Sezon na ciasta z makiem: czas start!;) Tego przekładańca wymyśliłam sobie ostatnio, gdy pozostało mi sporo mielonego maku od nadzienia rogali Marcińskich( tak, tak znów je upiekłam;)). Wymyśliłam sobie ciacho na bazie ciasta biszkoptowego z dodatkiem rzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec(...)mnie żółte) kilka kropli olejku pomarańczowego Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier aż powstanie lśniąca beza. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Dodajemy stopniowo mielony mak, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale lekko mieszamy. Pod koniec dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, wiórka i czekoladę- mieszamy. Wykładamy do blachy
Domowe ciastałyżki miodu 150 g pokruszonych herbatników 100 g masła Mak sparzamy i odstawiamy na noc do chłodu. Mielimy dwa razy. Przekładamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, miód, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową, Smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mielone herbatniki i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na masę serową: 6 białek szklanka cukru 3 budynie
Domowe ciastaJest to moja wersja tej potrawy , więc nieco może się różnić od oryginału. Tak czy siak- jest bardzo smaczne, sycące i rozgrzewa- coś na chłody 😊 Składniki: pół kg mięsa mielonego wołowego ( u mnie mieszane(...)cebule olej do podsmażenia czosnek 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 150 g śliwek suszonych przyprawy: ostre chili w proszku sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, curry ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę obieramy i siekamy dość drobno. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy mięso, po kilku chwilach
Domowe ciastałyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą
Na moim talerzuBardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta(...)sól, pieprz, papryka czerwona bułka tarta Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Bułkę odsączamy z mleka, cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. Mmm Pycha! Polubisz
Na moim talerzuposypujemy sezamem. Pieczemy przez 12 - 15 minut. Dodatkowe składniki: Na kotlety do hamburgerów: 300 - 400 g mięsa mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki tartej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami, jajkiem, bułką tartą
Na moim talerzumniejsze buraki (kupuję już ugotowane) Ogórek zielony Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek) Szczypiorek Koperek 2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony Jajka na twardo 1. Liście botwinki i buraczki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki
Na moim talerzuLouisiana Gold 57ml 11,94 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Papryka wędzona słodka 50g 2,85 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Kmin rzymski mielony 50g 2,40 zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek 80g 6,30 zł Dodaj do koszyka Kurczak po marokańsku Pieczony Kurczak po marokańsku pełen(...)skomplikowane danie i ciekawy pomysł na pyszny obiad lub lunch do pracy. 500 g Mięsa z uda kurczaka 1/4 łyżeczki Kuminu 1/2 łyżeczki Słodkiej Papryki suszonej 1 łyżeczka Kurkumy mielonej ((podzielone)) 1 łyżka Płynnego Ghee 2 łyżki Oliwy ((podzielone)) 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 Duża Cytryna 2 Cebule Ostry sos ((do smaku)) Sól i pieprz ((do smaku)) Natka
Oslov.rednicy 3,5 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, nadzienie: 100 ml słodkiej ś mietanki 30%, 20 g mielonych pestek dyni, 80 g mielonych migdałów, 4 ły ż ki sezamu, 100 g drobnych wiórek kokosowych, 1 opakowanie cukru z prawdziw ą wanili ą , 10 g, 3 ły ż ki cukru pudru (do smaku), 2 małe
Moniki Smakołykipełnych łyżek mieszanki meksykańskiej (z puszki) 2 cm pora (biała część) 4 małe korniszone ogóreczki 1 jabłko 2 łyżki majonezu 1 pełna łyżeczka musztardy – dodałam miodową świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku *ilość przed gotowaniem Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy mieszankę meksykańską z puszki, pokrojone w kostkę ogóreczki, posiekany por, pokrojone w kostkę jabłko, majonez i musztardę. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkiprzed wydaniem ogórki polać śmietaną i lekko przemieszać. Mizerię oprószyć pieprzem mielonym. Mizeria to prosty i szybki przepis na pyszny dodatek do obiadu. Pyszna surówka do kotletów schabowych, mielonych lub pieczonych mięs. Korzystajcie z przepisu na klasyczną mizerię z ogórków i śmietaną do obiadu i ulepszajcie go :) Polecam. Smacznego :) Mizeria z ogórków ze śmietaną do obiadu
Moja Książka Kucharskakażdym razie warto zrobić taki obiad , jest niekłopotliwy a bardzo smaczny Składniki : placki : 3 ziemniaki 1/2 małej dyni Hokkaido 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 jajko , duże klasy L 2 łyżki mąki sól, pieprz(...)smaku gulasz : 0,5 kg szynki wieprzowej 9 pieczarek 2 cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy
Ogrodnik w podróżyaromatyczne danie. Polecam! Składniki: 300g filetów z dorsza (użyłam polędwiczki) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – szczypta, ulubione zioła (świeże lub suszone) oliwa – około 1-2 łyżki 1 papryka – użyłam żółtej i czerwonej 1 niewielka cukinia garść pomidorków koktajlowych pół brokuła (użyłam
Blog z Apetytemszpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) sól, świeżo zmielony pieprz 1 puszka ciecierzycy słodka i ostra papryka mielona (jeśli posiadasz w domu wędzoną paprykę, to możesz ją również dodać) 1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) Sos: 3 czubate łyżki kwaśniej śmietany 1 łyżka(...)bataty zmiękną). Ciecierzyca. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką (i wędzona jeśli posiadasz). Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z posiekanymi liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo
Moja pasja smakuwww.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego z fileta z kurczaka 3 łyżki płatków owsianych pęczek koperku 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka (opcjonalnie) suszonych pomidorów. Czosnkiem Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania 1 mozzarella 3 ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładam mięso ,przyprawy
Gotowanie Patki