. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę do wrzątku. „Straszymy ośmiornice” – czyli trzykrotnie wkładamy ją do wrzącej osolonej wody na kilka(...)centymetrowe kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę, jeśli gotowaliśmy je w całości. Na talerzu układamy kawałki ziemniaków i ośmiornicy, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy mieloną papryką oraz solą. Smacznego! Artykuł Ośmiornica po galicyjsku FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
na szybko zupa pieczarkowa na mleku... 102

sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, woda 2 litry, kostka rosołowa 1 sztuka, mleko 1/2 litra, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek Na maśle w garnku podsmażyć pokrojone ziemniaki w kostkę, startą woszczyznę, cebulę, papryczkę chilli z pestkami połowę strączka, pieczarki pokrojone(...)wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz ziołowy i gotować do miękkości ziemniaków. Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać pieprz mielony i sól do smaku - zupa pieczarkowa na szybko zabielana mlekiem jest bardzo smaczna, lekkostrawna, rozgrzewająca na dobry obiad.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tatar ze śledzia i awokado 100

pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się z soczystym chrupiącym selerem i delikatnym kremowym awokado. Ostrości nadaje czerwona cebula i świeżo mielony pieprz. Tatar można podać na grzance lub z chrupkim pieczywem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki na tatar ze śledzia: 4 filety(...)śledzia małosolnego bez skóry dojrzałe awokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki 1/2 jabłka  2 łyżeczki soku z cytryny  łyżka oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz do smaku  sól do smaku  Jak zrobić tatar ze śledzia? Śledzie najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć

Kuchcik gotuje
Kurczak a’la Tandoori 133

Koncentrat Czosnek 80g 6,30  zł Dodaj do koszyka Aroy-D Mleko Kokosowe w puszce 400ml 7,87  zł Dodaj do koszyka Oslov. – Kurkuma mielona 100g 2,89  zł Dodaj do koszyka Wowka Miód Słoneczny Wielokwiatowy 300g 16,67  zł Dodaj do koszyka Kurczak a'la Tandoori Banalnie prosty(...)wolnowaru i obiad ugotuje się sam. 500 g Piersi z kurczaka 1 szt. Mała Cebula 2 łyżeczka Garam Masala 1/2 łyżeczki Kurkumy 1/2 łyżeczki Płatków chilli 1 łyżeczka Mielonego Kminu Rzymskiego 400 ml Mleka Kokosowego 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz ((lub po łyżeczce czosnku i imbiru granulowanego)) 2 łyżeczki Miodu lub Erytrytolu Sól ((do smaku)) Tłuszcz do smażenia ((najlepiej

Oslov.
MUSZLE MAKARONOWE Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI 128

suszonych pomidorów Radix-Bis 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy(...)przez praskę i blendujemy na gładką masę. Wrzucamy do pasty odłożone suszone pomidory oraz ziarna słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli

Kuchnia MagdaLeny
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 144

niż 3-4 łyżki stołowe, inaczej szpinak wyjdzie bardzo rzadki. Po odparowaniu wody dodajemy do szpinaku przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, pozostały surowy ząbek czosnku i śmietankowy serek. Wsypujemy mieloną gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3-4 minuty. Wsypujemy starty ser Pecorino, mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku(...)śmietanki) 3 ząbki czosnku średniej wielkości 1 cebula średniej wielkości 100-120g 1 łyżka masła (20-25g) 2 łyżki oliwy sól 2/3 łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej cytryna do skropienia

Karo in the Kitchen
Paprykarz 82

cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3/4 łyżeczki mielonej chili szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie) pół łyżeczki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy al dente. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy

Kardamonovy
Babka z ryby 104

tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej śmietany 18%, kilka gałązek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić(...)maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy razy). Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać z masą rybną

królestwo garów
Pieczarkowe zrazy z szynki , pyszny obiad 140

pieczarek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Plastry szynki rozklepujemy cieniutko . Pieczarki ,cebulę i czosnek wyciśnięty praską , podsmażamy na złoto . Doprawiamy pieprzem , solą , kolendrą i gałką muszkatołową . Każdy plaster szynki nadziewamy mieszanką , zwijamy w zrazy

Ogrodnik w podróży
Kluski śląskie – jak zrobić? 224

zapewne kojarzy z dzieciństwem. Przygotowywane są na bazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu , mielonych czy kotletów schabowych . Słyszałam, że na Śląsku do ciasta w ogóle nie dodaje się jajka, u mnie zaś na Mazowszu, owszem. Jestem ciekawa jak u Was robi się to danie. Według mnie kluski(...)mąki ziemniaczanej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia klusek sól Przepis 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mielenia na drobno. 2 Odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli zaczniecie wyrabiać ciasto, kiedy ziemniaki będą ciepłe, trudno będzie formować ciasto, a kluski po ugotowaniu mogą być zbyt kleiste. 3 Następnie

Kuchnia Bazylii
Szaszłyki jak zrobić i co dodać 137

długie wykałaczki różne rodzaje mięsa i warzyw. Ja osobiście obsmażam je i duszę na patelni z przykrywką. Jako mięsa polecam użycie piersi z kurczaka, czy indyka i drobno mieloną białą kiełbasę. Taki wybór padł ze względu na czas gotowania mięsa na patelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy(...)można użyć kawałki mięsa wieprzowego, wolowego, czy cielęciny, ale wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie długich wykałaczek pierś kurczaka lub indyka drobno mielona biała kiełbasa papryka cebula słonina lub boczek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić w dużą kostkę piersi drobiowe 3x3cm Pokroić kiełbasę w kawałki 4-5 cm Pokroić słoninę w plasterki

zielonacukinka
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 134

piekarniku.  Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki 3 cebule 300 g pieczarek 4 ogórki kiszone sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra czosnek granulowany 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia(...)szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kuchnia MagdaLeny
Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 124

ostrego sera żółtego np. cheddar 50 g sera pleśniowego blue 1 łyżeczka   masła 1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu do smaku Szczypta mielonej   gałki muszkatołowej   do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200*c Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki   formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem(...)pół plasterki cukinię smażyć dwie minuty, zestawić z ognia. Jajka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać jogurt   lub śmietanę, doprawić solą i ziołami oraz szczyptą mielonej gałki i pieprzu do smaku, całość dobrze wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wyłożyć nadzienie z cukinii   i cebuli

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem szpinakiem i suszonymi pomidorami 178

suszonych pomidorów 2 duże garście świeżego szpinaku 100 gr sera długodojrzewającego (parmezan, cheddar, ...) 200 ml śmietany 30% 3 ząbki czosnku średnia cebula łyżka masła klarowanego odrobina oleju łyżeczka papryki mielonej wędzonej (słodka lub ostra) sól, pieprz Przygotowanie : Makaron przygotowujemy wg. opisu na opakowaniu lecz(...)gotujemy go ok 2 minut krócej. Na patelni na maśle i odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy jest już szklista dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka oraz mieloną paprykę wędzoną(wedle uznania czy ostra czy słodka). Całość mieszamy i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz czosnek pokrojony w płatki. Smażymy pod przykryciem

Mechanik w kuchni