Wersja 3. SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 13 g/kg -łopatka -pieprz czarny mielony 2 g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -cebula suszona 4 g/kg lub świeżej cebuli plasterek grubości 0,5 cm na słoik/puszkę 300 g -szybkowar -słoiki/puszki -zamykarka do puszek WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cukru pudru szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Wypełnienie: 1,2 kg jabłek 2 łyżki wyciśniętego z cytryny lub limonki 1 płaska łyżka mielonego cynamonu 1-2 łyżki cukru, najlepiej trzcinowego Przygotowanie: Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko(...)tryb “góra-dół”. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Wysyp na powierzchnie tarty. Skrop sokiem z cytyrny, posyp mielonym cynamonem i cukrem. Zapiekaj przez około 35 minut w powyżej podanej temperaturze. Wierz ciasta powinien być zarumieniony, a jabłka miękkie. Tarta super smakuje sama, ewentualnie
kuron.com.plSkładniki: 250g kiszonej kapusty z marchewką 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki lub garść rukoli 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) pieprz czarny mielony szczypta mielonego kminku 2 łyżki oliwy *** Kapustę z marchewką kroimy mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pietruszkę lub rukolę (użyłam rukoli) drobno siekamy i dokładamy do kapusty *** *** Paprykę kroimy na małe
Blog z Apetytemłyżka koperku (ok. 8 g), - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, domowa kostka bulionowa. Sposób przygotowania 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Mielimy mięso z piersi kurczaka. 3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy mielone mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i smażymy kilka minut. 5. Łączymy mięso z mrożoną marchewką z groszkiem, kukurydzą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwłasnym lub oleju) 3 cm zielonego ogórka 2 garście mieszanki sałat (u mnie wersja z marchewką) pół łyżki suszonej cebuli w płatkach 1 łyżka oleju lnianego Woj-len świeżo mielony czarny pieprz do smaku około 1 cm pora (biała część) Przygotowanie: Tuńczyka(...)osączamy i przekładamy do miski. Dodajemy miks sałat, obranego i pokrojonego ogórka, pokrojony na półplasterki lub drobniej por, suszoną cebulkę w płatkach i łyżkę oleju lnianego. Całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiczerwone papryki grubościenne 8-9 pieczarek 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego , gęstego 5 ząbków czosnku 1 łyżka ostrej papryki ( można pominąć lub dać mniej ) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka cukru lub miodu sól do smaku Fasolę najlepiej zalać letnią wodą i zostawić na noc , łatwiej się ugotuje .Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni(...)smak . Czyli wlewamy wodę , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka . Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchew i selera . Ponownie używamy patelni przesmażając na niej , na odrobinie tłuszczu mieloną paprykę , dosłownie minutkę , ciągle mieszając . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do papryki dokładamy koncentrat pomidorowy i ponownie przesmażamy minutkę . Całą zawartość przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami , a patelnię powtórnie flambirujemy
Ogrodnik w podróżypomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty(...)pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam
Pieprzyć z FantazjąDelikatne pulpety indycze, w aromatycznym sosie grzybowym, to świetny pomysł na zdrowy obiad, dla całej rodziny. Na pulpety: 50 dag mięsa mielonego z udźca(...)indyka 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Łyżka cebulki liofilizowanej Sól Pieprz Na sos: 30 dag prawdziwków lub podgrzybków Masło 2 listki laurowe 4 ziela ang. Pieprz Sól Łyżka mielonej suszonej włoszczyzny Skrobia kukurydziana Śmietana Natka pietruszki Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę. Z masy mięsnej lepię kulki ( wielkość wg uznania) Przygotowuję sos: Grzyby
Takie tam pichcenieporcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 700 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 240 g konserwowej ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 150 g makaronu gryczanego (soba) Mięso doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy dokładnie. Formujemy małe kulki. W garnku zagotowujemy ok. litr wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki
Kucharzycajeśli potrzeba, zupę rozcieńczamy jeszcze odrobiną bulionu ale finalnie powinna być bardzo, bardzo gęsta. Wlewamy zupę z powrotem do garnka, podgrzewamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. PODANIE – chipsy z czosnku i mikrofrytki Do podania tej słodko-mineralnej w smaku zupy idealnie pasują chipsy z czosnku i proste, efektowne mikrofrytki . Oba dodatki można naszykować(...)użytkowego C ! (waga po obraniu) 20g natki pietruszki (0,5 dużego pęczka) 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonego estragonu 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku 0,5-1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz DO PODANIA płatki chili szczypior natka pietruszki kiełki brokułu chipsy z czosnku i mikrofrytki *Korzystam zamiennie z różnych kostek – Alce Nero, BIO Oaza
Karo in the Kitchenmąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulką *** *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch(...)ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemsztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, kostki rosołowe cielęce 2 sztuki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno, pod koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy do żeberek włożyć(...)zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz można nadmiar wywaru odlać z kapusty, kapustę wymieszać z cukrem pieprzem mielonym i podać z żeberkami - cielęce żeberka są bardzo delikatne, kruche, w szybkowarze przygotowane są bardzo aromatyczne i jest krótszy czas gotowania czy pieczenia............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWłoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam. Na nadzienie do gołąbków wykorzystuję różne mięso. Przyrządzam nawet gołąbki z rybą . Tym razem skusiłam się na mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas, miłośnik gołąbków będzie je pewnie jeść przez cały dzień he, he… Poniżej znajdziecie przepis na gołąbki z wołowiną(...)grzybowy. Lubicie gołąbki z pomidorowym sosem to możecie skorzystać z tego przepisu na gołąbki z czarnej kapusty. Gołąbki z wołowiną 20 gołąbków Składniki: 1 duża włoska kapusta 1 kg mielonej wołowiny 1 cebula 3 łyżki masła 2 opakowania mieszanki ryżowej 800 ml bulionu z mięsa lub warzyw 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sos grzybowy
codojedzeniasię na nie skusi. Najlepiej przygotujcie od razu podwójną porcję Koreczki Caprese Składniki: opakowanie kuleczek mini mozzarelli (250 g) pomidorki koktajlowe świeże duże liście bazylii krem balsamiczny (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz wykałaczki Pomidorki kroimy na połówki. Następnie nabijamy na wykałaczkę kolejno połówkę pomidorka, kulkę mozzarelli i złożony na pół listek bazylii. Możemy również zmienić kolejność i na pomidora najpierw(...)dopiero potem mozzarellę, jednak ja wolę pierwszą opcję, która nawiązuje do włoskiej flagi. Tak przygotowane koreczki układamy na półmisku. Na koniec możemy je skropić kremem balsamicznym i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Koreczki Caprese pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujekonkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała część) 1 łyżka oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1 ogórek kiszony świeżo mielony pieprz i sól do smaku *w sezonie gotujemy świeżą, teraz można użyć mrożonej lub ze słoika (domowej) Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej należy ją najpierw ugotować(...)Ugotowaną fasolkę studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół małe pomidorki, pokrojonego w kosteczkę ogórka i pokrojony por. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą oraz dodajemy łyżkę oleju lnianego. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego WYNIKI KONKURSU Z SEMCO Teraz jednak chciałabym ogłosić wyniki konkursu z SemCo. Przede wszystkim
Słodkie okruszki